Yleistieto

Lukijoiden kysymyksiä: Mitä Saturnuksen renkaat ovat?

Julkaistu

Lukijoiden kysymyksissä pohditaan tällä kertaa muun muassa sitä, mitä Saturnuksen renkaat ovat.

Lukijoiden kysymyksissä Listafriikki selvittää tällä kertaa muun muassa sen, mitä Saturnuksen renkaat ovat. Samalla selviää, että renkaat ovat katoamassa!

Lisäksi pohdimme sitä, että miksi kastemadot nousevat sateella asfaltille. Sehän ei vaikuta kaikkein parhaimmalta paikalta turvallisuuden kannalta.

Laittakaahan taas mieltänne askarruttavia ajatuksia tulemaan! Kysymyksenne, omat tai kaverin, voitte laittaa esimerkiksi sähköpostitse osoitteeseen listafriikki(at)gmail.com (muista muuttaa (at) tilalle miukumauku-merkki) tai liity mukaan Listafriikkiläiset-ryhmäämme ja esitä kysymyksiä sekä keskustele siellä!

Miksi käyttää itse aikaa päänsä puhki pohtimiseen ja netin loputtomaan pläräämiseen, kun voi panna asialle pari siihen erikoistunutta listafriikkiä? Mutta tässä siis tämänviikkoisia lukijoiden kysymyksiä!

Mitä Saturnuksen renkaat ovat?

Kaukoputkella ja jopa tehokkailla kiikareilla on mahdollista nähdä Saturnuksen renkaat. Näkee nuo renkaat sitten linssin läpi omin silmin tai kuvissa, niin ne vaikuttavat kiinteiltä rinkuloilta kaukaisen planeetan ympärillä. Mutta todellisuudessa ne ovat kaikkea muuta kuin yhtenäisiä levyjä.

Saturnuksen renkaat koostuvat jäähiutaleista, isommista jäälohkareista, kivenmurikoista ja pölystä. Saturnus itsessään on noin 4 miljardin vuoden ikäinen, mutta sen renkailla on ikää ”vain” noin 100 miljoonaa vuotta. Renkaiden oletetaan muodostuneen, kun Saturnusta kiertäneet jään peittämät kuut ovat törmänneet toisiinsa ja niiden pirstaleet ovat jääneet kiertoradalle.

Advertisement

Renkaat ovat nyt elinkaarensa puolivälissä, mikä voitiin päätellä Voyager 1  ja Voyager 2 -avaruusluotaimien ottamista kuvista jo 1980-luvun alussa. Saturnuksen renkaat nimittäin häviävät – hitaasti, mutta varmasti.

Tuoreempaa tietoa on lähettänyt Cassini-luotain, joka 13 vuoden ajan kiersi Saturnusta kuvaten sen renkaita, kuita ja tietenkin planeettaa itseään. Vuonna 2017 Cassini törmäytettiin Saturnuksen kaasukehään, sillä sen tehtävä oli täytetty. Luotaimen lähettämiä kuvia on verrattu Voyagereiden dataan ja häviämisvauhdin on todettu olevan aiemmin luultua nopeampaa.

Renkaiden häviäminen on seurausta Saturnuksen painovoimasta; ne tippuvat alas planeetan pinnalle jatkuvana jäähiukkassateena. ”Rengassade” täyttäisi olympiakokoisen uima-altaan puolessa tunnissa, ja määrä on vieläkin suurempi planeetan päiväntasaajalla, joten 100 miljoonan vuoden päästä Saturnuksen upeat renkaat ovat kadonneet.

On siis onnekasta ja suurta sattumaa, että me saamme todistaa ja nähdä Saturnuksen renkaat. Todennäköisesti ihmiskunnalta on jäänyt näkemättä Jupiterin, Uranuksen ja Neptunuksen valtavat renkaat, joista on jäljellä enää hyvin ohuita jäänteitä.

Miksi kastemadot nousevat sateella asfaltille?

Tänä keväänä ja alkukesästä pihat ja tiet ovat täyttyneet useaan otteeseen kastemadoista. Näin tapahtuu, kun sataa vettä. Kastemadoista tuli meille kysymys jo aiemmin, liittyen niiden etenemiseen maaperässä. Tuolloin kirjoitimme siitä, kuinka kastemadot, tai virallisesti lierot, joko työntävät maata eteenpäin tai sitten syövät itselleen kolon.

Noissa kotionkaloissa piilee syy siihen, miksi kastemadot nousevat sateella sankoin joukoin maan pinnalle. Märällä kelillä käytävät voivat täyttyä vedellä, jolloin madot ovat vaarassa hukkua. Kaikkein pahin tilanne on juuri keväisin, sillä maaperä voi olla vielä roudassa, jolloin vesi ei pääse imeytymään samalla tavalla kuin kesällä.

Advertisement

Kastemadot ovat suuressa vaarassa luikerreltuaan kolojensa suojasta maan pinnalle hengittämään, mutta riski on otettava. Vaikka niitä uhkaavat pedot, kuivuminen ja päälle tallovat ihmiset, ovat mahdollisuudet selviämiseen silti paremmat – vedellä täyttyvä käytävä tarkoittaa varmaa kuolemaa.

🤷‍♀️ Kerro kommenttikentissä ⬇️⬇️ tai somekanavissamme oletko päässyt näkemään Saturnuksen renkaat. Ja jos et ole päässyt käsiksi tarpeeksi tehokkaaseen putkeen, niin aiotko tehdä niin heti sopivan tilanteen tullen? Kannattaa pitää kiirettä, sillä aikaahan on enää vaivaiset 100 miljoonaa vuotta.

Advertisement
Kommentoi

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Suosituimmat