Viihde

Listafriikin tekijöiden omat suosikit vuonna 2021: Päätoimittajan valinnat

Julkaistu

Mitkä ovat olleet tekijöiden suosikkilistoja vuonna 2021? Ensimmäisenä ääneen pääsee päätoimittaja Jenni.

Mitkä ovat olleet meidän tekijöiden suosikkilistoja vuonna 2021? Aloitetaan päätoimittajasta – tässä ovat Jennin viisi suosikkia.

Listafriikin historian toinen vuosi lähenee loppuaan. Samalla tavalla kuin viime vuoden lopulla, myös vuonna 2021 kalenterin viimeisinä päivinä otamme katsauksen kuluneisiin kuukausiin. Ensin listataan tekijöiden suosikit ja sitten pistetään vuosi pakettiin teidän lukijoiden suosikeilla – perustuen siihen, mitä listoja olette tänä vuonna eniten lukeneet.

Vuoteen on mahtunut aikamoinen määrä listoja, joista on äärimmäisen hankala valita viittä suosikkia. Jokainen listaksi päätynyt aihe on jollain lailla tekijän mielestä mielenkiintoinen, mutta kyllä joukosta jää aina mieleen joitakin erityisiä helmiä.

Tässä ovat siis minun lempilistani vuonna 2021 – onko joku näistä myös sinun suosikkisi?

5. Rovaniemi on Euroopan suurin kaupunki – 10 erikoista faktaa Suomen kaupungeista ja kunnista

Tältä listalta jäi erityisesti mieleen tuo Rovaniemi, ja siitä itse asiassa lähti idea koko listaan. Että Rovaniemi ei ole pinta-alaltaan vain Suomen vaan myös koko Euroopan suurin kaupunki!

Eikä tällaista listaa Suomen kaupungeista voinut tietenkään kirjoittaa mainitsematta Kauhajokea – Listafriikin kirjoittajien synnyinkaupunkia. Kauhajoki on siitä(kin) erityinen paikka, että eduskunta kokoontui siellä talvisodan aikaan. Muuten Suomen asioista on aina päätetty Helsingissä.

Advertisement

Lue lista tästä: Rovaniemi on Euroopan suurin kaupunki – 10 erikoista faktaa Suomen kaupungeista ja kunnista

4. 10 harvinaista valokuvaa sukupuuttoon kuolleista eläimistä – Vilkaisu siihen, mitä on jo menetetty

Listalla esitellään viimeiset vilaukset kymmenestä sukupuuttoon kuolleesta eläimestä.

Vakkarilukijat tietävät, että tykkään kirjoittaa eläimistä. Ne vain ovat joka lailla lähellä sydäntäni, joten luonnollisesti aihe päätyy listoille. Joskus pyhitetään koko lista yhdelle eläimelle, kuten vaikkapa jääkarhuille tai leijonille, mutta yleensä lajikirjo on laajempi.

Ei siis ole kummallista, että vuonna 2021 suosikkilistojeni joukossa on eläinaihe. Näkökulma ei vain ole mieltäylentävä. Sukupuuttoon kuolleet eläimet ajatellaan helposti olevan dinosauruksia tai mammutteja, joista on jäljellä vain luita ja muuta fossiiliaineistoa.

Tämän listan eläimet sen sijaan ovat hävinneet sen verran hiljattain, että niistä on valokuvia. Listalta jäi itselle erityisesti mieleen zairenleveähuulisarvikuono ja armoton kamppailu, jota se säilymisen eteen on tehty.

Lue lista tästä: 10 harvinaista valokuvaa sukupuuttoon kuolleista eläimistä – Vilkaisu siihen, mitä on jo menetetty

Advertisement

3. Autismi ei ole kirous, vaan rikkaus – 10 kuuluisaa autismin kirjon henkilöä

Listoja on mukava tehdä itse ja välillä sitä päivittelee, että tätäkö minä saan oikeasti tehdä työkseni. Mutta toisinaan on mukava vain istua koneen ääreen ja lukea jonkun muun tekemää listaa.

Siksipä yhdeksi suosikeistani vuonna 2021 nousi työkaverini Markon (jota myös aviomieheksi kutsutaan) tekemä lista autismin kirjosta.

Listalla nostetaan esiin kymmenen kuuluisaa autismin kirjon henkilöä, jotka osoittavat, että erilaisuus on rikkautta.

Lue lista tästä: Autismi ei ole kirous, vaan rikkaus – 10 kuuluisaa autismin kirjon henkilöä

2. Maailman suurimmat koneet: Enemmän voimaa kuin pienessä tai vähän suuremmassakin kylässä

Maailman suurimmat koneet valikoitui yhdeksi suosikeistani kahdestakin syystä. Ensinnäkin aihe oli todella mielenkiintoinen; miten tämän kokoisia laitteita voi edes olla olemassa?

Toisekseen tällä listalla oltiin niin kaukana omalta mukavuusalueelta kuin mahdollista on. Kuulostaa koomisen ylidramaattiselta, mutta tämä lista oli todellinen haaste. Välillä tuntui siltä, että heitän hanskat tiskiin – mitä minä muka tiedän tunneliporista tai pyörökauhakaivinkoneista –, mutta tekemällä oppii ja nyt tiedän niistä ainakin jonkin verran 😊

Lue lista tästä: Maailman suurimmat koneet – Enemmän voimaa kuin pienessä tai vähän suuremmassakin kylässä

Advertisement

1. 10 järkyttävää valokuvaa ja tarinat niiden taustalla

Parhaat listat – meidän omasta mielestämme ja myös teidän lukijoiden palautteen perusteella – ovat sellaisia, jotka herättävät voimakkaita tunteita. Oli tunne sitten iloa, inhoa, surua, vihaa tai ihmetystä.

Tämä lista järkyttävistä valokuvista herätti monenlaisia tunteita ja täytyy tunnustaa, että ihan kuivin silmin ei työpäivästä selvitty. Toisaalta liikutun listoja tehdessä varsin usein, mutta monet näistä valokuvista ja tarinoista niiden taustalla aiheuttivat hyvin voimakkaan reaktion.

Näitä top-listoja valitessani selailin kuluneen vuoden kirjoituksia läpi harkiten ja puntaroiden, mutta tätä ei tarvinnut miettiä – suosikkini oli kirkkaana mielessä.

Lue lista tästä: 10 järkyttävää valokuvaa ja tarinat niiden taustalla

🤷‍♀️ Kerro kommenttikentässä ⬇️⬇️ tai somekanavissamme, mikä on vuonna 2021 ollut sinun suosikkisi kaikista listoista? Montako niistä olet lukenut? 

Advertisement
Advertisement
Kommentoi

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Suosituimmat