Oudot uutiset

Oudoimmat uutiset: Mies yritti kiertää ulkonaliikkumiskiellon lelukoiralla

Julkaistu

Oudoimmat uutiset kertoo tällä viikolla muun muassa miehestä, joka määräysten vastaisesti ulkoilutti koiraansa. Kielletyksi toiminnan teki se, että koira oli pehmolelu.

Listafriikin oudoimmat uutiset kertoo tällä viikolla tšekkiläisestä miehestä, joka uhmasi ulkonaliikkumiskieltoa kävelyttämällä pehmolelukoiraa.

Lisäksi uutisissa raportoidaan läheltäpiti tilanteesta ryhävalaan kanssa, maisemoijavuohista ja niiden vahtiaaseista, sekä pormestariksi valitusta ranskanbulldogista. Selvitämme myös, miten korvavaha voi kertoa ihmisen stressitasosta.

Käy tsekkaamassa tämän viikon, ja toki kaikki muutkin, listat. Otamme mielellämme ehdotuksia vastaan, joten jos haluat tietää enemmän mistä tahansa aiheesta, niin pistä meidät töihin ja nauti valmiista tietopaketista!

Yhteyden meihin saat some-kanavissamme, ota Listafriikki myös seurantaan:

https://www.instagram.com/listafriikki/
https://twitter.com/listafriikki
https://www.facebook.com/listafriikki

Advertisement

Mutta nyt katsaus siihen, mitä erikoista maailmalla on sattunut. Tässä siis viikon oudoimmat uutiset! Hyvää viikonloppua!

Maisemoijavuohet ja niiden vahtiaasit

Kalifornialainen messualue Orange Countyssa on valinnut maisemointi- ja puutarhatöihin eriskummallisen porukan: 18 angoravuohta.

Erityisesti näyttelyalueen amfiteatteria ympäröivä jyrkkärinteinen valli on hankala puutarhureille, mutta vuohet selviävät hommasta vaivatta. Vuohet syövät rikkaruohoja, pehmentävät maaperää ja lannoittavat sitä. Kun ne ovat saaneet joulukuussa urakkansa päätökseen, tulevat ihmiset istuttamaan uudet kasvit erinomaisesti pohjustetulle rinteelle. Vuohet eivät kuitenkaan ole ainoita eläimiä, joita messualueella voi nähdä työn touhussa.

Nimittäin kaksi miniaasia vartioi vuohilaumaa väsymättä. Ei siksi, että vuohia tarvitsisi paimentaa, vaan siksi, että alueella on nähty kojootteja. Säkäkorkeudeltaan alle metrin olevat miniaasit suojelevat vuohia kojoottien hyökkäyksiltä. 

Melojat joutuivat ryhävalaan kitaan

Advertisement

Pysytään Kaliforniassa, mutta siirrytään maalta merelle ja vuohista valaisiin.

Julie McSorley ja Liz Cottriel olivat maanantaina, marraskuun 2. päivänä, Avila Beachin edustalla melomassa kajakillaan ja bongaamassa valaita. Ryhävalaat ovat katselijoiden suosikkeja, sillä ne ovat hyvin aktiivisia pinnan tuntumassa – niiden nähdään usein hyppäävän ilmaan ja läpsyttelevän vettä evillään ja pyrstöllään.

McSorley ja Cottriel pääsivät kohtaamaan valtavan ryhävalaan paljon odottamaansa lähempää. McSorley kertoi KMPH-uutiskanavan haastattelussa huomanneensa suuren kalaparven kajakkinsa ympärillä ja heti perään pinnan alta nousi ryhävalas, jonka nainen ymmärsi olevan aivan liian lähellä. ”Yhtäkkiä olin ilmassa ja sitten vedessä”, muisteli McSorley kokemustaan. Cottriel kävi tapausta hieman huvittuneena läpi, sillä hän oli veden varaan joutuessaan toistellut itselleen ”työnnä valas pois”, ihan kuin se olisi jotenkin tehokas tapa valasta vastaan. 

Koska ryhävalaan ruokavalio koostuu planktonista, krilleistä ja pikkukaloista, eivät Cottriel ja McSorley olleet missään vaiheessa vaarassa tulla syödyiksi. 

Sivustaseuraaajan kuvaamalla videolla tilanne kuitenkin näyttää juuri siltä, kuin valas nielaisi naiset parempiin suihin. He onneksi selvisivät välikohtauksesta vammoitta, joskin aikamoisen säikähdyksen siivittäminä.

Advertisement

Ranskanbulldoggi valittiin pormestariksi 

Joitakin vaaleja Yhdysvalloissakin saadaan vietyä loppuun! Kentuckyn osavaltiossa sijaitsevassa pienessä Rabbit Hashin kylässä nimittäin valittiin pormestariksi ranskanbulldoggi Wilbur Beast. Kylän suurlähettiläs, bordercollie Lady Stone, ilmoitti tiistaina vaalien lopputuloksesta ja Wilburin ylivoimaisesta voitosta omilla Facebook-sivuillaan.

Tämä kuusikuukautinen hauva korvaa istuvan pormestarin, pitbull Brynneth Pawltron, joka ei vielä ole julkaissut omaa tiedotetta asiasta. Wilburilla oli omistajansa Amy Nolandin mukaan ollut aggressiivinen strategia koko vaalikauden ajan – se oli kampanjoinut ahkerasti sosiaalisessa mediassa ja jalkautunut kansan pariin tuodakseen näkyvyyttä valitsemilleen hyväntekeväisyyskohteille.

Koirapormestareilla on pitkä perinne Rabbit Hashissa. Erikoista äänestämisessä on se, että kuka vain, missä päin maailmaa tahansa, voi vaikuttaa ja ostaa äänestyslipukkeen dollarilla. Kaikki tuotot menevät kylän ja sen historiallisesti merkittävien rakennusten ylläpitoon ja kunnostukseen. Näissä vaaleissa ehdokkaita oli äänestetty yli 22 985 kertaa (Rabbit Hashin asukasluku on hieman reilu 400), mikä oli kaikkien aikojen ennätys. Ääniharava Wilbur kahmaisi äänistä 13 143 kappaletta.

Tuore pormestari Wilbur on ollut otettu saamastaan kunniasta ja vastuusta, ja lupaa tästä eteenkin päin ”olla pelkkänä korvana”.

Advertisement

Korvavaha paljastaa stressitason tulevaisuudessa

Ihmisen ollessa stressaantuneessa tilassa, hänen kehonsa tuottaa kortisolia. Tuo stressihormoni on elintärkeä ihmisen selviytymisen kannalta, sillä se laukaisee uhkaavassa tilanteessa taistele tai pakene -reaktion. Vaikka kortisolitason äkillinen nousu on joissain tilanteissa välttämätöntä, voi sen pitkäaikainen erittyminen vaikuttaa negatiivisesti moniin elintoimintoihin, kuten verenpaineeseen ja immuunipuolustukseen. Kehon jatkuva stressitila ei ole hyväksi.

Stressihormonituotanto on kuitenkin jatkuvasti hieman koholla muun muassa masennuksesta ja/tai ahdistuksesta kärsivillä ihmisillä. Epänormaali kortisolituotanto liittyy myös esimerkiksi lisämunuaisen vajaatoimintaan (kortisolin puute) ja Cushingin oireyhtymään (kortisolin liikatuotanto).

Kun kortisolitasoja testataan terveydenhuollossa verestä tai sylkinäytteestä, antavat ne tiedon vain juuri sen hetkisestä hormonitasosta. Kortisolitaso vaihtelee suuresti päivän mittaan, joten perinteisillä menetelmillä saatava tieto on vain yksi hetki monista. Tämä on ongelma myös siksi, että pelkkä lääkärikäynti voi olla potilaalle stressaava, puhumattakaan verikokeen ottamisesta. Stressaava tilanne voi tehdä epänormaalin piikin hormonitasoon, joten tulokset eivät välttämättä kerro mitään tutkitusta taudista.

Lontoon University Collegessa tehdyn tutkimuksen mukaan kinkkiseen pulmaan on mahdollisesti löytynyt ratkaisu. Andrés Herane-Vives kollegoineen on tutkinut korvavahaa mahdollisena hormonitason testauseritteenä, ja tulokset ovat lupaavia. Toisin kuin esimerkiksi verestä, korvavahasta voidaan selvittää kortisolitaso jopa usean viikon ajalta. Koe on myös helppo suorittaa: näyte otetaan tavallisen vanupuikon tapaisella välineellä korvakäytävästä.

Mies uhmasi ulkonaliikkumiskieltoa: Kävelytti lelukoiraa

Tšekissä on pahentuneen koronatilanteen vuoksi määrätty ulkonaliikkumiskielto, joka on voimassa kello 21:n jälkeen. On kuitenkin poikkeustapauksia, joissa ulkoilu sallitaan, kuten koiran lenkittäminen.

Mitäs sitten, jos haluaa ulos, mutta ei omista koiraa? Ceske Budejovicessa nähtiin tällä viikolla luova ratkaisu määräyksen kiertämiseen. Paikallisen tv-kanavan kuvausryhmä oli partioivien poliisien mukana, kun nämä pysäyttivät julkisella paikalla kävelemässä olleen miehen. Mies kertoi aluksi olevansa ulkoiluttamassa koiraansa, mutta yön pimeydessä suoritettu lähempi tarkastelu osoitti, että tuon koiran tuskin tarvitsi päästä asioilleen. Hihnan päässä oli pehmolelu.

Advertisement

Kiinniotettu vaihtoi lennossa tarinaansa ja väitti ulkoilunsa olevan taiteellinen käytännön pila. Hän välttyi pidätykseltä ja sakoilta, mutta poistui paikalta varoituksen kanssa. Myöhemmin mies kertoi medialle, että ei tippaakaan kadu ulkonaliikkumiskiellon uhmaamista. Ylläolevan kuvan koira todellakin liittyy tapaukseen!

Käy myös lukemassa tämän viikon listat:

Advertisement

Suosituimmat