Yhteiskunta

Googlen suosituimmat 2022 – Näistä maailma puhui tänä vuonna!

Julkaistu

Nyt listataan Googlen suosituimmat vuonna 2022.

Mikä meitä ihmisiä on kiinnostanut ja puhuttanut maailmanlaajuisesti vuonna 2022? Se selviää tietenkin Googlen, internetin suosituimman hakukoneen, tilastoista. Tässä tulevat Googlen kuumimmat aiheet, asiat ja henkilöt vuonna 2022!

Lista perustuu kokonaisuudessaan Googlen omiin tilastoihin (Google Trends), jotka se aina vuoden lopussa julkaisee niin maailmanlaajuisesti kuin yksittäisten maidenkin kohdalla.

Kyseessä eivät ole Googlen kaikkein haetuimmat, vaan sellaiset hakusanat, jotka ovat nousseet suhteellisesti eniten edelliseen vuoteen verrattuna. Koronaa on varmasti haettu kahden edellisen vuoden tapaan ahkerasti, mutta hakujen määrä ei ole räjähdysmäisesti noussut pandemian ensimmäisestä vuodesta, joten siksi tuo pirulainen loistaa poissaolollaan Googlen trendaavimmissa hauissa.

Googlen kaikkein haetuimmat sanat eivät hirveästi vuodesta toiseen muutu, mutta maailman tapahtumat ovat luonnollisesti erilaisia. Tällä listalla, Googlen omien tilastojen perusteella, käydään läpi siis tämän vuoden maailmanlaajuisesti kuumimpia puheenaiheita ja ilmiöitä.

Ovatko nämä henkilöt, uutiset ja asiat puhuttaneet sinua tämän kuluvan vuoden aikana?

Advertisement

Googlen trendaavimmat 2022 – Mikä meitä kiinnosti kaikkein eniten?

Lähdetään liikkeelle niistä kaikkein trendaavimmista eli eniten suosiotaan kasvattaneista hauista.

  1. Wordle
  2. India vs England
  3. Ukraine
  4. Queen Elizabeth
  5. Ind vs SA
  6. World Cup
  7. India vs West Indies
  8. iPhone 14
  9. Jeffrey Dahmer
  10. Indian Premier League

Jos kriketti piti vuonna 2021 hallussaan neljää kärkisijaa, on tänä vuonna valta vaihtunut. Siitäkin huolimatta tuo urheilulaji on vahvasti edustettuna kärkikymmenikössä.

Ykköspaikalla on kuitenkin sanapeli Wordle, joka on ottanut koko maailman hyppysiinsä. Walesilaisen Josh Wardlen luoma ja lokakuussa 2021 julkaistu Wordle koukuttaa yksinkertaisella monimutkaisuudellaan: Tarkoituksena on arvata viisikirjaiminen sana kuudella yrityksellä. Siinä se.

Koko maailma yrittää arvata joka päivä yhtä ja samaa sanaa, ja joskus päivän sana voi olla hyvinkin kinkkinen. Silloin Google laulaa, kun pelaajat hakevat netistä vinkkejä, vihjeitä ja pahimmassa tapauksessa sitä oikeaa vastausta. Oletko sinä lähtenyt mukaan Wordle-maniaan?

Toiselle sijalle maailmanlaajuisesti haetuimpien joukossa nousi Intian krikettimaajoukkueen testiottelu Englantia vastaan. Alunperin Englannista lähtöisin oleva kriketti on Suomessa jopa eksoottinen laji, mutta se on maailmanlaajuisesti hurjan suosittu. Ja kun otetaan huomioon, että se on 1,4 miljardin asukkaan Intiassa, maailman toiseksi väkirikkaimmassa maassa, ylivoimaisesti suosituin urheilulaji, eivät lukemattomat nettihaut yllätä.

Kärkikolmikkoon nousi luonnollisesti myös Ukraina, minkä olisi voinut kuvitella olevan piikkipaikalla. Toki tämä on eurooppalaisesta näkökulmasta kommentoitua. Ukrainan googlailupiikki osuu helmikuun loppuun, mutta kyllä sotaan liittyvää tietoa etsittiin vielä maaliskuussakin.

Sijalle neljä nousi kuningatar Elisabet II, joka menehtyi 96 vuoden iässä syyskuun 8. päivänä. Yhdistyneen kuningaskunnan kuningatar piti valtikkaa yli 70 vuoden ajan. Monarkin poismeno kosketti ja puhutti ympäri maailmaa, sillä olihan hän myös 14 Kansainyhteisön maan valtionpäämies.

Advertisement

Intian testiottelut kriketissä olivat myös sijoille 5 ja 7, ja nipin napin kärkikymmenikköön mahtui myös kriketin Intian pääsarja Indian Premier League. IPL on kaikki lajit mukaan luettuna yksi maailman katsotuimmista urheilusarjoista. Asiaan muuten täysin kuulumatta: Intia tullee vuonna 2023 ohittamaan Kiinan maailman väkirikkaimpana maana.

Kuudenneksi trendaavin hakusana kriketin testiottelujen välissä oli World Cup, jonka hakumäärät räjähtivät käsiin 20. marraskuuta – sinä päivänä, kun jalkapallon maailmanmestaruuskilpailut Qatarissa alkoivat.

Kärkikymmenikköön mahtui myös teknologiaa, kun Apple julkisti syyskuun alussa iPhone 14:n. Googlaus oli maksimaalista hieman myöhemmin, kun iPhone 14 – sekä sen plussat ja prot ja promaxit – tuli myyntiin.

Jeffrey Dahmer oli niin ikään ihmisten huulilla ja älylaitteiden näytöillä, mutta ei siksi, että kaikki olisivat yhtäkkiä tyhjästä ruvenneet etsimään tietoa tästä läpi 80-luvun rikoksia tehneestä sarjamurhaajasta ja kannibaalista. Dahmer nousi Googlen trendaavimpien joukossa sijalle yhdeksän, koska syyskuussa Netflix julkaisi hänestä kertovan sarjan, joka kaikessa kiistanalaisuudessaan on ollut huippusuosittu.

Näiden kaikkein eniten suosiotaan tänä vuonna kasvattaneiden hakusanojen jälkeen paneudumme muutamaan kategoriaan, joista Google on myös tehnyt omat tilastonsa. Tulossa ovat muun muassa vuoden 2022 puhuttaneimmat urheilijat, näyttelijät, tv-sarjat ja uutiset.

Advertisement

Nämä näyttelijät kiinnostivat vuonna 2022

Viime vuonna trendaavimpien näyttelijöiden kategoriassa ei ammatillisilla avuilla juuri kerskuttu ja sama jatkuu vuonna 2022. Roolisuorituksilla ei ollut yhtään mitään tekemistä viiden haetuimman joukossa.

Kaikkein eniten kiinnosti Johnny Depp, joka kävi dramaattisen oikeustaistelun entisen vaimonsa Amber Heardin kanssa. Heard oli tällä listalla kolmantena. Viikkoja kestänyt kunnianloukkausoikeudenkäynti kaikkine käänteineen oli netissä suorana katsottavissa.

Entisen avioparin väliin toiselle sijalle kiilasi Will Smith, jota haettiin hyvin ahkerasti maaliskuun 27. päivänä ja hieman sen jälkeen. Syynä oli tietenkin Oscar-gaalassa sattunut välikohtaus, jossa Smith kävi läpsäisemässä juontaja Chris Rockia, kun tämä vitsaili Smithin vaimon Jada Pinkett Smithin kaljuuntumisella. Hässäkkä kiinnosti sen verran paljon, että Rock hyppäsi trendaavimpien näyttelijöiden sijalle 4 ja Pinkett Smith heti perään viidenneksi.

Oli tänä vuonna kymmenen eniten mielenkiintoa herättäneen näyttelijän joukossa toki ammatillisestikin kunnostautuneita, sillä esimerkiksi Jeffrey Dahmeria Netflixin sarjassa esittänyt Evan Peters kipusi seitsemänneksi.

Mitä sarjoja tuijotimme tänä vuonna?


Mitäs tänä vuonna katsottiin televisiosta? Televisio ei toki enää ole paras mahdollinen termi, sillä netin suoratoistopalvelut ovat pitkälti jyränneet ”tavallisen” television yli.
Advertisement

Kaikkein eniten maailmanlaajuisesti innosti HBO:n hittisarja Euphoria, jonka toinen tuotantokausi alkoi heti tammikuussa. Teini-ikäisten suosikiksi noussut amerikkalaissarja joutui myös kritiikin kohteeksi, kun kaudella nähtiin raakaa väkivaltaa, kovaa huumeiden käyttöä ja rajuja seksikohtauksia. Kohu ei kuitenkaan laimentanut Euphorian suosiota – todennäköisesti kävi juuri päinvastoin.

Toiseksi eniten puhututti House of the Dragon, joka on niin ikään HBO:n tuottama. Sen pilottijakso oli HBO:n kaikkien aikojen katsotuin ensi-iltaesitys, mikä ei lähtökohdat huomioon ottaen ole yllättävää – onhan se huippusuositun Game of Thronesin esiosa.

Lisäksi kiinnostusta herätti Disney+-palvelun Moon Knight -minisarja, joka perustuu Marvel Comicsin Kuuritari-hahmoon. Netflixin sarjoista muun muassa huijari Anna Sorokinin elämästä inspiraationsa saanut Inventing Anna sekä jo muutamaan otteeseen mainittu Dahmer nousivat kymmenen kärkeen.

Kiinnostavimmat elokuvat vuonna 2022


Googlessa trendaavimpien leffojen joukossa ei tänä vuonna nähty niitä elokuvia, joiden tekijät pian nostelevat pyttyjä erinäisissä palkintogaaloissa.

Marvel Comicsin Thor-hahmoon perustuva supersankarielokuva Thor: Love and Thunder oli hakujen piikkipaikalla ja kakkosena niin ikään sarjakuvamaailmasta lähtöisin oleva Black Adam, joka perustuu DC Comicsin Musta Adam -hahmoon. Kolmanneksi puhutuin oli uusi Top Gun -elokuva, jossa Tom Cruise astui yli 35 vuoden jälkeen jälleen Maverickin saappaisiin.

Advertisement

RIP

Tänä vuonna siirtyi ajasta ikuisuuteen monta tunnettua henkilöä, joita sitten poismenon myötä googlailtiin ahkerasti. Yllättävää ei ole se, että kuningatar Elisabet II nousi tällä listalla kärkeen. Toiseksi eniten hakuja tehtiin lähes satavuotiaaksi eläneestä näyttelijästä Betty Whitesta.

Näyttelijöitä oli muutenkin runsaasti kymmenen kärjessä, sillä muun muassa auto-onnettomuudessa kohtalokkaat vammat saanut Anne Heche, tapaturmaisesti menehtynyt Bob Saget, sairauskohtaukseen nukkuessaan kuollut Ray Liotta ja pitkäaikaisen sairauden kanssa kamppaillut Olivia Newton-John olivat haetuimpien joukossa.

Puhuttaneimmat urheilijat vuonna 2022

Nyt esitellään kymmenen urheilupalkintoa, joilla on mielenkiintoinen historia.

Google seuraa tilastoinnillaan vuoden puhuttavimpia ilmiöitä ja hakusanojen suosiota verrattuna edelliseen vuoteen. Siksi esimerkiksi Cristiano Ronaldoa tai Lionel Messiä ei arvokisoista huolimatta trendaavimpien hakujen listalla näy: heitä on jo vuosien ajan googlattu paljon ja tasaisesti.

Tänä vuonna useampiakin ennätyksiä sivunnut tai rikkonut serbialainen tennistähti Novak Djokovic herätti kiinnostusta. Hakumäärissä erottuu piikki heinäkuun alussa, jolloin Djokovic voitti Wimbledonin tennisturnauksen. Wimbledonin ensimmäisen kierroksen voittonsa ansiosta hänestä tuli historian ensimmäinen tennispelaaja, joka on voittanut vähintään 80 ottelua kussakin neljässä Grand Slam -turnauksessa. Djokovic otti myös nimiinsä miesten tenniksen ennätyksen useimmista Grand Slam -finaaleista: Wimbledonin jälkeen niitä oli kertynyt 32 kappaletta.

Vaikka hakuja tuli paljon Wimbledonin aikaan, oli kaikkein suurin piikki tammikuussa Australian avointen alla. Kuten ehkä muistat, niin syynä eivät olleet pelilliset otteet. Rokotevastaisen Djokovicin katsottiin olevan vaaraksi Australian kansanterveydelle ja hänet karkotettiin oikeustaistelun jälkeen maasta. Samalla hänelle lätkäistiin kolmen vuoden maahantulokielto, mikä todennäköisesti tullaan kumoamaan, jotta turnauksen yhdeksän kertaa voittanut mestari nähdään jälleen Melbournen kentillä tulevana vuonna.

Tennis oli ihmisten huulilla muutenkin, sillä toiseksi eniten Googlen hauissa suosiotaan nosti espanjalainen Rafael Nadal, joka Australian avointen voitollaan nousi ykkössijalle miesten Grand Slam -mestaruuksien (21 kappaletta) määrässä. Pahimmilla kilpakumppaneilla eli Djokovicilla ja sveitsiläisellä Roger Federerillä mestaruuksia oli kummallakin tuossa vaiheessa 20 kappaletta. Nadal vielä vankisti asemaansa voittamalla Ranskan avoimet vaatimattomasti 14. kerran, ja nousi yhteensä 22 Grand Slam -mestaruuteen. Edellä ovat enää Margaret Court (24 mestaruutta) ja Serena Williams (23 mestaruutta).

Advertisement

Ja tästä päästäänkin siihen kolmanneksi eniten hakusuosiota nostaneeseen urheilijaan eli Serena Williamsiin. Kaikkien aikojen parhaimmaksi naisurheilijaksi tituleerattu Williams päätti vertaansa vailla olevan uransa vuoden 2022 Yhdysvaltain avoimeen tennisturnaukseen. Siellä hän marssi areenalle viimeisen kerran kolmannen kierroksen ottelussa australialaista Alja Tomljanovicia vastaan. Williams hävisi ottelun kolmessa erässä ja tuo hieman reilut kolme tuntia kestänyt kamppailu oli hänen uransa pisin.

Mainittakoon vielä, että kymmenen kärkeen mahtuivat myös catfish-skandaalin myötä Netflix-dokumenttiin päätynyt amerikkalaisen jalkapallon pelaaja Manti Te’o, upean lumilautailu-uransa Pekingin talviolympialaisten halfipen neljänteen sijaan päättänyt Shaun White, sekä Venäjällä huumeiden salakuljettamisesta vankeuteen tuomittu yhdysvaltalainen koripalloilija Brittney Griner. Griner vapautettiin joulukuussa, kun Yhdysvallat ja Venäjä vaihtoivat vankeja.

Vuoden 2022 kiinnostavimmat uutiset


Minkälaiset uutiset ovat kiinnostaneet ihmisiä tänä vuonna?

Uutisaiheiden ykkösenä on Ukraina. Hakupiikki osuu helmikuun 24. päivälle, eli siihen ajankohtaan, kun koko maailman katseet kääntyivät Ukrainaan. Tuona päivänä Venäjä aloitti hyökkäyksensä. Uutisia luettiin ahkerasti myös kuningatar Elisabet II:n kuolemasta sekä Yhdysvaltain välivaalien tuloksista.

Hyvin paljon ihmisiä kiinnosti myös kaikkien aikojen suurin lottopotti, joka jaettiin Yhdysvalloissa marraskuussa. Yhdelle onnekkaalle lottoajalla napsahti Powerball-arvonnassa jäätävä 2,04 miljardin dollarin voitto.

Advertisement

Viihdemaailman uutisista meitä kiinnostivat eniten Johnny Deppin oikeudenkäynnin päätös sekä Will Smithin toiminta Oscar-gaalassa.

Katastrofeihin valmistautuminen näkyi siinä, että ihmiset googlasivat uudeksi pandemian uhaksi noussutta apinarokkoa sekä kymmeniä ihmisiä tappanutta hurrikaani Iania.

Ikävät uutiset olivat valitettavasti yliedustettuina kiinnostavimpien uutisten joukossa, sillä kymmenen kärkeen mahtuivat myös Teksasin kouluammuskelu ja Yhdysvaltain korkeimman oikeuden täysin käsittämätön päätös kumota historiallinen Roe v. Wade -ennakkopäätös, joka turvasi perustuslaillisen aborttioikeuden.

Toivotaan vuodelle 2023 huomattavasti enemmän hyviä uutisia!

Lue myös:

Advertisement
Kommentoi

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Suosituimmat