Oudot uutiset

Vaimonsa mestanneen ugandalaismiehen perhe tuomittiin maksamaan vahingonkorvauksena 8 lehmää

Julkaistu

Oudoimmissa uutisissa ikävä tapahtumaketju Ugandasta, jossa klaanijohtajat määrittelivät ihmisehengelle sopivan hinnan: vaimonsa mestanneen miehen perhe maksoi korvauksena 8 lehmää.

Listafriikin oudoimmissa uutisissa selviää tällä kertaa, että kahdeksan lehmää on sopiva vahingonkorvaus ihmishengestä. Tähän päätyivät ugandalaiset klaanijohtajat kahteen murhaan päättyneen avioriidan jälkeen.

Lisäksi kerromme älyvapaasta TikTok-haasteesta, jonka vuoksi brittipoliisi kehottaa kauppoja olemaan myymästä teineille papuja. Uutisissa myös väsynyt sarjasoittelija, joka häiriköi hätäkeskusta, sekä maailman vanhimmat identtiset kaksoset.

Otamme mielellämme ehdotuksia vastaan, joten jos haluat tietää enemmän mistä tahansa aiheesta, niin pistä meidät töihin ja nauti valmiista tietopaketista!

Yhteyden meihin saat somekanavissamme, ota Listafriikki myös seurantaan:

https://www.instagram.com/listafriikki/
https://twitter.com/listafriikki
https://www.facebook.com/listafriikki

Advertisement

Mutta nyt katsaus siihen, mitä erikoista maailmalla on sattunut. Tässä siis Listafriikin oudoimmat uutiset!

Vaimonsa mestanneen miehen perhe tuomittiin maksamaan vahingonkorvauksena 8 lehmää

Syyskuun 13. päivänä Liran kaupungissa Ugandassa tapahtui kauheita. Denis Alal tappoi vaimonsa, 43-vuotiaan Christine Akellon julmalla tavalla keskellä kirkasta päivää ja koki myöhemmin itse saman kohtalon.

Avioliitto ei ollut onnellinen ja pariskunnan välejä hiersivät epäilykset uskottomuudesta, eripura omaisuudesta ja keskinäisen kunnioituksen puute. Akello oli jo viime vuonna sijoitettu turvaan sukulaistensa luo, jotta tappouhkauksia ilmoille heitellyt Alal saataisiin rauhoittumaan. Mies oli kuitenkin useamman kerran yrittänyt tunkeutua vartioituihin asuntoihin murhatakseen vaimonsa. Yritykset oli kuitenkin saatu estettyä.

Poliisikin oli tietoinen tappouhkauksista ja niiden johdosta 53-vuotias Alal oli aiemmin tänä vuonna pidätetty ja istui telkien takana. Yksi pariskunnan pojista kertoi medialle, että hän oli edellisenä perjantaina vieraillut äitinsä kanssa sellissä ja silloin isä oli vannonut antaneensa anteeksi, joten tämä pääsi vapaalle jalalle.

Anteeksianto taisi kuitenkin olla sanahelinää, sille viime maanantaina Alal valitettavasti onnistui suunnitelmissaan ja murhasi Akellon leikkaamalla tämän pään irti. Vielä samana päivänä Alal koki saman kohtalon, mutta kukaan ei vaikuta tietävän tuosta asiasta mitään, sillä usko korruptoituneeseen poliisiin on täysin poissa. Syyllisiksi epäillään Akellon sukulaisia.

Arak Ongoda -klaanin, johon Christine Akello kuului, ja Okii Bura -klaanin, jonka jäsen Denis Alal oli, vanhimmat kokoontuivat sovitteluun heti seuraavana päivänä. Alalin kohtaloa tapaamisessa ei käsitelty – kaikkien mielestä hän sai ansaitsemansa lopun.

Advertisement

Miehen perhe määrättiin maksamaan Akellon suvulle kahdeksan lehmää korvauksena naisen kuolemasta. Perinteen mukaan se on riittävä kompensaatio ihmishengen menetyksestä. Viisi orvoksi jäänyttä lasta, joista vanhin on 23-vuotias, määrättiin varakkaan perheen kartanon omistajiksi. Lehmät toimitetaan Akellon suvulle marraskuussa, kun tunteet eivät ole enää niin pinnassa.

Poliisi kehottaa kauppoja olemaan myymästä papuja teineille Isossa-Britanniassa

TikTokin typerimmät -sarjassa on jälleen päästy uusiin ulottuvuuksiin. Tuo lyhyiden videoiden jakamiseen tarkoitettu mobiilisovellus on erityisesti lasten ja nuorten suosiossa ja muutaman viime vuoden aikana se on tuonut mukanaan valitettavia lieveilmiöitä. Vaarallisissa ja harvinaisen idioottimaisissa TikTok-haasteissa on kuollut tai loukkaantunut vakavasti useita, eikä meno tunnu laantuvan.

Isossa-Britanniassa uusin villitys on asioiden sotkeminen tölkkipavuilla. Erilaisissa mausteliemissä myytävät, valmiiksi kypsennyt pavut eivät varsinaisesti tuhoa kenenkään omaisuutta, mutta sotkun siivoaminen talojen seiniltä, pihapiiristä tai autojen pinnasta on ikävää puuhaa. Ilkivallan vähentämiseksi West Yorkshiren poliisi on kehottanut yleisellä tiedotteella paikallisia kauppoja valvomaan teinejä ja kieltäytymään myymästä näille suuria määriä tölkkipapuja. Myös vanhempia on pyydetty pitämään lapsiaan silmällä, jos paputölkkejä rupeaa mystisesti katoamaan kaapeista.

Papuvandaalien mielestä muiden omaisuuden sotkeminen on äärimmäisen hauskaa ja hashtagilla #beanbandits kulkevia videoita on katsottu sovelluksessa yli miljoona kertaa. Nämä aivottomat tuholaiset eivät myöskään ole ymmärtäneet sitä, että ihmisille vaarattomat tölkkipavut ovat koirille myrkyllisiä.

Etenkin sipuli ja valkosipuli, joita useimmat mausteliemet sisältävät, saattavat aiheuttaa koirille oksentelua, ripulia ja pahimmillaan jopa munuaisvaurion. Jos koiralla sattuu olemaan jo valmiiksi jokin sairaus, kuten diabetes tai haimatulehdus, voi sokeri ja rasva pahentaa tilannetta huomattavasti. Nurmikolle heitettyihin papuihin rupeaa myös nopeasti muodostumaan homesieniä, jotka erittävät myrkyllisiä mykotoksiineja. Suurina määrinä syötynä ne aiheuttavat koirille vakavia kouristusoireita, lihasvapinaa ja hoippumista; pahimmillaan eläin voi menehtyä.

Voisiko joku vain sulkea koko TikTokin?

Advertisement

Mies soitti toistuvasti hätänumeroon valittaakseen väsymyksestään

Yhdysvaltalainen 61-vuotias Daniel Schroeder sai kahden kuukauden mittaisen vankeusrangaistuksen soitettuaan useita häiriköinniksi laskettavia puheluita yleiseen hätänumeroon.

Indianan osavaltiossa asuvalla Schroederilla ei kuitenkaan varsinaisesti ollut mikään hätänä, vaan hän kertoi hätäkeskusvirkailijalle olevansa väsynyt. Tämä ei ollut ensimmäinen kerta, kun mies tuomittiin aiheettomasta hätäkeskukseen soittamisesta, sillä syyskuun 11. päivänä hänet pidätettiin samasta syystä. Tuolloin hän oli soittanut hätänumeroon valittaakseen naispuolisesta sukulaisesta, joka ”ei noudata hänen asettamiaan sääntöjä”.

Schroeder tuomittiin alunperin kuuden kuukauden mittaiseen vankeuteen, mutta tuomari luopui rangaistuksen täytäntöönpanosta sillä ehdolla, että mies ei enää häiriköisi hätäkeskusta. Jo seuraavana päivänä, torstaina 16. syyskuuta, Schroeder soitti neljästi ilmoittaakseen väsymyksestään.

Nyt mies saa levätä 60 päivää telkien takana Vanderburghin piirikunnan vankilassa.

Yli 107-vuotiaat japanilaiset siskokset ovat maailman vanhimmat identtiset kaksoset


Syyskuun 1. päivänä Guinnesin ennätystenkirja nimesi japanilaiset Umeno Sumiyaman ja Koume Kodaman maailman vanhimmiksi identtisiksi kaksosiksi 107 vuoden ja 300 päivän iässä. Luonnollisesti he saivat nimiinsä myös vanhimpien elossa olevien identtisten kaksosten tittelin.

Sumiyama ja Kodama syntyivät suureen 13-lapsiseen perheeseen marraskuun 5. päivänä vuonna 1913 Shodon saarella. Perheenjäsenten mukaan molemmat maailmansodat nähneet naiset ovat sosiaalisia ja positiivisia eivätkä he murehdi turhista asioista – liekö siinä pitkä iän salaisuus?

Advertisement

Naiset kävivät koulua aikana, jolloin kaksosuus oli riittävä syy kiusaamiseen, joten he olivat muiden silmätikkuja jo pieninä lapsina. Kummallakin on lapsuudesta sen vuoksi ikävät muistot. Ei siis ole lainkaan kummallista, että heidän tiensä erosivat jo nuorena: Kodama lähti kotisaarelta heti alakoulun jälkeen ja rakensi elämänsä muualle, kun taas Sumiyama jäi Shodolle ja perusti lopulta perheen paikallisen miehen kanssa.

Kaksoset asuivat aikuisikänsä 300 kilometrin päässä toisistaan ja tapasivat oikeastaan vain häissä ja hautajaisissa, mutta päästyään 70 vuoden ikään he tavallaan löysivät yhteyden uudelleen. Siitä lähtien he tekivät pyhiinvaellusmatkoja ja juhlivat syntymäpäiviään yhdessä. Ikävuosien karttuessa Sumiyama ja Kodama rupesivat puhumaan siitä, että ottavat tavoitteekseen maailman vanhimpien identtisten kaksosten ennätyksen lyömisen. Vuosituhannen alussa 107- ja 108-vuotiaana menehtyneet aiemman ennätyksen haltijat, niin ikään japanilaiset Kin Narita ja Gin Kanie olivat Japanissa julkkiksia ja hyvin arvostettuja henkilöitä.

Sumiyama ja Kodama jopa vitsailivat omana 99-vuotissyntymäpäivänään, että näyttävät ennätyssiskoksia huomattavasti nuoremmilta. Kukaan muu perheessä ei kuitenkaan uskonut ikäennätyksen rikkomiseen.

Mutta niin vain kävi ja uudet maailman vanhimmat identtiset kaksoset saivat viralliset todistukset Guinness World Recordsilta. Kodaman muisti on jo sen verran heikko, että hän ei aivan oivaltanut, mistä juhlinnassa oli kyse. Hänen perheensä mukaan tunnustus on kuitenkin tärkeä, koska vuosien mittaan nainen oli puhunut ennätyksen rikkomisesta niin paljon. Eri vanhainkodissa elävä Sumiyama sen sijaan liikuttui välittömästi kyyneliin saatuaan kauan odotetun todistuksen käteensä.

🤷‍♀️ Kerro kommenttikentissä ⬇️⬇️ tai somekanavissamme, mistä luulet japanilaisten pitkä iän johtuvan. Vanhimmaksi elänyt mies, 116-vuotiaana vuonna 2013 menehtynyt Jiroemon Kimura, sekä vanhin elossa oleva ihminen, 118-vuotias Tanaka Kane, ovat myös japanilaisia.

Advertisement
Advertisement
Kommentoi

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Suosituimmat