Oudot uutiset

Oudoimmat uutiset: Liikalihavuuden hoitoon kehitetty laite estää suun avaamisen

Julkaistu

Oudoimmissa uutisissa kerrotaan tällä viikolla muun muassa leuat kiinni pitävästä, liikalihavuuden hoitoon kehitetystä laitteesta.

Listafriikin oudoimmissa uutisissa tällä viikolla muun muassa uusi liikalihavuuden hoitoon kehitetty väline, joka estää suun avaamisen ja siten kiinteän ruoan syömisen.

Lisäksi kerromme australialaisesta naisesta, joka alkoi nielurisaleikkauksen jälkeen puhumaan irlantilaisella aksentilla. Mukana myös omaa tyhmyyttään raiskauksesta kiinni jäänyt yhdysvaltalaismies, joka oli lisännyt geenitestinsä tulokset sukututkimussivustolle.

Käy tsekkaamassa kuluneen viikon, ja toki kaikki muutkin, listat. Otamme mielellämme ehdotuksia vastaan, joten jos haluat tietää enemmän mistä tahansa aiheesta, niin pistä meidät töihin ja nauti valmiista tietopaketista!

Yhteyden meihin saat somekanavissamme, ota Listafriikki myös seurantaan:

https://www.instagram.com/listafriikki/
https://twitter.com/listafriikki
https://www.facebook.com/listafriikki

Advertisement

Mutta nyt katsaus siihen, mitä erikoista maailmalla on sattunut. Tässä siis Listafriikin oudoimmat uutiset!

Tutkijaryhmä kehitti liikalihavuudeen hoitoon leuat kiinni pitävän laitteen


Täysin uudenlainen ja kehittäjiensä mukaan maailman ensimmäinen laihdutusväline perustuu magneetteihin, jotka estävät käyttäjän leukoja aukeamasta tarpeeksi kiinteän ruoan syömistä varten. Väline on kehitetty taistelemaan globaalia liikalihavuusepidemiaa vastaan.

Uusiseelantilaisen Otagon ja englantilaisen Leedsin yliopistojen tutkijoiden yhteistyössä kehittämä laihdutuslaite asetetaan sisälle suuhun ja se rajoittaa ruokavalion ainoastaan nestemäiseen ravintoon. DentalSlim Diet Control -nimen saanut laite sallii käyttäjän avaavan leukojaan vain 2 millimetriä, mikä ei estä puhumista eikä hankaloita hengittämistä, mutta estää kiinteän ruoan lippaamisen suuhun.

British Dental Journal -lehdessä viime perjantaina julkaistussa artikkelissa kerrotaan ensimmäisten kliinisten kokeiden onnistuneen kiitettävästi. Kokeeseen osallistui 7 liikalihavaa naista, jotka pitivät laitetta kahden viikon ajan. Tutkimusjakson jälkeen naisten paino oli pudonnut keskimäärin 6,36 kiloa. Jokainen oli tyytyväinen tuloksiin ja motivoitunut jatkamaan painonpudotusta.

Advertisement

Ja nimenomaan se on ollut tutkijoiden tavoite: liikalihavuuden hoitoon tarkoitettu laihdutusväline antaa ensimmäisen sykäyksen elämänmuutokselle ja totuttaa matalakaloriseen ruokavalioon, eikä sitä ole tarkoitettu pysyväksi vaihtoehdoksi. Sen avulla voi myös helposti pudottaa tarvittavat kilot ennen leikkausta.

Tutkimuksen johtajana toimineen Paul Bruntonin mukaan DentalSlim on ”tehokas, turvallinen ja edullinen vaihtoehto liikalihavuudesta kärsiville”. Käyttäjän on hätätilanteessa mahdollista saada laite itse auki, ja se voidaan milloin tahansa poistaa ja asettaa taas uudelleen.

Kokeeseen osallistuneet naiset raportoivat satunnaisia epämukavuuden tuntemuksia ja ongelmia tiettyjen sanojen lausumisessa. Muuten laitteesta ei osallistujilla ollut pahaa sanottavaa, joskin yksi koehenkilö kertoi huijanneensa ja nauttineensa sulatettua suklaata.

Liikalihavuuden hoitoon kehitetty laite on saanut yleisöltä ristiriitaisen reaktion: Toiset peukuttavat, sillä kaikilla ei ole varaa mennä kalliiseen ja riskejä sisältävään lihavuusleikkaukseen. Toiset taas ovat ristineet DentalSlimin keskiaikaiseksi kidutusvälineeksi.

Lue myös: Top 10 historian pahimmat kidutusmenetelmät piinapenkistä Juudaksen tuoliin

Advertisement

Korostus muuttui täysin vieraaksi leikkauksen jälkeen

Australialainen Angie Yen kävi huhtikuussa rutiininomaisessa ja ilman ongelmia sujuneessa nielurisojen poistossa, mutta reilu viikko leikkauksen jälkeen hän heräsi puhuen irlantilaisella aksentilla.

Valmistauduin työhaastatteluun ja lauloin suihkussa, niin kuin teen joka päivä, ja yhtäkkiä sanat alkoivat tulla suustani täysin tunnistamattomalla tavalla.”, kertoo Yen. Hän soitti samantien paljon matkustaneelle ystävälleen, joka varmisti epäilyt: Yen kuulosti irlantilaiselta. Vahvalla aussiaksentilla aiemmin puhunut Yen ei ole koskaan käynytkään Irlannissa.

Yen on käynyt kuvauttamassa aivonsa, mutta kaikki vaikuttaa olevan kunnossa. Hänellä on kuitenkin nyt diagnosoitu vieraan aksentin syndrooma – harvinainen puhesairaus, jonka voi laukaista voimakas migreeni, aivohalvaus, aivovammaan johtanut isku päähän tai MS-tauti. Aina kummalliselle ilmiölle ei kuitenkaan löydy selvää syytä. Vieraan aksentin syndrooman vakavammassa muodossa potilas voi kyetä kommunikoimaan ainoastaan täysin vieraalla kielellä.

Irkkuaksentti harmittaa ja suututtaa 28-vuotiasta Yeniä, joka toivoo jonain päivänä saavansa takaisin entisen puhetapansa. Korostuksen vaihtumisen lisäksi leikkaus sai aikaan jotain positiivistakin: ”Lauluääneni on kohentunut ja yllän nuotteihin, jotka aiemmin olivat mahdottomia.”.

Raiskaaja jäi kiinni, koska teki sukututkimusta

Yhdysvaltalaismies on pidätetty epäiltynä syylliseksi 14 vuotta sitten tehtyyn raiskaukseen. Hän jäi kiinni, koska oli lisännyt geenitestinsä tulokset netissä toimivalle sukututkimussivustolle.

Raiskaus tapahtui vuonna 2007, kun Tampan yliopistossa opiskellut nainen oli kävellyt bileiden jälkeen humalassa kohti asuntolaa. Syytetty Jared Vaughn oli lyöttäytynyt hänen seuraansa ja saatellut asunnolle, jossa raiskaus oli tapahtunut.

Rikoksen jälkeen uhrista saatiin talteen DNA:ta, mutta poliisin tietokannoista ei löytynyt osumaa, joten juttu jäi vuosikausien ajaksi ratkaisemattomien korkeaan pinoon. Vuonna 2020 rikostutkijat kuitenkin palasivat kyseiseen tapaukseen ja alkoivat vertailla DNA-näytteitä muun muassa GEDmatch ja MyHeritage -sukutukimusalustojen tietokantoihin. Ja kuinka ollakaan: Osuma löytyi!

Advertisement

Poliisit matkasivat Länsi-Virginiaan, jossa 44-vuotias Vaughn asui, ja miehelle tehtiin tarkempi DNA-testi. Sen tulosten mukaan mahdollisuus sille, että tekijä olisi joku muu kuin Vaughn, oli yksi 700 miljardista. Raiskaaja oli siis jakanut nettiin itseään vastaan käytettävän todistusaineiston. Tampan apulaispoliisipäällikkö Ruben Delgado kertoo, että uhri voi nyt vihdoin jättää tuon traumaattisen tapahtuman menneisyyteen.

Florida oli vuonna 2018 ensimmäinen Yhdysvaltain osavaltio, joka perusti erityisyksikön tutkimaan ratkaisemattomia rikoksia netin sukututkimussivustoja käyttämällä. Myös Kalifornia ja Utah ovat seuranneet perässä ja useita rikollisia on saatu telkien taakse.

Käy myös lukemassa tämän viikon listat:

Advertisement
Kommentoi

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Suosituimmat