Yleistieto

Lukijoiden kysymyksiä: Miksi suihkussa tulee hyviä ideoita?

Julkaistu

Miksi suihkussa tulee hyviä ideoita? Tähän ja muihin lukijoiden kysymyksiin saadaan nyt vastaus.

Nyt on taas lukijoiden kysymysten aika! Tänään pohditaan muun muassa sitä, miksi suihkussa tulee niin usein hyviä ideoita mieleen.

Lisäksi vastataan muutamaan eläimelliseen kysymykseen, selvitetään syy Pluton kääpiöplaneetaksi alentamiseen ja katsotaan, minkälainen on Hum, väkiluvultaan maailman pienin kaupunki.

Laittakaahan taas mieltänne askarruttavia ajatuksia tulemaan! Kysymyksenne, omat tai kaverin, voitte laittaa esimerkiksi sähköpostitse osoitteeseen listafriikki(at)gmail.com (muista muuttaa (at) tilalle miukumauku-merkki) tai liity mukaan Listafriikkiläiset-ryhmäämme ja esitä kysymyksiä sekä keskustele siellä!

Miksi käyttää itse aikaa päänsä puhki pohtimiseen ja netin loputtomaan pläräämiseen, kun voi panna asialle pari siihen erikoistunutta listafriikkiä?

Miksi suihkussa tulee hyviä ideoita?

Suihkussa, lämpimän veden alla, luovuus kukoistaa. Onko siihen joku erityinen syy, että monesti parhaat ideat ja ratkaisut moniin ongelmiin juolahtavat mieleen tuossa hyvin erikoisessa ympäristössä? Kyllä on! Ei olisi ollenkaan huono idea hankkia märkään ympäristöön soveltuva muistitaulu suihkun seinälle ja kirjata siihen ylös kuningasajatuksia peseytymisen lomassa.

Syy vikkelään ajatuksenjuoksuun löytyy aivoista; yllätys, yllätys. Ihminen on kaikkein luovin rentoutuneena ja silloin, kun huomio on keskittynyt johonkin muuhun; alitajunnalla on silloin mahdollisuus ratkoa ongelmia rauhassa, tavallaan ilman paineita. Merkittävässä roolissa on myös aivojen välittäjäaine ja onnellisuushormonina tunnettu dopamiini, joka lisää nautinnon tunnetta, ”palkitsee” aivoja ja edistää luovaa ajattelua. Dopamiinin eritys kiihtyy esimerkiksi urheillessa, töistä kotiin ajaessa ja musiikkia kuunnellessa. Ja suihkussa. 

Advertisement

Joten suihku täyttää kaikki vaatimukset sille, että luovuudella on mahdollisuus päästä valloilleen! 

Mikä on maailman pienin kaupunki?

Väkiluvultaan maailman pienin kaupunki on kroatialainen Hum. Humissa asuu vain parikymmentä ihmistä, mutta kaupunki on kaikkea muuta kuin kuollut. Tietysti maine maailman pienimpänä kaupunkina on tuonut paljon turisteja ja Humissa onkin paljon historiallista nähtävää. Siellä on kaksi kirkkoa, hautausmaa, kaupungin muuri ja yksi ravintola. Ja toki muutamia asuinrakennuksia. Ruokaa ja juomaa tarjoavat myös paikallisia herkkuja myyvät delit.

Humilla on pitkä historia, sillä ensimmäiset tiedot asutuksesta menevät jo varhaisten kristittyjen aikaan. Nykyiseen muotoonsa kaupunki alkoi rakentua 1000-luvulla, kun ensimmäiset talot alkoivat nousta pystyyn.

Lähistöllä on myös kauniita vesiputouksia, joten Hum kannattaa ehdottomasti laittaa listalle, jos suuntaa Kroatiaan lomalle.

Miksi Pluto ei ole planeetta?

Vuonna 2006 Kansainvälinen tähtitieteen unioni, IAU, alensi kaikkien järkytykseksi aurinkokuntamme kaukaisimman planeetan, Pluton, kääpiöplaneetaksi. Mutta miksi näin kävi? IAU on asettanut planeetoille kolme vaatimusta, jotka niiden on täytettävä, ja Pluto-rukka jäi yhden vajaaksi.

Taivaankappaleen on kierrettävä Aurinkoa (tai jotain muuta tähteä) ollakseen planeetta. Kappaleen on oltava myös niin massiivinen, että se on hydrostaattisessa tasapainossa, ja sen myötä pallomainen. Nämä kaksi määrettä Pluto täyttää.

Mutta Pluto ei ole onnistunut tyhjäämään kiertorataansa muista kappaleista, se ei ole siihen tarpeeksi suuri, joten siksi se lasketaan nykyään kääpiöplaneetaksi.

Advertisement

Hauska pieni lisäfakta on myös se, että Pluton vuosi eli kierros Auringon ympäri kestää 248 Maan vuotta. Ja koska tuo kääpiöplaneetta löydettiin helmikuun 18. päivänä vuonna 1930, ei sen ole havainnoitu vielä kertaakaan kulkeneen kokonaista kierrosta. Joten Pluto on seuraavan kerran vasta vuonna 2178 siinä samassa kohdassa, jossa se oli silloin, kun ihmiset sen ensimmäisen kerran bongasivat.

Kuka nukkuu pystysuorassa?

Listafriikkiläiset-ryhmässä tuli tällä viikolla kysymys, joka oli noussut esille iltasadun aikana. Tarinassa kerrottiin kaskeloteista, jotka kerääntyvät lyhyiksi ajoiksi lähelle toisiaan ja ajelehtivat pystyasennossa. Ne nousevat pystysuoraan nukkumaan. Tarina päättyi näin: ”Mahtaako maailmassa olla toista otusta, joka nousee pystyyn mennessään nukkumaan!”. Siitä oli herännyt kysymys, että onko kaskelotti ainoa. Ja kyllä siltä vaikuttaa!

Hevoset, seeprat ja kirahvit nukkuvat toki seisaallaan, mutta nehän nyt muutenkin viettävät päivänsä pystyssä neljällä jalalla. Joskin niidenkin on vietettävä vuorokaudessa muutama minuutti makuulla ja ottaa silloin tärkeät nokoset REM-unta. Tuo lihakset täysin rennoksi vetävä tila ei onnistu seisaallaan, vaikka muut unen vaiheet sujuvatkin moitteetta.

Kaskelotit ovat myös valaiden ryhmässä ainoita, jotka nousevat pystysuoraan nukkuakseen; ainakin nykyisen tutkimustiedon mukaan ne ovat tässä suhteessa ainutlaatuisia otuksia. Ne nukkuvat vain noin 7 prosenttia vuorokaudesta, mikä on nisäkkäistä alhaisimpia määriä. Syytä omalaatuiseen nukkumiseen voidaan vain arvailla. Tutkijat ovat esittäneet erilaisia teorioita, joista yhden mukaan syvään uneen vaipuvat kaskelotit näkevät heti herätessään auringonvalon suunnasta, että mihin pitää nousta hengittämään.  

Advertisement

Miksi koira ulvoo?

Jatketaan eläimellisellä menolla! Kysymys kuuluu: Miksi koira ulvoo? 

Ulvominen on koirille sisäsyntyinen, lähes refleksinomainen, reaktio. Vaistonvaraisen ulvomisen voi laukaista hälytysajoneuvo, musiikki, soitin, omistajan tietynlainen ääntely ja tietenkin muiden koirien ulvonta – eli kaikki mikä muistuttaa edes etäisesti lajitoverin ääntelyä. Kaikkia koiran kuulemia ärsykkeitä ihminen ei havaitse, sillä ne kuulevat taajuuksia, jotka ovat meiltä ulottumattomissa.

Sudet ulvovat kommunikoidakseen laumansa kanssa: varoittaakseen muita vaarasta, kertoakseen missä itse ovat tai kutsuakseen muita luokseen. Ne voivat myös ulvoa osoittaakseen muille susilaumoille tai petoeläimille, että reviirille ei ole tulemista.

Koirilla ei tällaisia tarpeita enää ole, mutta silti ne ulvovat. Eroahdistuksesta kärsivä koira ulvoo kutsuessaan laumaansa eli omistajiaan paikalle. Innostuva koira voi ulvoa siksi, että se ilmoittaa olevansa täysillä mukana. Periaatteessa syyt ovat samat kuin sudella, mutta siirrettynä kesytetyn lemmikkieläimen maailmaan.

Lue lisää:
Faktoja koirista – 10 yllättävää tietoiskua ihmisen parhaasta ystävästä

🤷‍♀️ Kysele ihmeessä lisää näistä aiheista tai jostain aivan muusta alla olevissa kommenttikentissä ⬇️⬇️ tai somekanavissamme! 

Advertisement
Advertisement
Kommentoi

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Suosituimmat