Yleistieto

Lukijoiden kysymyksiä: Kuinka monta on muutama?

Julkaistu

Lukijoiden kysymyksissä pohditaan tänään, että kuinka monta on muutama.

Lukijoiden kysymyksissä Listafriikki yrittää tällä viikolla selvittää muun muassa sitä, kuinka monta on muutama. Sen määrittely on hankalaa myös Korkeimmalle oikeudelle!

Lisäksi pohdimme sitä, miksi meillä ei ole kaikkein kuuminta kesäpäivänseisauksen aikaan, kun auringonvaloa on eniten tarjolla. Toki tänä vuonna on ollut ihan mukava keli! Selvitämme myös sen, voiko popcornia tehdä muista kasveista kuin maissista.

Laittakaahan taas mieltänne askarruttavia ajatuksia tulemaan! Kysymyksenne, omat tai kaverin, voitte laittaa esimerkiksi sähköpostitse osoitteeseen listafriikki(at)gmail.com (muista muuttaa (at) tilalle miukumauku-merkki) tai liity mukaan Listafriikkiläiset-ryhmäämme ja esitä kysymyksiä sekä keskustele siellä!

Miksi käyttää itse aikaa päänsä puhki pohtimiseen ja netin loputtomaan pläräämiseen, kun voi panna asialle pari siihen erikoistunutta listafriikkiä? Mutta tässä siis tämänviikkoisia lukijoiden kysymyksiä!

Miksi kesäpäivänseisauksen aikaan ei ole kaikkein kuuminta?

Kesäpäivänseisaus oli viime maanantaina ja vaikka Suomessa onkin viime aikoina paistateltu lämpimissä keleissä, ovat kuumimmat kuukaudet eli heinä- ja elokuu vasta tulossa. Se on kieltämättä varsin kummallista, sillä kaikkein eniten auringonvaloa on tarjolla juuri nyt. Tai oikeastaanhan päivä on jo alkanut lyhentyä!

Vaikka päivä onkin pisimmillään ja aurinko korkeimmillaan juuri kesäkuussa, ei maapallo aivan ehdi mukaan näihin kesäkekkereihin. Pohjoisella pallonpuoliskolla maa- ja merialueiden lämpeneminen on kesäkuussa vielä kesken, vaikka keskikesää vietetäänkin. Vesi lämpiää hitaammin kuin maa (mikä on varsin yllättävää), ja koska planeettamme on suurimmaksi osaksi veden peitossa, täytyy kesähelteitä odottaa kunnes ympäröivät meret ovat sitoneet tarpeeksi lämpöä.

Advertisement

Paukkuvatko muut kuin maissinjyvät?

Lukijallemme oli herännyt tällainen kysymys, kun hän oli laittanut leffailtaa varten herkkuja, joiden joukossa oli ollut paukkumaissia eli popcpornia. Onko olemassa muita kasveja, joiden jyvät paukkuvat samalla tavalla kuin maissin?

Ja vastaus kuuluu, että kyllä on! Mutta poksahtaminen vaatii juuri oikeanlaisen hedelmän, jota heinäkasvien kohdalla kutsutaan jyväksi. Kun jyvän sisällä oleva kosteus kuumennettaessa höyrystyy ja laajenee, antaa kuori jossain vaiheessa räjähtäen periksi. Ja sitten vain herkuttelemaan!

Kaikilla heinäkasveilla jyvän sisällä olevan kosteuden ja sen ulkokuoren vahvuuden suhde ei ole optimaalinen poppareiden valmistukseen, mutta esimerkiksi kvinoaa, hirssiä ja amaranttia eli revonhäntää voi laittaa pannulle poksumaan. Koossa kaikki muut kalpenevat maissin rinnalla, mutta eikö sitä joskus voisi vaikka yllättää vieraat minipoppareilla? Näitä ei kuitenkaan vielä taida olla tarjolla mikroon heitettävinä pusseina, joten kypsennys on tehtävä perinteisesti kattilassa. Silmiään pitää kyllä varoa, sillä pienestä koostaan huolimatta nämä paukkuvat jyvät lentävä yhtä kauas ja samalla voimalla kuin maissi!

Kuinka monta on muutama?

Kuinka monta on muutama? Mikä on sinun vastauksesi? Listafriikki teki lähipiirissä pikaisen gallupin, jonka tulokset olivat melko yksimieliset. Vaikka vastauksissa oli huomattavissa hieman heittojakin, on muutama konsensuksen mukaan jotain kahden ja kymmenen välillä. Jollekin muutama on vain ja ainoastaan kolme kappaletta. Yllätyin kovasti, kun vastauksissa tuli esiin, että toisille muutama voi merkitä myös kahta. Eikös kaksi ole aina pari, ja pari tarkoittaa nimenomaan kahta!? Saa väittää vastaan.

Kielitoimiston ohjepankin mukaan ”sana muutama viittaa epämääräiseen joukkoon; yleensä tarkoitetaan useampaa kuin kahta”. Mutta oikeasti: kuinka monta on muutama? Voiko sitä edes määritellä vai onko se aina riippuvainen asiayhteydestä? ”Kävin muutamalla oluella” ja ”kaupassa oli vain muutama ihminen” tarkoittanevat eri asioita.

Kotimaisten kielten keskuksen Kotus-blogista löytyy teksti, jossa muutaman sanotaan Suomen lain mukaan olevan 3-99 kappaletta. Kyseessä lienee urbaanilegenda, sillä useilla netin keskustelupalstoilla kerrotaan samaa tarinaa ennakkotapauksesta, jossa torppari olisi joskus muinoin pyytänyt tilallisesta lupaa kaataa tämän mailta muutaman puun. Lupa oli irronnut, joten torppari oli pistänyt kirveen laulamaan ja kaatanut kymmeniä puita. Tarinan mukaan riitaa selvitettiin käräjillä ja oikeusistuin päätti asian torpparin hyväksi. Siinä samalla määriteltiin raamit ”muutamalle”. Näin moni muistaa jostain lukeneensa, mutta mihinkään lähteeseen kukaan – mukaan lukien Olavi Uusivirta Kotus-blogissa – ei ole viitannut.

Mutta Korkeimman oikeuden ennakkopäätöksistä kyllä löytyy hieman aiheeseen liittyvä tapaus vuoden takaa (29.6.2020). Merkittävässä roolissa tämän rikoksen arvioinnissa oli kysymys siitä, mitä viipymättä tarkoittaa. Ja viipymättä tarkoittaa meidän korkeimman oikeusasteemme päätöksen mukaan – ja suoraan lainattuna – ”muutamaa päivää”.

Advertisement

🤷‍♀️ Eikös ole mukavaa, että muutama on myös oikeudessa käytettävä termi, jota kukaan ei kuitenkaan ole virallisesti määritellyt!? Kerro kommenttikentissä ⬇️⬇️ tai somekanavissamme oma mielipiteesi!

Advertisement
1 Comment

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Suosituimmat