#vainsuomijutut

Turun Funikulaarin parhaat: 7 hullunhauskaa häiriöihin liittyvää twiittiä!

Julkaistu

Turun Kakolan funikulaari on aiheuttanut melkoisen paljon iloa ihmisten elämään - kiitos sen useiden vikojen ja puutteiden.

Kuva: Kallerna | CC BY-SA 4.0 (kuvaa rajattu)

Turun Funikulaari ei ole toiminut ihan sillä tavoin kuin varmasti jokainen, ja etenkin turkulaiset olisivat toivoneet, mutta naurua se on tuonut mukanaan ja paljon.

Jos joku ei tiedä mikä on Turun funikulaari, niin kyseessä on Turun kaupungin nettisivujen mukaan ”Suomen ensimmäinen ulkona kulkeva kaupunkivinohissi”.

Sen päämääränä on kuljettaa ihmiset esteettömästi Kakolanmäelle, siis Turun vanhan vankilan läheisyyteen, mikä toimii nykyisin asuntokompleksina.

Mutta miksi me sitten puhumme ”päämäärästä”?

Siksi, koska tämä kaupunkivinohissi ei ole toiminut ihan optimaalisella tavalla. Toisaalta nämä Funikulaarin toimintaan liittyvät ongelmat ovat tuoneet paljon iloa ihmisille – etenkin Twitter-käyttäjille, jotka seuraavat kyseisellä sosiaalisen median alustalla Turun liikennekeskusta.

Turun liikennekeskus tiedottaa kansalaisille Turun seudun liikennehäiriöistä, kadunrakennus- sekä huoltotöistä, ja enemmän kuin usein nämä tiedotteet koskettavat juuri Funikulaaria. Kyse ei siis ole missään nimessä mistään satunnaisista ilmoituksista, vaan niitä tulee useita viikossa – joskus jopa monta kertaa päivässä.

Advertisement

Koska kyse on siis kertakaikkisen ratkiriemukkaasta huvista (kiitos Turun liikennekeskuksen somettajille), josta osa suomalaisista on jäänyt täysin paitsi, koska he eivät ole Twitterissä, Listafriikki.com päätti julkaista teille seitsemän hauskinta Funikulaarin häiriöihin liittyvää postausta.

Tällä listalla edetään näiden hauskimpien postausten kohdalla tuoreimmasta vanhimpaan.

Ylös mennään, vaan alas ei tulla

Funikulaarin on siis määrä kuljettaa turkulaiset, ja miksei myös paikalle saapuvat turistit, Turun keskustasta muutaman kymmenen metrin matkan ylöspäin ja Kakolanmäelle.

Siis aina silloin, kun se sattuu toimimaan!

Joulukuun toisena päivänä, vuonna 2021, tämä puoli olikin kunnossa, sillä ylöspäin menemisessä ei ollut ongelmaa; sen sijaan alaspäin ei niin vain sitten tultukaan. Turun liikennekeskus oli jälleen valppaana julkaisemalla hauskan twiitin aiheesta.

Advertisement

Monesti näiden twiittien kohdalla kannattaa kurkata myös sitä seurannut keskustelu. Siellä nimittäin sekä kansalaiset että myös hieman virallisemmat tahot – kuten esimerkiksi Helsingin kaupunkiympäristön virallinen Twitter-tili yläpuolella – käyvät heittämässä varsin maukasta huumoria Funikulaariin liittyen.

Advertisement

Ja ihan näin vinkkinä: olit sitten Twitterissä tai et, pääset lukemaan kaikki mahdolliset julkaisut kyseiseltä alustalta.

Funikulaari ei halua toimia – masentaja paikalle

Saatatte jo tässä vaiheessa ehkä huomata, että Funikulaari on kuin ehtymätön lahja, joka vain antaa antamistaan – tämän ja yllä olevan postauksen välillä, kun ehti kulua vain vaivaiset kaksi päivää.

Ja niinhän se nyt oli, että tässä Turun lahjassa maailmalle oli jälleen kerran jotain vikaa, ja Turun liikennekeskus laittoi parasta osaamistaan peliin Twitterissä.

Advertisement

Talvi yllättää autoilijat – ja Funikulaarin

Tiedä sitten, onko Funikulaari peräisin samoilta Italian alueilta kuin VR:n junat, tai sitten vain ihan koti-Suomesta, kuten ne talvesta joka vuosi yllättyvät autoilijat, mutta niin vain se talvipakkanen lamauttaa näköjään tämänkin ihmeellisen vekottimen.

Ja jälleen kerran voitte kiinnittää huomiota siihen, miten paljon (lue: vähän) aikaa kului tämän ja yllä olevan tuoreemman ongelman välissä.

Lakkoileva Funikulaari – sovittelija paikalle!

Turun liikennekeskus paljasti taannoin hyvin yksityiskohtaista tietoa siitä, mitä kaikkea tämän komean kapistuksen toiminta oikein edellyttää.

Näistä paljastuksista kävi ilmi muun muassa se, että Funikulaarilla on oma tahto ja sen myötä tätä vekotinta ei laitetakaan tuosta noin vaan yksinään rullailemaan yläs ja alas; sen sijaan paikalle tarvitaan ajoittain jopa valtakunnansovittelija.

Onneksi sentään turkulaiset ovat ainoita, jotka maksavat funikulaarin toiminnasta verorahoillaan – muu maa voi olla siis näiltä osin täysin rauhallisin mielin.

Ovet säppiin ja nukkumaan

Sitä voisi jokainen käydä kysäisemässä pomoltaan, mitä tämä olisi mieltä, jos sitä vain jättäisi työpäivänsä kesken, laittaisi firman ovet säppiin ja alkaisi nukkumaan.

Jotenkin sitä voisi kuvitella, että jo pelkästään tällaisen kysymyksen esittäminen maistuisi valtaosalle pomoista melkoisen hapokkaalta!

Advertisement

Vaan Funikulaaria, kun ei kyselemiset kiinnosta, joskaan emme itse asiassa tiedä, onko kyseinen laite Turun kaupungin työntekijä vai itsenäinen yrittäjä. Mutta olipa sitten miten päin vaan, niin tämä ”vuorihissi” päättää ihan omatoimisesti ja itsenäisesti, että milloin sitä nyt ei sitten vain yksinkertaisesti huvita enää työnteko – ei sitten tippaakaan!

Advertisement

Runoillen kuntoon

Joskus Funikulaarin saattaminen uudelleen liikenteeseen vaatii myös itsessään Turun liikennekeskukselta samankaltaista runosuonen sykähtelyä kuin edellä olevan postauksen yhteydessä nähtiin runoilevalta yksilöltä.

Ja näköjään sitten tällainen herkistely toimii, sillä saman päivän aikana se Funikulaari vielä saatiin liikenteeseen.

Tässä kohtaa kannattaa kiinnittää huomio myös parodiatiliin ”onko funikulaari rikki?”, joka raportoi äärimmäisen tehokkaasti, milloin tämä kapistus on ehjä ja milloin ei.

Advertisement

Tauko mäkitreeneistä, Linnanmäki jää kakkoseksi?

Turun liikennekeskus pyrki pitämään kiinni asiapitoisesta viestinnästä Kakolan Funikulaarin osalta mahdollisimman pitkään, ja itse asiassa näin jatkui aina vuoden 2020 loppuun saakka ja vielä pitkälle vuoteen 2021.

Loppuvuodesta 2021 tässä viestinnässä nähtiin kuitenkin selkeä muutos, ja itse asiassa se oli vain pelkästään positiivinen asia: siitä lähtien, kun tätä Turun liikennekeskuksen tiliä on ollut melkoinen ilo seurata.

Tässä on kyseessä vielä alkuperäisen linjan mukainen perinteinen päivitys Kakolan Funikulaariin liittyen, jossa vain kaikessa yksinkertaisuudessaan kerrotaan laitteessa olevasta viasta.

Advertisement

Sen sijaan Listafriikin toimitusta ilahduttivat ennen kaikkea ihmisten ja eri tahojen, kuten paikallisen jääkiekkoseura TUTO Hockeyn, reaktiot tapahtuneeseen.

Advertisement

Ekstra: tällaista se Funikulaariin liittyvä viestintä oli aikanaan!

Turun Funikulaari julkaistiin maailmalle, tai turkulaisille, toukokuun lopulla 2019. Tuolloin tulevista haasteista ei ollut vielä tietoakaan, joten myös viestintä oli sen mukaista; uskallanpa myös veikata, että noihin aikoihin Turun liikennekeskus ei omannut ollenkaan samanlaista määrää seuraajia kuin sillä tänä päivänä on, koska ihmisetkään eivät vielä repeilleet tälle toiminnalle.

Advertisement

Joten kaiketi tässä voidaan todeta, että loppu hyvin – kaikki hyvin!

Jotakuta ne jatkuvat huoltotoimenpiteet voivat toki hieman ärsyttää, kun sitä olisi tarvetta käyttää tätä nimenomaista vempainta, mutta ainakin naurua ja iloa se on tuonut meistä monien arkeen.

Kiitos siis siitä, Turun kaupunki! Ja kiitos Turun liikennekeskus, että olette petranneet melkoisen paljon tästä kahden vuoden takaisesta twiitistä, joka vedettiin vielä melkoisen vakavalla linjalla.

Advertisement

Lue myös:

Advertisement

Suosituimmat