Oudot uutiset

Varas vei kolikoita apina-aitauksesta – kaupunki kehottaa voroa hakeutumaan sairaalahoitoon tappavan herpesviruksen vuoksi

Julkaistu

Oudoimmissa uutisissa mennään Tasmaniaan, jossa kolikoita vienyt varas on saattanut altistua tappavalle herpesvirukselle.

Listafriikin oudoimmissa uutisissa mennään Australiaan, jossa apinoiden aitauksesta kolikoita kähveltänyt varas on mahdollisesti altistunut hengenvaaralliselle herpesvirukselle. Karkuteillä olevaa henkilöä on kehotettu hakeutumaan viipymättä sairaalahoitoon.

Lisäksi kerromme pari vuosikymmentä kestäneestä oikeustaistelusta, joka lähti liikenteeseen 20 rupian eli 24 sentin liikaveloituksesta. Ylihinnan junalipusta maksanut intialainen lakimies ei alistunut kohtaloonsa.

Yhteyden meihin saat somekanavissamme, ota Listafriikki myös seurantaan:

https://www.instagram.com/listafriikkicom/
https://twitter.com/listafriikki
https://www.facebook.com/listafriikki

Mutta nyt katsaus siihen, mitä erikoista maailmalla on tapahtunut. Tässä siis Listafriikin oudoimmat uutiset!

Advertisement

Varas tunkeutui apinoiden aitaukseen ja vei lammesta kolikoita – kaupunki kehottaa voroa hakeutumaan sairaalahoitoon tappavalle herpesvirukselle altistumisen vuoksi

Launcestonin kaupunki Australian Tasmaniassa on julkaissut tiedotteen, jossa kerrotaan paikallisessa puistossa tapahtuneesta murrosta ja ilkivallasta. Vaikka tapaus oli ikävä, ei se normaalisti olisi vaatinut kaupunginjohtajan osallistumista, mutta nyt asiasta oli syytä tiedottaa huomiotaherättävästi. Voro oli nimittäin tunkeutunut japaninmakakien aitaukseen ja altistunut ihmiselle hengenvaaralliselle herpes B -virukselle. Häntä kehotetaan tiedotteessa hakeutumaan lääkärin pakeille välittömästi. Tasmanian poliisi ja terveysministeriö ovat tietoisia tapauksesta.

Launceston ja japanilainen Ikeda ovat ystävyyskaupunkeja, ja tätä suhdetta lujittamaan tasmanialaiseen puistoon lahjoitettiin vuonna 1979 kymmenen japaninmakakia. Vastavuoroisesti Ikedaan lähti Australiasta 10 pientä kengurua. Tuota perua oleva makakiyhdyskunta on niin turistien kuin paikallistenkin suosikkeja. Kävijöillä on tapana heitellä kolikoita tarhan lampeen – ehkä hyvän onnen toivossa.

Kaupunginjohtaja Albert Van Zettenin mukaan tarhan sähköaita oli vahingoittunut varkaan pyrkiessä sisään ja lammesta oli kadonnut kolikoita. ”Valitettavasti tunkeilija on nyt mahdollisesti altistunut herpes B -virukselle, jota City Parkin apinat kantavat”, kertoo Van Zetten kaupungin tiedotteessa. Apinoille kyseinen virus ei ole vaarallinen ja suurin osa maailman makakeista kantaa sitä. Pahimmillaankin se aiheuttaa vain ihmisen yskänrokkoa muistuttavia rakkuloita.

Ihmiselle herpes B -virustartunta voi kuitenkin olla tappava. Sen jälkeen, kun virus tunnistettiin vuonna 1932, on tartuntaan vahvistetusti kuollut muutama kymmenen ihmistä – heistä suurin osa sai infektion koe-eläinten kanssa työskennellessään. Oireisiin kuuluu rakkuloita, infektiokohdan tunnottomuus, kuume, lihaskipu, päänsärky, väsymys, hengitysvaikeudet, aivotulehdus ja hermoston toimintahäiriöt. Launcestonin tarhassa on kyltti, jossa makakien kerrotaan kantavan ihmiselle vaarallista virusta.

Kaikkia tapauksesta jotain tietäviä on pyydetty ottamaan yhteyttä paikalliseen poliisiin, mutta tärkeimpänä sekä kaupungin johto että virkavalta pitää sitä, että tunkeilija hakeutuisi viipymättä sairaalaan.

Mies voitti 22 vuotta kestäneen oikeustaistelun 24 sentin liikaveloituksesta

Intialainen mies on voittanut 22 vuotta kestäneen oikeustaistelun Intian valtion rautatieyhtiö Indian Railwaysia vastaan, sillä asiakkaalta oli veloitettu lipusta 20 rupiaa eli 24 senttiä liikaa.

Kun Tungnath Chaturvedi vuonna 1999 osti junalipun Mathuran asemalta, veloitettiin häneltä 70 rupian sijaan 90 rupiaa. Chaturvedi valitti asiasta asemalla välittömästi, mutta ei saanut hyvitystä liikaveloituksesta. Niinpä lakimiehenä työskennellyt Chaturvedi nosti kanteen paikallisessa kuluttajatuomioistuimessa.

Advertisement

Ja niin siinä kävi, että reilun parin vuosikymmenen ja sadan kuulemisen jälkeen oikeus tuomitsi asian Chaturvedin hyväksi. Indian Railwaysille määrättiin sakkoja 15 000 rupiaa eli noin 184 euroa, ja tietenkin yhtiön on maksettava Chaturvedille se liikaveloitus eli 20 rupiaa – 12 prosentin korolla. Jos summa ei ole kokonaisuudessaan maksettu 30 päivän kuluttua, nousee korko 15 prosenttiin.

Chaturvedi kertoi BBC:n haastattelussa, että voitto toki maistuu makealta. ”Kaikelle sille ajalle ja energialle, jotka olen tähän taisteluun pannut, ei kuitenkaan voi laittaa hintalappua”, jatkaa 66-vuotias lakimies. Hänen perheensä oli kaikki nämä vuodet yrittänyt vakuutella, että taistelu on täysin turhaa ja ajan sekä rahan haaskausta, mutta mies oli järkkymätön. Yhtä yllättävää Chaturvedin periksiantamattomuuden kanssa oli se, että Indian Railways – maan suurin yksittäinen työllistäjä – lähti pitkään oikeustaisteluun mukaan eikä vain mukisematta maksanut pennosia tyytymättömälle asiakkaalle.

Luonnollisesti tässä ei ollut kyse niistä vaivaisista 20 rupiasta, vaan periaatteesta. ”Rahalla ei ollut väliä. Tämä oli taistelu oikeudenmukaisuuden puolesta ja korruptiota vastaan, joten se oli kaiken vaivan arvoista”, kertoo Chaturvedi ja uskoo tapauksen inspiroivan tulevaisuudessa muitakin, jotka käyvät vaikeilta vaikuttaviin kamppailuihin. Luovuttaa ei kannata.

Lue myös:

Advertisement
Kommentoi

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Suosituimmat