Oudot uutiset

Variksia opetetaan keräämään tupakantumppeja Södertäljen kaduilta

Julkaistu

Oudoimmissa uutisissa mennään tänään Ruotsiin, jossa variksia opetetaan tupakantumppien kerääjiksi.

Listafriikin oudoimmissa uutisissa suunnataan Ruotsin Södertäljeen, jossa variksia opetetaan tupakantumppien kerääjiksi. Palkkiota vastaan totta kai!

Lisäksi kerromme epäonnisesta yrityksestä sulattaa jäistä pihaa: amerikkalaismiehen liekinheitin heitti liekin myös talon seinään. Ja loppuun vielä toinen siivekäs uutinen, jossa kerrotaan kameran varastaneesta ja pakomatkansa kuvanneesta papukaijasta.

Yhteyden meihin saat somekanavissamme, ota Listafriikki myös seurantaan:

https://www.instagram.com/listafriikki/
https://twitter.com/listafriikki
https://www.facebook.com/listafriikki

Mutta nyt katsaus siihen, mitä erikoista maailmalla on tapahtunut. Tässä siis Listafriikin oudoimmat uutiset!

Advertisement

Södertäljessä variksia opetetaan keräämään tupakantumppeja


Tukholman eteläpuolella sijaitseva Södertälje on valjastanut varikset hommaan, mikä on tuntuu joillekin ihmisille ylivoimaiselta. Varikset nimittäin keräävät maahan heitettyjä tupakantumppeja.

Corvid Cleaning -startup-yrityksen perustaja Christian Günther-Hanssen kertoo The Guardianille, että heidän kehittämänsä laite tarjoaa tupakantumpin tuovalle siivekkäälle aina pienen määrän ruokaa. Hänen mukaansa linnut ovat villejä ja osallistuvat toimintaan täysin vapaaehtoisesti.

Ruotsin kaduille heitetään vuosittain yli miljardi tupakantumppia, joka kattaa noin 62 % kaikesta katuroskasta. Södertälje käyttää vuosittain 20 miljoonaa kruunua eli noin 1,9 miljoonaa euroa katujen siistimiseen. Günther-Hanssenin mukaan kaupunki voisi säästää katujen putsaamisesta koituvissa kustannuksissa jopa 75 % – ja tämä siis yksin tupakantumppeja keräävien varisten ansiosta.

Pilottiohjelman toivotaan jossain vaiheessa leviävän koko kaupunkiin, kunhan koko ajan mennään lintujen terveys edellä. Varislinnut ovat tunnetusti erittäin älykkäitä, minkä vuoksi ne ymmärtävät olla syömättä roskia. ”Variksia on helppo opettaa ja ne oppivat myös toisiltaan”, kertoo Günther-Hanssen.

Södertäljen kunnan jätehuoltosuunnittelija Tomas Thernström näkee hankkeessa paljon potentiaalia, mutta yrittää myös samalla herätellä kansalaisia: ”Voimme opettaa variksia keräämään tumppeja, mutta ihmisiä on ilmeisen mahdoton opettaa olemaan heittämättä niitä maahan.”.

Advertisement

Mies sulatti pihaa liekinheittimellä – sytytti vahingossa talonsa palamaan

Kuva: Daniel Mecey | CC BY-SA 4.0

Yhdysvaltain Connecticutissa asuva mies yritti viime lauantaina oikoa mutkat suoriksi jäisellä pihallaan. Hän tarttui liekinheittimeen sulattaakseen lumen ja jään pois. Aika moni olisi osannut ennustaa, miten tuuhastuksessa tulisi käymään: Mies sytytti vahingossa talonsa tuleen.

Onneksi palokunta oli nopeasti paikalla ja koti saatiin pelastettua. Vaikka liekit nuolivat ahnaasti rakennuksen ulkoseinää, jäivät tuhot varsin pieniksi ja pinnallisiksi.

Seymorin kaupungin palolaitoksen Facebook-sivulla julkaistussa postauksessa annetaan varoitus kaikille niille, joiden maalaisjärki on hukassa: ”Emme suosittele liekinheittimien tai muiden vastaavien välineiden käyttämistä jään sulattamiseen”.

Kleptomaaninen papukaija kuvasi oman rikoksensa ja pakolentonsa


Uuden-Seelannin Eteläsaarella elävät keat ovat luonteeltaan uteliaita ja hieman pahanilkisiä. Näiden papukaijojen tiedetään anastavan lompakkoja, koruja, tuulilasinpyyhkimiä ja lähes kaikkea, minkä irti saa.

Paikalliselle Seven Sharp -televisio-ohjelmalle antamassaan haastattelussa Verheulin perhe kertoo taannoisesta kohtaamisestaan keojen kanssa. He olivat olleet vaeltamassa, kun seuraan oli liittynyt muutama papukaija. Verheulit olivat asettaneet GoPro-kameransa majapaikkansa terassin kaiteelle kuvaamaan lintujen edesottamuksia, kun kuvaussessio sai yllättävän käänteen. Yksi keoista nappasi kameran matkaansa ja nousi siivilleen.

Koko pakolento tallentui kameralle ja näkyypä taka-alalla myös varkaan rikoskumppani. GoPro kuvasi koko lennon, linnun laskeutumisen ja vielä ”raivoisan” hyökkäyksen. Viimeiset todisteet kameran anastaneesta keasta ovat lähikuvia, joissa se repii muovin paloja irti.

Advertisement

Tiedämme tämän kaiken, koska kamera saatiin takaisin. Verheulit paikallistivat papukaijat niiden ääntelyn perusteella. ”Näimme linnut puussa – ne olivat selvästi kuulleet meidän tulevan ja hylänneet kameran. Poikani tarkisti kivistä kalliota paikasta, joka vaikutti sopivalta paikalta linnun laskeutumiseen ja kuinka ollakaan: GoPro löytyi ja se kuvasi edelleen!”, kertoo Alex Verheul Seven Sharpille.

Lue myös:

Advertisement
Kommentoi

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Suosituimmat