Oudot uutiset

Oudoimmat uutiset: Nainen itkee verta aina kuukautistensa aikaan

Julkaistu

Listafriikin oudoimmissa uutisissa kerrotaan tällä kertaa muun muassa naisesta, joka aina kuukautisten itkee verta.

Listafriikin oudoimmissa uutisissa kerrotaan tällä kertaan muun muassa nuoresta intialaisnaisesta, joka itkee verta aina kuukautistensa aikaan.

Lisäksi kerromme Australiassa elävästä linnusta, kirjomesikosta, joka on vaarassa kuolla sukupuuttoon huonosti hanskassa olevan soidinlaulun vuoksi, sekä Pyreneillä käynnissä olevasta ihmiskokeesta, jossa ryhmä on suljettu kuudeksi viikoksi luolaan.

Lopuksi vielä päivitys viime viikon uutisissa esiintyneeseen mursuun, joka oli päätynyt nukahtamisen seurauksena kauas kotoa. Irlannissa bongattu jättiläinen on nyt löytänyt tiensä Ison-Britannian puolelle Walesiin.

Käy tsekkaamassa tämän viikon, ja toki kaikki muutkin, listat. Otamme mielellämme ehdotuksia vastaan, joten jos haluat tietää enemmän mistä tahansa aiheesta, niin pistä meidät töihin ja nauti valmiista tietopaketista!

Yhteyden meihin saat some-kanavissamme, ota Listafriikki myös seurantaan:

Advertisement

https://www.instagram.com/listafriikki/
https://twitter.com/listafriikki
https://www.facebook.com/listafriikki

Mutta nyt katsaus siihen, mitä erikoista maailmalla on sattunut. Tässä siis viikon oudoimmat uutiset!

Nainen itkee verta aina kuukautisten aikana

Kuukautiset saattavat aiheuttaa naisissa itkua ja hampaiden kiristelyä. Vaikka tuohon ”tiettyyn aikaan kuukaudesta” liittyy verenvuotoa, sitä harvemmin tulee ulos silmistä. Näin kuitenkin kävi eräällä 25-vuotiaalla intialaisnaisella, joka aina kuukautisten aikana vuodatti verisiä kyyneleitä. Häntä hoitaneet lääkärit ovat kirjoittaneet tapauksesta BMJ Case Reports -lehden maaliskuisessa numerossa.

Verikyyneleet eli haemolacria on erittäin harvinainen, mutta virallinen lääketieteellinen tila, joka voi johtua monista erilaisista asioista muun muassa vammasta, tulehduksesta tai kasvaimesta kyyneljärjestelmässä. Näistä ei kuitenkaan löytynyt mitään merkkejä, kun nainen toistuvasti saapui sairaalaan tutkimuksiin verta vuotavien silmiensä vuoksi. Potilas oli pistänyt merkille, että hän itkee verta aina kuukautisten aikaan.

Verikyyneleet voivat johtua myös hormonaalisista seikoista, mistä lääkäreiden mukaan oli kyse tämän potilaan tapauksessa. Asiantuntijat ovat todenneet, että naisen verikyyneleet ovat itse asiassa epätavallinen sekoitus kahta harvinaista tilaa: ”kohdun ulkopuolella tapahtuvaa menstruaatiota” ja haemolacriaa. Ensin mainittua verenvuotoa on raportoitu lääketieteellisessä kirjallisuudessa muun muassa virtsarakossa, munuaisissa, nenän limakalvolla ja ihossa. Silloin kuukautiskierto hormoniheittelyineen laukaisee veren vuotamisen myös muualla kuin siellä, missä pitäisi.

Naista hoitaneet lääkärit totesivat, että kuukautiskiertoon liittyvät normaalit hormonitasojen muutokset ovat jostain syystä laukaisseet verikyyneleet, joiden ei koskaan aikaisemmin historiassa oltu havaittu seuraavan mitään tiettyä sykliä.

Onneksi potilaan kirkkaanpunaiset kyyneleet saatiin kuriin muutaman kuukauden mittaisella hormonihoidolla eikä hän enää sen jälkeen ole kuukautisten aikana itkenyt – ainakaan verta.

Advertisement

Lintulaji on kuolemassa sukupuuttoon, koska kukaan ei ole enää opettamassa soidinlaulua

Kuva: Mark Gillow | CC BY 2.0 | Kuvaa rajattu

Muinoin laajoilla alueilla Australian itäosissa elänyt kirjomesikko on äärimmäisen uhanalainen. Nykyään vain maan kaakkoisrannikolla tavattavaa lintua on jäljellä noin 300 yksilöä; eikä tulevaisuus näytä valoisalta.

Pirstoutuneen elinalueen ja lintujen vähyyden vuoksi parinmuodostus on jo valmiiksi vaikeaa, mutta nyt edes ne vähät jäljellä olevat ja lisääntymiskykyiset koiraat eivät onnistu hurmaamaan vastakkaisen sukupuolen edustajia. Syynä ei suinkaan ole naaraiden nirsoilu, vaan koiraiden vääränlaiset soidinlaulut.

Nuoret koiraat nimittäin oppivat oikeanlaisen soidinlaulun vanhempia koiraita kuuntelemalla ja matkimalla, mutta nyt niiden on vaikea löytää opettajia kosiomenoissa tarvittaviin lauluihin. Kirjomesikkokoiraat ovat alkaneet matkia muiden lintujen laulua, minkä uskottiin vuosien ajan johtuvan vain taitojen esittelystä, mutta uuden tutkimustiedon perusteella kyse siis onkin epätoivoisesta yrityksestä laulaa edes jotain. Naaraat eivät kuitenkaan reagoi vieraisiin serenadeihin, joten koiraiden rakkauslaulut kaikuvat kuuroille korville.

Luonnonsuojelujärjestöt ovat ottaneet kirjomesikon siipiensä suojiin ja lisääntymisohjelmissa kasvaneiden koiraiden toivotaan jossain vaiheessa olevan valmiita vapauteen ja suvunjatkamispuuhiin. Niille on soitettu nauhoilta lajityypillisiä melodioita ja niiden opettajiksi on luonnosta napattu pari vanhempaa koirasta, jotka toivottavasti opettavat naaraiden valloitukseen tarvittavat laulutaidot.

Ehkä kirjomesikon peli ei sittenkään ole vielä menetetty!

Äärimmäinen ihmiskoe alkoi Pyreneillä

Viisitoistahenkinen ranskalaisryhmä on hiljattain laskeutunut pimeään luolaan Pyreneiden vuoristossa. Heidän on tarkoitus viettää siellä 40 päivää täysin eristyksissä ulkomaailmasta.

Advertisement

Kyseessä on ultimaattinen Selviytyjät tai Big Brother, sillä koehenkilöt on valikoitu ympäri Ranskaa, he tulevat erilaisista taustoista eivätkä he tunne toisiaan entuudestaan. Mukana on esimerkiksi kultaseppä, nukutuslääkäri ja vartija. Joukkoa johtaa tutkimusmatkailija Christian Clot, joka avasi ryhmän tulevia elinolosuhteita ennen luolaan eristäytymistä: ”Lämpötila luolassa pysyy tasaisesti 12 celsiusasteessa ja käytössämme on kolme tilaa: yksi nukkumiseen, yksi oleskeluun ja yksi on pyhitetty työlle, johon kuuluu muun muassa luolan eliöstön tutkimista.”

Koehenkilöiden tekemä tutkimustyö on kuitenkin pienessä roolissa, sillä tämän kuuden viikon aikana tärkein tutkimuskohde ovat nuo 15 vapaaehtoista. Heillä ei ole puhelimia, kelloja eikä luonnonvaloa. Tarkoitus on siis selvittää sitä, miten ihmisen keho kokonaisuudessaan reagoi ilman ulkopuolisia merkkejä ajankulusta ja miten vuorokausirytmille käy suljetussa luolassa. Aiemmin on kyllä tutkittu, miten samantyyppinen ympäristö vaikuttaa ihmiseen fysiologisesti, mutta tämä tutkimus on ensimmäinen, jossa monitoroinnin kohteena ovat myös tunne-elämä ja kognitiiviset kyvyt. Jokaista vapaaehtoista tarkkaillaan kehoon kiinnitetyillä sensoreilla, jotka keräävät väsymättä dataa henkilön tilasta.

Ryhmä nostaa juomavetensä luolassa olevasta kaivosta ja sähkö tuotetaan kuntopyörään liitetyn generaattorin avulla, joten ainakin jonkun on pakko kuntoilla, sillä sähköä tarvitaan valaistukseen ja ruoanlaittoon – kaikki muut tarvikkeet ovat luolassa valmiina, jotta totaalinen eristäytyminen on taattua.

Onneksi tämän ihmiskokeen saa lopettaa koska vain, jos henkilön olo käy syystä tai toisesta ylitsepääsemättömän vaikeaksi.

Jäälautalle nukahtaneen mursun seikkailut vol 2.

Viime viikon oudoimmissa uutisissa kerroimme mursusta, joka oli nukahtanut jäälautalle todennäköisimmin Grönlannissa tai Huippuvuorilla ja ajelehtinut liian kauas etelään. Jossain vaiheessa se on herännyt ja lähtenyt uimalla etsimään maata. Se päätyi vajaa pari viikkoa sitten hyväkuntoisen oloisena Irlannin lounaisrannikolle, minkä seurauksena siitä tuli kansainvälinen mediasensaatio.

Maaliskuun 21. päivänä eli viime viikon sunnuntaina, pikaisen Irlanti-visiitin jälkeen, mursu oli vaihtanut maisemaa ja se ilmestyi Walesiin. Sitä ei oltu seurattu mitenkään, joten yllätys oli melkoinen, kun se rantautui 450 kilometrin päässä aiemmasta havaintopaikasta – ja aikaa oli kulunut vain kuusi päivää. Asiantuntijat ovat tunnistaneet yksilön samaiseksi nuoreksi urokseksi sen syöksyhampaiden pituuden ja vasemmassa räpylässä olevien valkoisten jälkien perusteella.

Advertisement

Paljon on esitetty kysymyksiä siitä, miksi mursua ei ole siirretty takaisin omaan elinympäristöönsä. Tutkijat eivät kuitenkaan pidä sitä järkevänä vaihtoehtona, sillä vaikka tämä mursu ei ole täysikasvuinen, on se silti valtava villieläin, joka täytyisi tainnuttaa siirtämisen ajaksi. Matka ajaisi mursun stressitilaan.

Luonnonsuojelujärjestö Orcan osastopäällillö Lucey Babey peilaa vanhoihin, samantapaisiin tilanteisiin, joita on toki ollut vuosikymmenien aikana vain kourallinen: ”Menneisyydessä näitä eläimiä on tarkkailtu etäältä ja ne ovat jossain vaiheessa sitten kadonneet – siinä kohtaa on vain toivottava, että ne ovat lähteneet uimaan kohti sopivampaa elinympäristöä.

Jäämme siis odottamaan, mihin mursu seuraavaksi suuntaa!

Käy myös lukemassa tämän viikon listat:

Advertisement
Kommentoi

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Suosituimmat