Yhteiskunta

10 hulluinta vakuutusyhtiöille tehtyä korvausvaatimusta

Julkaistu

Listafriikki esittelee nyt 10 järjetöntä korvausvaatimusta, jotka vakuutusyhtiöt ovat joko hyväksyneet tai todenneet palturiksi.

Vakuutusyhtiöt ja vakuutukset ovat olemassa syystä: ne pelastavat pahassa paikassa. Mutta joskus korvausvaatimus on niin pähkähullu, että tapahtunutta on vaikea uskoa todeksi.

Ja aina silloin tällöin paljastuu, että korvausvaatimus tosiaan on silkkaa potaskaa. Tälle listalle Listafriikki keräsi tapauksia sekä vakuutuspetoksista että oikeasti tapahtuneista onnettomuuksista. Tulemme kohta huomaamaan, että paperilla voi olla vaikea erottaa näitä kahta toisistaan, sillä niin kovin usein tosielämä on vielä taruakin käsittämättömämpää.

Ehkä tämän listan jälkeen on syytä tarkastaa, että kaikki omat vakuutukset ovat kunnossa: Koskaan ei tiedä, mitä voi sattua!

Kadonnut puhelin

Oli synkkä ja myrskyinen yö… Lounais-Englannissa sijaitsevassa Devonin kaupungissa karjatilallinen Ivor Bennett oli tukalassa tilanteessa. Yö todella oli synkkä ja myrskyinen, kun eräs Bennettin lehmistä oli valmistautumassa poikimaan.

Koska oli pimeää, päätti Bennett käyttää iPhonensa taskulamppua auttaakseen lehmää synnytyksessä. Hän taisi mennä kuitenkin ”liian pitkälle”, sillä puhelin katosi peräpäästä lehmän uumeniin.

Kaikkien, lähinnä kyseisen lehmän, onneksi kännykkä ilmestyi myöhemmin samaa reittiä kuin se oli mennyt sisään, mutta ei luonnollisesti ollut pelastettavissa. Vasikka sen sijaan syntyi vahingoittumattomana.

Advertisement

Onni onnettomuudessa Bennettin vakuutusyhtiö korvasi erikoisella tavalla vioittuneen puhelimen kokonaan; todennäköisesti korvausvaatimusta käsitellyttä virkailijaa oli jonkin verran hymyilyttänyt.

Mitä vain voi tapahtua…

Floridalainen vakuutusyhtiö St. Lawrence Agency on vuodesta 1987 lähtien tarjonnut asiakkailleen vakuutusta siltä varalta, että henkilö koskaan joutuisi avaruusolentojen kaappaamaksi. Se olivat ensimmäinen, mutta nykyään ei enää ainoa, kyseistä suojaa tarjoava yhtiö.

Yhtiön omistaja Mike St. Lawrence on kertonut, että vakuutus tuo ihmisille mielenrauhaa ja sitä on ostettu tuhansittain. Osa 20 dollarin vakuutuksen ostajista on liikkeellä vitsimielellä, mutta toiset ottavat aiheen hyvin tosissaan. St. Lawrencen mukaan kauppa kiihtyy aina kun mediassa raportoidaan UFO-havainnoista.

Vakuutuksella saa kidnappauksen jälkeen kattavan sairaanhoidon, johon kuuluu myös terapia. Lisäkorvauksen saa, jos avaruusolentojen kanssa tapahtui jotain seksuaalista, tapaamisesta syntyi jälkeläisiä tai vakuutuksenhaltija oli yritetty syödä.

Korvaussumma on melkoinen, sillä jos avaruusolento sattuu kaappaamaan, kilahtaa tilille 10 miljoonaa dollaria. MUTTA papereissa lukee pienellä printillä, että summa maksetaan erissä: 1 dollari vuodessa seuraavan 10 miljoonan vuoden ajan.

Ehtona korvauksen saamiselle on se, että kaapatulla on paperille otettuna avaruusolennon allekirjoitus. Huhtikuuhun 2019 mennessä St. Lawrence Agency on joutunut maksajaksi kahdelle kaappauksesta selvinneelle ja kirjallisen todistusaineiston esittäneelle miehelle.

Advertisement

Tämä on tosi juttu. Vain Amerikassa.

Mistä ”helpoimmalla”?

Newjerseyläinen 72-vuotias Isabel Parker tuomittiin vakuutuspetoksesta kolmessa eri osavaltiossa 2000-luvun alussa. Hän oli vuodesta 1993 saakka lavastanut kaatumisonnettomuuksia 49:ssä eri tavaratalossa ja ruoka- ja viinakaupassa.

Hän oli seitsemän vuoden aikana saanut kyseisten kiinteistöjen vakuutusyhtiöiltä yli puolen miljoonan euron arvosta korvauksia erinäisistä keksityistä loukkaantumisista. Kun Parker viimein jäi vakuutuspetosten sarjastaan kiinni, oli syytelista mittava ja hänet tuomittiinkin 12 vuoden ehdonalaiseen vankeuteen

Puolustus vetosi Parker uhkapeliongelmaan, joka aiheutti massiivisen oravanpyörän; epäselväksi jäi, miten peliriippuvuuden oli tarkoitus olla lieventävä asianhaara. Parker ei vain ollut voinut vastustaa kiusausta, kun hän oli huomannut, miten helppoa vakuutusrahojen saaminen oli.

Tarjoilija, keitossani on kuollut hiiri

Virginialaiselle Carla Pattersonille pälkähti vuonna 2006 mieleen, että nyt olisi oiva hetki yrittää pientä vakuutuspetosta ja tienata ”vähän” rahaa. Hän asteli poikansa Rickyn kanssa Cracker Barrel -ketjuravintolaan vedenpitävä suunnitelma kirjaimellisesti taskussaan.

Kesken aterioinnin Patterson ilmoitti kauhuissaan ravintolan tarjoilijalle, että hänen keitossaan on kuollut hiiri. Pahoittelut eivät rouvalle kelvanneet, vaan hän vaati ravintolalta puolen miljoonan dollarin korvauksia järkyttävästä kokemuksesta.

Cracker Barrelin vakuutustutkijat eivät kuitenkaan nielleet tarinaa pureksimatta, ja hiiren ruumiinavauksessa selvisi, että se ei ollut hukkunut keittoon vaan syynä kuolemaan oli kallonmurtuma. Missään vaiheessa hiirtä ei oltu keitetty, joten sen oli täytynyt päätyä lautaselle vasta asiakkaan pöydässä.

Advertisement

Kiristys ja petoksen yritys toivat Pattersonille vuoden vankeusrangaistuksen ja 2500 dollarin sakot.

Epäonninen morsian

Mikä on pahinta, mitä hääpäivänä voi sattua? Italialainen Paula Catelli voi kertoa oman kauhutarinansa, jonka rinnalla moni muu pieni häähässäkkä kalpenee.

Adrianmeren rannalla sijaitsevassa Riminissä juhlittiin Catellin ja hänen sulhasensa suurta päivää, ja kaikki oli sujunut iltaan asti oikein mallikkaasti. Catellilla oli yllään kaunis, käsin tehty hääpuku, jolle hän oli sen arvokkuuden vuoksi ottanut erillisen vakuutuksen. Ja hyvä niin.

Illan pimentyessä juhlakansa oli ulkona odottamassa grilliherkkujen valmistumista, kun Catelli huomaamattaan päätyi seisomaan liian lähelle tulipesää. Hänen synteettisistä materiaaleista valmistettu morsiuspukunsa leimahti ilmiliekkeihin, mutta onneksi tuore aviomies ei jäänyt avuttomana seuraamaan tilanteen kehittymistä vaan nappasi vaimonsa kainaloon ja heitti tämän mereen.

Uimataitoinen Catelli selvisi vahingoittumattomana, mitä ei kuitenkaan voitu sanoa hänen puvustaan. Vakuutusyhtiössä oltiin hyvin myötätuntoisia, ja Catelli sai hyvityksenä 50 prosenttia vakuutussummasta, vaikka papereissa ei vähemmän yllättäen kyseisenlaista sattumusta ollutkaan.

Suojaksi kaksosten varalta

Todennäköisyys saada kaksoset on muutaman prosentin luokkaa, riippuen hieman omasta väestöryhmästä ja taustasta. Useimmiten raskaus on iloinen uutinen, eikä kahden pienokaisen odottaminen ainakaan himmennä vanhempien riemua. Taloudellisen tilanteen se voi tosin viedä ahtaalle, sillä kaikkea pitääkin yhtäkkiä olla kaksin kappalein.

Tätä yllättävää tilannetta varten englantilainen Marcus Hearn -vakuutusyhtiö tarjoaa monikkoraskausvakuutusta. Vakuutus kattaa kaikkien muiden kuin yhden lapsen kulut. Jotta korvauksen voi saada, on vakuutus täytynyt ottaa ennen ensimmäistäkään ultraääntä. Koska ”riski” kaksosten saamiseen kasvaa äidin iän myötä, nousee vakuutuksen hinta samalla lailla. Halvimmillaan sen saa 84 punnalla, mutta siihen hintaan ei suvussa saa olla yksiäkään kaksosia.

Advertisement

Korvausvaatimuksia yhtiölle tulee vain muutamia kappaleita vuosittain, joten monikkoraskausvakuutuksen myyminen on tuottoisaa puuhaa. Toisaalta eräs perhe, johon oli syntynyt kaksoset, oli ollut niin tyytyväinen ottamaansa vakuutukseen, että he uusivat sen seuraavan raskauden yhteydessä. Ja kuinka ollakaan, he pääsivät jälleen täyttämään korvausvaatimusta.

Taivaalta sataa kultaa ja timantteja

Ei taivaalta oikeasti arvometallia tule, mutta jossain päin Yhdysvaltoja sitä tapahtuu kuvaannollisesti aina joulunaikaan. Moni koruliike on mukana kampanjassa, jossa tiettyinä päivinä ostetuista koruista saa rahat takaisin (korut saa tietenkin pitää), jos jouluna sataa yli 7 senttiä lunta. Vuosien mittaan monet liikkeet ovat avanneet kassavirtansa toiseen suuntaan.

Jouluna 2019 idaholainen Coeur d’Alene -liike päätti tehdä kampanjan, jossa olivat mukana kaikki vuoden viimeisenä kuukautena tehdyt ostokset. Liikkeen omistaja Jane Clark oli laittanut joulumyynneistä sievoisen summan sivuun ostaakseen niin sanotun promootiovakuutuksen, joka korvaisi 500 000 dollarin edestä rahojen palautuksia, jos tarpeeksi paksu lumipeite kattaisi maan sovittuna päivänä.

Kyseiseksi päiväksi oli valittu tammikuun yhdestoista, ja lunta tupruttikin silloin oikein huolella. Koruliikkeen oman tarkastajan, meteorologi Cliff Harrisin mittausten mukaan maassa oli reipas 10 sentin lumikerros. Sekä asiakkaat että omistaja Clark olivat innosta piukeina!

Ongelmiin kuitenkin törmättiin, kun vakuutusyhtiö alkoi hangata vastaan ja ilmoitti, että heidän lähteidensä ja virallisten mittaustensa mukaan lunta ei ollut satanut tarpeeksi. Korvausvaatimusta ei siis voitu hyväksyä.

Advertisement

Useiden lakimiesten ja meteorologien konsultoinnin sekä kymmenien video- ja valokuvatodisteiden jälkeen vakuutusyhtiö lopulta taipui ja maksoi puolen miljoonan korvauksen lumesta ja koruista pitäville idaholaisille.

Hampaat yli laidan

Yksi tärkeimmistä asioista ennen reissuun lähtemistä on matkavakuutuksen ottaminen. Myös matkatavarat kannattaa vakuuttaa, sillä ikinä ei tiedä, mitä voi tapahtua. Kannattaa kuitenkin lukea paperit hyvin läpi ja tarkastaa, mitä kaikkea vakuutus kattaa.

Eräällä nimettömänä pysyttelevällä matkalaisella oli käynyt hyvä tuuri vakuutusyhtiön valinnassa, sillä varmaan kovinkaan moni firma ei korvaisi tällä tavalla kadonneita matkatavaroita.

Mitä mies sitten kirjoitti korvausvaatimukseensa? Hän oli hukannut tekohampaansa ollessaan lomailemassa risteilyaluksella. Tekarit olivat kadonneet, kun hän oli merisairaana oksentanut aluksen reunalta suoraan mereen. Katoamiselle olisi voinut keksiä jonkun viehättävämmänkin tarinan, mutta totuus kannatti, ja miehelle korvattiin uudet tekohampaat.

Huomio oli aivan jossain muualla

Tässäkin listan kohdassa ollaan lomareissulla – mikä vain korostaa matkavakuutuksen tarpeellisuutta! Hulluja juttuja voi tapahtua, mutta vielä hullumpaa on se, että vakuutusyhtiö maksoi tästä kyseisestä onnettomuudesta seuranneet sairaalakulut.

Miespuolinen brittituristi oli lomailemassa helteisessä Ateenassa. Nuorimies käyskenteli Kreikan pääkaupungin katuja, kun yhtäkkiä hänen huomionsa varasti joukko pikkuruisiin bikineihin sonnustautuneita naisia. Näky vei totaalisesti mukanaan ja mies käveli päin bussipysäkkiä. Siinä rytäkässä hän mursi nenänsä.

Ja kyllä: vakuutusyhtiön mielestä miehen selitys oli totuudenmukainen ja täysin järkeenkäypä, joten kaikki kulut korvattiin mukisematta.

Advertisement

Yritys hyvä

Delawaresta kotoisin oleva Nicholas Di Puma tuomittiin vuonna 2008 viideksi vuodeksi ehdonalaiseen vankeuteen ja lisäksi hänen tuli maksaa 37 000 dollaria edunpalautusta syyllistyttyään vakuutuspetokseen.

Di Puma oli sytyttänyt talonsa ja avoautonsa tuleen, mutta väitti kaiken olleen vain kurjien vahinkojen ja sattumusten sarja. Poliisille miehen selitys ei kelvannut ja oikeudenkäynnissä tuomarikin ilmoitti onnettomuusraportin olleen kuin surkeaa slapstick-komediaa. (Slapstickissa hauskuutetaan esimerkiksi lyömällä kakku kaverin naamaan ja törmäämällä oveen.)

Di Puma kertoi kohtalokkaan illan alkaneen ruoanlaitosta. Hän väitti paistaneensa pihvejä liedellä – neljällä eri pannulla – ja samaan aikaan grilli oli kuumenemassa terassilla. Pannuilla ollut alkoholi syttyi palamaan ja katastrofi oli Di Puman sanojen mukaan valmis.

Mies yritti sammuttaa paloa tiskirätillä, joka kuitenkin myös leimahti liekkeihin. Sitten hän otti yhden palavista pannuista ja heitti sen ovesta ulos suoraan avoautonsa penkille. Kun Di Puma yritti päästä seuraavasta pannusta eroon, hän kompastui lattialla olleeseen laatikkoon ja palava paistinpannu lensi nahkasohvalle sytyttäen myös se tuleen. Ulos rientänyt Di Puma löysi pihaltaan vain yhden letkun, jolla hän epäonnistuneesti yritti sammuttaa palavaa autoaan. Sekä auto että talo tuhoutuivat.

Selitys ei mennyt kenellekään läpi.

Lue myös:

Advertisement
Advertisement
Kommentoi

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Suosituimmat