Oudot uutiset

Oudoimmat uutiset: ”Itsestä tehty pihvi ei varsinaisesti ole kannibalismia”

Julkaistu

Tällä viikolla oudoimmat uutiset pistää pohtimaan muun muassa sitä, onko oman lihan syöminen kannibalismia vai ei.

Oudoimmat uutiset tutustuu tällä viikolla pihveihin, jotka periaatteessa kuka vain voi kasvattaa kotona omia poskisoluja ja luovutettua verta käyttäen.

Lisäksi uutisissa metsästäjän aseen napannut peura, kymmenen hengen munuaisruletti, maailman syvin uima-allas, ja huolta ja hämmennystä aiheuttaneet ilmavaivat. Lopuksi vielä päivitys viime viikon pöllöuutiseen. 

Käy tsekkaamassa tämän viikon, ja toki kaikki muutkin, listat. Otamme mielellämme ehdotuksia vastaan, joten jos haluat tietää enemmän mistä tahansa aiheesta, niin pistä meidät töihin ja nauti valmiista tietopaketista!

Yhteyden meihin saat some-kanavissamme, ota Listafriikki myös seurantaan:

https://www.instagram.com/listafriikki/
https://twitter.com/listafriikki
https://www.facebook.com/listafriikki

Advertisement

Mutta nyt katsaus siihen, mitä erikoista maailmalla on sattunut. Tässä siis viikon oudoimmat uutiset! Hyvää viikonloppua!

Peura nappasi metsästäjän aseen ja juoksi tiehensä

Tšekkiläinen metsästäjä joutui hieman noloon tilanteeseen, kun hänen piti ilmoittaa poliisille kadonneesta kivääristään.

Miehen koira oli yllättänyt ja säikäyttänyt urospeuran, joka pakoon juoksemisen sijaan päättikin kääntää tilanteen päälaelleen ja hyökkäsi metsästäjää kohti sarvet ojossa. Mies ei loukkaantunut tilanteessa, vaikka peuran sarvet repivätkin hänen takkinsa hihan. Siinä rytäkässä vasemmalla olkapäällä roikkunut kivääri jäi sarviin kiinni ja peura juoksi aseineen päivineen metsään. Poliisin mukaan toinen metsästäjä oli nähnyt aseistautuneen peuran myöhemmin samana päivänä.

Kiväärivaras on etsintäkuulutettu, mutta sitä ei pidetä vaarallisena ainakaan tuliaseen osalta, sillä kiväärissä ei onneksi ollut ryöstöhetkellä luoteja.

Teksasilaisessa sairaalassa suoritettiin 10 hengen munuaisruletti

Teksasilaisessa sairaalassa on suoritettu onnistuneesti monimutkainen ja 10 erillistä leikkausta vaatinut, usean munuaisen elinsiirto. Tällainen munuaisruletti ei ole ennenkuulumaton, mutta melko harvinainen kuitenkin.

Leikkaukseen oli otettu mukaan viisi kaksikkoa, joista aina toinen tarvitsi munuaisensiirron. Mukana oli muun John Berliski, jolta oli sairauden vuoksi jouduttu poistamaan molemmat munuaiset ja hän eli täysin dialyysin varassa. Berliski oli AB-veriryhmällään niin kutsuttu universaali vastaanottaja eli voisi saada kenen tahansa munuaisen, ja vaikka vaimo Tara olisi voinut suoraan antaa hänelle oman elimensä, päätti pariskunta ilmoittautua mukaan ryhmäleikkaukseen, josko nimenomaan Taran munuainen olisi jollekin toiselle potilaalle ainoa vaihtoehto.

Polykystistä munuaistautia sairastanut Misael Gonzalez ilmoittautui äitinsä kanssa myös munuaisenvaihto-ohjelmaan, jotta hänelle löytyisi mahdollisesti nuorempi luovuttaja. Munuaiskerästulehduksesta kärsineen Debra Lewingin esimies Dawn Thomas oli tarjonnut alaiselleen omaa munuaistaan, mutta naisten veriryhmät eivät täsmänneet.  Näiden kolmen mainitun parin lisäksi mukana oli vielä yhdet serkukset ja yhdet siskokset.

Advertisement

Monivaiheinen elinsiirtoleikkaus sujui hyvin, ja kaikki uuden munuaisen tarvitsevat saivat elimen, kun heidän läheisensä tarjoutuivat antamaan omansa täysin ventovieraalle. 

Leikkaus on varmasti tuttu kaikille Greyn anatomia -sarjan faneille, joskin sairaalasarjan hengen mukaisesti koko operaatio meinasi kaatua mihinkäs muuhunkaan kuin kolmiodraamaan. Tosielämässä onneksi tällaiselta selkkaukselta vältyttiin.

Maailman syvin uima-allas avattiin Puolassa

Sukeltajien harjoittelupaikaksi rakennettu, Varsovan lähelle avattu Deepspot on maailman syvin uima-allas. Sillä on syvyyttä 45,5 metriä. 

Altaassa voivat harjoitella niin laite- kuin vapaasukeltajatkin, ja siellä on myös suunniteltu pidettävän koulutuksia Puolan armeijan sukeltajille ja palomiehille.

Advertisement

Msozczonówin kaupungissa sijaitsevassa rakennuskompleksissa on vedenalaisilla näkymillä varustettu hotelli sekä ravintola, ja maailman syvintä uima-allasta voi ihastella myös sen läpi kulkevasta kävelytunnelista käsin. 

Deepspot ei ole ainutlaatuinen vain syvyytensä vuoksi, vaan siellä on panostettu kokonaisvaltaiseen sukelluselämykseen. Pohjassa on jäljennös haaksirikkoutuneesta ja uponneesta veneestä, altaassa on luolia ja jopa kopio mayojen raunioista. 

Tee pihvi itsestäsi – ”Ei varsinaisesti kannibalismia”

Ouroboros Steak on tuore yhdysvaltalaisen tutkijaryhmän innovaatio, jossa ihmisen soluista kasvatetaan syötävää lihaa

Laboratoriossa kasvatettu liha ei sinänsä ole mikään uusi juttu, sellaisia pihvejä on jo markkinoilla, mutta niissä on käytetty materiaalina eläimen soluja. Vaikka laboratoriopihvejä kasvattavat yritykset markkinoivat itseään ekologisesti kestävänä vaihtoehtona verrattuna eläinten tehotuotantoon, käyttävät ne silti kasvatuksessa vasikan seerumia, fetal bovine serum. Tuo seerumi on hyvin kallista; useita satoja euroja litralta, ja sitä saadaan kerättyä vain silloin, kun tiineenä oleva lehmä teurastetaan ja sen sikiöstä kerätään veri talteen.

Idea Ouroboros-pihvien takana on se, että kuluttaja voisi valmistaa lihan alusta asti itse. Ruoanlaittaja ottaa vanupuikolla soluja poskensa sisäpinnalta ja siirtää ne kasvualustana toimivan sienirihmaston päälle. Pihviä tulee kasvattaa kolme kuukautta lämpimässä paikassa ja ravita sitä luovutetusta, ”vanhentuneesta” verestä eristetyllä seerumilla. Sitten ei muuta kuin hyvää ruokahalua; pannun kautta tietenkin. Kuka nyt raakaa ihmislihaa söisi!?

Grace Knight, yksi Ouroborosin kehittäjistä, on sanonut, että luovutettu veri heitetään sairaaloissa vanhaksi mentyään roskiin, vaikka siitä voitaisiin hyvinkin eristää seerumia ja sen kasvutekijöitä. Se olisi huomattavasti halvempi ja ekologisesti kestävämpi vaihtoehto kuin vasikan seerumi.

Advertisement

Ongelmana on vain se, että ihmiset pitävät itsensä syömistä kannibalismina, vaikka Knightin mukaan ”tässä ei varsinaisesti ole siitä kyse”. 

Massatuotantoon tai ruokapöytiimme Ouroboros-pihvejä ei kuitenkaan kannata odottaa, sillä kyseessä on ennemminkin ajatuksia herättelevä taideinstallaatio. Se laittaa miettimään, kuinka pitkälle olemme ihmisinä valmiita menemään saadaksemme syödä tulevaisuudessakin lihaa.

Kuka olisi valmis kokeilemaan? Onko tässä sinun mielestäsi kyse kannibalismista? 

Vaimo käytti tuhansia koiran eläinlääkärikäynteihin – ilmavaivoista kärsijä olikin aviomies

Nimettömänä pysyttelevä nainen kertoi tällä viikolla Reddit-yhteisöpalvelussa käyttäneensä tuhansia euroja koiransa eläinlääkärikuluihin ja testeihin, kun hän yritti selvittää etovan hajuisten ilmavaivojen syytä.

Reilu kuukausi sitten tämä raskaana oleva nainen oli haistanut kesken illallisen jotain äärimmäisen karmeaa, mutta ajatellut reaktionsa johtuneen raskauden tuomasta herkentyneestä hajuaistista. Aviomies oli kuitenkin myös nyrpistänyt nenäänsä, jolloin nainen oli tajunnut hajun todella olevan voimakas. Hän oli joutunut lähtemään toiseen huoneeseen.

Myöhemmin illalla aviomies oli kertonut, että pariskunnan koira oli päästänyt lemuavan pierun. 

Advertisement

Seuraavan viikon aikana tuo sama mädän kananmunan haju oli silloin tällöin leijaillut naisen nenään, ja hän päätti viedä koiransa Jerryn eläinlääkärille; sellainen haju ei voinut olla normaalia. Eläinlääkäri kehotti muuttamaan Jerryn ruokavaliota, mutta ilmavaivat eivät vaikuttaneet loppuvan silläkään. Nainen poltti tuoksukynttilöitä ja suitsukkeita, mutta turhaan. Koiransa terveydestä huolestuneena hän vei Jerryn jälleen tutkimuksiin ja eläinlääkäri määräsi liudan kalliita testejä epänormaalin hajun selvittämiseksi – mitään ei kuitenkaan löytynyt. 

Nainen oli jo hermoromahduksen partaalla ja itkien vuodatti eläinlääkärikäynneilläkin mukana olleelle miehelleen tuntemuksiaan: ”Mitä jos Jerry joudutaan lopettamaan? Mikä ihme sitä voi vaivata?”. Siinä vaiheessa aviomies tunnusti ilmavaivojen oikean lähteen: se oli ollut koko viiden viikon ajan hän. Jerry-koira oli täysin syytön.

Aviomies vietti muutaman yön kaverinsa sohvalla nukkuen, mutta on sittemmin saanut palata raskaana olevan vaimonsa luo kotiin. Mies passitettiin lääkärille, joka määräsi hänet muuttamaan ruokavaliotaan.

Iloinen päivitys pöllöuutiseen

Kerroimme viime viikon oudoimmissa uutisissa New Yorkissa Rockefeller Centerin joulukuusesta löytyneestä pöllöstä. Se on palautettu tällä viikolla terveen paperit saatuaan takaisin villiin luontoon.

Advertisement

Käy myös lukemassa tämän viikon listat:

Advertisement

Suosituimmat