Oudot uutiset

Oudoimmat uutiset: Hiljattain löydetty kameleontti on maailman pienin matelija, mutta sillä on suhteettoman kokoinen ”varustus”

Julkaistu

Oudoimmissa uutisissa tällä viikolla maailman pienin matelija, jolla on kokoonsa nähden hillittömän kokoinen siitin.

Listafriikin oudoimmissa uutisissa tutustutaan tällä viikolla hiljattain löytyneeseen kameleonttilajiin, joka on maailman pienin matelija, mutta varustettu suhteettoman kokoisella siittimellä.

Lisäksi kerrotaan vartaloonsa lähes tuhat kaktusta kiinnittäneestä salakuljettajasta ja maksullisesta hienhajun analysointipalvelusta. Lopuksi vielä vastaus kaikkia (lue: vompattitutkijoita) vaivanneeseen kysymykseen: Miksi vompatin uloste on kuution mallista?

Käy tsekkaamassa tämän viikon, ja toki kaikki muutkin, listat. Otamme mielellämme ehdotuksia vastaan, joten jos haluat tietää enemmän mistä tahansa aiheesta, niin pistä meidät töihin ja nauti valmiista tietopaketista!

Yhteyden meihin saat some-kanavissamme, ota Listafriikki myös seurantaan:

https://www.instagram.com/listafriikki/
https://twitter.com/listafriikki
https://www.facebook.com/listafriikki

Advertisement

Mutta nyt katsaus siihen, mitä erikoista maailmalla on sattunut. Tässä siis viikon oudoimmat uutiset!

Maailman pienin matelija ja sen tolkuttoman kokoinen siitin

Madagaskarin pohjoisosien sademetsistä hiljattain löytynyt, ennestään tieteelle tuntematon Brookesia nana -kameleontti on maailman pienin matelija. 

Scientific Reports -lehdessä tammikuun lopulla julkaistussa tutkimuksessa vertaillaan äärimmäisen pienen kameleontin sukupuolten välisiä eroja: naaraat ovat keskimäärin 28,9 millimetriä pitkiä, kun taas koiraat kasvavat vain 21,6-millimetrisiksi. Mittaa koiraan kuonosta hännän juureen on vain 13,5 millimetriä, mikä antaa sille ennätyksellisen tittelin: maailman pienin matelija. Minimaalisuudestaan huolimatta koiraiden ei tarvitse tuntea peniskateutta, sillä niillä on kokoonsa nähden valtaisat sukuelimet. Yleensä kehon sisällä piilossa oleva kaksihaarainen hemipenis kääntyy esiin paisuvaiskudoksen täyttyessä verellä ja on tositoimiin ryhtyessä ja täydessä valmiudessa 2,5 millimetriä pitkä. 

Tutkimuksessa mukana olleen matelijatutkija Mark Scherzin mukaan evolutiiviset voimat eristäytyneellä saarella ovat johtaneet kameleonttien pieneen kokoon, sillä Madagaskarilla tavataan muitakin pikkuruisia liskoja. B. nanan hemipenis ei kuitenkaan ole pienentynyt eläimen kanssa samaa tahtia, mikä johtuu sukupuolten välisestä kokoerosta. Koiras tarvitsee kohtuuttoman suuren siittimen, jotta parittelu huomattavasti isomman naaraan kanssa on teknisesti mahdollista. 

Miten sinä salakuljettaisit kaktuksia?

Niin, mihin sinä laittaisit 947 kaktusta, jos ne pitäisi salakuljettaa luvatta maahan? Ottaisitko mallia uusiseelantilaisesta Wenging Listä, joka täytti kasveilla sukkahousuja, jotka sitten sitoi kiinni eripuolille kehoaan? Mahtoi olla epämukavan pisteliäs lentomatka!

Li tuomittiin tällä viikolla uhanalaisten kaktusten laittomasta maahantuonnista vuodeksi ehdonalaiseen vankeuteen ja suorittamaan 100 tuntia yhdyskuntapalvelusta. Rikos tapahtui maaliskuussa 2019, kun nainen yritti edellä mainitulla, erikoisella tavalla kuljettaa 6000 euron arvosta harvinaisia kasveja Kiinasta Uuteen-Seelantiin.

Aucklandin lentokentällä vainukoira havaitsi Lissä jotain epäilyttävää ja virkavalta seurasi naista, kun tämä tajusi olevansa pulassa ja kiersi terminaalin jokaisessa vessassa yrittäen päästä eroon piikikkäistä tuomisistaan. Hänet saatiin kuitenkin kiinni ja loputkin salakuljetettavat takavarikoitiin. 

Advertisement

Odottaessaan syytteitä ja oikeudenkäyntiä Li päätti samaisen vuoden heinäkuussa käydä jälleen hakemassa kasveja Kiinasta. Ja taas laittomasti. Hänet otettiin lentokentällä tutkimuksiin ja matkatavaroiden joukosta löytyi 142 siementä, 200 pientä ruukkua käärittynä homeiseen paperiin, saniaisen juuren palasia ja… etana. Sanomattakin lienee selvää, että nämä bioturvallisuusrikkomukset lisäsivät tuomion ankaruutta. 

Japanilainen yrittäjä analysoi maksusta hienhajua

Japanilainen Shota Ishida oli koko ikänsä kokenut suurta ahdistusta siitä, että hän mahdollisesti haisee pahalta. Ajatukset haittasivat opiskelua ja myöhemmin työntekoa, ja valvottivat öisin. Hän kuvitteli ihmisten tuijottavan ja nyrpistävän nenäänsä sekä avaavan ikkunoita, kun olivat laboratoriossa hänen kanssaan yhtä aikaa. Vuosien ahdistuneisuuden jälkeen Ishida rohkaistui ja kysyi luotettavalta ystävältään: ”Haisenko pahalta?”. Ystävän vastaus oli suuri helpotus: Ishida tuoksui aivan normaalilta.

Ishida sai elämänlaatua suuresti alentaneesta ahdistuksestaan idean. Hän kehitti menetelmän, joka analysoi hienhajua, jotta kuka tahansa voisi saada selville, olisiko henkilökohtaisessa hygieniassa parantamisen varaa. Tuntuu hieman hassulta, mutta japanilaisista noin 1 prosentti kärsii omaan hienhajuun liittyvästä ahdistuksesta. Se tarkoittaa yli miljoonaa ihmistä.

Ishida perusti Odorate-nimisen yrityksen ja hankki erään kemistiystävänsä kanssa reilulla 40 000 eurolla kaasukromatografi-massaspektrometrin, joka analysoi näytteestä eri kemikaaleja. Analysoitava materiaali saadaan tietenkin asiakkaalta, jolle lähetetään aktiivihiilellä pinnoitettu valkoinen T-paita, jota on pidettävä päällä 24 tuntia. Sitten paita lähetetään takaisin Ishidalle. Tuloksissa keskitytään 25 voimakkaimpaan yhdisteeseen, joista jokaisen ihmisen henkilökohtainen tuoksu syntyy. 

Ishida ei kuitenkaan luota analyysissä ainoastaan teknologiaan, vaan suorittaa itse vanhan kunnon haistelutestin keskittyen kriittisiin alueisiin kuten kainaloihin. Tutkimusten jälkeen tulokset lähetetään asiakkaalle, mutta ei pelkästään saatetekstillä ”kyllä, haiset pahalta” tai ”ei huolta, tuoksusi on täysin normaali”, vaan Ishida tarjoaa apua tilanteen kohentamiseksi. Hän suosittelee tuotteita ja tekee muun muassa ehdotuksia elämäntapa- ja ruokavaliomuutoksista, joilla voisi olla vaikutusta hienhajuun. 

Yrityksen tarkoituksena ei perustajansa mukaan ole tehdä kasapäin rahaa, vaan auttaa piinaavan epätietoisuuden ja ahdistuksen kanssa kamppailevia ihmisiä. Analyysi maksaa noin 140 euroa ja reippaan vuoden aikana analyysejä on tilattu yli 1000 kappaletta. Tulevaisuuden suunnitelmissa on kehittää kotona tehtävä testi myös pahanhajuiselle hengitykselle.

Advertisement

Ikiaikainen mysteeri selvisi: Nyt tiedetään, miksi vompatin kakka tulee ulos kuutioina

Jos olet menettänyt yöunesi pohtien sitä, miksi vompatti ulostaa kuutioita, niin tänään on ilon ja helpotuksen päivä: mysteeri on vihdoin ratkennut!

Vompatit ovat aiemminkin päässeet viikon oudoimpiin uutisiin – tuolloin niiden ja muutaman muun Australian pussieläimen oli havaittu hohtavan pimeässä. Tällä kertaa uutiskynnyksen ylittänyt tutkimus ei ehkä ole yhtä mediaseksikäs, mutta vompattitutkijoiden piireissä se on herättänyt suurta innostusta.

Soft Matter -lehdessä (suom. pehmeä aine 😆) julkaistussa artikkelissa tutkijat kertovat leikelleensä vompatteja, jotka olivat kuolleet tultuaan autojen töytäisemiksi. He olivat havainneet, että vompatin suolisto koostuu vuorottelevista jäykistä ja joustavista osioista. Lihaskerrosten rakenteeseen pohjautuvan matemaattisen mallin mukaan tutkijat pystyivät jäljittelemään suoliston toimintaa ruoansulatuksen aikana ja tulokset olivat mykistäviä: jopa kymmenmetrisen paksusuolen joustavat ja jäykät osiot supistelevat täydellisessä harmoniassa muokaten ulostemassan epätavalliseen, kulmikkaaseen muotoonsa.

Kuten artikkelin yksi kirjoittajista, Tasmanian yliopiston villieläinekologi Scott Carver asian niin kovin ammattimaisesti ilmaisi: ”Our research finally proves that you really can fit a square peg through a round hole”. Englanninkielinen sanonta ”neliönmuotoinen tappi ei mene läpi pyöreästä reiästä” on vihdoin todistettu vääräksi!

Advertisement

Käy myös lukemassa tämän viikon listat:

Advertisement
Kommentoi

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Suosituimmat