Oudot uutiset

Tältä näyttää ylimääräinen jalka takaraivossa – lammaskatraasta löytyi viisiraajainen karitsa

Julkaistu

Oudoimmissa uutisissa mennään tänään muun muassa Australiaan, jossa on löytynyt viisijalkainen karitsa.

Listafriikin oudoimmissa uutisissa kerrotaan muun muassa viisijalkaisesta karitsasta, jonka ylimääräinen raaja kasvaa takaraivolla.

Lisäksi kerromme ”kiveskylvystä”, suunnittelukipailun voittaneesta, miehille tarkoitetusta ehkäisyvälineestä. Mukana myös toinen jalkoihin liittyvä uutinen: yhdysvaltalaismies varasti jalkaproteesin ja hänet pidätettiin myöhemmin proteesi päähän sidottuna.

Yhteyden meihin saat somekanavissamme, ota Listafriikki myös seurantaan:

https://www.instagram.com/listafriikki/
https://twitter.com/listafriikki
https://www.facebook.com/listafriikki

Mutta nyt katsaus siihen, mitä erikoista maailmalla on sattunut. Tässä siis Listafriikin oudoimmat uutiset!

Advertisement

Viisijalkaisen karitsan ylimääräinen raaja kasvaa päässä


Australialainen lammasfarmari teki hiljattain hyvin erikoisen löydön lammaslaumastaan, kun hän havaitsi yhdellä karitsalla ylimääräisen raajan. Hyvinvoivan karitsan lisäjalka kasvaa takaraivolla.

Orroroossa, Etelä-Australian osavaltiossa, asuva lampaankasvattaja Sam Kuerschner oli muutama viikko sitten keritsemässä lampaitaan, kun katraan keskellä näkyi jotain eriskummallista. Kaikki hommissa olleet nousivat katsomaan ja totta se oli: yhdellä karitsalla kasvoi päässään ylimääräinen jalka.

Se on ihan kokonainen jalka luineen ja nivelineen. Siinä on jopa lyhyt sorkka! Jalka vaikuttaa roikkuvan karitsassa ihon ja lihasten välityksellä.”, kertoo Kuerschner ABC-uutistoimistolle. Toisaalta jalka näyttää omistajan mielestä enemmänkin legendaariselta mulletilta kuin raajalta – johtuen sen epätavallisesta sijainnista. Jalka roikkuu löysänä takaraivolla ja heiluu edestakaisin, kun karitsa kirmaa niityllä.

Kuerschner aikoo ottaa karitsan elämään perheensä pihapiiriin, erilleen suuremmasta laumasta, kun sen vieroituksen aika tulee: ”Minulla on kolme pientä lasta, jotka odottavat jo innolla, että pääsevät seuraamaan tämän erityislaatuisen lampaan elämää.”.

Ylimääräiset raajat eivät ole lampailla mitenkään ennenkuulumattomia ja asiantuntijoiden arvion mukaan noin yksi kahdestasadastatuhannesta karitsasta syntyy viidennen tai useamman jalan kanssa. ”Kaikkein eniten nähdään sellaisia muunnoksia, joissa lisäraaja kasvaa kiinni ”normaalissa” jalassa”, kertoo eläinlääkäri Paul Nilon. ”Olen kyllä kerran aiemminkin törmännyt vastaavaan tapaukseen, jossa jalka on kasvanut päähän.”. Nilonin mukaan riippuu paljon jalan sijainnista, että haittaako se eläimen elämää, mutta ainakaan tämä viisijalkainen karitsa ei vaikuta siltä, että lisäke häiritsisi sitä mitenkään.

Advertisement

Ehkäisyyn tarkoitettu ”kiveskylpy” voitti saksalaisen suunnittelupalkinnon


Rebecca Weissin keksimä ehkäisyväline – ultraäänellä vaikuttava kiveskylpy – voitti Saksan James Dyson -suunnittelukilpailun, jonka tarkoitus on ”inspiroida, rohkaista ja juhlistaa keksijöiden uusia, ongelmia ratkaisevia ideoita”.

Kiveskylpy, viralliselta nimeltään COSO miesten ehkäisyväline, on osa Weissin lopputyötä. Hän opiskelee teollista muotoilua Münchenin teknillisessä yliopistossa.

COSO:n toiminta perustuu ultraääneen, jonka avulla siittiöiden liike pysäytetään väliaikaisesti. Laitetta käytetään muutaman kuukauden välein ja se tekee miehen sukusoluista liikuntakyvyttömiä, jolloin ne eivät kykene hedelmöittämään munasolua.

Weissin mukaan idea laitteeseen lähti omasta elämästä. Hänellä oli havaittu kohdunkaulassa pahanlaatuisia muutoksia, jotka yhdistettiin ehkäisypillereihin. Hormonaalinen ehkäisy ei siis enää tullut kysymykseen, joten Weiss rupesi puolisonsa kanssa vertailemaan muita vaihtoehtoja. Ja potentiaalisia vaihtoehtoja ei ollut paljon. Niinpä hän päätti tehdä asialle jotain, koska tiedosti myös sen, että ei ole ongelman kanssa yksin. Varsinkin miehille tarkoitettuja ehkäisymenetelmiä on vähän, joten kehitystyö suuntautui niihin.

COSO toimii seuraavasti: ”Käyttäjä laittaa laitteeseen vettä tiettyyn rajaan asti, joka on lääkärin kanssa ennalta asetettu ja määritetty kivesten koon mukaan. Sitten vesi lämmitetään, käyttäjä voi istahtaa laitteen päälle ja ultraäänitoiminto voidaan kytkeä päälle. Prosessi kestää muutaman minuutin ja laite sammuu automaattisesti. Jäljellä olevaa aikaa voi seurata COSO-mobiilisovelluksen avulla. ”.

Advertisement

Ultraäänen on eläinkokeissa todettu olevan tehokas ja turvallinen ehkäisykeino, joten teoriassa ei ole mitään syytä, miksi näin ei olisi myös ihmisellä. Koska siittiöt ovat uusiutuva luonnonvara, ei ultraääneen perustuvassa ehkäisyssä tapahdu mitään peruuttamatonta tai lopullista.

Weiss toivoo, että palkinnon voittamisen ja sen myötä tulleen julkisuuden avulla hän voisi saada rahoitusta kliinisten testien aloittamista varten. Voitettuaan Saksan maan sisäisen palkinnon Weiss on nyt ehdolla kansainvälisessä kilvassa, jonka voittajalle on luvassa 45 000 dollarin eli hieman alle 40 000 euron rahapalkinto.

Poliisi pidätti varkaaksi epäillyn varastettu proteesi päässään

Jos Australiassa ihasteltiin karitsan takaraivolla kasvavaa jalkaa, niin Yhdysvalloista tulee hieman erityyppinen uutinen, jossa kuitenkin myös on keskiössä päässä roikkuva jalka.

Tulsassa, Oklahomassa, poliisi sai tiedon aseistetusta ryöstöstä, jossa uhrilta anastettiin repun lisäksi jalkaproteesi. Varas, Kevin Hooks, oli uhannut uhria isolla, metallisella piikillä ja kysynyt vielä kaikista varastamistaan esineistä, että minkä arvoisia ne ovat. Proteesit ovat avokkaita, joten sinänsä ei ole yllättävää, että Hooks päätti viedä uhrilta senkin.

Kun poliisit yhyttivät Hooksin, oli tämä sitonut varastamansa proteesin päähänsä. Syyllisen löytäminen tuskin oli vaikeaa, sillä kovin usein ei ketään näe liikuskelevan proteesi otsalla. Poliisin mukaan jalkaproteesi palautettiin pian pidätyksen jälkeen omistajalleen.

Advertisement
Advertisement
Kommentoi

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Suosituimmat