Oudot uutiset

Oudoimmat uutiset: Kiina suosittaa lentoemännille vaipankäyttöä

Julkaistu

Oudoimmat uutiset kertoo kiinalaisia ilmailualan työntekijöitä koskevasta suosituksesta, jossa vaipankäyttö on töissä on yksi tapa suojautua koronavirustartunnalta.

Oudoimmissa uutisissa saadaan tällä viikolla lukea kiinalaisia lentoemäntiä ja stuertteja koskevasta koronaohjeistuksesta, johon kuuluu vaipankäyttö lennoilla.

Lisäksi uutisissa ikävä fakta ihmisen tuottaman tavaran määrästä, häikäisevä 13 kilometrin mittainen kalliomaalaus ja New Yorkin nähtävyyksiä kiertelemässä käynyt ryhävalas. Loppukevennyksenä vielä akvaariossa haiden kanssa uiskenteleva joulupukki.

Käy tsekkaamassa tämän viikon, ja toki kaikki muutkin, listat. Otamme mielellämme ehdotuksia vastaan, joten jos haluat tietää enemmän mistä tahansa aiheesta, niin pistä meidät töihin ja nauti valmiista tietopaketista!

Yhteyden meihin saat some-kanavissamme, ota Listafriikki myös seurantaan:

https://www.instagram.com/listafriikki/
https://twitter.com/listafriikki
https://www.facebook.com/listafriikki

Advertisement

Mutta nyt katsaus siihen, mitä erikoista maailmalla on sattunut. Tässä siis viikon oudoimmat uutiset! Hyvää viikonloppua!

Kiina suosittaa lentoemännille vaipankäyttöä

Kiinan ilmailuviranomainen on julkaissut henkilökunnalleen uudet turvallisuusohjeet, joissa on muun muassa lentoemännille ja stuerteille suositus vaipan käyttämisestä

Julkaisussa on ohjeistuksia hygieeniseen työskentelyyn ja siihen, miten henkilökunta voi tehokkaimmin suojautua koronavirusinfektiolta. Ohjeita on luonnollisesti maskinkäytöstä ja käsienpesusta, mutta myös suojalaseista ja kertakäyttoisistä suoja-asuista. Erityisesti ihmetystä on aiheuttanut kohta vessassa asioimisesta: Yhtenä suosituksena työntekijöille on lentokoneen vessan välttäminen. Ruumiintoiminnothan eivät juuri mieti suosituksia, joten koska vessassa on käytävä, suositellaan työaikana vaipankäyttöä.

Rajut suositukset juontavat juurensa elokuussa Italiasta Etelä-Koreaan lentäneen matkustajan tapauksesta; nainen oli varotoimenpiteistä huolimatta sairastunut koronavirusinfektioon. Tartuntaa jäljittäneiden tutkijoiden mukaan nainen oli hyvin mahdollisesti saanut tartunnan lentokoneen vessasta, sillä se oli ainoa paikka, jossa hän oli ollut ilman kasvomaskia.

Ihmisen valmistama tavara ohittaa painossa kaiken elollisen

Mikäs muu vuosi sopisikaan paremmin tämän vaakakupin heilahtamiseen kuin 2020? Tarkkaa hetkeä on kenenkään mahdoton tietenkään sanoa, mutta israelilaisen Weizmannin tiedeinstituutin tutkijoiden mukaan ihmisen tekemät tavara tulee vielä tämän vuoden viimeisten viikkojen aikana ohittamaan painossa kaiken elävän.

Elollisen kuivapainoon kuuluvat kaikki merien kalat, Amazonin sademetsä, koralliriutat, takapihan nurmikko, lemmikkikissa, klamydiabakteeri ja tietenkin me 7,8 miljardia ihmistä. Elollista maapallolla on noin 1,1 teratonnia (1 000 000 000 000 000 kg). Ihmisen tekemä tavara pilvenpiirtäjistä lusikoihin tulea siis painamaan pian enemmän.

Näin ei ole ollut koskaan aiemmin. 

Advertisement

Mutta sinänsä tämä masentava tieto ei yllätä. Sillä tahdilla, millä ihmiset muokkaavat luonnonvaroja omiksi hyödykkeikseen, tämä oli vain odotettavissa. Jokainen vuosi 30 gigatonnia (30 000 000 000 000 kg) luontoa muokataan asunnoiksi, muovipusseiksi ja huulipuniksi, 

Onkohan vaakaa mahdollista kallistaa takaisin?

Amazonin ”sikstiiniläiskappeli” – lähes 13 kilometriä kalliomaalauksia

Kolumbiassa on käyty veristä sisällissotaa yli puolen vuosisadan ajan. Näennäinen rauha solmittiin vuonna 2016, mutta esimerkiksi viime syyskuun loppuun mennessä maassa oli todistettu 63 joukkomurhaa, joiden tekijästä ei olla varmoja. Kun osapuolina konfliktissa on ääisoikeistolaisia, kommunistisia sissiryhmiä, huumekartelleja ja hallituksen joukot, ei todellista loppua ole tiedossa.

Mutta joka tapauksessa. Vuoden 2016 välirauhan jälkeen Kolumbian syrjäiset sademetsäalueet avautuivat tutkijoille, ja maan luoteisosassa sijaitsevasta Serranía de la Lindosan vuoristosta, joka kuuluu Amazon-joen valuma-alueeseen, löytyi todellinen helmi: lähes 13 kilometrin pituinen esihistoriallinen kalliomaalaus

Advertisement

Maalaukset ovat tehneet Amazonille saapuneet ensimmäiset ihmiset noin 12 500 vuotta sitten. Maalauksissa on nähtävissä sukupuuttoon kuolleita eläimiä, kuten mammutin lähisukulaisia mastodontteja, norsun kokoisia jättiläislaiskiaisia ja jääkauden aikaisia hevosia. Yksityiskohtaiset maalaukset kuvastavat seudun ihmisten elämää silloin, kun sademetsä oli vielä suurilta osin savannia.

Valtava kalliomaalaus löydettiin jo viime vuonna, mutta se on pidetty tähän päivään saakka salaisuutena. Tutkijoiden mukaan nämä vielä nimeämättömät kalliomaalaukset vaativat usean sukupolven mittaisen tutkimustyön laajuutensa ja yksityiskohtaisuutensa vuoksi, eikä sinne matkaaminenkaan ole yksinkertaista: reitti viidakossa kulkee vallankumousarmeijan alueen läpi.

Ryhävalas uiskenteli katselemaan New Yorkin nähtävyyksiä

Täysikasvuinen ryhävalas bongattiin tällä viikolla uimassa New Yorkissa Manhattanin länsipuolella kulkevassa Hudson-joessa.

Ensimmäiset silminnäkijähavainnot harvinaisesta valaasta tehtiin maanantai-iltapäivällä hieman neljän jälkeen. Ryhävalas tuli useaan otteeseen pintaan ja päästi seuraajien iloksi myös muutaman näyttävän vesisuihkun muun muassa Vapaudenpatsaan edustalla.

Advertisement

Vaikkakin valas on miljoonakaupungin edustalla harvinainen vieras, ei tapahtuma ollut ainutlaatuinen: edellisen kerran Hudsonilla nähtiin valas vuonna 2016. Se hengaili metropolin vilskeessä viikon verran, ennen kuin palasi Atlantin aaltoihin.

Sama on odotettavissa nytkin, sillä tutkijat eivät ole ryhävalaasta huolissaan. Se vaikuttaa syövän ja käyttäytyvän aivan normaalisti, ja mitä todennäköisimmin jatkaa kohta matkaansa.

Joulupukki sukelsi uimaan haiden kanssa tokiolaisessa akvaariossa

Tokiolainen Sunshine-akvaario ei halunnut tänäkään jouluna rikkoa yli kaksikymmenvuotista perinnettään, jossa joulupukki pulahtaa altaaseen tervehtimään vieraita lasin takana. 

Pandemian vuoksi akvaario on auki vain viikonloppuisin ja rajoitetulla kävijämäärällä, mutta joulupukki on lupautunut tulla näyttäytymään jokaisena aukiolopäivänä jouluun saakka. Sittenhän sen on lähdettävä kipinkapin muihin hommiin!

Joulupukki viihdytti lapsia, ja miksei aikuisiakin, kellumalla keskellä trooppisten pikkukalojen parvea samalla kun hait ja rauskut lipuvat ohitse. Hän vilkutti ja toivotti havukranssin välityksellä hyvää joulua.

Advertisement

Joulupukin sukellusta seuranneet olivat erityisen ihmeissään siitä, miten pukki kykeni suoritukseen täydessä varustuksessa: olihan sillä toki maski, hengityslaite ja räpylät, mutta myös parta, punainen nuttu ja tonttulakki.

Käy myös lukemassa tämän viikon listat:

Advertisement
Kommentoi

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Suosituimmat