Yhteiskunta

Miten Talibanin Afganistanin vallankaappaus eteni ja mitä se tarkoittaa? Eurooppaan uusi pakolaiskriisi?!

Julkaistu

Afganistanin vallankaappauksen takana on Taliban: mitä oikein tapahtui ja mitä on luvassa?

Koko ympäröivä maailma kohahti, kun Taliban-äärijärjestö suoritti vallankaappauksen Afganistanissa. Listafriikki otti selvää, miten kaikki eteni ja mitä se tarkoittaa.

Normaalisti Listafriikki.com listaa kohta kohdalta erilaisia faktoja eri asioista. Myös tässä tapauksessa me pysymme totta kai perusperiaatteissamme kiinni, mutta samaan aikaan me teemme niin sanotun kahtiajaon.

Edellä mainittu tarkoittaa sitä, että Taliban-liikkeen vallankaappaus Afganistanissa käsitellään listan ensimmäisten viiden kohdan aikana sekä tärkeiden ajankohtien että tapahtumien osalta. Jälkimmäisten viiden osalta käsitellään puolestaan sitä, mitä tämä kaikki tarkoittaa tulevaisuuden, afganistanilaisten ja koko maailman osalta.

Koko Afganistanin sota käynnistyi Yhdysvalloissa, 11. syyskuuta vuonna 2001, tapahtuneiden WTC-iskujen myötä, kun Yhdysvallat päätti hyökätä Afganistanissa majaansa pitäneen Al-Qaidan kimppuun ja miehittää maan.

OSA 1

Tässä ensimmäisessä osassa käsitellään siis viiden listan kohdan voimin sitä, mitä Afganistanissa on tapahtunut ja mitkä ovat olleet niitä merkittävimpiä päivämääriä ja tapahtumia, jotka ovat johtaneet vallankaappaukseen.

Advertisement

Helmikuu 2020: Donald Trumpin sopimus Taliban-liikkeen kanssa

Kun Donald J. Trump toimi vielä Yhdysvaltain presidenttinä helmikuussa 2020, allekirjoitti hän Taliban-liikkeen kanssa sopimuksen, jonka myötä Yhdysvallat vetäytyy Afganistanista 14 kuukauden sisällä sopimuksen allekirjoittamisesta. Tämä tarkoitti sitä, että viimeistään huhtikuussa 2021 kaikki Yhdysvaltain joukot olisivat poistuneet maasta ja sen myötä lähes 20 vuotta kestänyt sota olisi saanut päätöksensä.

Tätä pidetään ratkaisevana hetkenä, eräänlaisena alullepanijana, nyt nähdyn Taliban-liikkeen vallankaappauksen osalta Afganistanissa.

Kun Trump tiedotti sopimuksesta Valkoisessa talossa tuona helmikuisena päivänä, kertoi hän palauttavansa Yhdysvaltain joukot Afganistaniin sellaisella voimalla, jota ei ole koskaan nähty, mikäli ”pahoja asioita alkaa tapahtua”.

Trump kertoi tuolloin Yhdysvaltain armeijan tappaneen tuhansia terroristeja, ja hänen mukaansa nyt oli jonkun muun – tässä tapauksessa Taliban-liikkeen ja kenties ympäröivien maiden – jatkaa tuota työtä. Taliban puolestaan lupasi aloittaa rauhanneuvottelut Afganistanin hallituksen kanssa.

Toukokuu 2021: Yhdysvaltain ja Nato-joukkojen vetäytyminen

Kun presidentti Donald J. Trump hävisi vaalitaistelun Yhdysvaltain presidentin virasta Joe Bidenille, päätti uusi presidentti kunnioittaa sopimusta. Toki hän ilmoitti, että kaikki Yhdysvaltain joukot ovat poissa Afganistanista vasta syyskuun 11. päivään mennessä, jolloin WTC-iskuista tulee kuluneeksi tasan 20 vuotta. Tästä viivästyksestä Taliban-joukot eivät pitäneet.

Kuluvan vuoden toukokuussa Yhdysvaltain armeija ja Nato-joukot alkoivat vetäytyä Afganistanista. Tässä vaiheessa Taliban-joukkojen hallussa oli noin 19 prosenttia Afganistanista, mutta kukaan ei uskonut millään muotoa vallankaappauksen toteutumiseen – vähiten presidentti Biden, joka julisti tätä sanomaa avoimesti pitämässään puheessa.

Samaan aikaan Taliban-äärijärjestö valtasi väkivaltaisin ja sotilaallisin keinoin itselleen maata. Toukokuun 4. päivänä se hyökkäsi valtavalla voimalla Afganistanin armeijan joukkoja vastaan maan eteläosassa, Helmandin provinssissa. Samaan aikaan hyökkäyksiä todistettiin myös ainakin kuudessa muussa provinssissa. Lisäksi kapinalliset aloittivat sotatoimet myös maan pohjoisosassa, jota pidettiin aikanaan niin sanotusti koskemattomana alueena militanttien osalta.

Advertisement

Toukokuun 11. päivänä talibanjoukot valtasivat haltuunsa aivan pääkaupunki Kabulin tuntumassa sijainneen Nerkhin piirikunnan. Samaan aikaan väkivaltaisuudet ympäri maata vain kasvoivat.

Kesäkuu 2021: Väkivaltaisuudet levinneet koko maahan

Talibanin tekemän Afganistanin valtion vallankaappauksen kohdalla käsittämättömin seikka on ollut se, miten nopeasti kaikki tapahtui. Kun toukokuussa 2021 talibanjoukot sotivat ”vain” seitsemän provinssin alueella ja hallitsivat 19 prosenttia maasta, oli tilanne muuttunut kesäkuussa 2021 todella radikaalisti.

Kesäkuun 7. päivänä Afganistanin hallinnon edustajat kertoivat, että yli 150 afgaanisotilasta oli menettänyt henkensä edellisten 24 tunnin aikana ja väkivaltaisuudet jatkoivat voimistumistaan. Ja enää sotimista ei tapahtunut vain muutamassa provinssissa, vaan 26:ssa koko valtion 34 provinssista.

Kesäkuun lopulla eräs Yhdistyneiden kansakuntien (YK) lähettiläs kertoi, että Taliban-liike oli järjestänyt useita hyökkäyksiä Pohjois-Afganistanissa. Tätä pidettiin todella huolestuttavana seikkana, sillä Talibanin ote vallankahvasta oli ollut aina voimakkaimmillaan nimenomaan maan eteläosissa. Tuossa vaiheessa Taliban-liikkeen hallussa oli noin kolmasosa koko maan piirikunnista.

Touko- ja kesäkuun aikana, YK:n tietojen mukaan, lähes 2 400 afganistanilaista siviiliä haavoittui tai menetti henkensä. Tämä oli ennätysmäärä vuodesta 2009 lähtien, jolloin kyseisiä tilastoja alettiin kirjata.

Heinäkuu 2021: Yhdysvaltojen osalta sota on ohi

Heinäkuun toisen päivän aikana Yhdysvaltain sotajoukot jättivät kaikessa hiljaisuudessa taakseen Afganistanin päämajansa, joka sijaitsi noin tunnin päässä pääkaupunki Kabulista. Näin ollen Yhdysvaltojen osuus lähes 20 vuotta kestäneen sodan osalta oli tullut käytännössä ottaen päätökseen.

Vain muutamaa päivää myöhemmin Taliban-liikkeestä todettiin, että he voisivat olla valmiita käynnistämään rauhanneuvottelut Afganistanin valtion kanssa elokuussa; tämä olisi tarkoittanut sitä, että he olisivat kunnioittaneet aikanaan Trumpin kanssa solmimaansa sopimusta. Samoihin aikoihin presidentti Biden puolusti päätöstään vetää Yhdysvaltain joukot Afganistanista ja kertoi uskovansa, ettei Afganistanin vallankumous ole väistämätön.

Advertisement

Samaan aikaan valloitukset kuitenkin jatkuivat ja heinäkuun 21. päivänä Yhdysvaltain joukkojen edustaja kertoi Taliban-liikkeen hallitsevan jo noin puolia koko maan piirikunnista. Etenemisvauhti oli kertakaikkisen hurjaa, ja Taliban-liikkeen kerrottiin valtaavan piirikuntia kuin Domino-pelin palasia kaataen.

Muutamaa päivää myöhemmin Yhdysvallat vakuutteli antavansa afgaanijoukoille tulitukea yhä enenevissä määrin, ennen kaikkea ilmaiskujen muodossa, taistelussa Talibania vastaan.

Elokuu 2021: Vallankumous tapahtuu

Lopulliset merkit vallankumouksen tapahtumisesta saatiin elokuun alkupuolella. 6. elokuuta eteläisessä Afganistanissa sijaitsevasta Zaranjista tuli vuosiin ensimmäinen provinssin pääkaupunki, jonka Taliban-liike oli ottanut haltuunsa. Sitä seuranneina päivinä sama tapahtui lukuisten muiden provinssien pääkaupunkien kohdalla – mukaan lukien erittäin arvokkaana pidetty Kunduzin kaupunki pohjoisessa.

Vain viikkoa myöhemmin, 13. elokuuta, talibanjoukkojen hallussa oli jo neljän muun provinssin pääkaupungit, joiden joukkoon kuului maan toiseksi merkittävin kaupunki, Kandahar. Taliban-joukot iskivät ympäri maata valtavalla voimalla ja ennen kaikkea kaikkein tärkeimpiin kaupunkeihin. Maan länsiosissa veteraanikomentaja Mohammad Ismail Khan siirrettiin syrjään, kun Taliban valtasi itselleen Heratin kaupungin.

Kahden seuraavan päivän aikana Taliban-liike valloitti itselleen useita vallankumouksen kannalta äärimmäisen kriittisiä kaupunkeja. Muun muassa maan pohjoisosan merkittävin kaupunki Mazar-i-Sharif ja vain 70 kilometrin päässä Kabulista sijaitseva Pul-e-Alam päätyivät Talibanin haltuun, ilman merkittävää vastarintaa. Idässä Taliban-liike valtasi puolestaan Jalalabadin, maan itäisen osan kriittisimmän kaupungin, ympäröiden samalla Kabulin täysin.

Lopulta edessä oli väistämätön, Kabulin valtaus, eikä afgaanihallinto yrittänyt enää tuossa vaiheessa tehdä merkittävää vastarintaa, sillä peli oli niin sanotusti menetetty; tämä tapahtui 16. elokuuta. Kabulin valtauksen myötä Afganistan siirtyi kokonaisuudessaan Talibanin haltuun ja sen seuraukset ovat olleet karmeat, kuten jokainen meistä on joutunut uutisista lukemaan.

Advertisement

OSA 2

Tässä toisessa osassa käydään läpi potentiaalisia uhkakuvia ja monilta osin jo käynnissä olevia muutoksia, joita Afganistanin vallankumous aiheuttaa niin maan kansalaisten kuin myös koko ympäröivän maailman osalta.

Valtava määrä ihmisiä tulee menettämään henkensä

Afganistan on tällä hetkellä totaalisen sekasortoisessa tilassa, kun eri maiden konsulaatteja tyhjennetään hurjaa vauhtia ja ihmisiä pyrkii pakenemaan pois maasta. Internetissä onkin levinnyt jo järkyttäviä videoita, joissa afganistanilaiset hyppäävät roikkumaan lähteviin lentokoneisiin ja putoavat kuolemaansa.

Afganistanista onkin tullut Talibanin tekemän vallankumouksen myötä hyvin epävakaa maa, mikä tulee eittämättä johtamaan jatkuviin levottomuuksiin. Tällaiset levottomuudet vievät puolestaan ihmishenkiä, ja usein kärsijänä ovat juuri siviilit.

Taliban-liike on ollut viime päivinä hyvinkin aktiivinen tiedottamaan, mitä vallankaappaus tarkoittaa esimerkiksi ihmisten osalta. Virallisten puheiden mukaan kaikki tullaan armahtamaan, mutta todellisuudessa kyse on isoilta osin vain julkisuuskuvan kiillottelusta. Onkin päivänselvää, että lukuisat siviilit, jotka vastustavat Talibanin ideologiaa, tulevat menettämään henkensä.

Vaikka Donald Trump puhui Taliban-liikkeen kanssa sopimuksen allekirjoittaessaan, että terrorismin vastainen työ siirtyy nyt toisen tahon valvovan silmän alle, todellisuus lienee toinen; näin uskovat useat poliittiset asiantuntijat, esimerkiksi YK:n suunnalta.

Naisten oikeudet Afganistanissa romahtavat

Kuva: Todd Huffman | CC BY 2.0 (kuvaa rajattu)

Se on päivänselvä asia, että naisten oikeudet tulevat heikkenemään Afganistanissa Taliban-äärijärjestön otettua maan hallintaansa. Tähän mennessä Taliban on painottanut, ettei naisten oikeuksia tulla varsinaisesti polkemaan, mutta samaan aikaan muutoksia on jo ilmassa; jatkossa naisten tulee elää sharia-lain mukaisesti.

”Naiset tulevat toimimaan yhteiskunnassamme hyvin aktiivisesti, omien puitteidemme sisällä”, Taliban-liikkeen tiedottaja Zabihullah Mujahid kertoi muun muassa MTV:n mukaan.

Advertisement

Taliban-liikkeen mukaan tytöt saisivat edelleen käydä koulussa, ainakin ensimmäisen asteen osalta, ja naiset jatkaa työskentelyä sharia-lain sääntöjen mukaisesti. Historia ei kuitenkaan puolla tätä näkökantaa. Ennen kuin Yhdysvallat hyökkäsi Afganistaniin, maa oli Talibanin hirmuvallan alla ja naisten asema oli katastrofaalinen: siihen kuului muun muassa pakkoavioliittoja, raiskauksia, ruoskintaa ja tiukkoja pukeutumissääntöjä. Lisäksi tytöistä vain neljä prosenttia kävi todellisuudessa koulua ja naisten asema oli olematon jokaisella mahdollisella tavalla.

Vaikka Afganistanissa ei palattaisikaan naisten oikeuksien osalta aivan yhtä julmaan tilaan, on joka tapauksessa selvää, että naisten elämään on luvassa merkittäviä ja erittäin surullisia muutoksia.

Mitä tapahtuu Pakistanissa?

Kuva: Kaidor | CC0 (kuvaa rajattu)

Afganistanin naapurimaasta Pakistanista löytyy jo valmiiksi terroristijärjestöjä, jotka tulevat hyvinkin suurella todennäköisyydellä ottamaan mallia Afganistanin vallankumouksesta. Nämä terroristijärjestöt tulevat siis näkemään, että väkivaltainen politiikka toimii, mikä taas asettaa Pakistanin siviilit entistä suuremman uhan alle; siviilejä on menehtynyt maassa jo muutenkin paljon terroristi-iskujen myötä. Tällaisia terroristijärjestöjä ovat muun muassa Afganistanissa vuodesta 2019 lähtien majaa pitänyt ja sen myötä voimistunut Tehrik-e-Taliban Pakistan, sekä myös Balochin seperatistit.

Myös islamististen puolueiden ja järjestöjen uskotaan rohkaistuvan Afganistanin tapahtumista. Tämä taas on omiaan johtamaan Pakistanissa tapahtuvaan radikalisoitumiseen.

Pakistanilla on ollut ainakin virallisesti hyvät välit terrorismin vastaisessa sodassa Yhdysvaltojen kanssa, vaikka pinnan alla onkin kuohunut; Yhdysvalloissa uskotaan, että Pakistanissa ollaan lähinnä tyytyväisiä nyt nähtyyn vallankaappaukseen, vaikka julkisesti toista onkin väitetty. Nyt Yhdysvaltain kiinnostus Pakistanin kanssa toimimista kohtaan tulee mitä todennäköisimmin heikkenemään entisestään ja yhteistyö voi ottaa isoa osumaa.

Lisäksi Afganistanista on tulossa valtava määrä lisää pakolaisia Pakistanin suuntaan. Maassa on jo entuudestaan noin 3 miljoonaa pakolaista naapurimaasta, ja se on aiheuttanut levottomuuksia Islamabadissa – maan pääkaupungissa. Nyt nähdyn vallankumouksen myötä näiden levottomuuksien määrä uhkaa vain kasvaa.

Advertisement

Paluu terroristijärjestöjen tukikohdaksi?

Donald Trumpin neuvottelemassa Yhdysvaltain ja Talibanin välisessä rauhansopimuksessa yksi ehdottomista perusehdoista USA:n suunnalta oli se, ettei Afganistanista tule uudestaan niin sanottua terrorismin kotia.

Vaikka Taliban on vakuutellut pitävänsä tästä sopimusehdosta kiinni, Yhdysvaltain virkamiehet ovat todella huolissaan tilanteesta. Pelkona onkin, että Afganistan mahdollistaa Al-Qaidan kaltaisten terroristijärjestöjen voimaantumisen ja kasvun, päästäen heidät maahan harjoittamaan toimintaansa.

Toisaalta Taliban on tuominnut jyrkästi esimerkiksi ISIS:n toiminnan ja näiden kahden liikkeen välillä onkin nähty useita taisteluita viime vuosien aikana. Lisäksi juuri Taliban joutui maksamaan kovaa hintaa Al-Qaidan suorittamista 9/11-iskuista, joten se voi olla halukas välttämään saman toistumisen uudelleen. Nämä seikat eivät kuitenkaan automaattisesti tarkoita sitä, että Taliban suhtautuisi samalla tavalla jokaiseen mahdolliseen äärijärjestöön kuin se suhtautuu ISIS-järjestöön, mikä siis aiheuttaa huolta.

Positiivinen seikka on kuitenkin se, että Yhdysvaltain tiedustelutoiminta on kehittynyt todella isosti viimeisten 20 vuoden aikana. Esimerkkeinä tästä toimivat Somalia ja Jemen: Yhdysvalloilla ei ole kummassakaan maassa aktiivisia sotilasjoukkoja, mutta teknologian mahdollistamana se kykenee seuraamaan epäiltyjä militantteja.

Euroopan pakolaiskriisi toistuu?

Kuva: Ggia | CC BY-SA 4.0 (kuvaa rajattu)

Euroopan pakolaiskriisillä viitataan vuosina 2014 ja 2015 nähtyyn pakolaisvirtaan Lähi-Idän maista EU-maihin, mutta pakolaisten määrä jatkoi hurjaa kasvuaan myös vuonna 2016. Näinä vuosina ihmiset Syyriasta ja Afganistanista pakenivat valtavina ihmismassoina Eurooppaan. Kaikkein suurin aiheuttaja oli Syyrian sisällissota, mikä teki maasta mahdottoman asuttavan lukuisille ihmisille, mutta samaan aikaan myös naapurivaltioiden levottomuudet kasvattivat pakolaisten määrää.

Kuvaavaa tuolle Euroopan pakolaiskriisille oli se, että vuosina 2012 ja 2013 turvapaikkaa EU-maista haki yhteensä noin 765 000 pakolaista, kun vastaava määrä oli vuosien 2015 ja 2016 aikana peräti yli 3,2 miljoonaa. Valitettavan monet olivat tilanteensa vuoksi pakotettuja lähtemään maastaan turvapaikan perässä hyvin heikkokuntoisilla veneillä Välimeren kautta kohti Eurooppaa, ja se johti lukuisiin kuolemiin.

Afganistanin vallankumouksen myötä on välittömästi nähty, miten maan asukkaat pyrkivät totaalisen kaaoksen keskellä pakenemaan maastaan ja pois Taliban-liikkeen hallinnon alta. Puheet potentiaalisesta uudesta pakolaiskriisistä ovat siis perusteltuja, ja itse asiassa monet maat, kuten esimerkiksi Pohjois-Amerikassa sijaitseva Kanada, ovat jo tiedottaneet valmiudestaan ottaa vastaan pakolaisia Afganistanista.

Advertisement

Lue myös:

🤷‍♂  Mitä ajattelet kaikesta tästä? Kerro meille mielipiteesi joko alla olevassa ⬇⬇ kommenttikentässä tai sosiaalisen median kanavissamme!

Advertisement
Kommentoi

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yhteiskunta

Pariisissa kakkaan astuminen tietää onnea: 10 kummallista taikauskoa ympäri maailman – osa 1

Julkaistu

Taikauskoja on monenlaisia. Jossain ne elävät voimakkaampina ja nyt saat muhkean tietopaketin siitä, miten välttää epäonni maailmalla.

Vaikka et kokisi olevasi taikauskoinen, niin koputatko silti joskus puuta, pidät peukkuja pystyssä tai heität suolaa olkapään yli?

Näitä tapoja ei varmaan kukaan Suomessa liiemmin kummastele, mutta tiedätkö miten välttää epäonnea muualla maailmassa? 

Listafriikki teki sinulle selviytymispakkauksen taikauskojen hämmentävään maailmaan. Listan luettuasi tiedät muun muassa missä pitää varoa tonttujen asuinpaikkoja, milloin tietyissä maissa voi leikata kynnet ja millä jalalla Pariisissa on turvallista astua paskaan. 

Tämän listan jälkeen osaat matkustaessasi välttää suurimmat sudenkuopat, varman kuoleman tai vähintäänkin vuosien epäonnen. 

Lista julkaistaan kahdessa osassa, joista tämä on ensimmäinen. Jälkimmäiset taikauskot ovat luvassa huomenna!

Advertisement

Onnekas kakkakasa

Koirien jätösten jättäminen Pariisin kaduille on ollut laitonta vuodesta 1982 saakka, mutta ilmeisesti tapa ei ole iskostunut kaupunkilaisten päähän. Pariisi onkin kuuluisa törkyisistä kävelyteistään, oli kyse sitten tupakantumpeista tai kakkakikkareista. 

Ehkä ulosteeseen astuminen on Ranskassa ollut kautta aikain niin yleistä, että inhottavaan sattumaan on täytynyt keksiä kultareunus. Nimittäin yleisen uskomuksen mukaan kakkaan astuminen vasemmalla jalalla tietää hyvää onnea. Jos sotkee oikeanpuoleisen kenkänsä, on tiedossa surkeita aikoja.

Saastaisten kenkien lisäksi Pariisista voi hankkia matkamuistoksi pilailukupin, joka sisältää muovisen ”hyvän onnen kakan”.

Laivan kastaminen

Kun uusi laiva lasketaan vesille, on sen kastaminen ja nimen antaminen erittäin tärkeä seremonia. Laivan kastaminen on tuhansia vuosia vanha perinne, jolla taataan turvallinen seilaaminen.

Ja kun laiva on kerran kastettu, ei kenenkään tule muuttaa sen nimeä. Mikään ei tuota merenkulkijoille huonompaa onnea kuin laivan uudelleen nimeäminen. Mutta älä huoli! Jos veneesi aiempi omistaja on päättänyt kutsua sitä aivan järkyttävällä nimellä, on vaihtaminen mahdollista, kunhan sen tekee oikein.

Kaikki vanhaan nimeen liittyvä on tuhottava.

Kaikki.

Advertisement

Nimi on raaputettava viimeistä riipausta myöten irti, päälle maalaaminen ei riitä. Onko veneessä kaiverruksia tai vaikka kelluva avaimenperä, jossa lukee aluksen nimi? Roskiin vain.

Rekisteröintitodistus, veneajopäiväkirja ja muut tärkeät paperit voi säilyttää, mutta nimi on peitettävä. Sosiaalinen media tuo tietenkin oman haasteensa, mutta jos haluaa (ja miksei haluaisi, kun on kyse turvallisuudesta?), niin kannattaa poistaa kuvat ja maininnat vanhasta nimestä. 

Kun veneen aiemmasta henkilöllisyydestä ei ole mitään jäljellä, voi helpottunein mielin kastaa sen haluamallaan nimellä. Kaste on syytä suorittaa uudelleen, jos sen jälkeen löytyy kahvikuppi vanhalla nimellä.

Kaikkein taikauskoisimmat merikarhut eivät jätä mitään sattuman varaan, vaan tyytyvät mahdollisesti hyvinkin typerään, alkuperäiseen nimeen.

Oikein ajoitettu manikyyri

Luulisi, että niinkin tylsä asia kuin kynsien leikkaaminen sujuisi ilman pelkoa jostain pahemmasta, mutta ei tokikaan.

Euroopassa on yleinen uskomus, jonka mukaan kynsien leikkaaminen sunnuntaisin saa aikaan sen, että joudut pahojen juorujen kohteeksi seuraavalla viikolla. Perjantainen manikyyri taas tuo surua ja murhetta koko huusholliin. 

Advertisement

Jos Intiassa leikkaa kynnet yöllä tai lauantaina, ei onni tule potkimaan. Japanissa ei myöskään pidä koskea kynsisaksiin pimeän aikaan tai tulee kuolemaan ennen vanhempiaan. Filippiineillä kynsien leikkaaminen öisin johtaa onnettomuuteen perheessä, kun taas Kiinassa se tuo taloon kummituksia ja pahoja henkiä.

Voiko taikausko yöllisen manikyyrin kirouksesta johtua yksinkertaisesti siitä, että pimeällä on vaarallista touhuta teräaseiden kanssa?

Pimennys on jumalan vihaa

Nigeriassa vuoden 2001 kuunpimennys paljasti, miten tosissaan uskomukset jossain päin maailmaa otetaan. Silloin muslimijoukot aloittivat mellakoita ja tekivät hyökkäyksiä lukuisiin kristittyjen omistamiin kohteisiin, muun muassa hotelleihin, bordelleihin ja baareihin. Kuunpimennys johtui hyökkääjien mukaan siitä, että jumala oli suuttunut kaikesta syntisestä toiminnasta.

Oikeastihan kuun- ja auringonpimennykset ovat islamin uskossa rukouksen, anteeksi pyytämisen ja köyhien auttamisen aikaa. Mutta nuoret radikaalit olivat tulkinneet ikiaikaisia uskomuksia mielensä mukaan ja yhdistäneet ne omaan maailmankatsomukseensa.

Mellakoiden toistumisen pelossa Nigerian hallitus aloitti tieteellisiin faktoihin perustuvan tiedotuskampanjan maaliskuussa 2006, kun täydellinen auringonpimennys oli pyyhkäisemässä maan yli. 

Tontut ovat täyttä totta

Nyt kun luet eteenpäin, niin pidä mielessä se, että tämä kaikki on totisinta totta.

Vuonna 2013 islantilainen tonttujen oikeuksia ajava taho sekä Laavan ystävät -niminen ympäristöjärjestö pistivät tienrakennushankkeen jäihin. Heidän mukaansa moottoritie vahingoittaisi tonttujen elämää. Se ei ollut ensimmäinen eikä viimeinen kerta, kun Huldufólkin (salainen kansa) asuinalueet ovat pysäyttäneet rakennushankkeita.

Advertisement

Projektit joudutaan keskeyttämään, kunnes korkein oikeus myöntää luvan jatkamiseen. Teiden rakentamisesta ja kunnossapidosta vastaava hallintoelin on luvannut, että töiden aloittamisen kanssa odotetaan niin kauan, että tontuilla on aikaa siirtyä muille alueille. Joskus viranomaiset tekevät tonttujen kanssa sopimuksia, joissa asuinkivet siirretään suojaisampiin paikkoihin.

Voi kuulostaa huvittavalta, mutta islantilaisille, joiden maa elää ja muuttuu muutenkin koko ajan, haltijat eivät ole leikin asia. Monet uskovat niiden olleen vastuussa epämääräisistä työkoneiden hajoamisista ja työntekijöiden onnettomuuksista, joita on sattunut esimerkiksi teitä rakentaessa.

Tontut, peikot ja haltijat ovat olleet yleisiä uskomuksia Skandinaviassa, mutta missään muualla kuin Islannissa ei taikausko ole säilynyt niin vahvana. Islannin yliopiston vuonna 2007 tekemän kyselyn mukaan maan asukkaista jopa 60 % uskoi, että on vähintään mahdollista, että tonttuja on olemassa.   

Lue myös:

Continue Reading

Yhteiskunta

10 faktaa ystävänpäivästä: Miksi helmikuun 14. päivänä juhlitaan rakkautta ja ystävyyttä?

Julkaistu

Nyt lävähtää listallinen faktoja ystävänpäivästä: Mistä rakkauden juhla on saanut alkunsa ja miten helmikuun 14. päivää vietetään eri maissa?

Tänään ympäri maailmaa vietetään suurta rakkauden juhlaa ja siksipä nyt on luvassa listallinen faktoja ystävänpäivästä. Muissa maissa helmikuun 14. päivänä keskitytään rakkauden ylistämiseen, kun taas Suomessa juhlitaan ystävyyttä.

Tällä ystävänpäivän kunniaksi tehdyllä listalla käydään läpi juhlapäivän syntyä ja kehitystä siihen, mitä se on nykyään. Kaikki lähti ruoskinnasta ja pyhimyksistä, ja nyt ollaan miljardibisneksen äärellä. Toivottavasti siinä hässäkässä ei pääse unohtumaan päivän tärkein sanoma eli läheisten huomioon ottaminen.

Tässä siis Listafriikki.com:n 10 faktaa kaikesta ystävänpäivään ja vähän rakkauteenkin liittyvästä.

Hyvää ystävänpäivää kaikille ❤️

Kaikki sai alkunsa Lupercalia-juhlasta

Antiikin Roomassa jo 600-luvulla eaa. juhlittiin helmikuun puolessa välissä hedelmällisyyttä ja kevään tuloa. Riemukkaalta kuulostavat juhlat olivat melkoista hard core -touhua.

Lupercalia-juhla oli saanut nimensä sutta tarkoittavasta lupus-sanasta. Se juontaa juurensa tarinaan naarassuden kasvattamista Romuluksesta ja Remuksesta. Susi huolehti veljeksistä luolassaan, joka oli Palatium-kukkulan juurella. Tuolle paikalle Romulus ja Remus perustivat Rooman. Lupercaliaa siis juhlittiin tuon äitinä toimineen suden kunniaksi.

Pakanafestivaalit alkoivat eläinuhrilla ja suurella juhla-aterialla. Juhlissa pidettiin myös parinmuodostusarpajaiset, joissa miehet nostivat kulhosta satunnaisen nimen, ja tuo onnekas neito tuli olemaan miehen rakkauden kohde festareiden ajan, monesti seuraavaan vuoteen saakka ja joskus lotto johti jopa onnelliseen avioliittoon.

Juhlinta huipentui siihen, kun miehet riisuivat itsensä alastomiksi, ottivat vuohen- tai koirannahkaiset ruoskat ja piiskasivat niillä mieleisiään nuoria naisia parantaakseen näiden hedelmällisyyttä. En osaa sanoa oliko tapa toimiva.

Sitten tuli katolinen kirkko ja Pyhä Valentinus

200-luvulla Rooman valtakuntaa hallinnut Marcus Aurelius Claudius, Claudius II:na tunnettu keisari oli sitä mieltä, että sinkkumiehet pärjäävät sotatantereella paremmin kuin naimisissa olevat. Siksi keisari kielsi avioliiton kaikilta nuorilta miehiltä.

Oli kuitenkin yksi rakkautta puolustava pappi, Valentinus nimeltään, joka keisariaan uhmaten vihki salassa nuoria rakastuneita pariskuntia. Lopulta pappi Valentinus jäi tekemisistään kiinni ja hänet tuomittiin kuolemaan. Erään legendan mukaan Valentinus, mestausta odottaessaan, rakastui vanginvartijan tyttäreen ja kirjoitti tälle tunteita täynnä olevan kirjeen.

Kirjeen hän allekirjoitti ”From your Valentine”, Sinun Valentinukseltasi, jota ainakin Yhdysvalloissa edelleen käytetään ystävänpäiväkorttien toivotuksissa. Valentinus mestattiin helmikuun 14. päivänä vuonna 269, ja hänestä tuli satojen vuosien kuluessa yksi suosituimmista pyhimyksistä.

Se, kuinka suuri osa Pyhän Valentinuksen tarinasta on totta, jää arvoitukseksi. Ainakin papin väitetty mestauspäivä sopi loistavasti katolisen kirkon suunnitelmaan pyyhkiä roomalaisten seksuaalissävytteinen Lupercalia-juhla unholaan, ja siksi 400-luvun lopulla paavi Gelasius nimesikin helmikuun 14. päivän Pyhän Valentinuksen päiväksi.

Vuosisatojen aikana, ja kristinuskon kasvun myötä, rakkauden pyhimyksenä tunnetun Valentinuksen juhlapäivä soluttautui yhteen pakanallisen hedelmällisyyden juhlan kanssa.

Englannissa vietettiin ystävänpäivää jo 1500-luvulla

Kuningas Henrik VIII hallitsi Englantia 1500-luvun alkupuoliskon. Hän ei ensimmäisen vaimonsa kanssa saanut miespuolista jälkeläistä, joten oli aika uuden puolison. Katolinen kirkko ei kuitenkaan hyväksynyt avioliiton mitätöintiä, joten kuningas päätti erota paavin alaisuudesta, ja nimittää itsensä uuden Englannin kirkon johtajaksi.

Silloin onnistui ero vaimosta ja uuden puolison kanssa naimisiinmeno. Ja voi pojat, että kuningas Henrik ottikin ilon irti uudesta vapaudestaan: hän meni ensimmäisen avioliittonsa jälkeen vielä viisi kertaa naimisiin.

Ystävänpäivään tämä kuuluisa naistenmies liittyy siten, että hän oli täysin haltioitunut rakkautta juhlistavasta Valentinuksen päivästä. Siinä määrin, että hän julisti kuninkaankirjeellä helmikuun 14. päivän viralliseksi juhlapäiväksi jo vuonna 1537. Hänen tiedetään myös kirjoitelleen vaimoilleen rakkauskirjeitä, joista tunnetuimmat, ja nykypäivään saakka Vatikaanissa säilyneet, kirjeet olivat Anne Boylelle.

Rakkaus ei kuitenkaan ollut ikuista, koska Boyle oli yksi niistä epäonnisista vaimoista, jotka kuningas mestasi.

Lue myös: 10 karmeaa työpaikkaa, joihin ihmiset ovat halunneet – Piiskapoika, kastraattilaulaja ja kuninkaan takapuolenpyyhkijä

Wear one’s heart on one’s sleeve

Englanninkieliselle sanonnalle ”wear one’s heart on one’s sleeve” ei oikein ole hyvää vastinetta suomeksi. Että joku pitäisi sydäntä hihassaan, ei kuulosta järkevältä (kummallakaan kielellä, mutta toisaalta onko monissakaan vanhoissa sanonnoissa järkeä?). Se tarkoittaa kuitenkin sitä, että joku ei pelkää näyttää tunteitaan avoimesti.

Erään teorian mukaan sanonta on peräisin keskiajalta, jolloin ritarit taistelivat hevostensa ja pitkien peitsiensä kanssa. Jos ritari päätti osallistua turnajaisiin puolustaakseen rakastamansa naisen kunniaa (mitä ikinä se tarkoittaakaan), tuli hänen osoittaa kiintymyksensä ja uskollisuutensa sitomalla esimerkiksi naisen nenäliina tai kaulahuivi kätensä ympärille. Ritarin turnajaisasuun kuulunutta käsisuojaa kutsuttiin sleeve (hiha) -sanalla.

Yksi mahdollinen sanonnan syntytarina menee vieläkin kauemmas historiaan, nimittäin alkuperäisiin ystävänpäivän Lupercalia-juhliin, ja niissä tarkemmin jo aiemmin mainittuihin arpajaisiin. Muistathan? Mies nostaa kulhosta naisen nimen ja he elävät onnellisina elämänsä loppuun saakka, eikö vaan? Tuon arvonnan jälkeen miehet kiinnittivät heilansa nimen hihaansa koko kansan nähtäväksi.

Kuka tietää, mistä tuo hassu sanonta on loppu viimeksi saanut alkunsa. Joka tapauksessa ensimmäisen kerran se esiintyi kirjallisessa muodossa William Shakespearen vuonna 1604 kirjoittamassa Othellossa.

Ystävänpäivän mekka: Yhdysvallat

Missäs muuallakaan kuin Yhdysvalloissa tämä rakkauden juhla on saanut aivan käsittämättömät mittasuhteet. Markkinointi alkaa pian joulun jälkeen ja hyvin kaupallistuneesta juhlasta on loppu viimeksi hempeily ja romantiikka kaukana. Päivälle ladataan toiveita ja odotuksia, ja lahjoihin käytetään kokonaisuudessaan noin 18,2 miljardia dollaria; se tarkoittaa 136 dollaria eli 125 euroa henkilöä kohti. Ja kaikki eivät tosiaankaan juhli!

Suomalainen ystävänpäivä on hyvin kaukana amerikkalaisesta juhlapäivän vietosta, koska Yhdysvalloissa kaikki keskittyy nimenomaan pariskuntiin ja romanttisiin suhteisiin. Se, jolla ei ole treffejä tai suunnitelmia helmikuun 14. päivänä, on tuomittu surkeuteen. Ei kai sentään ihan noin, mutta välillä mainoksista ja hehkutuksista välittyy sellainen sanoma.

1800-luvulla Yhdysvalloissa suosioon noussut juhla levisi takaisin vanhalle mantereelle viimeistään toisen maailmansodan päätyttyä. Olivatkohan amerikkalaisjoukot levittäneet ystävänpäivän romanttista sanomaa liittolaisilleen? Eurooppa taisi olla valmis iloiseen ja ihmisiä yhdistävään juhlaan. Silloinhan ystävänpäivä ei vielä ollut niin ylenpalttinen juhla kuin nykyään.

Olisiko 1980-luvun Suomi lämmennyt rakkauden päivälle?

Suomeen ystävänpäivä rantautui ensimmäisen kerran 1980-luvun alussa, jolloin sen olemassaolon huomasi lähinnä kukkakauppojen ikkunoissa. Ei mennyt kauaakaan, kun punaiset sydämet valloittivat helmikuun puolivälin; kiitos tamperelaisen sydänyhdistyksen! Siellä todettiin, että maailmalla huippusuosiossa oleva juhlapäivä tulee nousemaan isoksi jutuksi myös Suomessa ja se tulisi punaisen symbolinsa takia olemaan mitä parhain päivä sydämen terveyteen liittyvien asioiden esille tuontiin.

Oivallisen paikallisyhdistyksen markkinointikampanjan huomasi myös Suomen Punainen Risti, joka painatti ensimmäiset ystävänpäiväkortit ja lanseerasi juhlapäivän nimenomaan ystävänpäivänä. Ystävyysteeman ajateltiin sopivan paremmin suomalaisten mielenmaisemaan kuin romanttinen sydämillä ja suklailla kuorrutetun rakkauden juhlan. Ja hyvä niin!

Lue myös: 10 markkinointikampanjaa, jotka menivät pahasti pieleen

Tarkkaan harkitut lahjat Japanissa

Japanissakin ystävänpäivää vietetään nimenomaan helmikuun 14. päivänä, mutta perinteisesti vain naiset antavat silloin lahjoja elämässään oleville miehille. Lahja on suklaata, ja naiset joutuvat punnitsemaan tarkoin suhdettaan eri miehiin, koska suklaan laatu kertoo vastaanottajalle hänen paikkansa lahjanantajan elämässä.

Työkaverit tai vaikka koulutoverit saavat halpaa giri chokoa (velvollisuudentunto suklaata), kun taas naisen rakkauden kohdetta hemmotellaan laadukkaalla honmei chokolla (tosi tunteiden suklaalla).

Kuukautta myöhemmin osat vaihtuvat, nimittäin maaliskuun 14. päivänä juhlitaan ”valkoista päivää”. Tuolloin miehet vuorostaan antavat naisille jonkun lahjan.

Ei kuitenkaan ole täysin yhdentekevää, mitä lahjaksi antaa. Jos nainen saa vaahtokarkkeja, tarkoittaa se sitä, ettei mies ole kiinnostunut. Keksit, aivan sama vaikka olisivat sydämen muotoisia, tarkoittavat vain ystävyyttä. Palavasta rakkaudesta taas kertovat kovat karamellit.

Vinkki miehille: jos et ole varma tunteidesi/suhteesi laadusta, tarjoa treffikumppanillesi kakkua! Se ei lähetä mitään epäselviä signaaleja.

(Toim. huom. Kakku toimii oikein mainiosti tilanteessa kuin tilanteessa, myös vakiintuneissa parisuhteissa.)

Etelä-Korean 12 rakkauden päivää

Eteläkorealaiset ilmeisesti rakastavat rakkautta. Maassa nimittäin juhlitaan ”rakkauden päivää” jokaisen kuukauden 14. päivänä. Helmikuussa naiset lahjovat miehiä, ja samoin kuin Japanissa, on Etelä-Koreassa kuukautta myöhemmin miesten vuoro. Maaliskuun 14. päivä on ”valkoinen päivä”. Vastalahjan antamista ei kuitenkaan ole tehty miehille helpoksi; heidän on annettava lahja, joka on arvoltaan kolminkertainen naisen hankkimaan lahjaan verrattuna.

Huhtikuussa taas juhlistetaan sinkkuja, jotka jäivät vaille huomiota kahtena edellisenä kuukautena. ”Musta päivä” on saanut nimensä siitä, että yksinäiset kokoontuvat syömään nuudeleita mustapaputahnalla ja suremaan kohtaloaan. Onneksi nykyaika on potkaissut eloa vanhanaikaisiin traditioihin, ja 2000-luvulla mustana päivänä on bailattu ankarasti ja kilistelty laseja vapaudelle; unohtamatta tietenkään perinteikästä nuudeliannosta, jajagmyeonia.

Muiden kuukausien 14. päivien rakkauden juhlimisen teemoja ovat ruusut, suukot, hopeasormukset, soju-viina, musiikki, viini, elokuvat, halaukset ja päiväkirjat.

Pitäisikö kaikkien ruveta juhlimaan eteläkorealaisten tapaan?

Sydämen muodon alkuperä

Sydämen muodon on jossain yhteyksissä nähty viittaavan eri ruumiinosiin: ei varsinaiseen sydämeen, vaan naisen rintoihin tai pakaroihin. Tämä selittäisi muodon yhteyttä eroottiseen rakkauteen.

Toinen melko yleinen teoria juontaa juurensa pohjoisafrikkalaiseen yrttiin. Nykyään jo hävinneen Silphium-kasvin siemenkota oli rakkautta kuvaavan sydämen muotoinen. Nykyisen Libyan alueella sijainneessa Kyrenen kaupungissa jopa painettiin hopeakolikoihin siemenen kuvia vuonna 600 eaa. Tuota yrttiä käytettiin muun muassa haavojen ja peräpukamien hoidossa, ja sen todettiin olevan tehokas yskänlääke ja kivunlievittäjä. Monitoimikasvi siis!

Miksi se sitten yhdistetään romantiikkaan ja rakkauteen? Silphium-kasvin uskottiin olevan vahva afrodisiakki, eli voimistavan seksuaalista halukkuutta. Todennäköisesti se ainakin lisäsi petipuuhia, sillä kasvista uutettua nestettä käytettiin antiikin Roomassa ehkäisyyn, koska sen uskottiin olevan ”kohtua puhdistava” rohto. Tuon ajan lauluissa, runoudessa ja kirjallisuudessa Siphiumia ylistetäänkin rakkaudentuojana.

Lue myös: 10 entisaikojen kummallista ja kyseenalaista ehkäisymenetelmää

Ystävyyden juhla

Vaikka amerikkalainen ylitsepursuava hempeilyn ja romanttisuuden kaupallistuminen tekee vuosi vuodelta enemmän tuloaan, on ystävänpäivä meillä Suomessa edelleen nimensä veroinen juhla.

Suomi ei kuitenkaan ole ainut maa, jossa kansainvälisenä rakkauden päivänä juhlitaan ystävyyttä. Eteläinen naapurimme Viro juhlii myös ystävyyssuhteita. Juhlapäivä rantautui maahan noin kymmenen vuotta Suomea myöhemmin, pian sen itsenäistymisen jälkeen.

Lisäksi monessa Etelä-Amerikan maassa vietetään helmikuun 14. päivänä ystävyyden päivää – rakkauden päivän lisäksi.

Muun muassa Meksikossa, Puerto Ricossa ja Guatemalassa muistetaan ystäviä ja perheenjäseniä. Dominikaanisessa tasavallassa ja Ecuadorissa annetaan lahjoja luokkakavereille salapukki-tyylillä: jokaiselle arvotaan joku toinen oppilas, jolle sitten nimettömänä hankitaan lahja.

Kolumbiassa taas rakkauden ja ystävyyden päivää, Dia de Amor y Amistad, vietetään syyskuun 20. päivänä, jolloin ystävien kanssa kokoonnutaan hyvän ruoan ja juoman ääreen. Miksi syyskuussa? Alkuperä on vähemmän sydämellinen: Kolumbiassa ei tuossa kuussa ollut mitään yleistä juhlapäivää, joten jotain piti keksiä pönkittämään talouskasvua.

Meidän erityinen tapamme viettää ystävänpäivää aiheuttaa ulkomailla hämmästyksen lisäksi suunnatonta ihastusta; sitä pidetään valovuosia parempana juhlana kuin romanttista rakkautta ylistävää Valentine’s Day.

Suomalaisen ystävänpäivän ilosanomaa kannattaakin jakaa kaikille niille, jotka surkuttelevat treffien puutetta. Se tuo kummasti hymyn kaikkien sinkkukavereiden huulille!

Lue myös:

Continue Reading

Yhteiskunta

10 faktaa karkauspäivästä: Se ei olekaan joka neljäs vuosi!

Julkaistu

Karkauspäivää vietetään helmikuun 29. päivänä aina neljän vuoden välein. Nyt listataan faktoja tuosta päivästä, jota ei todellisuudessa aina neljän vuoden välein olekaan.

Joka neljäs vuosi kalenterissa on helmikuun 29. päivä, jolloin vietetään karkauspäivää. Aion nyt shokeerata kaikkia ja kertoa, että se ei pidä paikkaansa.

Kyllä karkauspäivästä ja -vuodesta paljon muutakin mielenkiintoista kerrottavaa löytyy, esimerkiksi sen vaikutus nykyaikaisen kalenterin vaiherikkaaseen syntymiseen. Karkausvuoteen liittyy myös paljon uskomuksia ja perinteitä; tiedätkö sinä ketään, jota olisi kosittu juuri karkauspäivänä?

Nyt uppoudutaan siis Listafriikki.com:n kymmeneen karkauspäivän faktaan. Tämä on harvinainen hetki, joka tapahtuu keskimäärin harvemmin kuin kerran neljässä vuodessa. Vuonna 2024 saamme taas kokea tämän kalenterin erikoisuuden, kun helmikuussa onkin 29 päivää.

Miksi karkausvuosi?

Vuosihan tarkoittaa sitä aikajaksoa, jona maapallo kiertää auringon ympäri (tästäkin joku on eri mieltä). Meidän käytössämme olevan gregoriaanisen kalenterin mukaan tuo kierto kestää 365 vuorokautta.

Todellisuudessa se kestää hieman kauemman: 365 päivää, 5 tuntia, 48 minuuttia ja 45 sekuntia.

Nopeasti ajateltunahan tuo ei kuulosta kovin isolta jutulta, mutta mieti vuosikymmeniä ja -satoja eteenpäin. Sadassa vuodessa kalenteri heittäisi 24 päivällä. Muutaman vuosisadan päästä Suomessa nautittaisiin kauniista kesäpäivistä joulunaikaan.

Siksi tasaisin väliajoin ajanlaskuumme on lisättävä päivä.

Kaikki tiet vievät Roomaan

Rooman valtakunnassa, ennen ajan laskumme alkua, vuosi oli 355 päivää pitkä. Oli jo vuosisatojen ajan tiedetty, että tähtitieteellinen vuosi kestää noin 365,25 vuorokautta, joten tuota yritettiin roomalaisen kalenterin mukaan korjata lisäämällä silloin tällöin kuukausi helmi- ja maaliskuun väliin.

Muun muassa maanviljelijöiden kannalta tuo kalenterin jatkuva sekoittaminen oli hankalaa. Keisari Julius Caesar kutsui vuonna 46 eaa. parhaat matemaatikot ja fyysikot keksimään ongelmaan ratkaisun.

Sitä seuraava vuosi tulikin tunnetuksi hämmennyksen vuotena. ”Ultimus Annus Confusionis” kesti 455 päivää, koska Caesar lisäsi vuoteen muutaman lisäkuukauden, jotta sai vuodenajat haluamilleen paikoille. Lisäksi kuukausien pituuksia muutettiin niin, että saatiin jokaiseen vuoteen 365 päivää, ja koska helmikuu oli muita lyhyempi, päätettiin ongelmaa tuottava, kerran neljässä vuodessa kertyvä ekstrapäivä lisätä sinne. Näin oli syntynyt karkauspäivä!

Caesar oletti ratkaisseensa ongelman itsensä mukaan nimeämällään juliaanisella kalenterilla. Yllätys, yllätys: Ei ratkaissut.

Lisää viilausta ja Gregoriaaninen kalenteri

Päivän lisääminen joka neljäs vuosi tarkoittaa siis, että vuoden keskimääräinen kesto on noin 365,25 päivää, eikö totta? Tuo noin 0,25 päivää tarkoittaa suunnilleen kuutta tuntia. Mutta jos muistat listan ensimmäisestä kohdasta, niin yli menevä osa ei ole tarkalleen kuusi tuntia, vaan jää siitä 11 minuuttia ja 15 sekuntia vajaaksi.

Jälleen kerran tuntuu mitättömältä, mutta aikojen saatossa nuo minuutit kasautuvat.

Kun Caesarin ajoista oltiin tultu 1500-luvulle, heitti kalenteri jo useita päiviä.

Nikean vuoden 325 kirkolliskokouksessa pääsiäinen oli sidottu kevätpäiväntasauksen ajankohtaan, ja koska juliaaninen kalenteri ei ollut synkassa luonnollisen ajan kulumisen kanssa, oli kirkon suuri juhla siirtynyt jatkuvasti myöhemmäksi kohti kesää.

Noille minuuteille oli tehtävä jotain, koska selvästikin käytössä olevassa kalenterissa kertyi ajan mittaan liikaa päiviä.

Tästä tuohtuneena määräsi paavi Gregorius XIII vuonna 1582 käytettäväksi kalenterin, jossa jo muodostunut virhe korjattiin hyppäämällä kyseisen vuoden lokakuuna neljännestä päivästä suoraan 15. päivään. Sillä saatiin pääsiäinen paikalleen.

Ruotsissa, ja sen vallan alla olleessa Suomessa, kalenteri otettiin käyttöön vasta vuonna 1753, jolloin piti harpata eteenpäin jo yksi päivä enemmän, kuin pari sataa vuotta aiemmin.

Gregoriaanisessa kalenterissa täytyi myös ratkaista ongelma jatkuvasti karkauspäivien myötä kertyvistä lisäminuuteista, joten kalenterissa napataan silloin tällöin karkauspäiviä pois. Siksi karkauspäivää ei vietetä kiveen hakatusti joka neljäs vuosi.

Karkauspäivä ei ole joka neljäs vuosi

MITÄ?

Yksinkertaista: Karkausvuosi on jokainen vuosi, joka voidaan jakaa neljällä. Lukuun ottamatta ne vuodet, jotka voi jakaa sadalla, mutta ei neljällä sadalla.

Ei niin yksinkertaista.

Gregoriaaninen kalenteri tehtiin juuri tämän takia. Nyt seuraa hieman toistoa, mutta yritetään pysyä kärryillä.

Caesarin määräämä yhden päivän lisääminen kalenteriin joka neljäs vuosi oli pitkässä juoksussa liian paljon (kuten edellä todettiin), joten jälleen piti löytää jokin tapa tasata ajankulu. 400:n vuoden aikana päiviä todettiin kertyvän liikaa kolme kappaletta, jotka oli jostain karsittava pois.

Paavi Gregorius päätti, että tietyt tasavuosisadat eivät ole karkausvuosia.

Vuonna 1896 oli karkausvuosi ja siitä seuraavan kerran helmikuussa oli 29 päivää vuonna 1904. Siinä siis jäi yksi karkauspäivä kokonaan välistä. 1900 on jaollinen neljällä, mutta se on myös tasasataluku, jota ei voi jakaa 400:lla. Tuollaisia vuosia olivat myös 1700 ja 1800.

Todennäköisesti suurin osa tämänhetkisistä Listafriikin lukijoista tulee elämään koko elämänsä siten, että karkausvuosi on aina neljän vuoden välein. Vuosi 2000 oli erityinen tasavuosisata siinä mielessä, että silloin vietettiin karkauspäivää. Mutta tulevina tasavuosisatoina, eli 2100, 2200 ja 2300, ei.

Ei se ollut vielä silläkään selvä….

Vaikka paavi Gregorius XIII kuinka yritti saada ihmisen tekemää kalenteria sopimaan luonnollisiin tapahtumiin, ei kolmen päivän ottaminen pois tee kierrosta täydellistä.

Luonnollisen vuoden pituus on 365,2422 (ja risat) päivää, joten gregoriaanisen kalenterin virheellinen, vaikkakin lähelle pääsevä, 365,2425 päivää aiheuttaa sen, että kolmen päivän ottaminen pois 400:ssa vuodessa on liikaa. Turhauttavaa!

Siitä meidän ei tarvitse kuitenkaan huolehtia, koska tuo pieni ero kerryttää reilussa 3000:ssa vuodessa yhden päivän virheen. Ylimääräisen karkauspäivän lisääminen joskus vuoden 5000 tienoilla jääköön aivan jonkun muun murheeksi!

Karkauspäivä ei ole aina ollut helmikuun lopussa

Vanhassa (sekopäisessä) roomalaisessa kalenterissa lisättiin joka toinen vuosi yksi lisäkuukausi tasaamaan liian lyhyttä vuotta, ja tuo lisäys laitettiin alkamaan helmikuun 23. päivän jälkeen. Tuon perinteisen päivän takia uudistuksia tehnyt Caesar päätti, että hän säilyttää jotain vanhasta kalenterista ja nimeää helmikuun 24. päivän karkauspäiväksi.

Periaatteessahan tuolla ei ollut mitään väliä, koska päiviä helmikuussa oli joka tapauksessa 28 tai 29, riippuen vuodesta. Esimerkiksi Suomessa virallinen karkauspäivä oli vielä vuonna 1996 helmikuun 24. päivä.

Se näkyi ainoastaan niin, että niiden nimipäivät, jotka olivat normaalisti 24. – 28. helmikuuta siirtyivät karkausvuosina päivällä eteenpäin. Karkauspäivänä (24.päivä) ei juhlittu kenenkään nimipäivää.

Naiset kosivat

Aikoinaan oli täysin ennenkuulumatonta, että nainen ehdottaisi miehelle naimisiinmenoa. Paitsi karkauspäivänä. Tapa tuli Englannista Suomeen 1800-luvulla ja siitä lähtien naisilla on ollut kerran neljässä vuodessa (paitsi tietysti vuonna 1900) lupa rikkoa rajoja ja kosia haluamaansa miestä.

Tästä saamme tarinan mukaan kiittää 400-luvulla tasa-arvoa ajanutta Pyhää Brigidiä, joka valitti kollegalleen Pyhälle Patrikille, että naiset joutuvat odottamaan liian kauan kosintaa. Myönnytys ei ollut valtava, mutta lopulta Patrik pyhimyksen lailla lupasi naisille yhden päivän.

Totuudenmukaisempi tausta perinteelle taitaa olla se, ettei helmikuun 29. päivä ollut englantilaisen lain silmissä virallinen päivä, joten silloin naisille oli hyväksyttävää tehdä niinkin hulluja asioita kuin kosia.

Miehet vastaavat kosintaan

Miehen ei tietysti ole pakko suostua kosintaan, mutta kieltävä vastaus oli kosivalle neidolle jotenkin hyvitettävä. Suomessa tämä on perinteisesti tehty ostamalla naiselle hamekangasta.

Tanskassa kosinnantorjuminen on tehnyt ison loven lompakkoon, sillä sulhaseksi haluamattoman on täytynyt ostaa kosijalleen 12 paria hansikkaita. Taitaa muuten termi ”saada rukkaset” olla peräisin karkauspäivän perinteestä!

Italiassa kosimaan on ilmeisesti lähdetty sankoin joukoin, koska tarinan mukaan naiset ovat kautta aikojen käyttäytyneet ailahtelevasti karkausvuotena. Voi miesparkoja!

Naisten viekkaudelle ei tokikaan löydy rajaa, sillä muun muassa Suomessa ei ole ollut ennen kuulumatonta, että nainen olisi kosinut vain uuden kankaan toivossa.

Kolme peräkkäistä sukupolvea syntynyt karkauspäivänä

Neljässä vuodessa on päiviä yhteensä 1461 (mukana yksi karkausvuosi), joten todennäköisyys syntyä tuona ajanjaksona juuri yhtenä tiettynä päivänä on häviävän pieni, 0,07 %:n luokkaa.

Aikamoinen sattuma on siis myös se, jos samassa perheessä juhlitaan montaa syntymäpäivää yhtä aikaa. Täysin jonkun korkeamman voiman johdattelemaa on se, jos tuo sama syntymäpäivä sattuu olemaan helmikuun 29. päivä. Guinnessin ennätystenkirjan mukaan ainut varmistettu tapaus, jossa kolme peräkkäistä sukupolvea juhlii synttäreitään karkauspäivänä, on Keogh’n perhe.

Peter Anthony Keogh syntyi Irlannissa vuonna 1940, hänen poikansa Eric Keogh vuonna 1964 ja tämän tytär Bethany Wealth vuonna 1996 Isossa-Britanniassa, kaikki helmikuun 29. päivänä. Todennäköisyys sille on yksi kolmesta miljardista.

Karkauspäivän sananlaskut

Kuten jo tuli mainittua, Italiassa naisten uskotaan olevan karkausvuonna epävakaita ja sanonnan mukaan ”Anno bisesto, anno funesto” eli ”Karkausvuosi on tuomittu vuosi”. Kreikassa karkausvuoden on uskottu tuovan huonoa avio-onnea, joten edelleen pariskunnat välttelevät naimisiinmenoa tuolloin.

Venäjällä karkausvuoden uskotaan tuovan tullessaan erikoisia sääilmiöitä, eikä sen ole uskottu olevan hyvä maanviljelysvuosi. Silloin kylvetyt pavut ja herneet tulevat kasvamaan väärään suuntaan.

Skotlannissa ollaan samoilla linjoilla, koska siellä uskottiin sadon ja karjan menestyvän huonosti karkausvuonna. Vanhan sanonnan mukaan ”Leap year was ne’er a good sheep year” eli ”Karkausvuosi ei ole koskaan ollut hyvä lammasvuosi”.

Toivotaan kuitenkin menestyksekästä vuotta kaikista kurjista uskomuksista huolimatta. Onneksi me naiset saamme tänä vuonna olla ihan luvan kanssa ailahtelevaisia, koska minkäs me tälle karkausvuoden vaikutukselle mahdamme!

Lue myös:

Continue Reading

Yhteiskunta

Presidentinvaalit 2024: Mitä asioita presidenttiehdokkaat inhoavat?

Julkaistu

Tässä vähän erilainen vaalitentti, kun presidenttiehdokkaat paljastivat omia inhokkejaan.

Listafriikki asetti presidenttiehdokkaat hieman erilaiseen ja rennompaan vaalitenttiin. Me kysyimme, mitä asioita presidenttiehdokkaat inhoavat elämän eri osa-alueilta?

Presidentinvaalit 2024 lähestyvät huipennustaan, ainakin ensimmäisen kierroksen osalta.

Listafriikki.com kantoi oman kortensa kekoon auttaakseen suomalaisia tekemään lopullisen päätöksensä siitä, kuka presidenttiehdokas on itselle se oikea.

Kaikki presidenttiehdokkaat eivät aikataulukiireiden vuoksi ehtineet osallistumaan haastatteluun, mutta saimme kuitenkin vastaukset yli puolelta ehdokkaista.

Tässä tulevat inhokit Mika Aaltolalta, Li Anderssonilta, Sari Essayahilta, Pekka Haavistolta ja Harry Harkimolta.

Nyt siis selviää, mikä saa näiden presidenttiehdokkaiden ärsytyskäyrät nousemaan!

1. Presidenttiehdokkaat, mitä sanaa tai lausahdusta inhoatte?

Sari Essayahin inhokkisana on halpuuttaminen. | Kuva: Sakari Röyskö

Eipä ollut ehdokkaiden inhokkisanojen tai -lausahdusten joukossa kuin yksi sellainen sana (lue: halpuuttaminen), joka yleensä kyselyjen mukaan ärsyttää suomalaisia.

Essayah: Samoin kuin monia suomalaisia, niin myös Sari Essayahia ottaa päähän sana halpuuttaminen. Ehkä sana itsessäänkin saa Essayahin tuohtumaan, mutta valinnassa on syvempikin merkitys: ”Halpuuttaminen on pois maanviljelijän kukkarosta.”.

Aaltola: Mika Aaltolaa kismittää vaalikoneiden vastausvaihtoehto ”En osaa sanoa”. Ja tässähän Aaltola on oikeassa; kyllähän kaikkien täytyy jotain osata sanoa kysymykseen kuin kysymykseen.

Andersson: Li Anderssonin sapen saa kiehumaan varsin tunnettu sitaatti, joka ei kuitenkaan pidä paikkaansa: Winston Churchillin suuhun laitettu aforismi “Jos et ole nuorena vasemmistolainen, sinulla ei ole sydäntä. Jos et ole vanhana oikeistolainen, sinulla ei ole järkeä.”. Sen lisäksi, että Churchill ei koskaan sanonut mitään tuon suuntaistakaan, ärsyttää Anderssonia paikkansapitämättömän sanonnan asenteellisuus.

Haavisto: Pekka Haavistoa ärsyttää lausahdus, joka on valitettavan usein kuultu ”ratkaisu” kaikkiin ongelmiin: ”Perustetaan työryhmä selvittämään asiaa.”. Haavisto vihaa käsien päällä istumista ja hänen mukaansa myös julkisessa hallinnossa on toimittava tehokkaasti.

Harkimo: Harry Harkimolla vastaus oli hieman laaja-alaisempi, sillä hän totesi ärsyttävimpiä olevan ”kaikki sellaiset lausahdukset, jotka eivät tarkoita mitään”.

2. Mikä haastattelukysymys ärsyttää?

Mika Aaltolaa ärsyttää vaalikoneiden ”En osaa sanoa” | Kuva: aaltola2024.fi

Kaikki presidenttiehdokkaat ovat työuriensa aikana osallistuneet tuhansiin haastatteluihin ja tahti on varmasti viime kuukausina ollut ennätyksellistä.

Me halusimme tietää, että mikä haastattelukysymys ärsyttää presidenttiehdokkaita. Koska täytyyhän sellainen – tai useampikin – olla, vaikka he aina niin diplomaattisesti kysymyksiin vastaavatkin.

Ja kyllähän sieltä löytyi usein kuultuja kysymyksiä, jotka saavat niskavillat pystyyn!

Aaltola: Jos Aaltolan inhokkilausahdus oli vaalikoneiden ”En osaa sanoa”, niin ärsyttävimmän haastattelukysymyksen kohdalla pysytään hieman samassa aiheessa. Aaltola ei välitä mustavalkoisista KYLLÄ ja EI vastauksista, jotka hänen mukaansa eivät jätä mahdollisuutta luoda syvempää ymmärrystä asiaan.

Haavisto: Haaviston kohdalla vastaus oli hieman henkilökohtaisempi eli häntä ärsyttää haastattelukysymys: ”Miksi pidät niin tärkeänä suomalaisten lasten pelastamista?”

Harkimo: Harkimoa on vuosien mittaan ottanut päähän jatkuvat kyselyt tyttöystävistä ja Jokereista: ”Sellaisia kysymyksiä, jotka ärsyttävät, on aika monta. Yleensä aina ennen kysyttiin, että onko mulla tyttöystävää – joka haastattelussa. Nyt sitä ei enää kysytä. Ja toinen asia, joka ottaa päähän, niin aina puhutaan Jokereista. Vaikka mä olen sata kertaa sen saman asian selittänyt, niin sama toimittaja voi kysyä vielä viisikin kertaa sen jälkeen sen asian; ei mene perille!”.

Essayah: Essayah teki tämän kysymyksen kohdalla varmaankin pienen muisteluretken omaan urheilu-uraansa, sillä hänen mielestään ärsyttävin haastattelukysymys on ”Miltä nyt tuntuu?”. Oli kyse sitten loistavasta suorituksesta tai karvaasta pettymyksestä, niin tuo Essayahin mainitsema kysymys on kieltämättä hölmö: Eiköhän kaikille ole päivänselvää, että tuntuu hyvältä tai tuntuu pahalta.

Andersson: Anderssonia ärsyttää haastattelukysymys, jossa mennään epäoleellisesti asioiden edelle: ”Aionko olla ehdolla eurovaaleissa, kun kampanjoin ehdokkaana Suomen presidentiksi?”.

3. Mikä kotityö on kaikkein epämieluisin?

Pekka Haavisto ei pidä tiskikoneen täyttämisestä. | Kuva: haavisto2024.fi

Harva nauttii kotitöistä ja meillä kaikilla on on varmasti jokin yksittäinen askare, jonka tekeminen on aina yhtä epämieluisaa. Näin on tietenkin myös presidenttiehdokkailla!

Harkimo: Harkimoa kismittää lattioiden peseminen. Häntä ärsyttää asiassa esimerkiksi veden kanssa lotraaminen. Sen sijaan pyykinpesun, imuroinnin ja kaiken muun hän toteaa olevan helppoa. Ärsytyksestä huolimatta Harkimo kertoo joka tapauksessa pesevänsä lattiat, joten siivoaminen ei jää puolivillaiseksi.

Aaltola: Aaltolan inhokkikotityö on verhojen ripustaminen. Hänen kannaltaan on hyvä, että tätä ei yleensä tehdä kovin usein.

Haavisto: Haavisto ei pidä tiskikoneen täyttämisestä…

Essayah: ..kun taas Essayahille epämieluisin kotityö on mattojen puistelu.

Andersson: Anderssonille vihoviimeisintä hommaa on pölyjen pyyhkiminen kirjahyllystä.

4. Mikä oli inhokkiaineesi koulussa ja miksi?

Li Andersson ei pitänyt koulussa liikunnasta. | Kuva: Antti Yrjönen

Tässä kysymyksessä palattiin koulunpenkille ja presidenttiehdokkaat saivat muistella niitä aineita, joiden tunneilla toivoi vain olevansa jossain muualla.

Andersson: Andersson ei koulussa pitänyt liikunnasta, koska oli omien sanojensa mukaan huono kaikissa pallopeleissä. Tuskaa ei tietenkään helpottanut se, että suomenruotsalaisten koulujen liikuntatunneilla pelattiin paljon käsipalloa.

Haavisto: Haavistolla ei ollut inhokkiainetta, mutta hänelle koulupäivän epämieluisin hetki oli ruokatunti: ”Joku muu annosteli ruoan ja lautanen piti syödä tyhjäksi. Ruoka ei aina ollut hyvää.”.

Aaltola: Aaltolalle kaikki kouluaineet olivat mieluisia, mutta kemiassa hän ei kertomansa mukaan ollut erityisen hyvä.

Essayah: Myöskään Essayahilla ei ollut inhokkia, mutta hän sanoo, ettei varsinaisesti loistanut kuvaamataidossa.

Harkimo: Harkimo kertoi ensiksi inhokkiaineensa koulussa olleen matematiikka, vaikka hän lukikin pitkän matematiikan. Sen jälkeen hän kuitenkin avautui myös toisesta kouluaineesta ja vaihtoi vastauksensa huomattavasti humoristisempaan: ” Toinen, mikä oli inhokkiaine, niin laulu, koska mä oon niin huono laulamaan. Tykkään toki laulamisesta, mutta kukaan muu ei tykkää. Mutta sä voit laittaa sen laulun siihen inhokkiaineeksi”.

5. Mitä ääntä et voi sietää ja miksi?

Harry Harkimo ei siedä hiirten rapinaa roskiksessa. | Kuva: hjallisharkimo.fi

Andersson & Essayah: Jos pelkkä ajatus siitä, että ruokailuvälineet raapivat lautasta, saa aikaan vilunväristyksiä, niin ajattelet inhokkiäänistä samalla tavoin kuin presidenttiehdokkaat Andersson ja Essayah. Kumpikaan heistä ei voi sietää sitä kirskuntaa.

Aaltola: Myös Aaltolan painajainen on samantyyppinen ääni; nimittäin liitutaulun raapiminen.

Harkimo: Harkimo kammoksuu hiirten rapinaa roskiksessa, koska ääni paljastaa, että jyrsijät ovat hommissa: ”Ottaa päähän, että niitä ylipäätään on siellä!”.

Haavisto: Haavisto peräänkuuluttaa ärsyttävissä tilanteissa asennetta, josta hän on saanut oivan esimerkin. Haavisto kertoo, että saattoi aiemmin ärsyyntyä työmailta kantautuvasta betoniporan äänestä, mutta Sveitsin kehitysministeri Walter Fust oli antanut toisenlaisen näkökulman korvia särkevään ääneen. Haavisto ja Fust olivat kerran tavanneet rakennustöiden läheisyydessä, ja Fust oli tilanteessa todennut tulevansa aina iloiseksi, kun kuulee työn ääniä.

Oletko samoilla linjoilla kuin presidenttiehdokkaat? Mitä sinä vastaisit näihin kysymyksiin, eli mitkä ovat sinun inhokkejasi? Oletko jo päättänyt kuka on sinun presidentinvaalit 2024 -ehdokas?

Continue Reading

Yhteiskunta

Suomalaiset lääkärit ovat muuta väestöä todennäköisemmin alkuvuodesta syntyneitä – Faktoja tammikuusta ja tammikuussa syntyneistä

Julkaistu

Uusi vuosi on pyörähtänyt käyntiin, joten luvassa on faktoja tammikuusta ja tammikuussa syntyneistä.

Uusi vuosi on pyörähtänyt käyntiin! On siis aika perehtyä vuoden ensimmäiseen kuukauteen: Luvassa on siis faktoja tammikuusta ja tammikuussa syntyneistä.

Listafriikki keräsi tammikuulle pyhitetylle listalle tietysti tiukkaa faktatietoa, mutta myös keveämpää viihdettä. Toki kaikkien mielestä syntymäkivet, tähtimerkit, ennustukset ja henkieläimet eivät ole humpuukia.

Listalla selviää myös se, mihin ammatteihin tammikuun lapset saattaisivat todennäköisyyksien ja tilastojen valossa ajautua sekä mistä tämä kuukausi on saanut nimensä.

Horoskooppeja ja henkieläimiä

Tammikuun 19. päivään saakka synttäreitään viettävät ovat horoskoopiltaan kauriita ja loppukuusta syntyneet ovat vesimiehiä. Länsimaisessa astrologiassa eläinradan merkit jakaantuvat neljään elementtiin, joita ovat tuli, maa, ilma ja vesi.

Kauris kuuluu maamerkkeihin, joiden edustajat ovat käytännönläheisiä realisteja. Maamerkki panee asiat tapahtumaan ja tekee ympärillään olevien elämästä kaikin tavoin parempaa. Nimestään huolimatta vesimiehet ovat ilman merkeissä syntyneitä ja heitä kuvaillaan ennemmin järjellä kuin tunteella eläviksi, ja he nauttivat päättelykykyä vaativista tehtävistä.

Entä minkälaisia ovat tammikuussa syntyneiden henkieläimet?

Tammikuun alkupuolella syntyneiden henkieläin on pieni, mutta sitäkin pippurisempi hyppypäästäinen. Henkieläimenä hyppypäästäinen symboloi menestystä, vastuullisuutta ja korkeaa työmoraalia. Olet ehkä perhekeskeinen ja käytännöllinen, mutta ulkopuolisille ahkeruus ja menestykseen pyrkiminen saattavat vaikuttaa jopa kylmäkiskoiselta.

Vesimiehet, eli tammikuun 20. päivästä eteenpäin syntyneet, voivat löytää itsestään yhtäläisyyksiä energisen, leikkisän, vapautta rakastavan ja älykkään delfiinin kanssa. Delfiinin akilleen kantapää on kuitenkin tylsistyminen, sillä se voi tulla hyvin surulliseksi, jos ei pääse tasaisin väliajoin seikkailemaan.

Syntymäkukka ja syntymäkivi

Tammikuussa syntyneiden onnenkukkia ovat neilikat ja lumikellot. Kuten aina kukkien kohdalla, niin tälläkin kertaa värillä on väliä.

Valkoiset neilikat symboloivat viattomuutta ja puhdasta rakkautta, ja tummanpunaiset neilikat ovat merkki syvästä rakkaudesta. Kristillisen legendan mukaan maailman ensimmäinen vaaleanpunainen neilikka kasvoi Marian kyyneleistä, jotka hän vuodatti, kun Jeesusta oltiin viemässä ristiinnaulittavaksi. Siksi vaaleanpunaiset neilikat kuvaavat kiintymystä ja äidinrakkautta.

Neilikoilla voi kuitenkin lähettää myös toisenlaisia viestejä, sillä keltainen neilikka symboloi pettymystä ja torjumista. Raidallinen neilikka – oli se minkä värinen tahansa – viestittää katumusta.

Valkokukkaiset lumikellot ovat usein puutarhan ensimmäisiä kukkia, jotka voivat putkahtaa esiin jo silloin, kun lumi on vielä maassa. Sirot lumikellot kuvastavat puhtautta, toivoa ja kauneutta. Ne sopivat iloisiin ajankohtiin, mutta niillä voi myös surullisina hetkinä ilmaista myötätuntoa.

Yksittäinen lumikello symboloi vanhan uskomuksen mukaan kuolemaa, joten jos lumikelloilla haluaa ilahduttaa tai tuoda toivoa paremmasta huomisesta, niin niitä kannattaa viedä kunnon kimppu.

Tammikuun lasten syntymäkivi on tummanpunainen granaatti, jonka on uskottu symboloivan elämää ja suojelevan kantajaansa erityisesti matkoilla sekä taisteluissa. Granaatti kuvastaa myös uskollisuutta, totuutta ja luottamusta.

Januksen kuukausi

Monet kielet käyttävät nykyään yleiseurooppalaisia, latinalaisperäisiä kuukausien nimiä, mutta suomi on pitänyt kiinni omaperäisistä nimistä. Otetaan tammikuu-sana käsittelyyn listan seuraavassa kohdassa ja keskitytään nyt siihen, miksi kuukausi on muun muassa janvier (ranska), januari (ruotsi) ja jaanuar (viro).

Nämä kaikki pohjautuvat latinankieliseen Ianuarius-sanaan. Kokonaisuudessaan nimi oli Mensis Ianuarius, joka tarkoittaa ”Januksen kuukautta”. Janus on roomalainen porttien, oviaukkojen, kaksinaisuuden ja kaiken vanhan loppumisen sekä uuden alkamisen jumala, jonka tunnuksena on kaksikasvoinen pää. Katse molempiin suuntiin kuvaa hyvin vuodenvaihdetta: toiset kasvot katsovat menneeseen ja toiset tulevaan.

Tammikuu ja helmikuu asettuivat omille paikoilleen kalenteriin vasta karkauspäivällisen juliaanisen kalenterin myötä. Tuo kalenteri, nimensä mukaan, kehitettiin Rooman valtakunnassa Julius Caesarin käskystä. Aiemmin käytössä oli ollut kymmenkuukautinen kalenteri, joka alkoi maaliskuusta ja loppui joulukuuhun. Loppuvuosi, eli se mikä nyt on tammi-ja helmikuuta, oli täysin merkityksetön ajanjakso, koska se ei ollut viljelykautta.

Mistä tammikuu on saanut nimensä?

Sitten siihen suomenkieliseen tammikuuhun. Tammikuun alkuosa eli tammi saattaa viitata samannimiseen jaloon lehtipuuhun. Tammi on kova puu ja tammikuussa on usein kovat pakkaset. Tämä selitys tuntuu kuitenkin vähän kaukaa haetulta.

Hyväksytympi teoria perustuu tammi-sanan alkuperäiseen käyttötarkoitukseen. Se on perinteisesti tarkoittanut akselia, napaa tai keskipuuta eli ydintä. Vuoden ensimmäinen kuukausi jakaa ankaran talviajan kahtia eli se on kirjaimellisesti talven keskellä; tammikuu on talven napa, niin sanottu sydäntalvi. Muinoin tammikuuta onkin Suomessa kutsuttu sydänkuuksi.

Tavoitteet kohti ammattilaisurheilua

Koska tammikuussa syntyneet ovat ikätovereitaan vanhempia, pärjäävät he usein loistavasti koulun liikuntatunneilla. Monien kuukausien ikäero voi olla huomattavan merkittävä fyysisessä kehityksessä, mikä näkyy sitten kentillä ja radoilla. Mutta tämä ero varmaankin tasaantuu iän karttuessa?

Näin voisi kuvitella, mutta eräs australialaistutkimus kertoo toista tarinaa. Tutkijoiden mukaan tammikuussa syntyneitä pelasi australialaisen jalkapallon pääsarja AFL:ssä noin kolmasosa odotettua enemmän. Joulukuussa syntyneitä sen sijaan oli neljännes odotettua vähemmän. Tulokset ovat linjassa muidenkin sellaisten tutkimusten kanssa, joissa on todettu, että alkuvuodesta syntyneitä ammattilaisurheilijoita on verrattain paljon.

Vuonna 2013 julkaistun yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan vuoden ensimmäisinä kuukausina syntyneillä jääkiekkoilijoilla on myöhemmin samana vuonna syntyneitä suurempi todennäköisyys tulla varatuiksi ammattilaisliiga NHL:ään. Vuoden ensimmäisellä neljänneksellä syntyneitä myös varataan keskimäärin muita korkeammalla varausnumerolla. Tilastot perustuvat vuosien 1980–2007 varaustilaisuuksiin.

Vai käykö matka kuitenkin lääkikseen?

Voiko syntymäkuukausi määritellä tulevaisuuden ammatin? Kaikki ei tietenkään ole näin mustavalkoista, mutta lukemattomissa tutkimuksissa on todettu, että vähintäänkin vuodenajalla on suuri vaikutus koko loppuelämään.

Miten kauan elät, miten pitkäksi kasvat, miten pärjäät koulussa, oletko aamu- vai iltavirkku, minkälainen todennäköisyys sinulla on sairastua tiettyihin tauteihin – esimerkiksi näiden kaikkien ominaisuuksien on havaittu olevan yhteydessä syntymäkuukauteen.

Jos olet lukenut Listafriikin jokaisen kuukauden faktalistan, niin olemme käsitelleet näitä tutkimuksia moneen otteeseen. Usein selittävänä tekijänä on auringonvalo ja D-vitamiinin saanti äidin raskauden aikana.

Ison-Britannian kansallisen tilastoviraston tekemän tutkimuksen mukaan syntymäkuukauden ja ammatin välillä tosiaan on korrelaatio. Kyseisen tutkimuksen mukaan lääkäreiden joukossa on tammikuussa syntyneitä prosentuaalisesti eniten.

Mutta myös Suomessa tehty tutkimus osoittaa, että lääkärit ovat koko väestöön verrattuna todennäköisemmin syntyneet alkuvuodesta. Tutkimuksen aineistona käytettiin vuosina 1940-1988 syntyneiden henkilöiden tietoja, jotka oli saatu Väestörekisteristä sekä Terhikki-rekisteristä, joka on terveydenhuoltohenkilöstön tietoja sisältävä tietokanta. Vuoden 1970 peruskoulu-uudistuksella ei havaittu olleen mitään vaikutusta iän tuomaan etuun.

Tätä kutsutaan suhteellisen iän ilmiöksi ja se on havaittu ympäri maailmaa useissa tutkimuksissa. Tällä listalla mainitut esimerkit menestyksestä ammattilaisurheilussa ja korkeasta koulutustasosta ovat vain yksittäisiä esimerkkejä suhteellisen iän ilmiön tuomasta edusta.

The Old Farmer’s Almanac kertoo, mitä kannattaa tehdä ja koska

The Old Farmer’s Almanac, suoraan ja kökösti suomeksi käännettynä ”Vanha maanviljelijän almanakka”, kertoo jokaisen kuukauden parhaat päivät erilaisten toimintojen suorittamiselle. Pohjois-Amerikassa vuodesta 1792 saakka julkaistuun almanakkaan voi turvautua, kun haluaa tietää, milloin on suotuisin päivä ruveta laihikselle, käydä kampaajalla tai vaikkapa lopettaa tupakointi.

Taikauskoisten kannattaa mennä naimisiin ihan näillä näppäimillä (3.-4. päivä) tai säästää avioon astuminen kuukauden kahteen viimeiseen päivään. Näille ajankohdille almanakka povaa parasta naimaonnea.

Jos häät järjestää loppukuusta, niin sitä ennen on syytä tehdä visiitti hammaslääkärille ja panna purukalusto kuntoon. Hammaslääkärillä käynti on ajoitettava tammikuun 28. tai 29. päivälle.

Viimeinen rööki on syytä tumpata tänään eli 2. päivänä tai sitten odottaa 7. päivään, jotta lopettaminen varmasti onnistuu. Kyseiset päivät ovat myös suopeita äidinmaidosta vieroittamiseen – oli kyse sitten eläimistä tai ihmislapsesta.

Mukavaa alkanutta vuotta kaikille ja mahtavaa synttärikuukautta kaikille tammikuussa juhliville!

Lue myös:

Continue Reading

Yhteiskunta

Mitä nykypäivästä ajateltiin vuonna 1924? Sadan vuoden takaiset ennustukset vuodelle 2024

Julkaistu

Nyt matkataan sadan vuoden päähän ja katsotaan, mitä nykypäivästä ajateltiin silloin: Tässä ovat ennustukset vuodelle 2024.

Tulevaisuuden ennustaminen on vähintään hankalaa, mutta usein mahdotonta. Silti sen pohtiminen on hauskaa ja on aina kiinnostanut ihmisiä. Ja hauskaa on myös katsoa taaksepäin ja nähdä, minkälaisia olivat sadan vuoden takaiset ennustukset vuodelle 2024.

Tällä listalla otetaan siis katsaus siihen, minkälainen maailman vuonna 1924 ajateltiin olevan sadan vuoden päästä – eli nyt. Nämä ennustukset on suurimmaksi osaksi kerätty Calgaryn yliopiston tutkijan Paul Fairien X-tililtä (aiemmin Twitter). Hänellä on tapana julkaista kuvia vanhoista sanomalehtiartikkeleista ja aina vuodenvaihteessa hän kokoaa hauskan ja mielenkiintoisen listan, jossa käydään läpi sadan vuoden takaisia ennustuksia.

Kaikki ennustukset ovat siis peräisin vuodelta 1924, mutta kyseessä ei ole mitään kristallipalloon tuijottelua ja selvännäkijöiden veikkauksia. Arvionsa ja pohdintansa tulevaisuuden maailmasta ovat antaneet eri alojen asiantuntijat.

Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että ennustukset vuodelle 2024 olisivat menneet nappiin. Osassa on toki hieman haisua tulevasta.

Mutta jos näistä ennustuksista mitään oppii, niin ainakin sen, että meillä ei ole mitään hajua siitä, minkälainen maailma tulee vuonna 2124 olemaan!

Lapset lentävät aamuisin automaattisesti ylös sängystä


Tämä on varmasti jokaisen vanhemman unelma!

Leicester Mercury -sanomalehdessä julkaistussa artikkelissa kuvataan koululaisten elämää vuonna 2024. Se näyttäytyy kirjoittajille hyvin erilaisena kuin koulupäivä vuonna 1924. Ja kyllä, myös hyvin erilaiselta kuin todellisuudessa vuonna 2024.

Sänkyni kääntyy ympäri automaattisesti ja löydän itseni lattialta. Kello on kahdeksan, ja katkaisinta, joka säätelee tuota pirullista herätyskellon korviketta, käytetään koululta. Niinpä kaikki 450 oppilasta ovat yhtäaikaisesti samassa ahdingossa.”.

Samaisessa jutussa ennustetaan asbestista valmistettuja koulupukuja, joita ei tarvitse pestä. Asbestin vaaroista ei tosiaan vielä ollut mitään hajua.

Kouluun kuljetaan ”ilmabussilla” ja luokkahuoneen tuolit ovat sähkölämmiteiset. Jos oppilas vaipuu uneksimaan kesken tunnin, painaa opettaja nappia ja lähettää piristävän sähköiskun haaveilijalle.

Kuulostaa varsin sadistiselta touhulta!

Hevoset ovat hävinneet

Selkärankaisiin eläimiin perehtynyt kuraattori E. L. Furlong uskoi hevosten kuolleen sukupuuttoon sadan vuoden päästä. Washington Star -lehdessä julkaistun artikkelin mukaan hevoset ovat vuoteen 2024 mennessä tulleet täysin turhiksi.

Autot olivat alkaneet valloittaa maailmaa, joten tämän ennustuksen tekeminen ei kuulostaa kovinkaan kummalliselta. Hevosta ei enää tarvittu kulkuvälineeksi, joten niiden määrä oli 1900-luvun vaihteessa lähtenyt laskuun. ”Koska hevonen ei ole enää hyödyllinen, katoaa sen tarve olla olemassa.”.

Professori Furlong uskoi vakaasti siihen, että jos hevosia jollain ihmeellä on olemassa vielä vuonna 2024, niin ainoastaan eläintarhoissa.

Furlongia haastatellut toimittaja kuitenkin uskoi, että ennustuksesta huolimatta hevosia olisi joillakin maatiloilla. Mutta hänen mukaansa ne olisivat yhtä harvinainen ja erikoinen näky kuin käsikirnu tai kasvin lehdistä valmistettu luuta.

Tytöt ovat vahvoja ja pitävät eksoottisesta tanssimisesta

Toukokuussa 1924 Etelä-Kalifornian yliopiston rehtori kirjoitti erikoisen kuvauksen tulevaisuuden tytöistä Fort Worth Record-Telegram -lehdessä. R. B. von KleinSmid arvioi, että sadan vuoden päästä tytöt ovat vahvoja, elinvoimaisia ja valppaita.

Tulevaisuuden tyttö rakastaa ulkoilua ja iloitsee sen houkutuksista. Hän on aktiivinen urheilija ja valitsee sellaisia lajeja, joissa pieni riskinotto luo mukavaa vaarantuntua.”.

Tanssi on von KleinSmidin mukaan vuonna 2024 jokaisen nuoren neidon suosikkiharrastus, mutta ei mikä tahansa tanssiminen, vaan ”villi, eksoottinen ja eläväinen” tanssiminen.

Miesten jalat katoavat, koska niitä ei käytetä

Älä skippaa jalkapäivää! Tämähän on yleinen vitsi, että miehet käyvät salilla treenaamassa yläkroppaa ja jalat jäävät vaille huomiota.

Erään tutkijan mukaan miesten jalat ovat kuitenkin vuonna 2024 todellisessa vaarassa. Ne häviävät tarpeettomina, koska niitä ei käytetä. Ja syynä tähän ovat autot! Hevosten ja miesten jalkojen siis ennustettiin kuolleen sukupuuttoon vuoteen 2024 mennessä.

Toisaalta jalkojen surkastumisesta syytettiin harjoituksen puutetta, mutta moottoroitu kulkeminen paikasta toiseen nähtiin suurimpana pahana.

Naiset johtavat maailmaa

On mahdotonta tietää, vitsailiko Frank L. Ferraro kirjoittaessaan kolumnin New York Daily News -lehteen vuonna 1924. Mutta on hyvin todennäköistä, että hän vitsaili. Hymy taitaa kuitenkin nyt sadan vuoden päästä hyytyä.

Onko kukaan pysähtynyt miettimään, minkälainen tämä maa on sadan vuoden päästä? Kuvitelkaapa tämä: Meillä on naispresidentti ja naisia mukana politiikassa sekä poliisivoimissa. Naiset ovat ottaneet haltuun kaikki korkeimmat virat, jolloin miehille jää tehtäväksi kaikki maallinen uurastus. Ne miehet, jotka eivät kykene uuvuttavaan työntekoon, jäävät kotiin hoitamaan lapsia ja lemmikkejä.”.

Ferraro kirjoitti myös, että armeija koostuu kokonaan naisista: ”Sodan iskiessä naiset olisivat taistelemassa (Ja uskokaa minua, he myös osaavat taistella).”

Mistä päästäänkin sujuvasti aina niin valitettavan ajankohtaiseen aiheeseen eli sotimiseen.

Elokuvat lopettavat kaikki sodat

D. W. Griffith oli yhdysvaltalainen elokuvaohjaaja, jota pidetään yhtenä tärkeimmistä elokuvatekniikan pioneereista ja hänen ohjaamansa In Old California oli ensimmäinen Hollywoodissa kuvattu elokuva.

Hänellä oli selvästikin kova luotto liikkuvan kuvan voimaan, mutta haaveet olivat pikkaisen liian suuria. Lahjat elokuvantekijänä eivät ulottuneet ennustamiseen.

Griffithin mukaan vuonna 2024 ei enää olisi aseellisia konflikteja, mistä olisi suurimmalta osin kiittäminen elokuvia: ”Liikkuvan kuvan universaali kieli on osoittanut veljeyden todellisen merkityksen.

Griffith uskoi, että britit tulevat näkemään japanilaiset sukulaissieluina ja ranskalaiset ovat todenneet amerikkalaisten jakavan samat arvot ja aatteet. Ja kaikki tämä taianomaisten elokuvien ansiosta!

Täysin vankkumaton Griffithin luotto maailmanrauhaan ei kuitenkaan ollut, eikä hän halunnut kenenkään olettavan, että uskoisi elokuvien sivistäneen ihmismassoja täysin pois eripurasta ja riidoista.

Tarkoitan sitä, että vuoteen 2024 mennessä sota, jos sellaista on olemassa, käydään tieteen maailmassa, ja fyysinen tuhoaminen ja hävittäminen ovat poissa.”.

Olisikin sotimisen loppuminen noin helppoa!

Ihmiskunta pystyy tuhoamaan itsensä silmänräpäyksessä

Elokuvaohjaaja Griffithin kanssa täysin toista mieltä oli yhdysvaltalaisen kemian seura American Chemical Societyn johtaja Leo H. Baekeland. Professori Baekaland uskoi ja pelkäsi, että sadan vuoden päästä ihmisillä olisi käytössään aseita, joilla pystyy hävittämään koko ihmiskunnan silmänräpäyksessä.

Tämä ennustus taitaa olla paljon lähempänä vuoden 2024 todellisuutta kuin maailmanrauha elokuvien välityksellä.

Kaupunkien koolla, sijainnilla tai puolustuksella ei Baekelandin mukaan tule olemaan mitään merkitystä, sillä ”hävitys ja silpominen” ovat väistämättömän jatkuvaa.

Ihmisten tappamista ja kiduttamista tapahtuu, olivat he sitten makoilemassa omissa sängyissään, lukemassa sanomalehteä kerholla tai rukoilemassa kirkossa. Ei ole mitään keinoa suojella naisia, lapsia, vanhuksia tai sairaita.”.

Valitettavasti professori Baekeland osui naulan kantaan ennustaessaan maailman tilaa vuonna 2024.

Tulevaisuuden ruokaa ja syntyvyyden säännöstelyä

Kuparilla miljoonia takonut William Boyce Thompson perusti vuonna 1924 kasvitutkimuksen instituutin New Yorkiin. Teollisuusmagnaatti näki ennalta väestönkasvun suurena ongelmana väestönkasvussa ja perusti instituutin ”ehkäistäkseen tasan sadan vuoden päähän ennustettua ruokapulaa”.

Thompson näki, että tulevaisuuden kasvipohjaisessa ruoassa ja kuten perustamisen aikoihin, niin nykyäänkin instituutissa kasvituotannon kehittämiseen tieteen keinoin. Thompsonin mielestä alati kasvavaa väkimäärää ei pystyttäisi ruokkimaan lihalla ja hänen koki lihantuotannon suurissa määrin ongelmallisena.

Vaikka Thompsonin arvio Yhdysvaltojen väestön koosta meni pari sataa miljoonaa pieleen (hän ennusti asukasluvun vuonna 2024 olevan puoli miljardia), olivat ajatukset täysin oikeita.

Haluan olla tekemässä osani siinä, että tuo väkimäärä saadaan ruokittua.”, visioi aikaansa edellä ollut Thompson.

Väestönkasvusta oli huolissaan myös Yhdysvaltain maatalousministeriön hyönteistutkija Leland Ossian Howard. Howard varoitti liikakansoituksesta ja nälänhädästä, jotka koko maailmaa kurittaisivat vuonna 2024, jos äärimmäisiä keinoja ei otettaisi käyttöön.

Tällä menolla maailma on sadan vuoden päästä liikakansoitettu. Jotain tälle väkimäärälle on tehtävä. Syntyvyyttä on jollain tavalla säännösteltävä, sillä maapallo ei kykene tuottamaan ruokaa loputtomiin.”.

Olisiko tällä listalla ollut hyviä vinkkejä tohtori Howardille ja kumppaneille: 10 entisaikojen kummallista ja kyseenalaista ehkäisymenetelmää.

Lue myös:

Continue Reading

Yhteiskunta

Lukijoilta: Mitä kansainvälinen hätäkutsu SOS tarkoittaa?

Julkaistu

Mistä kansainvälinen hätämerkki on peräisin ja mitä SOS tarkoittaa? Onko se lyhenne jostain sanoista?

Lukijoiden kysymyksissä Listafriikki selvittää tällä kertaa muun muassa sen, mitä SOS tarkoittaa. Mistä tuo kansainvälinen hätämerkki tulee ja onko se lyhenne jostain sanoista?

Tutustumme tässä myös hieman tarkemmin SOS-hätämerkin historiaan ja käyttöönottoon. Oikaisemme myös muutaman hätäkutsuun liittyvän yleisen harhaluulon.

Laittakaahan taas mieltänne askarruttavia ajatuksia tulemaan! Kysymyksenne, omat tai kaverin, voitte laittaa esimerkiksi sähköpostitse osoitteeseen listafriikki(at)gmail.com (muista muuttaa (at) tilalle miukumauku-merkki) tai liity mukaan Listafriikkiläiset-ryhmäämme ja esitä kysymyksiä sekä keskustele siellä!

Miksi käyttää itse aikaa päänsä puhki pohtimiseen ja netin loputtomaan pläräämiseen, kun voi panna asialle pari siihen erikoistunutta listafriikkiä?

Mitä SOS tarkoittaa?

SOS on kaikkien tuntema kansainvälinen hätämerkki, joka on alunperin luotu morseaakkosille. Siinä on kolme lyhyttä, kolme pitkää ja kolme lyhyttä merkkiä (· · · – – – · · ·).

Mutta mitä SOS tarkoittaa? Universaalisti tunnistettava hätämerkki ei tarkoita yhtään mitään – se ei ole lyhenne mistään sanoista.

SOS-kirjainyhdistelmä valittiin, koska se on helposti erotettavissa ja tunnistettavissa. Lisäksi sitä ei ole vaikea muistaa, joten hätäkutsun lähettäminen onnistuu keneltä tahansa. Ja millä välineellä tahansa.

SOS on sen yli 100-vuotisen historian aikana lähetetty muun muassa taskulampun valolla, äänimerkkeinä ja lumeen kirjaimet tamppaamalla. Niin, ja tietenkin sähköttämällä.

SOS-hätämerkin alkuperä

Mistä kansainvälinen hätämerkki on peräisin ja mitä ihmettä tuo SOS tarkoittaa?

Kuva: Pixabay

Kun langattomat lennättimet alkoivat löytää tiensä laivoihin 1900-luvun vaihteessa, tarvittiin jokin hätämerkki, jolla merimiehet pystyisivät pyytämään apua. Tarvittiin helposti ja nopeasti välitettävä signaali, josta ei voisi erehtyä. Sitä ei missään nimessä saisi sekoittaa muuhun viestintään.

Aluksi valtiot ja eri organisaatiot käyttivät omia hätämerkkejään. Esimerkiksi Yhdysvaltain laivasto käytti NC:tä, joka on Kansainvälisen viestikirjan viestijärjestelmässä hätämerkki. Vesiliikenteessä alusten välisessä kommunikaatiossa käytetään signaalilippuja, joiden eri yhdistelmillä saadaan muodostettua koodeja, joilla kaikilla on oma tarkoituksensa. Kansainvälisen merenkulkujärjestön hallinnoimassa viestikirjassa hätämerkki muodostetaan kahdella lipulla, joita vastaavat kirjaimet N ja C.

Monet eri valtioiden tai organisaatioiden alukset vuokrasivat laitteensa ja sähköttäjänsä Marconi-yhtiöltä, joka käytti hätämerkkinään CQD:tä. Yhtiön oli perustanut italialainen Guglielmo Marconi, jota nykyään pidetään radion keksijänä Nikola Teslan sijaan. CQ tarkoitti sähkötyksessä ”huomio kaikki asemat” tai ”kutsu kaikille” ja D tarkoitti hätää.

SOS tuli ensimmäisenä käyttöön Saksan laivastossa vuonna 1905. Merkki täytti kaikki ehdot: se oli yksinkertainen ja nopea. Niinpä se valittiin jo seuraavana vuonna kansainväliseksi hätäkutsuksi. Kaikki eivät kuitenkaan suhtautuneet uuteen universaaliin hätämerkkiin suopeasti ja varsinkin Marconi-yhtiössä oltiin varsin nihkeitä luopumaan omasta CQD:stä.

Ensimmäinen SOS ei tullut Titanicilta

Internetin ihmeellisessä maailmassa näkee aina silloin tällöin ”faktan”, jossa ensimmäisen SOS-hätäkutsun kerrotaan tulleen Titanicilta. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa.

Aivan ensimmäinen varma ja tallennettu SOS-hätäkutsu annettiin elokuussa 1909. Se tuli SS Arapahoe -aluksen sähköttäjiltä, kun laiva oli pulassa vaurioituneen potkurin vuoksi. Alus oli Yhdysvaltain Pohjois-Carolinan rannikolla.

Mutta otetaan loppuun silti lyhyt tarina Titanicista ja SOS-viestistä.

Marconin sähköttäjiä työskenteli RMS Titanicilla, joka surullisen kuuluisasti törmäsi jäävuoreen ja upposi neitsytmatkallaan huhtikuussa 1912. Kun Titanicilta lähetettiin ensimmäisiä hätäkutsuja, olivat ne CQD-viestejä. Tämä ei kuitenkaan ole mikään ihme, sillä CQD oli edelleen laajasti käytössä SOS:in rinnalla.

Kun kukaan ei vastannut Titanicin sähköttäjien CQD-hätäkutsuihin, ehdotti avustava sähköttäjä Harold Bride, että nyt olisi syytä lähettää SOS. ”Se on uusi hätäkutsu ja tämä saattaa olla viimeinen mahdollisuutesi lähettää se.”, sanoi Bride synkkänä vanhemmalle sähköttäjälle.

Hätäkutsulla ei kuitenkaan ollut mitään merkitystä, sillä muiden laivojen sähköttäjät olivat vastaanottaneet ensimmäisetkin viestit ja ymmärtäneet ne toki aivan hyvin. Kukaan ei vain ollut tarpeeksi lähellä tehdäkseen mitään katastrofin estämiseksi.

SOS-hätäkutsuun liittyy myös muita virheellisiä uskomuksia, sillä melko yleisesti sen ajatellaan olevan lyhenne englanninkielisistä sanoista save our souls eli pelastakaa sielumme. Muita veikkauksia ovat olleet save our ship eli pelastakaa laivamme sekä send our savior eli lähettäkää pelastajamme.

Mutta kuten jo mainittua: SOS oli vain toimiva ja yksinkertainen kirjainyhdistelmä.

Lue myös:

Continue Reading

Yhteiskunta

CSI:n kuvauspaikka ja paperimassadinosauruksen jalka: 10 kummallista paikkaa, joista on löydetty ruumis

Julkaistu

Mysteeri vai looginen selitys? Tässä 10 hyvin erikoista paikkaa, joista n löytynyt ruumis.

Vainajan löytäminen on varmasti aina yllättävää, mutta jotkin paikat ovat erikoisempia kuin toiset. Listafriikki esittelee nyt kymmenen kummallista paikkaa, joista on löydetty ruumis.

Jos kävelee pahamaineisen kaupunginosan pimeillä kujilla, niin ruumiseen törmääminen voisi olla jopa odotettavaa. Tai jos löytää ruumiin suosta, järvestä, kaatopaikalta tai metsästä, niin se ei ehkä ole maailman erikoisin asia. Mutta pyykkikone, sairaalan sisäkatto, C.S.I. -sarjan kuvauspaikka tai paperimassadinosauruksen jalka ovatkin vähän oudompia tapauksia.

Rikospaikka- ja kuolemansyyntutkijat ovat kyenneet antamaan osaan näistä ruumislöydöistä ihan loogisen selityksen ja oli kyseessä henkirikos tai ei, niin kuolemantapaukset on saatu selvitettyä. Joissakin tapauksissa taas kyseessä on täysi mysteeri ja kysymyksiä voi olla hyvinkin paljon: Kuka? Miksi? Koska? Miten?

Vastauksia ei ehkä koskaan saada-

Tässä siis lista niille, jotka ovat kiinnostuneita kaikesta makaaberista ja tietysti murhamysteereistä. Mikä löydöksistä ja/tai paikoista on sinun mielestäsi kaikkein omituisin?

Paperimassadinosauruksen jalka

Toukokuussa 2021 Santa Coloma de Gramenetin kaupungissa, lähellä Barcelonaa, isä ja poika olivat viettämässä mukavaa päivää ja ihailemassa paperimassasta valmistettuja dinosauruksia.

Kaksikko havaitsi Stegosauruksen ympärillä leijailevan pahan hajun, jolloin isä kurkisti dinosauruksen jalassa olleesta reiästä sisään. Näky oli karmiva: ontossa jalassa oli ruumis. Poliisi hälytettiin paikalle ja pian palolaitos oli sahaamassa dinosauruksen jalkaa auki, jotta ruumis saatiin pois.

Poliisi tiedotti myöhemmin, että dinosauruksen sisältä löytynyt mies oli aiemmin ilmoitettu perheensä toimesta kadonneeksi eikä tapahtuneessa epäillä rikosta. Paikallisten medioiden saamien tietojen mukaan mies oli vahingossa tiputtanut puhelimensa Stegosauruksen sisälle ja lipsahtanut itse perässä yrittäessään kurotella kohti luuriaan. Hän oli jäänyt loukkuun ylösalaisin eikä todennäköisesti ollut saanut huudettua apua.

Seinäsänky

Seinäsänky, joka tunnetaan englanniksi Murphy bed -nimellä kehittäjänsä William Murphyn mukaan. Murphy keksi ja patentoi seinälle nostettavan sängyn jo 1900-luvun alussa, mutta ainakin Suomessa ne ovat edelleen melko harvinaisia. Todennäköisesti sen suosio tulee kuitenkin nousemaan, sillä seinälle, kattoon tai kaappiin nostettava sänky on loistava idea pieneen tilaan. Kunhan sen vain asentaa ja kiinnittää kunnolla.

Liverpoolissa, Englannissa, eläneen 72-vuotiaan Abigail Larsonin kohtalo oli jäädä jumiin ja menehtyä ylös pongahtaneen seinäsängyn sisään. Larson ehti olla sängyn ja seinän välissä viisi vuotta, ennen kuin hänen muumioitunut ruumiinsa löytyi.

Larson oli toki ilmoitettu kadonneeksi vuosia sitten. Hänellä oli diagnosoitu alkava Alzheimerin tauti ja tytär perheineen yritti saada hänet muuttamaan hoivakotiin, mutta Larson vastusti jyrkästi. Hän oli ilmoittanut jälkikasvulleen lähtevänsä karkuun, jos joku koittaisi viedä hänet vanhainkotiin. Ja näin perhe kuvitteli tapahtuneen. Larsonia etsittiin viikkojen ajan, mutta tuloksetta. Kukaan ei voinut aavistaa, että nainen ei ollut koskaan lähtenyt kotoaan.

Kun perhe viimein päätti myydä talon, meni tyttärentytär Janet Biggers käymään isoäitinsä tavaroita läpi. Jostain syystä hän avasi jousimekanismilla toimivan seinäsängyn. Biggers kertoo tilanteen absurdiudesta: ”Siinä isoäiti makasi, violetissa lempiyöpuvussaan. Hänen ihonsa oli kuivahtanut, mutta muuten hän näytti vain nukkuvan”.

Kuolemansyyn tutkimuksessa todettiin, että Larson oli todennäköisesti kuollut nukkuessaan, kun sänky oli jostain syystä rämähtänyt seinälle omia aikojaan.

Kaatuneen puun juuret

Lokakuun lopulla vuonna 2012 läntisellä Karibianmerellä, Jamaikan eteläpuolella, muodostui trooppinen hirmumyrsky, joka sai nimekseen Sandy. Hurrikaani Sandy tappoi vähintään 233 ihmistä ja aiheutti kymmenien miljardien tuhot Karibian saarivaltioissa sekä Yhdysvalloissa ja Kanadassa.

Yhdysvaltojen Connecticutin osavaltiossa, New Havenin rannikkokaupungissa, Sandy paljasti palan piiloteltua historiaa. Kaupungin keskustassa sijaitsevassa suositussa puistossa kaatui 103-vuotias, historiallinen tammi. Paikallinen ulkoilija havaitsi kaatuneen puun juuristossa jotain eriskummallista – siellä oli ihmisen jäänteitä.

Alue tietenkin eristettiin, mutta nopeasti kävi ilmi, että kyseessä ei ollut tuore murhan uhri vaan jäänteet kuuluivat vuosien 1799 ja 1821 välillä kuolleelle henkilölle. Historioitsijoiden mukaan puiston aluetta käytettiin 1600-luvulta lähtien erityisenä hautausmaana, jonne yön pimeydessä haudattiin muun muassa isorokkoon menehtyneet. Vuonna 1821 hautakivet siirrettiin oikealle hautausmaalle, mutta suurin osa sadoista jäänteistä jätettiin niille sijoilleen.

Kaatunut tammi oli aikoinaan istutettu jonkun viimeisen leposijan päälle ja nyt juuret olivat nostaneet luita mukanaan. Juuri ennen Halloweenia tehty löydös herätti paljon mielenkiintoa ja tietenkin villejä teorioita luurangon alkuperästä.

Pyykinpesukone

Yhdysvaltojen Arkansasissa asuva 25-vuotias Brooke Haney torkkui sohvallaan eräänä lokakuisena iltapäivänä vuonna 2015. Hän oli ottanut rauhoittavia lääkkeitä, joita lääkäri oli määrännyt ahdistukseen ja unettomuuteen. Raskaana olleen Haneyn piti voimakkaasta lääkityksestään huolimatta huolehtia lapsistaan: 10-kuukautisesta vauvasta ja 3-vuotiaasta Alexis-tyttärestä. Perheen 7-vuotias lapsi ei ollut kotona.

Äidin nuokkuessa Alexis oli ryöminyt pyykinpesukoneeseen ja sulkenut sen luukun, jolloin rumpuun rupesi ryöppyämään kuumaa vettä. Pesukone oli nimittäin ohjelmoitu käynnistymään, kun ovi suljetaan.

Myöhemmin Brooke Haney havahtui sohvalta ja rupesi etsimään Alexista. Hän haki myös naapurista apua. Lopulta pieni tyttö löytyi pesukoneesta kuolleena. Kuolinsyyksi määritettiin palovammat ja ihon kuoriutuminen. Alexisin karmea kuolema järkytti laajasti.

Poliisin tutkimuksissa perheen 7-vuotias kertoi, että lapset osallistuivat kotitöihin nimenomaan pyykkihuollon kautta. Aina kun ohjelma oli valmis, ryömi joku heistä sisään koneeseen ojentamaan märkiä vaatteita toiselle, joka sitten heitti ne kuivausrumpuun.

Pesukoneeseen meneminen oli siis pienelle Alexisille täysin normaalia – tuolla kertaa siitä vain seurasi lohduton tragedia. Brooke Haney pidätettiin epäiltynä alaikäisen terveyden vaarantamisesta. Hän tunnusti syyllisyytensä ja tuomittiin ehdonalaiseen vankeuteen.

Kumottu sohva

Englannin Bristolissa samalla kadulla asuneet Alan Derrick ja Dennis Pring olivat satunnaisia ryyppykavereita. Kun Pringiltä meni asunto alta vuonna 1998, tarjosi Derrick kaverilleen mahdollisuuden yöpyä hänen sohvallaan. Eräänä aamuna 73-vuotias Pring ei kuitenkaan enää herännyt.

Tuetun asumisen yksikössä asunut Derrick ei uskaltanut ilmoittaa Pringin kuolemasta viranomaisille, sillä pelkäsi saavansa häädön; alivuokralaisten pitäminen oli kiellettyä. Niinpä hän käänsi sohvansa – kuolleen Pringin kera – ympäri ja jatkoi elämäänsä kuin mitään ei olisi tapahtunutkaan.

Vuonna 2008 Derrick häädettiin. Asunto oli saastaisessa kunnossa: ei juoksevaa vettä, sähköä tai kaasua; joka puolella roskia polviin saakka ja kylpyamme oli täynnä ihmisen ulostetta. Vaikka kyse oli tuetusta asumisesta, ei Derrickin huoneistoon ollut saanut lain mukaan mennä ilman tämän lupaa.

Kun siivousryhmä tuli valmistelemaan huoneistoa seuraavaa asukasta varten, löydettiin ylösalaisin käännetyn sohvan alta Pringin ruumis. Derrick ei joutunut syytteeseen, vaikka oli kymmenen vuotta sitten jättänyt menehtymisen ilmoittamatta. Mutta palveluyksikkö muutti toimintatapojaan ja uusien sääntöjen mukaan kaikkien asukkaiden huoneistoihin on tehtävä säännöllisiä tarkastuksia.

Derrickin asunnosta tulevasta löyhkästä oli kyllä tehty vuosi Pringin kuoleman jälkeen valitus. Hajun lähdettä oli käyty yksikön toimesta tutkimassa, mutta syylliseksi oli todettu tukkeutunut vessanpönttö. Tarkistuksen tehnyt työntekijä oli pistänyt kumotun sohvan merkille, mutta ei ollut kurkannut sen alle.

Lukittu urheilukassi

Yhdistyneen kuningaskunnan ulkomaan tiedustelupalvelu MI6:lle työskennellyt Gareth Williams löydettiin elokuussa 2010 kuolleena omasta kylpyammeestaan. Ruumis oli munalukolla lukitussa urheilukassissa, jonka vetoketju oli kiinni. Munalukon avain löytyi laukun sisältä, Williamsin alta.

Kun rikostutkimus alkoi, vaativat sekä MI6 että yhdysvaltalaiset tiedustelupalvelut huippuvakoojan tietojen salaamista. Garreth oli ollut matematiikkanero ja Yhdistyneen kuningaskunnan paras kryptologi. Lontoolaisessa turvatalossa asunut mies teki paljon salaisia työmatkoja muun muassa USA:n tiedusteluvirasto NSA:n päämajaan.

Williamsin kuolema julistettiin välittömästi murhaksi. Ruumiista ei kuitenkaan löytynyt mitään ulkoisen väkivallan merkkejä eikä asuntoon oltu murtauduttu.

Kolme vuotta myöhemmin Suur-Lontoon poliisitoimi, joka myös Scotland Yardina tunnetaan, tiedotti, että Williamsin kuolema olikin murhan sijaan ”todennäköisesti vahinko”.

Rikostutkimuksessa oli tultu siihen tulokseen, että Williams oli jotenkin lukinnut itsensä laukkuun; ehkä testatakseen, olisiko sieltä pois pääseminen mahdollista. Poliisi oli löytänyt Williamsin hakuhistoriasta käyntejä sadomasokismia, klaustrofiliaa ja sidontaa käsittelevillä sivustoilla – kyse saattoi siis olla seksuaalisesta fantasiasta.

Williamsin DNA:ta ei kuitenkaan löytynyt munalukosta eikä kädenjälkiä kylpyammeen reunoilta. Toisaalta ei löytynyt kenenkään muunkaan. Traagista kuolemaa on kuvailtu ”selittämättömäksi vahingoksi”, jonka ei uskota mitenkään liittyneen Williamsin työhön vakoojana.

Kesällä 2021 Suur-Lontoon poliisi ilmoitti käyvänsä yli kymmenen vuotta vanhan todistusaineiston uudelleen läpi. Kylpyhuoneesta nimittäin oli aikoinaan löytynyt pieni pätkä hiusta, jonka ei todettu kuuluvan Williamsille. Siitä ei kuitenkaan aikanaan voitu luoda riittävää DNA-profiilia, mutta nyt menetelmät ovat kehittyneet huimasti.

Mysteeri saattanee ratketa tulevaisuudessa, sillä DNA-profiilin rakentaminen onnistui. Sille ei kuitenkaan löytynyt osumaa tietokannoista, mutta tulokset ovat nyt odottamassa, jos kyseisen henkilö DNA-tiedot joskus tavalla tai toisella päätyvät viranomaisten käsiin.

Tosielämän kummitustalo

Vicksburgin kaupungissa, Yhdysvaltain Mississippissä, sijaitseva hylätty Kuhn Memorial State -sairaala perustettiin vuonna 1832 pahasti jyllänneen isorokkoepidemian vuoksi. Myöhemmin se toimi muun muassa sotilassairaalana, keltakuume-epidemian keskeisenä hoitolaitoksena sekä mielisairaalana.

Se on ollut tyhjillään vuodesta 1989 saakka, joten ilman kunnostusta rakennukset ovat päässeet karseaan kuntoon. Ei siis ihme, että siellä väitetään kummittelevan. Vanha sairaala on kaiken maailman aaveenmetsästäjien ja paranormaaleista ilmiöistä kiinnostuneiden suosiossa.

Kesäkuussa 2015 jälleen joukko aaveenmetsästäjiä vieraili hylätyssä sairaalassa. Reissusta tuli kuitenkin oletettua todellisempi ja kauheampi, kun kummitusten sijaan ryhmä löysi lattialta verijälkiä. He lähtivät seuraamaan vanaa, joka näytti uhkaavasti siltä, kuin pahasti vertavuotavaa henkilöä olisi raahattu. Jäljet kulkivat rappukäytävää alas ja umpeenkasvaneelle pihamaalle. Heinikosta aaveenmetsästäjät löysivät naisen ruumiin.

Nainen tunnistettiin 69-vuotiaaksi Sharon Wilsoniksi, joka oli aiemmin ilmoitettu kadonneeksi. Tekijätkin saatiin kiinni jo ennen ruumiin löytymistä, kun poliisi nappasi heidät ajamassa Wilsonin varastettua autoa.

Tästä keikasta olisikin voinut tehdä jakson johonkin lukuisista tositelevisio-ohjelmista, joissa jahdataan olemattomia ääniä ja pimeässä lentäviä yöperhosia.

C.S.I. -sarjan kuvauspaikat

Syyskuun 12. päivänä vuonna 2006 rikospaikkatutkijoista kertovan C.S.I. New York -draamasarjan kuvauspaikalta löytyi muumioitunut ruumis.

Kuvaukset olivat käynnissä losangelesilaisen kerrostalon seitsemännessä kerroksessa, kun samaan aikaan viidennestä kerroksesta löytyi kuollut mies. Asunnosta oli leijunut pahaa haju eikä asukas ollut aikoihin maksanut vuokraansa, joten huoneistoon mentiin sisälle ilman lupaa.

Tarinan mukaan sarjaan kuvattiin juuri tuolloin jaksoa, jossa löytyi muumioitunut ruumis, mutta huhu ei pidä paikkaansa. Se kuitenkin on totta, että samaisella kolmannella tuotantokaudella oli aihetta käsittelevä jakso, joka oli kuvattu jo aiemmin.

Tämä ei kuitenkaan ole ainoa odottamaton ruumis C.S.I. -sarjojen historiassa.

Vain kuusi päivää Los Angelesin löydön jälkeen Floridan Miamissa, toisella puolella maata, löydettiin ruumis merestä. Kuollut mies huuhtoutui rannalle paikassa, jossa C.S.I. Miami -sarjaan kuvattiin helikopterilla ilmakuvia (muuten sarja kuvattiin kokonaan Kaliforniassa).

Kummassakin tapauksessa oikeat tutkijat ja muut viranomaiset totesivat, ettei kuolemiin liittynyt henkirikosta.

Sairaalan sisäkatto

Toukokuussa 2019 eteläafrikkalainen rakennusmies Sandile Sibiya joutui Durbanin kaupungissa sijaitsevaan sairaalaan murtuneen reisiluun vuoksi. Murtuma oli sen verran paha, että parin päivän päästä potilas päätettiin siirtää ortopediaan erikoistuneeseen sairaalaan. Mutta kun siirron aika koitti, oli mies mystisesti kadonnut.

53-vuotiasta Sibiyaa etsittiin ensin sairaalan henkilökunnan voimin, mutta lopulta katoamisesta oli pakko ilmoittaa poliisille. Viranomaisetkaan eivät laajasta etsintäoperaatiosta huolimatta löytäneet potilaasta merkkiäkään. Tuhkana tuuleen häviämistä pidettiin siitäkin syystä erikoisena, että Sibiya ei olisi vammansa kanssa kyennyt omin avuin poistumaan sairaalasta.

Siinä oltiin oikeassa.

Reilun viikon kuluttua sairaalaan käytävillä alkoi levitä ”sietämätön löyhkä”, jonka alkuperää ei onnistuttu paikantamaan. Kun haju vain voimistui voimistumistaan, aloitettiin perusteellinen etsintä, joka johdatti yhteen varastohuoneeseen. Huoneen katosta tipahteli pahan hajuista nestettä ja kun yhtä kattolevyä nostettiin, löytyi sieltä Sibiyan ruumis.

Ruumiista ei löytynyt mitään merkkejä ulkoisesta väkivallasta eikä mikään viitannut henkirikokseen. Miten miehen ruumis olisi edes saatu nostettua sisäkattoon? Ja miksi Sibiya olisi surmattu, sillä läheisten mukaan tällä ei ollut vihamiehiä?

Mutta toinen vaihtoehto on vielä omituisempi: Miten jalkansa loukannut mies olisi päässyt kattoon itse? Lääkäreiden mukaan se olisi mahdotonta ottaen huomioon murtumakohdan ja sen vakavuuden. Tutkimuksista huolimatta Sibiyan viimeiset hetket ovat jääneet täydeksi mysteeriksi.

Erämaa

Myönnetään, erämaa ei ole mitenkään omituinen paikka ruumiin löytymiseen, mutta olosuhteet tekevät tästä varsin erikoisen tapauksen.

Sycamoren kanjonin erämaasta, Yhdysvaltojen Arizonasta, elokuussa 1995 löydetty nainen tunnetaan edelleen Jane Doena eli hänen henkilöllisyyttään ei tiedetä.

Eräs vuorikiipeilijä löysi tuntemattoman naisen jäänteet satojen metrien päästä suositusta vaellusreitistä, ja luurangon tarkka sijainti oli erittäin vaikeakulkuisessa maastossa, kapean ja terävän harjanteen päällä. Tuo kanjonin osa on suurimmalle osalle vaeltajista liian kallioinen, mutta kyseinen nainen oli kaiken lisäksi ollut viimeisillään raskaana.

Naisen arvioitiin olevan 25–40-vuotias ja jäänteiden perusteella hän oli menehtynyt joko kesällä 1994 tai viimeistään helmikuussa 1995. Hän oli pukeutunut normaaleihin vaatteisiin, mutta läheisessä puussa roikkui uimapuku; se oli kuin kuivumassa. Mitään henkilöllisyystodistusta tai esimerkiksi reppua ei laajoista etsinnöistä huolimatta löytynyt.

Tuntomerkkeihin sopivaa naista ei oltu ilmoitettu kadonneeksi eikä kukaan ottanut viranomaisiin yhteyttä, kun löydöksestä uutisoitiin ja kasvojen rekonstruktio julkaistiin.

Rikostutkijoita ihmetytti myös se, että naisella oli päässään jykevät aurinkolasit, joita yleensä käytetään silmäleikkausten jälkeen auringonvalolta suojaamaan. Tämä tarkoittaa sitä, että nainen oli ennen menehtymistään ollut varmasti tekemisissä terveydenhuollon kanssa, ja olihan hän kaiken lisäksi pian synnyttämässä. Hänestä ei kuitenkaan löytynyt mitään tietoja lähialueiden sairaaloista tai klinikoilta.

Asiantuntijoiden mukaan viimeisillään raskaana olevan naisen olisi ollut lähes mahdoton kiivetä paikkaan, josta jäänteet löydettiin. Mutta on yhtä lailla mahdotonta, että joku olisi kyennyt kantamaan naisen ruumiin kyseiseen paikkaan.

Kummallista on, että Sycamoren kanjonin Jane Doe poistettiin vuonna 2018 useista tietokannoista ja foorumeilta, jotka pitävät kirjaa tuntemattomista henkilöistä. Toisaalta viranomaiset eivät ole julkaisseet naisen henkilöllisyyttä tai edes tietoa siitä, että henkilöllisyys olisi selvinnyt. Internetin lukuisilla murhamysteerisivustoilla pähkäillään, että onko kyse aktiivisesta murhatutkimuksesta, vai miksi mahdollisesta läpimurrosta ei ole uutisoitu.

Sycamoren kanjonin Jane Doen ja tämän syntymättömän vauvan kohtalo on siis edelleen mysteeri; ainakin suurelle yleisölle.

Lue myös:

Continue Reading

Suosituimmat