Yleistieto

Tänään historiassa: 10 merkittävää tapahtumaa kesäkuun 6. päivänä

Julkaistu

Kesäkuun 6. päivänä on aikojen saatossa sattunut ja tapahtunut monenlaista merkittävää. Jopa niissä määrin, että päivä ansaitsee oman tänään historiassa -listansa.

Kesäkuun 6. päivänä on historian saatossa tapahtunut jos jonkinlaista. Senpä takia tälle päivälle täytyi pyhittää oma tänään historiassa -lista.

Kyllä, kyllä, jokaiselle päivälle löytyy historiasta jotain mainitsemisen arvoista, mutta tänä kyseisenä päivänä on tapahtunut monta erityisen merkittävää asiaa. Kaikki ovat muuttaneet maailmaa omalla laillaan, jotkut hieman enemmän kuin toiset.

Listafriikki tarjoilee tänään siis historian havinaa, tervetuloa mukaan! 

Kalmarin unioni hajosi

Ruotsista tuli itsenäinen kesäkuun 6. päivänä vuonna 1523 ja naapurimme kansallispäivää vietetäänkin tänään, Kustaa Vaasan kruunajaisten vuosipäivänä.

Kalmarin unioni oli kolmen pohjoismaan, Tanskan, Norjan ja Ruotsin liitto, ja mailla oli tuolloin yksi yhteinen hallitsija. Unioni sai alkunsa vuonna 1397, kun Tanskan ja Norjan kuningatar Margareeta I valittiin myös Ruotsin hallitsijaksi. Se kattoi laajimmillaan Islannin, Färsaaret, Grönlannin, osan pohjoista Saksaa, suuren osan Suomesta sekä nykyisin Skotlantiin kuuluvat Shetlannin ja Orkneyn saaret.

Rauhaa kesti noin vuosikymmenen, mutta valtakunnat yhdistäneen kuningattaren kuoleman jälkeen vuonna 1410 Ruotsi alkoi hanakasti pyrkimään eroon unionista. Väkivaltaisuuksia oli niin maan sisällä kuin tanskalaisiakin vastaan. Vuosisadan kestäneiden levottomuuksien jälkeen Tanskan kuningas Kristian II hyökkäsi Tukholmaan teloittaen ruotsalaisten mahtisukujen jäseniä tarkoituksenaan hillitä vallankumousta. Mutta verilöylyltä säästynyt, vain 24-vuotias Kustaa Vaasa johdatti ruotsalaiset kansannousuun ja voitokkaaseen taisteluun Tanskaa vastaan vuonna 1523, mikä johti unionin lopulliseen hajoamiseen ja Ruotsin itsenäistymiseen.

Advertisement

YMCA perustettiin

Vuonna 1844 kesäkuun 6. päivänä Sir George Williams perusti ensimmäisen Nuorten Miesten Kristillisen Yhdistyksen, joka tunnetaan ehkä paremmin lyhenteellä NMKY. Tai kaikkein parhaiten englanninkielisestä nimestään tehdyllä lyhenteellä YMCA

Hurjaa vauhtia teollistuva Lontoo oli töiden perässä maalta kaupunkiin muuttaville nuorille miehille turmioon johtava paikka. Williams halusi järjestää miehille kokoontumisia, joissa he voisivat yhdessä ”edistää henkistä hyvinvointia ja keskittyä Raamatun lukemiseen”.

Sinänsä ajatus raamattukerhosta ei ollut uusi, mutta sen salliva ja luokkarajoja rikkova jäsenistö oli ennenkuulumatonta. YMCA:hin olivat tervetulleita sekä rikkaat että köyhät, eikä alkuperällä ollut merkitystä. Nopeasti YMCA levisi saarivaltion joka kolkkaan ja sieltä edelleen ympäri Eurooppaa sekä Australiaan ja Uuteen-Seelantiin saakka. 

Suomeen NMKY perustettiin vuonna 1889, ja nykyään yhdistykset tarjoavat niin paljon erilaista liikunta- ja kulttuuritoimintaa, että sen raamattukerhosta alkanut idea on monelta unohtunut.

Advertisement

Muistathan yhdistyksen tarinan seuraavan kerran kun villisti tanssit Village Peoplen tahdissa.

Ensimmäinen näytös drive-in-elokuvateatterissa

Camdenissa, New Jerseyssä, elettiin kesäkuun 6. päivänä vuonna 1933 jännittäviä hetkiä; oli alkamassa historian ensimmäinen drive-in-elokuvanäytös. Idean isä, Richard Hollingshead, oli saanut ajatuksen nähtyään, miten hankala hänen äitinsä oli istua tavallisen elokuvateatterin penkissä. Hän näki mielessään ulkona sijaitsevan valkokankaan, jonka eteen pysäköidyistä autoista kaikki saisivat mahdollisimman mukavasti nauttia elokuvaelämyksestä.

Hollingshead oli vain muutamaa viikkoa aiemmin saanut patentin drive-in-teatterilleen. Hän rakensi 12 x 15 -metrin kokoisen kankaan, parkkipaikan jopa 400 autolle ja mainosti ulkoilmateatteriaan koko perheen viihteenä; kaikki ovat tervetulleita, ei väliä miten äänekkäitä lapset ovat. Lippu maksoi 25 senttiä per auto ja lisäksi 25 senttiä henkilöltä.

Brittiläinen komedia Wives Beware oli valittu ensimmäiseksi esitettäväksi elokuvaksi, koska sen ei nähty kilpailevan katsojista normaalseissa teattereissa pyörivien, isojen amerikkalaisten ensi-iltaelokuvien kanssa. 

Hollingshead joutui myymään teatterinsa tuottamattomana vain muutaman vuoden jälkeen, mutta drive-in teki vasta nousuaan. Parhaimmillaan Yhdysvalloissa oli 1960-luvulla yli 5000 ulkoilmateatteria, ja kuka tietää, ehkä ne nousevat pian räjähdysmäisesti uuteen suosioon.

Normandian maihinnousu

Kesäkuun 6. päivänä vuonna 1944 alkoi yksi toisen maailmansodan ratkaisevimmista operaatioista: Operation Overlord eli Normandian maihinnousu, jossa liittoutuneet rantautuivat luoteis-Ranskaan.

Liittoutuneet olivat jo yöllä lähettäneet 18 000 laskuvarjosotilasta vihollislinjan taakse, ja aamun sarastaessa pääosin brittiläisistä, yhdysvaltalaisista ja kanadalaisista koostuneet joukot iskivät mereltä käsin saksalaisten linnoittamalle rannikolle. Ensimmäisen päivän aikana jopa 160 000 sotilasta rantautui onnistuneesti Normandiaan, mutta useille tuhansille rannasta tuli viimeinen leposija, mistä tänäkin päivänä kertovat silmänkantamattomiin jatkuvat valkoisten ristien jonot.

Advertisement

Gold, Juno, Utah ja Sword -rannoillakin joukot kohtasivat saksalaisten vastarintaa, mutta Omaha Beachilla tappiot olivat suuremmat kuin muilla rannoilla yhteensä. Mereltä nousseet sotilaat olivat helppo kohde Omahan kallioilla olleille ampujille ja lopulta suurin osa haavoittuneistakin hukkui nousuveden tullessa.

Elokuun loppuun mennessä reilu kaksi miljoonaa sotilasta nousi maihin Normandiassa, ja heistä yli 10 prosenttia kuoli taisteluissa. Sitkeästi liittoutuneiden joukot saivat ajettua saksalaisia kauemmas sisämaahan: elokuussa Pariisi oli vallattu ja seuraavana vuonna kaatui Berliini.

Kansalaisoikeusaktivisti James Meredithiä ammuttiin

James Meredith, yhdysvaltojen laivastossa palvellut, Jackson State Collegessa opiskellut opiskelija, oli saanut hyväksytyn siirron Mississippin yliopistoon vuonna 1962. Rekisteröinnissä sisäänpääsy kuitenkin hylättiin, koska hän oli tummaihoinen. Oikeudessa opiskelupaikka palautettiin, mutta kun hän yritti rekisteröityä uudelleen, oli toimisto osavaltion kuvernöörin toimesta suljettu.

Kuvernööri sai 10 000 dollarin sakot halventamisesta sekä rotuerottelun toimeenpanosta. Kaksi päivää oikeusistunnon jälkeen poliisi saatteli Meredithin kampukselle (ylläoleva kuva), mistä seurasi kahden ihmisen hengen vaatinut mellakka. Meredith aloitti opintonsa seuraavana päivänä ja valmistui vuotta myöhemmin pääaineenaan politiikan tutkimus.

Vuonna 1966 James Meredith oli jälleen julkisuudessa, kun hän päätti kävellä Memphisistä, Tennesseestä, mississippiläiseen Jacksoniin rohkaistakseen tummaihoisia äänestämään. 350 kilometrin pituinen ”March Against Fear” (suom. marssi pelkoa vastaan) päättyi kuitenkin heti alettuaan, kesäkuun 6. päivänä, kun häntä ammuttiin. Muut kansalaisoikeusaktivistit, mukaan lukien Martin Luther King Jr, saapuivat kävelemään Meredithin puolesta, joka toipui tarpeeksi osallistuakseen marssin viimeisille kilometreille.

Ampuja oli Aubrey James Norvell, 40-vuotias Ku Klux Klanin jäsen, joka pidätettiin samantien ja saateltiin poliisiautoon ilman käsirautoja. Hän istui vankilassa 18 kuukautta murhan yrityksestä.

Advertisement

Kuinkas paljon 54 vuodessa ollaan tultu eteenpäin!?

Tetris näki päivänvalon

Kesäkuun 6. päivänä vuonna 1984 julkaistiin Tetris. Nopeasti sitä on ylläolevasta kuvasta vaikea tunnistaa, sillä se oli hyvin erinäköinen kuin nykypäivänä mobiilissa pelattavat värikkäät versiot. 

Tetriksen suunnitteli venäläinen ohjelmistoinsinööri Alexey Pajitnov, ja peli nousi muutamassa vuodessa yhdeksi kaikkien aikojen suosituimmista videopeleistä, eikä sen paikka ole horjunut vuosikymmenien aikana. Se on edelleen yksi suosituimmista peleistä lähes puolella miljardilla myydyllä kappaleellaan. Mukaan on laskettu niin fyysiset kuin mobiilipelitkin.

Tetriksen salaisuus piilee sen yksinkertaisessa, mutta samalla tarpeeksi haastavassa ja luovuutta vaativassa ideassa. Vaikka peliä on vuosien mittaan kehitetty, on perusajatus aina pysynyt samana, koska kaikki suuremmat muokkaukset ovat aina epäonnistuneet. Alkuperäistä Tetristä on mahdoton päihittää! 

Natsilääkäri nostettiin haudasta

Kammottavia ihmiskokeita Auschwitzin keskitysleirillä, Puolassa, tehnyt natsilääkäri Josef Mengele (kuvassa keskellä) nostettiin haudastaan kesäkuun 6. päivänä vuonna 1985.

Useat tahot, Israelin tiedustelupalvelu Mossad etenkin, olivat sodan jälkeen jahdanneet lukuisia Etelä-Amerikkaan paenneita natsirikollisia, mutta Mengelen jäljille päästiin tuloksia tuottavasti vasta useampi vuosi hänen vuonna 1979 tapahtuneen hukkumiskuolemansa jälkeen. 

Advertisement

Väsymätön etsintä päättyi, kun Saksan viranomaiset saivat käsiinsä Mengelen kuolemasta kertovan kirjeen ja Brasilian viranomaiset alkoivat kuulustelemaan kirjeessä mainittuja henkilöitä. Mengele oli haudattu peitenimellä, mutta jäänteille tehty mittava oikeuslääketieteellinen tutkimus osoitti niiden tosiaan kuuluvan Kuoleman enkelille. 

Luut makasivat 30 vuoden ajan sinisessä muovipussissa saopaulolaisessa yliopistossa, kunnes eräs professori päätti vuonna 2016 ottaa ne hyötykäyttöön ja mukaan opetukseen. Opiskelijat oppivat luissa olevien merkkien avulla arvokasta tietoa vainajasta ja tämän elämästä. Esimerkiksi Mengelen luurangossa on nähtävissä murtunut lantio, joka oli tulosta Auschwitzissa sattuneesta moottoripyöräonnettomuudesta. 

Sinkkuelämää-sarjan pilottijakso

Kaapelitelevisioyhtiö HBO loi nahkansa vuonna 1998, kun se esitti pilottijakson uudesta Sinkkuelämää-sarjastaan. Lauantaina kesäkuun 6. päivänä Carrie, Samantha, Miranda ja Charlotte saapuivat ryminällä ihmisten elämään.

Sarja löi lopullisesti läpi vasta toisella tuotantokaudellaan, kun sen konseptia muutettiin; hahmot eivät enää puhuneet suoraan kameralle. Sinkkuelämää pääsi tälle listalle sen takia, että se oli ensimmäinen tv-sarja, joka toi rohkeasti esille aikuisten sinkkunaisten elämää. Vielä 90-luvulla yli kolmekymppisten naisten haluttiin ajatella olevan perheellisiä ja rauhassa paikoilleen asettuneita, mutta Sinkkuelämää-nelikko rikkoi rajoja ja antoi toisenlaisen, mutta yhtä totuudenmukaisen, version naisten elämästä. Värikäs ja avoin puhe ihmissuhteista ja seksistä oli uutta prime time -televisiossa, ja ohjelma nousi suureksi sukupolvikokemukseksi.

Shokeeraava tietovuoto

Kuva: Unsplash

Vuonna 2013 kesäkuun 6. päivänä sanomalehdet The Guardian ja Washington Post julkaisivat ensimmäiset artikkelit, joissa paljastettiin, että Yhdysvallat kerää tietoja ja salakuuntelee systemaattisesti miljoonia omia kansalaisiaan. Hallitus oli hyväksynyt laajamittaisen tarkkailun syyskuun 11. päivän terrori-iskujen jälkeen. Kyseessä ei ollut vain rikollisiksi epäiltyjen ja potentiaalisten uhkien seuraaminen, vaan aivan tavallisten, lainkuuliaisten ihmisten valvonta.

Salaisten dokumenttien vuotajaksi paljastui muutamaa päivää myöhemmin Edward Snowden, joka oli toiminut NSA:n eli kansallisen turvallisuusviraston alihankkijana. Dokumenteista kävi ilmi, miten hallitus oli kuunnellut kansalaisten puheluita ja lukenut heidän tekstiviestejään ja sähköpostejaan. Yhdysvaltalaisille selvisi myös, että hallitus urkki heidän nettikäyttäytymistään yhdeksän eri yrityksen, kuten Googlen, Applen ja Facebookin, palvelimien kautta. 

Advertisement

Myöhemmin tuli esille, että Yhdysvallat oli vakoillut kymmeniä muiden maiden johtajia, Saksan liittokansleri Angela Merkelistä lähtien. Snowdenia vastaan nostettiin syytteet muun muassa hallituksen omaisuuden varastamisesta ja salaisiksi luokiteltujen tiedustelutietojen paljastamisesta. Häntä uhkaa kotimaassaan jopa 30 vuoden vankeustuomio, mutta tällä hetkellä mies elelee suhteellisen normaalia elämää Venäjällä, eikä ole aikeissa palata Yhdysvaltoihin.

💁‍♀️ Aikamoinen päivä, vai mitä!? 

Advertisement

Suosituimmat