Yleistieto
Miten on mahdollista, että simpukasta kuuluu meren kohinaa?

Oletko koskaan miettinyt, miten on mahdollista, että simpukasta kuuluu meren kohinaa? Lukijoiden kysymyksissä selvitämme tänään, mitä ihmettä tuo aaltojen pauhua muistuttava ääni on.
Todellisuudessa se ei tietenkään ole meren kohinaa, mutta jotain sieltä kuuluu!
Laittakaahan taas mieltänne askarruttavia ajatuksia tulemaan! Kysymyksenne, omat tai kaverin, voitte laittaa esimerkiksi sähköpostitse osoitteeseen listafriikki(ät)gmail.com (muista muuttaa (ät) tilalle miukumauku-merkki) tai liity mukaan Listafriikkiläiset-ryhmäämme ja esitä kysymyksiä sekä keskustele siellä!
Miksi käyttää itse aikaa päänsä puhki pohtimiseen ja netin loputtomaan pläräämiseen, kun voi panna asialle pari siihen erikoistunutta listafriikkiä?
Miksi simpukasta kuuluu meren kohinaa?
Oletko sinä koskaan painanut simpukkaa korvalle ja kuunnellut meren kohinaa? Se ei ole mikään keksitty juttu, sillä ”aaltojen pauhun” voi todellakin kuulla, vaikka olisi kaukana merestä, omassa olohuoneessa. Varsinkin lapsena se on lähes maaginen ääni.
Todellisuudessa kyse ei tietenkään ole meren äänestä, vaikka olisihan se mieletöntä, jos pauhu olisi jotenkin mystisesti tallentunut simpukan kuoren sisään.
Meren rantaan iskeytyvien aaltojen ääntä muistuttava kohina johtuu simpukan muodosta; se on täydellinen äänenvahvistin. Äänet ovat simpukan ympärillä olevia ääniä eli niin sanottua taustamelua. Taustamelu on aina läsnä, vaikka olisi miten hiljaista. Yleensä aivomme suodattavat taustamelun tarpeettomana, emmekä kiinnitä näihin ääniin juurikaan huomiota. Mutta kuten sanottua: simpukka toimii äänenvahvistimena.
Ääniaallot kulkevat ilmassa, joka poukkoilee simpukan kovalla ja kaarevalla pinnalla. Tästä kimpoilusta syntyvä resonanssi kuulostaa meille meren kohinalta. Simpukasta kuuluvat äänet ovat siis ympäristön äänistä syntyvää myötävärähtelyä. Toisaalta korvalle painettu simpukka myös estää joiden äänten pääsemisen korvaan, joten vahvistunut taustamelu erottuu entistä paremmin.
Mitä suurempi simpukka on, sitä kauemmin ilman (ja äänen) liikkuminen kestää, ja sitä matalampaa ääntä me kuulemme. Parhaat äänet kuuluvat spiraalin muotoisesta kuoresta, mutta kyllä kaikissa ontoissa simpukoissa voi päästä merellisiin tunnelmiin.
Ja samanlaisen ilmiön voi saada aikaan myös esimerkiksi tyhjällä kulholla tai pullolla, joissa ei kyllä meren kohinaa olettaisikaan kuulevansa. Ellei kyseessä ole meriä seilannut pulloposti!
Lue myös:
-
Elämäntapa8 kuukautta sitten
Top 10 pahimmat huvipuisto-onnettomuudet
-
Viihde5 kuukautta sitten
Pikku Myy on Nuuskamuikkusen isosisko – 5 hämmentävää faktaa muumeista
-
Yleistieto3 vuotta sitten
10 käsimerkkiä – yllättävät alkuperät ja merkitykset
-
Elämäntapa5 kuukautta sitten
Top 10 maailman suosituimmat drinkit – löytyykö oma vakkarisi listalta?
-
#vainsuomijutut3 vuotta sitten
Suomalaiset sanonnat: Onko näissä mitään järkeä?
-
Oudoimmat3 vuotta sitten
Mandela-efekti: 10 esimerkkiä ihmisten vääristä yhteisistä muistikuvista
-
Oudot uutiset6 kuukautta sitten
Verohallinnolta vakava virhe – vaativat syyttömältä yksityishenkilöltä jättimäisiä vahingonkorvauksia
-
Yhteiskunta7 kuukautta sitten
10 sanaa, jotka ovat samanlaisia ympäri maailman ja kielestä riippumatta