Yleistieto

Listoja arkistojen kätköistä: ”Parhaita” ohjeita krapulan hoitoon!

Julkaistu

Tänään kaivamme esiin muutaman suosikkilistan arkistojen kätköistä.

Tänään katsotaan, mitä arkistojen kätköistä löytyy! Sukelletaan Listafriikki.com:n ihan ensimmäiseen puoleen vuoteen ja nostetaan luettavaksi muutama huippulista alkuajoiltamme.

Listoissa mahtavaa on se, että suurimmaksi osaksi ne kestävät aikaa. Teitä lukijoita on viimeisen vuoden aikana tullut hurja määrä lisää ja vaikka sivusto tarjoaa vanhojakin listoja luettavaksi, niin halusimme juhannusviikonlopun päättymisen ”kunniaksi” nostaa teille pari helmeä arkistojen kätköistä. Nämä ovat kaikki vuoden 2020 ensimmäiseltä puoliskolta.

Olisi kiva kuulla teidän kaikkien lukutottumuksista: Minkälaisia listoja te tykkäätte lukea? Kauanko sinä olet ollut Listafriikin lukija?

Näin pääset eroon krapulasta: 10 ”parasta” keinoa kautta aikojen

Mikä avuksi, kun liskojen yö koittaa? Listafriikki esittelee 10 krapulan hoito-ohjetta historiasta nykypäivään. Tehosta emme mene takuuseen!

Juhannuksen juhlinnasta on juuri ja juuri selvitty, mutta vielä olisi monta kesäistä viikonloppua edessä. Tässä historiallisia apukeinoja krapulan hoitoon.

Yksinkertaisin ja paras vinkki on tietenkin välttää krapulan aiheuttajaa. Jos siinä ei syystä tai toisesta onnistu, ja seuraava aamu valkenee tuskaisena, voi helpotusta hakea vaikkapa näistä kyseenalaisista keinoista.

Advertisement

Listafriikki ei ota vastuuta, jos silmämunien syöminen tai hiekkaan kaivautuminen eivät paranna oloa, sillä näitä vinkkejä ei ole toimituksessa testattu. Mutta näihinkin ”rohtoihin” on jossain päin maailmaa uskottu ja turvauduttu.

Tämän listan lukeminen ei todennäköisesti helpota krapulaan, kuten eivät mitkään vippaskonstit. Se vain on karu fakta. Mutta puhdistava vaikutus näillä voi olla, joten jos heikottaa, niin ota ämpäri valmiiksi viereen ja lähde rohkeasti kokeilemaan.

Lue lisää tästä: Näin pääset eroon krapulasta: 10 ”parasta” keinoa kautta aikojen

Maantiede: Top 10 olettamusta, jotka ovat virheellisiä

Maantiede on hyvin hallussa meillä suomalaisilla. Tällä listalla esittelemme 10 faktaa, jotka voivat mennä kovimmallakin tietäjällä väärin.

Maantiede ei ole kaikkien vahvin osaamisalue. Afrikka on maa. Sydney on Australian pääkaupunki. Moskova on Aasiassa. Suomessa on jääkarhuja ja aina kylmä.

Oletko koskaan kuullut jonkun esittävän näitä asioita faktoina? Meidän Top 10 listalle ne eivät päässeet, koska Suomessa harvoin kukaan tekee tällaisia virheellisiä olettamuksia; maantietoa opiskellaan koulussa ensimmäiseltä luokalta lähtien. Mutta nuo edellä mainitut ovat tosielämän esimerkkejä uskomuksista, joihin voi törmätä maailmalla. Muun muassa stereotypia yhdysvaltalaisten huonosta maantieteellisestä osaamisesta pitää valitettavan usein paikkaansa.

Advertisement

Nyt ei kuitenkaan mennä hassuihin olettamuksiin, vaan Listafriikki.com pureutuu maantieteen 10 faktaan, jotka eivät oikeasti pidäkään paikkaansa. Ne voivat yllättää meidät, hyvän yleistiedon omaavat, suomalaisetkin.

Lue lisää tästä: Maantiede: Top 10 olettamusta, jotka ovat virheellisiä

10 kiehtovaa faktaa viikinkien elämästä ja kulttuurista

Viikinkien elämä ja kulttuuri eivät olleet aivan sellaisia, mitä äkkiseltään voisi arvella tai miten meille opetetaan. Listafriikki paljastaa 10 yllättävää faktaa viikingeistä.

Mitä sana viikinki tuo mieleesi? Meriä seilaavat raakalaiset, jotka ryöstelivät ja sotivat ympäri Pohjois-Eurooppaa? Ehkä niinkin, mutta se on vain osa totuutta.

Viikinkien kulta-ajan katsotaan yleisesti olleen vuosien 793 ja 1066 välillä. Toki viikinkejä oli jo paljon sitä ennemmin ja tietysti myös myöhemmin, mutta ajanjakso määräytyy heidän valloitusretkiensä mukaan.

Listafriikki esittelee viikinkien elämästä yllättäviä, mielenkiintoisia ja vähemmän tunnettuja faktoja.

Advertisement

Lue lisää tästä: 10 kiehtovaa faktaa viikinkien elämästä ja kulttuurista

10 muka viatonta eläintä, jotka ovat oikeasti hengenvaarallisia

Näistä eläimistä ei ensisilmäyksellä uskoisi, että ne ovat hengenvaarallisia, mutta sitä ne todella ovat. Kirjaa ei tässäkään kohtaa kannata arvostella kansien perusteella.

Ulkokuoren ei saa antaa hämätä eläimienkään kohdalla. Monet suloiset ja harmittomilta vaikuttavat otukset ovat todellisuudessa hengenvaarallisia.

Ihmiselle näiden eläinten vaarallisuus johtuu useimmiten puolustautumisesta, mutta joissakin tapauksissa kyseessä on eläimen luontainen aggressiivisuus.

Kaikki tietävät, että hait, käärmeet, leijonat ja skorpionit ovat hengenvaarallisia ja vaikka ne joidenkin mielestä olisivatkin hellyyttäviä, ei niiden vaarallisuutta epäile kukaan. Kaikki niiden käyttäytymisessä ja ulkonäössä viittaa siihen, että ”minä tapan”.

Listafriikki esittelee nyt kymmenen eläintä, joiden on vaikea kuvitella olevan hengenvaarallisia. Sitä ne kuitenkin ovat, sympaattisesta delfiinistä ja hurmaavasta pandasta lähtien.

Advertisement

Lue lisää tästä: 10 muka viatonta eläintä, jotka ovat oikeasti hengenvaarallisia

10 mullistavaa keksintöä, jotka olivat täysiä vahinkoja

Moni elämäämme suuresti vaikuttanut keksintö on ollut täysi vahinko. Listafriikki esittelee niistä nyt 10 uskomattominta.

Usein parhaat ideat syntyvät vahingossa, ja joistain niistä tulee maailmaa mullistavia. On vaikea uskoa, että tämän listan keksintöjä ei oltaisi yritetty tarkoituksella kehittää.

Keksintö voi olla alunperin keksitty tekemään jotain ihan muuta tai sitten sen potentiaali huomataan aivan vahingossa; monesti vieläpä huolimattomuuden seurauksena. Aiemmalla listalla, 10 sattumusta, jotka muuttivat maailman, puhuttiin Alexander Flemingistä, joka jätti laboratorionsa sotkuiseksi ja keksi sen myötä penisilliinin.

Listafriikki esittelee nyt vahinkolaukaukset, joita ilman maailmamme olisi aika erilainen.

Kirjailija Mark Twainin sanoin: Mikä on ollut keksijöistä suurin? Sattuma.”.

Advertisement

Lue lista tästä: 10 mullistavaa keksintöä, jotka olivat täysiä vahinkoja

🤷‍♀️ Kerro kommenttikentissä ⬇️⬇️ tai somenkanavissamme mikä sinun mielestäsi on ollut Listafriikin historian paras lista. Olisi kivat kuulla, mistä te lukijat olette pitäneet eniten 😊

Advertisement
Kommentoi

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Suosituimmat