Yleistieto

Gizan pyramidit kohoavat aivan miljoonakaupungin vieressä – erikoisia faktoja maailman kuuluisimmista maamerkeistä

Julkaistu

Tällä listalla tutustutaan kaikkien tuntemiin maamerkkeihin erikoisten faktojen kautta. Esimerkiksi Gizan pyramidit eivät kohoa keskellä aavikkoa.

Ajatus siitä, että Gizan pyramidit sijaitsevat keskellä egyptiläistä aavikkoa, on aivan väärä. Nyt listataan erikoisia faktoja maailman kuuluisimmista maamerkeistä.

Egyptin tunnetuimmilla pyramideilla vierailu ei vaadi päivän mittaista safaria jeepillä tai edes kamelilla, sillä Gizan miljoonakaupunki kerrostaloineen ja ketjuravintoloineen on nimittäin vain muutaman askeleen päässä. Lisäksi listalla opitaan erikoisia ja yllättäviä asioita muun muassa Eiffel-tornista ja Pisan kaltevasta tornista.

Lista julkaistaan kahdessa osassa, joista jälkimmäisen voit lukea tästä:
Eikö Vapaudenpatsas sijaitsekaan New Yorkissa!? Erikoisia faktoja maailman kuuluisimmista maamerkeistä.

Trevin suihkulähteeseen heitetään lähes 4000 euroa – päivittäin!

Italian pääkaupungissa Roomassa on lukuisia suihkulähteitä, mutta niistä suurin ja tunnetuin on Fontana di Trevi. Vuonna 1762 valmistunut suihkulähde on näyttävä ilmestys patsaineen, tekokallioineen ja palatsin julkisivua muistuttavan seinämän ansiosta.

Toki turistit löytävät tiensä suihkulähteelle sen upeuden vuoksi, mutta monet päätyvät sinne heittääkseen kolikkonsa altaaseen. Legendan mukaan se, joka heittää oikealla kädellä kolikon vasemman olkansa yli Trevin suihkulähteeseen, tulee palaamaan ikuiseen kaupunkiin.

Ja rahaa päätyy suihkulähteeseen rutosti. Paikallinen hyväntekeväisyysjärjestö tyhjää suihkulähteen kolikoista joka ilta ja rahat käytetään Rooman vähävaraisten auttamiseksi. Lähteestä kerätään kolikoina lähes 4000 euroa – joka päivä – mistä tulee vuositasolla melkein puolentoista miljoonan euron kokoinen potti.

Advertisement

Fontana di Trevin rahamäärät houkuttelevat vierailijoita myös laittomuuksiin – kolikoiden onkiminen on jyrkästi kiellettyä ja pitkäkyntisiä päätyy lähistöllä partioivien poliisien huomaan päivittäin.

Eiffel-torni maalataan kolmella eri sävyllä seitsemän vuoden välein

Pariisin kaupungin symboli, Euroopan ja eittämättä koko maailman kuuluisimpiin nähtävyyksiin lukeutuva Eiffel-torni on juuri tällä hetkellä saamassa uuden maalipinnan. Ranskan ylpeys maalataan noin seitsemän vuoden välein, mutta ei vain ulkonäön vuoksi, sillä tuore maalipinta myös suojaa rakenteita luonnonvoimilta.

Yleensä Eiffel-torni saa pintaansa kolme eri ruskean sävyä; tummin alimpiin kerroksiin ja vaalein huipulle. Tällä tavoin korkea maamerkki näyttää yhtenäisen väriseltä ja korostuu parhaiten Pariisin taivaanrantaa vasten. Tornin jokainen palkki, mutteri ja pultti maalataan käsin, joten työhön kuluu muutamalta kymmeneltä maalarilta noin puolitoista vuotta. Maalia projektiin varataan kullakin kerralla 60 tonnia. Määrä on hurja, mutta niin on maalattava pinta-alakin: 250 000 neliömetriä.

Nyt meneillään olevassa maalauksessa värinä ei kuitenkaan ole niin sanottu ”Eiffeltornin ruskea”, vaan kullanruskea. Vuodesta 1968 lähtien Eiffel-torni on ollut ruskea, mutta siitä haluttiin erityisen säihkyvä vuoden 2024 kesäolympialaisia varten. Käynnissä olevan maalausprojektin odotetaan olevan valmis marraskuussa 2022. Tiedossa on siis varmasti upeita kaupunkikuvia.

Muodonmuutos on erityinen siksikin, että kaikki edelliset 19 maalikerrosta jouduttiin tällä kertaa poistamaan. Kullanruskea on myös se väri, jonka Gustave Eiffel – suunnittelija ja rakentaja – tornille halusi. Eiffel-torni on ollut punainen, keltainen, ruskea ja kaikkea näiden väliltä; mutta ei vielä koskaan aiemmin kullanhohtoinen.

Lontoon Toweria suojelee siivekäs vartijajoukko

Kuva: Colin | CC BY-SA 4.0 (kuvaa rajattu)

Englannin kuningas Vilhelm Valloittaja aloitti (ei tokikaan omakätisesti) Lontoon Towerin rakennustyöt vuonna 1077. Aina 1500-luvulle saakka Englannin kruunupäät asuttivat linnaa, joka on vuosisatojen aikana toiminut myös muun muassa eläintarhana ja pahamaineisena vankilana. Nykyään Tower of London on suosittu turistinähtävyys, jossa säilytetään brittihovin kruununjalokiviä.

Mutta tiedätkös, ketkä ovat tällä hetkellä Lontoon Towerin tunnetuimmat asukkaat? Heidän nimensä ovat Jubilee, Harris, Gripp, Rocky, Erin, Poppy, Georgie, Edgar ja Branwen. Heidät tunnetaan myös Towerin vartijoina. He ovat korppeja.

Advertisement

Uskomuksen mukaan Lontoon Tower ja koko kuningaskunta kaatuvat, jos kuusi linnakkeessa asuvaa korppia koskaan lähtevät. Ja legenda elää vahvana eikä kukaan uskalla kokeilla, mitä ilman korppeja tapahtuisi. Tällä hetkellä siivekkäitä asukkaita on yhdeksän, joten Towerissa elää muutama ylimääräinen lintu; varmuuden vuoksi.

Korpit saavat päivisin liikuskella linnan alueella vapaasti, mutta yöksi ne laitetaan häkkiin oman turvallisuutensa vuoksi. Korpit kyllä tottelevat kuuliaisesti, mutta vain ja ainoastaan yhtä ”Korppimestaria”, joka viettää usein vuosia edeltävän mestarin opissa päästäkseen perille korppien saloista.

Pakoon Towerin vartijoilla ei ole mahdollisuutta liidellä, sillä kunkin linnun toisesta siivestä lyhennetään kolmen viikon välein tärkeät sulat, jotta ne eivät pääse lentämään kauas. Yleisöllä on mahdollisuus nähdä vilaus pikimustista vartijoista, joskin niiden lähestyminen on kiellettyä. Reviiriään puolustavat korpit voivat jopa purra, jos ne tuntevat olonsa uhatuksi.

Pisan kalteva torni säästyi tuholta kauneutensa ansiosta

Italialaisessa Pisan kaupungissa sijaitseva tuomiokirkon kellotorni on maailmankuulu, koska se on kallellaan. Valkoisesta marmorista valmistettua tornia alettiin rakentaa vuonna 1173, ja valitettavasti epätasainen alusta huomattiin vasta siinä vaiheessa, kun kolme tornin kahdeksasta kerroksesta oli jo pystyssä. Rakennnustyöt olivat kahteen kertaan jäissä lähes vuosisadan ajan ja kellotorni valmistui vasta vuonna 1370.

Kallistumista on valmistumisen jälkeen yritetty korjata useampaan otteeseen, mutta huonolla menestyksellä. Italian pääministerinä ja pahamaineisena johtajana toiminut Benito Mussolini pyrki vuonna 1934 korjaamaan tornia porauttamalla sen perustuksiin satoja reikiä, jotka täytettiin sementillä. Tämä ”korjaustoimi” vain pahensi kallistusta.

Toisen maailmansodan aikaan Pisan kalteva torni oli vaarassa tuhoutua kokonaan. Ympäristöstään erottuva korkea torni oli helppo ja haavoittuva kohde, mutta Saksan armeija päätti silti ottaa sen tähystyspaikakseen, koska sieltä näki pitkälle tasaisessa maastossa.

Advertisement

Oli hyvin lähellä, ettei tähystyspaikaksi päätyminen tehnyt sitä, mihin painovoima ei satojen vuosien aikana ollut kyennyt. Kun liittoutuneiden joukot etenivät Italiassa, tuhosivat he useimmat viholliselle merkittävät rakennukset. Pisan torni oli yksi tuollainen, mutta sen nähdessään amerikkalaiset olivat täysin mykistyneitä kellotornin kauneudesta. Hyökkäys natsien tärkeään tukikohtaan oli jo valmisteilla, mutta viime hetkellä se peruttiin, sillä kukaan ei halunnut Pisan kaltevan tornin tuhoutuvan taisteluissa. Pehmeä maaperä ja painovoima tehköön aikanaan tehtävänsä.

Gizan pyramidit kohoavat aivan miljoonakaupungin reunamilla

Yli 9 miljoonan asukkaan Giza on yksi Egyptin ja itse asiassa koko Afrikan suurimmista kaupungeista. Giza tunnetaan kuitenkin parhaiten pyramideistaan, joista se kuuluisin, Kheopsin pyramidi, on ainoa maailman seitsemästä ihmeestä säilynyt rakennelma. Pyramidien vieressä kohoaa myös nenänsä aikoinaan menettänyt Gizan sfinksi.

Monissa kuvissa Egyptin tunnetuimmat pyramidit näyttävät kohoavan keskellä aavikkoa, mutta todellisuus on toinen. Gizan miljoonakaupunki on muutaman vaivaisen askeleen päässä noin 4500 vuotta vanhasta pyramidialueesta. Useimmat kuvat toki otetaan niin, että taustalla levittäytyy autiomaa, mutta illuusio särkyy, kun kuvakulmaa käännetään. Hiekkatasangon sijaan kuvissa näkyykin tiheään rakennettuja kerrostaloja ja vilkkaita teitä.

Aivan pyramidialueen vieressä on moderni, viiden tähden hotelli, jonka altaalla voi paistatella päivää ihaillen samalla faaraoiden hautamuistomerkkejä. Päivän voi viettää myös viereisellä golfkentällä, mutta jos aurinko pohottaa liian kuumana, voi rahansa heittää menemään hotellin kasinolla. Kun maha kurnii, niin länsimaisia herkkuja tarjoaa muun muassa ketjuravintola Pizza Hut, jonka ikkunoista voi pizzaa syödessään katsella maisemia: Gizan pyramideja sekä kuuluisaa sfinksiä. Tässä vielä todistusaineistoa Twitteristä:

Lue myös:

Advertisement
Advertisement
Kommentoi

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Suosituimmat