Lukijoiden kysymyksiä: Mitä Saturnuksen renkaat ovat?

Lukijoiden kysymyksissä Listafriikki selvittää tällä kertaa muun muassa sen, mitä Saturnuksen renkaat ovat. Samalla selviää, että renkaat ovat katoamassa!

Kysymyksiä on tullut myös susista ja kastemadoista: heiluttaako susi häntäänsä ja miksi kastemadot nousevat sateella asfaltille.

Laittakaahan taas mieltänne askarruttavia ajatuksia tulemaan! Kysymyksenne, omat tai kaverin, voitte laittaa esimerkiksi sähköpostitse osoitteeseen listafriikki(at)gmail.com (muista muuttaa (at) tilalle miukumauku-merkki) tai liity mukaan Listafriikkiläiset-ryhmäämme ja esitä kysymyksiä sekä keskustele siellä!

Miksi käyttää itse aikaa päänsä puhki pohtimiseen ja netin loputtomaan pläräämiseen, kun voi panna asialle pari siihen erikoistunutta listafriikkiä? Mutta tässä siis tämänviikkoisia lukijoiden kysymyksiä!

Mitä Saturnuksen renkaat ovat?

Kaukoputkella ja jopa tehokkailla kiikareilla on mahdollista nähdä Saturnuksen renkaat. Näkee nuo renkaat sitten linssin läpi omin silmin tai kuvissa, niin ne vaikuttavat kiinteiltä rinkuloilta kaukaisen planeetan ympärillä. Mutta todellisuudessa ne ovat kaikkea muuta kuin yhtenäisiä levyjä.

Saturnuksen renkaat koostuvat jäähiutaleista, isommista jäälohkareista, kivenmurikoista ja pölystä. Saturnus itsessään on noin 4 miljardin vuoden ikäinen, mutta sen renkailla on ikää ”vain” noin 100 miljoonaa vuotta. Renkaiden oletetaan muodostuneen, kun Saturnusta kiertäneet jään peittämät kuut ovat törmänneet toisiinsa ja niiden pirstaleet ovat jääneet kiertoradalle.

Renkaat ovat nyt elinkaarensa puolivälissä, mikä voitiin päätellä Voyager 1 ja Voyager 2 -avaruusluotaimien ottamista kuvista jo 1980-luvun alussa. Saturnuksen renkaat nimittäin häviävät – hitaasti, mutta varmasti.

Tuoreempaa tietoa on lähettänyt Cassini-luotain, joka 13 vuoden ajan kiersi Saturnusta kuvaten sen renkaita, kuita ja tietenkin planeettaa itseään. Vuonna 2017 Cassini törmäytettiin Saturnuksen kaasukehään, sillä sen tehtävä oli täytetty. Luotaimen lähettämiä kuvia on verrattu Voyagereiden dataan ja häviämisvauhdin on todettu olevan aiemmin luultua nopeampaa.

Renkaiden häviäminen on seurausta Saturnuksen painovoimasta; ne tippuvat alas planeetan pinnalle jatkuvana jäähiukkassateena. ”Rengassade” täyttäisi olympiakokoisen uima-altaan puolessa tunnissa, ja määrä on vieläkin suurempi planeetan päiväntasaajalla, joten 100 miljoonan vuoden päästä Saturnuksen upeat renkaat ovat kadonneet.

On siis onnekasta ja suurta sattumaa, että me saamme todistaa ja nähdä Saturnuksen renkaat. Todennäköisesti ihmiskunnalta on jäänyt näkemättä Jupiterin, Uranuksen ja Neptunuksen valtavat renkaat, joista on jäljellä enää hyvin ohuita jäänteitä.

Heiluttavatko sudet häntää, kun ne ovat innostuneita?


Koirathan ovat samaa lajia susien kanssa, joten niillä on keskenään paljon yhteneväisyyksiä, mutta huimasti myös eroja. Eräs lukijamme oli ruvennut pohtimaan yhtä tiettyä ominaisuutta, joka on kaikilla koirilla yhteinen eli hännän heiluttaminen.

Kysymys siis kuului, heiluttaako susi häntäänsä samanlaisissa tilanteissa kuin koirat, esimerkiksi siis innostuneena. Ja Listafriikin kaivamien tietojen mukaan kyllähän näin juuri on. Se on ollut helppo havainnoida eläintarhoissa ja pidetäänhän susia myös lemmikkeinä.

Mutta sudet heiluttavat häntiään myös luonnossa. Jos liike on vauhdikasta ja heilurinomaisesti puolelta toiselle tapahtuvaa, on susi innoissaan ja täynnä energiaa; näin käy esimerkiksi silloin, kun sudet saalistavat laumana. Käärmemäisesti aaltoileva hännänheilutus taas viittaa leikkimiseen tai tervehtimiseen. Hännänheilutus viestii myös lauman hierarkiasta, sillä alempiarvoiset sudet voivat lauman johtajaa tervehtiessään korostaa alistumistaan heiluttamalla hännän lisäksi koko takapäätään.

Miksi kastemadot nousevat sateella asfaltille?

Tänä keväänä ja alkukesästä pihat ja tiet ovat täyttyneet useaan otteeseen kastemadoista. Näin tapahtuu, kun sataa vettä. Kastemadoista tuli meille kysymys jo aiemmin, liittyen niiden etenemiseen maaperässä. Tuolloin kirjoitimme siitä, kuinka kastemadot, tai virallisesti lierot, joko työntävät maata eteenpäin tai sitten syövät itselleen kolon.

Noissa kotionkaloissa piilee syy siihen, miksi kastemadot nousevat sateella sankoin joukoin maan pinnalle. Märällä kelillä käytävät voivat täyttyä vedellä, jolloin madot ovat vaarassa hukkua. Kaikkein pahin tilanne on juuri keväisin, sillä maaperä voi olla vielä roudassa, jolloin vesi ei pääse imeytymään samalla tavalla kuin kesällä.

Kastemadot ovat suuressa vaarassa luikerreltuaan kolojensa suojasta maan pinnalle hengittämään, mutta riski on otettava. Vaikka niitä uhkaavat pedot, kuivuminen ja päälle tallovat ihmiset, ovat mahdollisuudet selviämiseen silti paremmat – vedellä täyttyvä käytävä tarkoittaa varmaa kuolemaa.

🤷‍♀️ Kerro kommenttikentissä ⬇️⬇️ tai somekanavissamme oletko päässyt näkemään Saturnuksen renkaat. Ja jos et ole päässyt käsiksi tarpeeksi tehokkaaseen putkeen, niin aiotko tehdä niin heti sopivan tilanteen tullen? Kannattaa pitää kiirettä, sillä aikaahan on enää vaivaiset 100 miljoonaa vuotta.

Lisää kommentti