Viihde

Mielen lukeminen: 10 temppua, joilla hämmästytät ystäväsi!

Julkaistu

Mielen lukeminen ei välttämättä ole mahdollista, mutta näiden 10 tempun avulla ihmiset voi saada uskomaan siihen, että se toden totta on mahdollista.

Mielen lukeminen on äärimmäisen kiehtova aihe, mutta pystyykö joku siihen oikeasti? Sitä me emme tiedä (todennäköisesti ei), mutta tässä tulee 10 temppua, joilla hämmästytät ystäväsi.

Tämän listan luettuasi et välttämättä opi lukemaan ihmisten ajatuksia, mutta sen me voimme taata, että tehdessäsi nämä kymmenen temppua, tai ainakin jonkin niistä – esimerkiksi ystävillesi tai perheenjäsenillesi – saat ihmisten leuat loksahtamaan ja aiheutat vähintäänkin hämmennystä.

Näillä tempuilla voit varastaa huomion vaikkapa illanistujaisissa: esimerkiksi jouluaatto, jota mahdollisesti vietät perheesi kanssa, on oikeinkin oiva ajankohta näiden toteuttamiseen.

Mutta sen pidemmittä puheitta Listafriikki esittelee sinulle kymmenen temppua, joita olemme tässä edellä muutaman kappaleen verran hehkuttaneet.

Tietosanakirja-temppu

Ensimmäinen temppu, joka on omiaan luomaan ihmisissä illuusion siitä, että mielen lukeminen on mahdollista, on niin sanottu tietosanakirja-temppu.

Näin temppu toteutetaan:

Advertisement
  1. Ennen kuin aloitat tempun tekemisen, avaa tietosanakirjan (tai minkä tahansa kirjan, jos sinulla ei ole tietosanakirjaa) sivu 108, katso sieltä yhdeksäs sana ja paina se mieleesi.
  2. Pyydä kaksi vapaaehtoista henkilöä. Anna toiselle heistä tietosanakirja, toiselle laskin.
  3. Pyydä laskimen omaavaa henkilöä miettimään mitä tahansa kolminumeroista lukua, jossa jokainen numero on eri. Tämän jälkeen pyydä samaista henkilöä järjestämään luku päinvastaiseksi (esimerkiksi 123 muuttuu muotoon 321).
  4. Nyt, kun laskimen omaavalla henkilöllä on kaksi lukua (esimerkkiluvut 123 ja 321), pyydä häntä vähentämään isommasta luvusta pienempi (321-123).
  5. Pyydä edelleen tätä samaa henkilöä kääntämään tuosta vähennyslaskusta saatu summa päinvastaiseksi (321-123=198 ja käännettynä se on 891). Tämän jälkeen pyydä henkilöä laskemaan nuo numerot yhteen (198+891=1089).
  6. Sillä, minkä luvun tuo laskimen omaava vapaaehtoinen valitsee, ei ole mitään merkitystä, sillä vastaus tulee olemaan aina tuo sama 1089 – kunhan alkuperäisessä kolminumeroisessa luvussa olevat numerot eivät ole keskenään samoja.
  7. Kysy vapaaehtoiselta hänen tekemän yhteenlaskun (1089) kolme ensimmäistä numeroa; koska vastaus on aina tuo edellä mainittu 1089, myös kolme ensimmäistä numeroa ovat 108.
  8. Pyydä sanakirjan ottanutta vapaaehtoista avaamaan sanakirjasta sivu 108.
  9. Kysy laskimen omaavalta vapaaehtoiselta loppuluvun (1089) viimeinen numero. Kun hän vastaa ”yhdeksän”, pyydä tietosanakirjaa hallussaan pitävää vapaaehtoista katsomaan kyseisen sivun (108) yhdeksäs sana.
  10. Tästä hetkestä eteenpäin valinta siitä, millaisen show’n rakennat vastauksesi ympärille on täysin sinusta kiinni, mutta tässä kohtaa siis tiedät, että oikea vastaus on se aivan alussa tietosanakirjan sivulta 108 mieleesi painama yhdeksäs sana.

Musta esine

Mielen lukeminen on jälleen mahdollista, kiitos tämän listan toisen tempun, joka kulkee nimellä ”Musta esine” – tai niin voit ainakin uskotella yhtä läsnäolijaa lukuun ottamatta jokaiselle muulle paikallaolijalle.

Tämän tempun suorittamiseen tarvitset siis toisen henkilön, jonka tulee olla mukana tempussa. Kun käytte temppua läpi, pitäkää huoli siitä, etteivät muut kiinnitä huomiota keskusteluunne. Kerro avustajallesi, että tunnusesineesi on väriltään musta.

Näin temppu toteutetaan:

  1. Pyydä kaikki paikallaolijat kokoontumaan yhteen ja samaan huoneeseen.
  2. Kerro kaikkien edessä, että tulet poistumaan huoneesta ja pyydä heitä valitsemaan sillä aikaa mikä tahansa huoneessa oleva esine.
  3. Pyydä ryhmää informoimaan sinua siinä vaiheessa, kun he ovat valinneet esineen ja palaa sen jälkeen huoneeseen.
  4. Huoneeseen palatessa informoi ryhmää, että kykenet lukemaan heidän ajatuksensa ja siten päättelemään, minkä esineen he ovat valinneet.
  5. Kohdista huomio avustajaasi ja pyydä nimenomaan häntä, esittäen kuitenkin valinneesi hänet sattumalta, luettelemaan huoneessa olevia esineitä. Kun hän sanoo mustan esineen, tiedät tässä vaiheessa, että sitä seuraava esine on se, jonka ryhmä on valinnut.
  6. Tehdäksesi tempusta entistä vaikuttavamman, voit sopia jo etukäteen avustajasi kanssa, että hän jatkaa esineiden luettelemista kuultuasi jo oikean vastauksen; halutessasi voit pyytää myös muita paikallaolijoita luettelemaan esineitä tämän jälkeen.
  7. Siltä varalta, että ryhmä päätyy valitsemaan mustan esineen, sovi avustajasi kanssa jo etukäteen jokin tietty signaali, jolla hän tällaisessa tilanteessa paljastaa sinulle, että ryhmä on valinnut hänen mainitseman mustan esineen; avustaja voi tehdä tämän esimerkiksi etukäteen, huoneeseen saapuessasi.

Punainen vasara

Vaikka mielen lukeminen ei mitä todennäköisimmin onnistu keneltäkään meistä, jos se ylipäätään onnistuu keneltäkään tällä planeetalla, asioiden istuttaminen mieleen on sen sijaan täysin oma lukunsa ja tämä seuraava temppu demonstroi sen erinomaisella tavalla.

Kaikessa yksinkertaisuudessaan tässä tempussa on kyse psykologiasta ja siitä, miten meidän aivomme sekä toimivat että pyrkivät aina yhdistelemään asioita.

Varoituksen sanasena on kuitenkin todettava se, että tämä temppu ei aina toimi, joskin kyse on äärimmäisen harvinaisesta tilanteesta.

Näin temppu toteutetaan:

Advertisement
  1. Kirjoita esimerkiksi paperille, tai vaikka rintakehääsi, sanapari ”punainen vasara” ennen tämän tempun tekemistä; tee tämä siis jo etukäteen. Jos käytät paperilappua, voit asettaa sen jo valmiiksi pöytään niin, ettei siihen kirjoitettu vastaus näy kenellekään.
  2. Kysy henkilöltä, jolle teet tätä temppua, minä päivänä joulua vietetään.
  3. Kysy, mistä hampurilaiset valmistetaan.
  4. Kysy, millainen hallitus Neuvostoliitolla oli.
  5. Kysy, millä puolella tietä Euroopassa ajetaan.
  6. Pyydä kyseistä henkilöä miettimään jotain väriä ja työkalua.
  7. Pyydä henkilöä kertomaan väri ja työkalu ääneen, joita hän mietti: valtaosa vastaa tähän kysymykseen punainen vasara, koska johdatit heidät tähän vastaukseen esittämällä punaiseen väriin liittyviä kysymyksiä (joulu, Neuvostoliitto) sekä tuomalla esiin Neuvostoliiton, jonka lipun väri oli punainen ja siinä oli vasara.
  8. Näytä tämän jälkeen jo etukäteen kirjoittamasi vastaus.

Tähän temppuun on olemassa myös vaihtoehtoinen tapa, joka saattaa hyvinkin perustua seuraavaan yhtälöön (tähän ei ole löydetty täydellistä selitystä): ensimmäinen väri, jonka lapsi elämässään näkee, on punainen ja nopean vastauksen vaatiminen tuo mieleen nopean työkalun eli vasaran.

Vaihtoehtoinen tapa tempun toteuttamiseen:

  1. Kirjoita esimerkiksi paperille, tai vaikka rintakehääsi, sanapari ”punainen vasara” ennen tämän tempun tekemistä; tee tämä siis jo etukäteen.
  2. Anna henkilölle, jolle teet tätä temppua, ratkottavaksi yhteenlaskuja. Näillä yhteenlaskuilla ei ole itsessään mitään merkitystä, vaan ne ovat vain hämäämässä kohdettasi:
    1. 13+6=
    2. 4+55=
    3. 87+2=
    4. 12+52=
    5. 75+26=
    6. 25+52=
    7. 63+32=
  3. Viimeisen yhteenlaskun päätteeksi käske henkilön kertoa nopeasti mikä väri ja mikä työkalu hänelle tulee ensimmäisenä mieleen. Joidenkin lähteiden mukaan vastaus on 98 prosentissa tapauksista ”punainen vasara”.
  4. Näytä tämän jälkeen jo etukäteen kirjoittamasi vastaus.

Hammasta purren

Nyt ollaan taas tempun parissa, johon sanapari ”mielen lukeminen” ei istu sitten niin millään tavalla, vaan kyse on puhtaasti tempusta, jossa saat esittämääsi kysymykseen vastauksen avustajaksesi pyytämältäsi henkilöltä – totta kai niin, että kukaan ei tule sitä huomaamaan.

Näin temppu toteutetaan:

  1. Valitse itsellesi avustaja, jolle selität tempun etukäteen niin, ettei kukaan muu huomaa teidän kahden käyvän temppua läpi.
  2. Istu esimerkiksi pöydän ääreen ja pyydä avustajaasi istumaan toiselle puolen pöytää.
  3. Pyydä jotakuta paikalla olevista henkilöistä kuiskaamaan numero väliltä 1-20 avustajasi korvaan ja kerro, että tulet lukemaan tuon kyseisen numeron avustajasi päästä (älä kuitenkaan käytä nimitystä avustaja).
  4. Aseta kätesi avustajasi ohimolle; olet jo etukäteen ohjeistanut tätä puremaan hampaita yhteen niin monta kertaa kuin hänen korviinsa kuiskattu vastaus oli (tässä ei ole kiirettä eli pitäkää huoli, ettei kukan huomaa ainakaan mitään tiivistahtista hampaiden puremista yhteen). Kun ihminen puristaa hampaansa yhteen, hänen ohimot liikkuvat ja voit sitä kautta laskea kuiskatun numeron.
  5. Kerro numero ääneen muille.

Huom! Tässä voi käyttää hampaiden puremisen sijaan esimerkiksi silmien räpsyttelyä – oikean numeron jälkeen voi tulla hieman pidempi tauko räpsyttelyssä – joskin tämä tulee toteuttaa järkevällä tahdilla. Jos joku temppua seuraava nostaa esille silmien räpsyttelyn, sen jälkeen voit pyytää avustajaasi sulkemaan silmänsä ja vakuuttaa, että olet lukenut tämän mieltä, toteuttamalla tempun edellä mainitulla tavalla (hampaiden pureminen yhteen).

Kolmio ympyrän sisällä

Kuinka moni teistä muistaa televisiosarjan Mentalist, jota esitettiin televisiossa vuosina 2008-2015? Kyseisen sarjan päähenkilö Patrick Jane osoitti monen monta kertaa, miten mielen lukeminen on mahdollista – ilman, että sitä mieltä oikeasti luetaan. Toisin sanoen hänellä oli tapana johdatella ja ohjata ihminen siihen suuntaan, mihin hän halusi.

Itse asiassa tämä seuraava temppu on tuttu juuri tuosta kyseisestä sarjasta (katso video täältä). Se on hyvin yksinkertainen, mutta vaikuttava, kun se toteutetaan oikein.

Näin temppu toteutetaan:

  1. Pyydä henkilöä, jolle olet temppu tekemässä, kuvittelemaan väliinne pleksi. Piirrä samalla ilmaan neliön muotoinen kuvio ja pyydä häntä kuvittelemaan pleksin sisään jokin kuvio, kuten esimerkiksi neliö, mutta ei kuitenkaan neliötä; aseta puhuessasi sormesi kolmiomaiseen muotoon, pitäen molemmista käsistä kolmea sormea eli peukaloa, etusormea ja keskisormea ylhäällä, ja kahta muuta sormea alhaalla.
  2. Kysy tässä kohtaa ymmärsikö henkilö, mitä hänen tulee tehdä, ja käske häntä painamaan valitsemansa kuvio mieleen.
  3. Pyydä henkilöä kuvittelemaan seuraavaksi kuvittelemansa kuvion ympärille toinen kuvio ja tee samalla käsilläsi nopea ympyrän muotoinen kuvio ilmassa.
  4. Seuraavaksi pyydä henkilöä keskittymään, katsomaan sinua silmiin ja piirtämään kuvittelemansa kuviot ikään kuin mielesi läpi sinun takaraivoon saakka.
  5. Ota oma aikasi, tarinoi, miten kuvio alkaa hiljalleen muodostua mieleesi, ja sitten kerro vastauksesi: ”Se on ympyrän sisällä oleva kolmio.”
  6. Tempun salaisuus piilee siinä, että suljet neliön pois pelistä, kuvioita on olemassa ylipäätään hyvin vähän ja ehdotuksesi siitä, että henkilön tulee miettiä jotain muuta kuin neliötä, johtaa lähes poikkeuksetta kolmion miettimiseen – etenkin, kun ohjaat häntä sormillasi. Tämän jälkeen vaihtoehdot toisen kuvion osalta ovat hyvin vähissä ja useimmiten seuraavaksi mietittävä kuvio on ympyrä, mikä saadaan kaiken kukkuraksi istutettua henkilön mieleen piirtämällä ilmaan ympyrän muotoinen kuvio.
  7. Voit katsoa videon tempusta Patrick Janen tekemänä yläpuolelta löytyvästä linkistä.

Valitse mitkä tahansa kaksi, eliminoi yksi

P.A.T.E.O. Force -temppu on suositun taikurin Roy Bakerin keksimä temppu. P.A.T.E.O. on lyhenne sanoista ”pick any two, eliminate one” eli suomennettuna ”valitse mitkä tahansa kaksi, eliminoi yksi”.

Tämän tempun tehtävänä on ikään kuin osoittaa, että mielen lukeminen on mahdollista, koska ennen tempun alkua kirjoitat esimerkiksi paperille ennustuksen tulevasta.

Advertisement

Näin temppu toteutetaan:

  1. Kerää esimerkiksi pöydälle tai lattialle esineitä, vähintään 5-6 ja mieluusti enintään 11-12.
  2. Kirjoita jokin esineistä paperilapulle tyylillä ”sinä tulet valitsemaan kellon” ja laita tuo lappu esimerkiksi taskuusi.
  3. Mikäli esineiden määrä on pariton (5, 7, 9, 11), sinä aloitat osoittamalla kahta esinettä (voit ottaa itsellesi ensimmäisen vuoron kertomalla, että sinä aloitat, koska haluat ikään kuin näyttää, miten peli toimii). Jos taas esineiden määrä on parillinen (6, 8, 10, 12), toinen osapuoli aloittaa (voit esimerkiksi sanoa, että hän saa ensimmäistä kertaa pelaavana aloittaa). Tällä tavoin varmistat, että jäljelle jäävä esine on sinun valitsema.
  4. Homman nimi on siis tämä: sinä ja kohdehenkilö osoitatte vuorotellen kahta esinettä. Se, joka ei osoita, saa aina eliminoida toisen osoitetuista esineistä: pidä siis huoli, että aina kun on sinun vuorosi osoittaa, et osoita paperilapulle kirjoittamaasi esinettä – kun taas on toisen henkilön vuoro osoittaa kahta esinettä, jos hän osoittaa valitsemaasi esinettä, eliminoi se toinen esine.
  5. Esitä pelin aikana, että sinulla on vaikeuksia päästä toisen osapuolen mieleen ja hankaluuksia valita eliminoitava esine.
  6. Kun jäljellä on yksi esine, voit näyttää paperilapun. Tsadam!

Mikä numero tai sana tahansa

Ja näin, jälleen kerran se mielen lukeminen on mahdollista, tosin se tapahtuu heijastuksen kautta ja apuvälineitä käyttäen eli todellisuudessa kukaan ei ole lukemassa kenenkään mieltä – niin me vain esitämme.

Tämä seuraava temppu vaatii hieman enemmän tarkkuutta – kenties jopa kuivaharjoittelua – kuin muut tällä listalla aiemmin esitellyt temput. Ja meidän suosituksemme on se, että käytätte nimenomaan lautasliinaa, nenäliinaa tai muuta vastaavaa; tässä ei siis kannata käyttää kirjoituspaperia, koska henkilö(t), jo(i)lle temppua teet, saattavat kyetä herkemmin huomaamaan mitä todellisuudessa teet, jos sinulla on käytössäsi kova ja äänekäs paperi.

Näin temppu toteutetaan:

  1. Pyydä henkilöä, jolle teet temppua, miettimään mitä tahansa numeroa tai sanaa maailmassa ja sen jälkeen kirjoittamaan sen lautasliinalle tussilla, katsoessasi itse samaan aikaan toiseen suuntaan.
  2. Pyydä henkilöä asettamaan lautasliina käteesi niin, että siihen kirjoitettu numero/sana jää alapuolelle.
  3. Pidä huoli siitä, että teet tempun sellaisessa paikassa (esimerkiksi keittiön pöytä), johon voit helposti asetella esineitä, joista ainakin yksi omaa heijastavan pinnan; muut esineet ovat hämäämässä. Kun saat lautasliinan käteesi, pystyt erittäin hienovaraisesti katsomaan tuosta heijastuksesta, mikä sana lautasliinassa lukee tai mikä numero siinä on.
  4. Kun olet nähnyt heijastuksen, tässä kohtaa voit tehdä lautasliinalla aivan mitä tahansa – vaikkapa rytätä sen käteesi – kunhan et vain katso sille puolelle, jossa numero/sana on.
  5. Esitä seuraavaksi hiljalleen saavasi aistimuksen siitä, mitä lautasliinassa lukee tai mikä numero siinä on: jos kyseinen sana on vaikkapa kenkä, lähde liikenteeseen jalasta, etene varpaisiin ja lopulta paljasta kyseisen sanan olevan kenkä – voit toteuttaa tämän vaiheen millä tavoin tahansa, jos haluat tehdä siitä esimerkiksi spektaakkelimaisen show’n.

Valitse korttipino, mikä tahansa korttipino

Mielen lukeminen ei voisi olla kauempana tässä ”Valitse korttipino, mikä tahansa korttipino” -tempussa (ja ei, suomennos ei nyt välttämättä ole tässä tapauksessa ytimekkäin mahdollinen), mutta myös tässäkin tempussa annetaan ymmärtää, että osaat lukea kohdehenkilön mielen.

Itse asiassa tämä on yksi kaikkein helpoimmista tempuista toteuttaa ja täysin idioottivarma eli se toimii aina, kunhan vain noudatat alla olevia ohjeita.

Näin temppu toteutetaan:

Advertisement
  1. Järjestä korttipakka niin, että ensimmäisessä nipussa on mitä tahansa kolme korttia, toisessa on kaikki neljä kolmosta ja kolmannessa mitkä tahansa viisi korttia: laita nämä kasat korttipakan päällimmäisiksi tässä järjestyksessä. Luonnollisesti sinun tulee järjestää kortit etukäteen niin, että näin tapahtuu.
  2. Kun on aika ottaa kortit esille ja tehdä itse temppu, jaa kortit yksi kerrallaan neljään kasaan eli ensimmäinen kortti ensimmäiseen kasaan, toinen toiseen, kolmas kolmanteen, neljäs neljänteen, viides ensimmäiseen ja niin edelleen: jokaiseen neljään kasaan tulee kolme korttia. Tämän myötä jokaisesta kasasta löytyy yksi kolmonen.
  3. Ota esille paperinpala ja pyydä kohdehenkilöä valitsemaan yksi korttikasa. Tee selväksi, ettei henkilö saa koskea kortteihin, osoittaa valitsemaansa korttikasaa tai kertoa/näyttää millään tavalla valintaansa. Kerro nyt, että aiot lukea henkilön mieltä ja siten saada ongittua tiedon siitä, minkä kasan he ovat valinneet.
  4. Voit käskeä kohdehenkilöä keskittyä mielessään valitsemaansa kasaan oikein kovasti, samalla kun kirjoitat itse numeron kolme paperille.
  5. Lopulta pyydä kohdehenkilöä kertomaan, minkä kasan he ovat valinneet ja näytä, että olet kirjoittanut paperille numeron kolme. Sen jälkeen käännätte kohdehenkilön valitsemassa kasassa olevat kortit ja tuo numeron kolme omaava kortti löytyy kyseisestä kasasta.
  6. Ota mieluusti muut kasat nopeasti haltuusi tempun jälkeen ja ala vaikka sekoittamaan kortteja takaisin yhteen; muutoin kohdehenkilö saattaa alkaa käännellä kortteja ja huomata, että jokaisesta kasasta löytyy kolmonen.

Mielen lukeminen: numero 37

Myönnetään, edellä oleva väliotsikko on hieman harhaanjohtava, sillä tässä(kään) tapauksessa kyse ei ole millään muotoa mielen lukemisesta, vaan puhtaasti todennäköisyyksistä.

Ei muuta kuin tempun kimppuun.

Näin temppu toteutetaan:

  1. Pyydä henkilöä, jolle tempun teet, valitsemaan pariton luku väliltä 1-50, jossa numerot eivät saa olla keskenään samat (esimerkiksi 33 ei käy valinnaksi, vaan sen tulisi olla vaikkapa 37), ja lisäksi molempien luvun numeroiden tulee olla parittomat.
  2. Pyydä henkilöä painamaan luku mieleensä ja visualisoimaan se.
  3. Tässä vaiheessa kerro, että kyseessä on luku 37 ja enemmän kuin usein osut oikeaan.

Miten ihmeessä sitten kohdehenkilö valitsee numeron 37?

Ensinnäkin jo pelkästään se, että luvun tulee olla pariton, karsii puolet mahdollisista luvuista pois. Koska kyseessä on kaksinumeroinen luku, myös yhden digitaalin luvut eli 1-9 jäävät pois. Vielä helpommaksi tempun tekee se, että luvun molempien numeroiden tulee olla parittomia. Jäljelle jäävät enää vaihtoehdot 13, 15, 17, 19, 31, 35, 37 ja 39. Käytännössä ottaen ihminen ei valitse koskaan ykkösellä alkavaa numeroa, joten tarjolle jää kolme vaihtoehtoa. Syystä tai toisesta ihminen valitsee näistä luvuista 37.

Tuhka paljastaa totuuden

Nyt pääsemme käsiksi eittämättä koko listan visuaalisesti näyttävimpään temppuun, joskin lähes poikkeuksetta jokaisesta edeltävästäkin listan tempusta on mahdollista rakentaa visuaalisesti näyttävä.

Tämä saattaa olla myös listan tempuista se haastavin toteutettava – toki sekin on yksilöllistä – mutta, kun vedät tämän tempun esimerkiksi joissain juhlissa, saat eittämättä jokaisen katsojan leuan loksahtamaan lattiaan.

Näin temppu toteutetaan:

Advertisement
  1. Valitse etukäteen yksi kortti, jonka haluat kohdehenkilön valitsevan. Kirjoita huulirasvalla käteesi kyseinen kortti; voit vetää hihasi kirjoituksen päälle, jos vain saat pidettyä huolen, ettet hinkkaa sitä hihalla pois, mutta tämä ei ole välttämätöntä, koska huulirasva ei näy kenellekään.
  2. Kun olet tehnyt edellisen vaiheen salassa, tule kohdehenkilön eteen korttipakan kanssa. Levitä kortit kohdehenkilön eteen, mutta pidä ne kaikki käsissäsi, kuvapuolet alaspäin. Aseta etukäteen valitsemasi kortti pakan pohjimmaiseksi eli se pysyy koko ajan alimpana levittäessäsi kortteja käsissäsi.
  3. Pyydä kohdehenkilöä osoittamaan pakasta kohta, josta hän haluaa valita kortin. Tässä vaiheessa saat pakan alla liutettua alimman kortin kyseiseen kohtaan, hajotat siitä kohtaa pakan kahtia ja valitsemasi kortti on alimpana. Nyt näytät kortin kohdehenkilölle ja pyydät häntä painamaan sen mieleensä.
  4. Seuraavaksi otat esiin paperilapun, johon kirjoitat tarkoituksella väärän kortin. Näytä paperilappu kohdehenkilölle, kysy, onko tämä oikea kortti, ja totta kai vastaus on ”ei ole”.
  5. Ota paperilappu käteesi, laita se esimerkiksi tuhkakuppiin tai lautaselle ja sytytä se palamaan. Kun tuli on sammunut, ota tuhkaa käsiisi ja ripottele sitä käsivarteesi – siihen kohtaan, johon olet ennakkoon kirjoittanut huulirasvalla kyseisen kortin. Sen jälkeen hinkkaa tuhkaa käteesi, ja kun nostat kätesi, paljastuu sieltä se kortti, jonka kohdehenkilö oli ”valinnut”. Voit myös vaihtoehtoisesti jättää ripottelun pois ja alkaa suoraa hinkata tuhkaa käteesi.

🤷‍♂️ Mielen lukemin on äärimmäisen kiehtova aihe: kerro kommenttikentässä ⬇️ ⬇️  tai somekanavissamme, aiotko sinä toteuttaa jonkin näistä tempuista jollekin sukulaisellesi tai ystävällesi, ja jos aiot, niin minkä?

Advertisement

Viihde

5 parasta vinkkiä tehokkaisiin Google-hakuihin – ja kaksi täysin turhaa, mutta paljon hehkutettua kikkaa

Julkaistu

Nyt on luvassa viisi parasta vinkkiä tehokkaisiin Google-hakuihin ja pari sellaista paljon mainostettua kikkaa, jotka ovat täyttä potaskaa.

Suurin osa meistä käyttää Googlea joka päivä. Tietoa löytyy loputtomasti, mutta joskus juuri sen oikean tiedon kaivaminen esiin voi olla yllättävän tuskallista. Tässä siis 5 parasta vinkkiä siihen, miten tehdä Google-hauista tehokkaampia!

On äärimmäisen kätevää, että kaikki mahdollinen tieto on vain muutaman näppäilyn päässä, mutta loputtomien hakutulosten joukosta olla vaikea löytää juuri sitä oikeaa. Niinpä Listafriikki kokosi kasaan joukon vinkkejä, joilla tiedonhaku on tehokkaampaa ja hakutuloksia saa kätevästi tarkennettua vastaamaan juuri haluttua asiaa.

Taustatyötä tehdessäni törmäsin yleiseen ilmiöön: moni vinkki oli täyttä potaskaa tai ainakin pahasti vanhentunut.

Monet hyvin arvostetut mediat, myös Suomessa, ovat listanneet varsin hiljattainkin ”tajunnanräjäyttäviä vinkkejä” Google-hakuihin, mutta osa niistä on käytännössä täysin turhia. Listan luettuasi tiedät, mitkä kikkailut kannattaa suosiolla jättää historiaan.

Joten Listafriikki esittelee nyt 5 parasta vinkkiä, joilla tiedonhaku tehostuu ja helpottuu. Nämä kannattaa painaa mieleen, olit sitten töissä, koulussa tai googlailet ihan vain huviksesi vapaa-aikana.

Advertisement

Ja sitten kevennyksenä vielä ne pari kikkaa, jotka on syytä kiertää kaukaa!

1. Ajankohdalla on väliä

Etsit tietoa vaikkapa Suomen edellisestä presidentistä Sauli Niinistöstä, mutta haluat tietää, mitä hänestä kirjoitettiin ennen presidenttiyttä. Silloin hakukenttään kannattaa kirjoittaa sauli niinistö before:2012. Hakutuloksissa on mukana ainoastaan ennen vuotta 2012 julkaistu materiaali.

Tai ehkä haluat ajankohtaista tietoa ylioppilastutkinnosta? Sillon hakukenttään voi kirjoittaa ylioppilastutkinto after:2023, jolloin hakutuloksissa on ainoastaan uutisia ja tietoa, jotka on julkaistu vuoden 2023 jälkeen. Eli tuloksissa on ainoastaan kaikkein tuorein tieto.

Googlen omaa työkalut-valikkoa ei myöskään kannata unohtaa, sillä sen avulla saa rajattua hakutulokset päivämäärän mukaan.

Voit hakea esimerkiksi viimeisen tunnin aikana julkaistuja uutisia tai ottaa mukaan jutut viimeisen vuoden ajalta. Voit myös määrittää itse tarkan ajanjakson. Jos mielesi tekee muistella, miten koronaviruksesta uutisoitiin ennen pandemian julistusta, niin hae kyseisellä sanalla ja määritä ajanjaksoksi tammikuu 2020. Voi pojat, miten maailma muuttui!

2. Etsi tietoa vain yhdeltä sivustolta

Muistat lukeneesi Listafriikistä mielenkiintoisen jutun pilvistä ja se on löydettävä tällä sekunnilla.

Advertisement

Kirjoita Googlen hakukenttään site:listafriikki.com pilvet ja tuloksena saat kaikki Listafriikin jutut, jotka liittyvät pilviin.

Tämä vinkki toimii toki kaikilla muillakin sivustoilla. Muista jättää välilyönti pois kaksoispisteen perästä!

3. Hakua voi rajata muillakin sanoilla

Site-sanan lisäksi hakutuloksia voi rajata muillakin sanoilla.

Related etsii niitä sivustoja, jotka ovat samankaltaisia kirjoittamasi verkko-osoitteen kanssa. Jos kirjoitat hakukenttään related:amazon.com, etsii hakukone muita verkkokauppoja. Amazon-verkkokauppaan liittyvät tulokset sen sijaan on suodatettu pois.

Filetype-sanalla voit rajata haun vain tietynlaiseen tiedostomuotoon. Jos haluat löytää tietoa ilmastonmuutoksesta, mutta et välittäisi lukea tuoreimpia uutisia, voit koittaa kirjoittaa hakukenttään ilmastonmuutos filetype:pdf. Tällöin hakutuloksissa on mukana vain pdf-tiedostoja, joissa puhutaan ilmastonmuutoksesta. Tiedostotyypin mukaan hakeminen on erityisen hyödyllinen työkalu opiskelijoille.

Define-sanalla voi etsiä englanninkielisen määritelmän oudolle sanalle. Jos vieras kieli ei luonnistu, niin määritelmäkin on turha, mutta samalla haulla saa myös käännöksen haluamalleen kielelle.

Advertisement

4. Merkit auttavat tarkentamaan Google-hakua

Miinusmerkki (-) rajaa hakutuloksista haluamasi sanan pois. Ajatellaan, että etsit tietoa sellaisesta kissaeläimestä kuin puuma. Jos googlaat puuma-sanalla, niin valitettavasti iso osa hakutuloksista liittyy ”nuorempia miehiä jahtaavaan vanhempaan naiseen”.

Ensinnäkin: hohhoijaa, miten väsynyttä. Ja toiseksi: kiitos ei, en halua testata kyselyn avulla, että onko minulla puuman ominaisuuksia.

Hakukenttään voi siis kirjoittaa puuma -nainen, jolloin saa relevanttia tietoa kyseisestä eläimestä.

Plusmerkki (+) toimii luonnollisesti päinvastoin. Pysytään kissaeläimissä ja otetaan esimerkiksi ilves.

Ilves-sanalla haettaessa tulokset ovat sivu toisensa jälkeen täynnä tamperelaista urheilua, mikä ei sinänsä ole väärin, mutta ärsyttävää, jos hakee tietoa luontokappaleesta. Miinusmerkkiäkin voisi käyttää hakemalla esimerkiksi ilves -jääkiekko -jalkapallo, mutta siltikin Googlen ehdottamat sivut ovat pitkälti urheiluseuraan liittyviä.

Advertisement

Mutta jos hakukenttään kirjoittaa ilves +eläin, niin silloin ollaan asian ytimessä. Tällöin hakutuloksissa ovat ne sivustot, joilla puhutaan eläinlajista.

5. Ajastin näppärästi päälle

Googlen ajastimen saa päälle kirjoittamalla hakukenttään ajastin. Se lähtee heti automaattisesti laskemaan sekunteja viidestä minuutista alaspäin, mutta halutun ajan voi säätää kätevästi myös itse.

Englanniksi ajastin toimii hieman näppärämmin. Riittää, kun hakukenttään kirjoittaa esimerkiksi set timer to 20 minutes, niin aika lähtee juoksemaan ilman lisäsäätöjä. Ja Google kyllä ymmärtää vähemmästäkin; sille riittää timer 20 mins tai jotain edes sinne suuntaan, niin johan alkaa kello käymään.

Ajastimen kanssa samassa laatikossa on myös sekuntikello, jos on tarve ottaa aikaa.

*

Ja sitten siirrytään niihin vinkkeihin, jotka on syytä viskata romukoppaan

Advertisement

Lainausmerkit ovat historiaa

Lainausmerkit ovat tarkemman Google-haun klassikko. Tämän vinkin monet ovat varmasti kuulleet: Eli jos haluat etsiä reseptiä vaikkapa vegaaniseen juustokakkuun, niin hakusanat on syytä kirjoittaa lainausmerkkien sisään. ”Vegaaninen juustokakku” antaa hakutuloksissa vain niitä ohjeita, jotka koskevat vegaanisia juustokakkuja. Jos lainausmerkit jättää pois, niin hakukone etsii sellaisia sivustoja, joissa sanat vegaaninen ja juustokakku mainitaan, mutta sikin sokin siellä täällä.

Heitä tämä vinkki välittömästi romukoppaan!

Google ei ainakaan enää toimi näin, vaan on nykyään fiksumpi. Lainausmerkit ovat turhat, sillä kyllä hakukone ymmärtää, että haluat tietoa nimenomaan vegaanisista juustokakuista.

Kaksi pistettä: voiko turhempaa olla!?

Kahdella pisteellä pitäisi pystyä hakemaan tietoa perustuen tiettyihin numeroihin. Kuulostaa äkkiseltään kätevältä työkalulta.

Sehän voisi toimia esimerkiksi silloin, jos olet aikeissa ostaa auton ja etsit kulkuneuvoa hintahaarukassa 5000-7500 euroa. ”Näppärän vinkin” mukaan hakukenttään kannattaa kirjoittaa auto 5000..7500 euroa ja taianomaisesti tuloksissa näkyvät ne myynnissä olevat autot, jotka sopivat budjettiisi.

Advertisement

Juu, ei tosiaan toimi näin.

Tätä ominaisuutta on ehdotettu käytettäväksi myös muun muassa vuosilukujen rajaamiseen. Haulla suomi 1917..1919 pitäisi saada rajattua hakutulokset koskemaan sivustoja, joilla kerrotaan itsenäisyytemme ensimmäisiä vuosia. Rima ei tosiaankaan ole korkealla, mutta tämä toimii hieman paremmin kuin hintahaarukan rajaaminen.

Tehokkaaksi tai hyödylliseksi kahden pisteen vinkkiä ei kuitenkaan voi missään nimessä kutsua.

Lue myös:

Continue Reading

Viihde

10 nerokasta elokuvamokaa, jotka olivat liian hyviä poistettaviksi

Julkaistu

Tämän listan elokuvamokat olivat liian hyviä blooberseihin, joten ne päätettiin kaikessa neroudessaan jättää lopulliseen elokuvaan.

Aina sattuu virheitä, myös isolla rahalla valmistuvien leffojen kuvauksissa. Tämän listan elokuvamokat olivat kuitenkin niin loistavia, että ne jätettiin lopulliseen versioon.

Jo DVD-aikana, ja etenkin YouTuben ansiosta, katsojat saavat halutessaan nauttia suosikkinäyttelijöidensä pilalle menneistä otoksista ja toilailuista kuvauspaikalla. Nuo tunnetaan paremmin nimellä bloopers.

Yleensä kaikki virheet yritetään viimeistään leikkausvaiheessa poistaa, mutta joskus yllättävä tapahtuma käsikirjoituksen ulkopuolelta voi tuoda kohtaukseen aivan uudenlaisen mausteen, ja se on pakko ottaa mukaan lopulliseen elokuvaan,

Nämä Listafriikki keräämät elokuvamokat olivat liian hyviä poistettaviksi, ja nämä alunperin pilalle menneet kohtaukset ovat itseasiassa nousseet elokuvamaailman legendaarisimpien otosten joukkoon. Täysin vahingossa.

Hoffman huutaa taksikuskille

Advertisement

Vuonna 1969 julkaistu Keskiyön cowboy -elokuva rikkoi aikanaan rajoja monellakin lailla. Brittiläisen John Schlesingerin ohjaama elokuva oli Yhdysvalloissa X-rated eli se sai korkeimman ikärajasuosituksen, minkä takia se ei päässyt laajaan levitykseen. Siitä huolimatta Keskiyön cowboy voitti kolme Oscar-palkintoa, mukaan lukien se tärkein: Paras elokuva. 

Yksi elokuvahistorian kuuluisimmista lausahduksista on peräisin Keskiyön cowboysta ja sen vaarallisesta kuvaustilanteesta. Elokuvan tekijöillä ei ollut lupaa sulkea New Yorkin katuja Jon Voightin ja Dustin Hoffmanin esittämien hahmojen pitkälle kävelykohtaukselle, joten se piti kuvata lennosta käyttämällä piilotettuja kameroita väkijoukoissa ja pysäköidyissä autoissa.

Vasta viidestoista otos oli sellainen, jossa kävelijät tai jokin muu New Yorkin hektisessä katukuvassa ei häirinnyt kuvausta ja kohtaus oltiin viimein saamassa purkkiin. Sitten taksi ajaa päin punaisia ja melkein tietä ylittämässä olleiden Voightin ja Hoffmanin päälle. 

Hoffman on kertonut olevansa tyytyväinen siihen, miten hänen aivonsa nappasivat tilanteesta alitajuisesti kiinni. Hän oli juuri huutamaisillaan taksikuskille: ”Hei, me olemme kuvaamassa elokuvaa ja sinä pilasit kohtauksen!”, mutta saikin pidettyä kiinni hahmostaan, löi auton konepeltiä ja huusi: ”I’m walkin’ here!”. Eeppistä!

John Malkovich saa tölkistä päähänsä

Advertisement

Elämäni John Malkovichina on vuonna 1999 valmistunut Spike Jonzen ohjaama elokuva. Turvatoimet eivät olleet tuolloin samaa luokkaa kuin nykyään, ja osa avustajista oli ohjaajan mukaan onnistunut tuomaan olutta lavasteisiin.

Nautittuaan tarpeeksi alkoholia, eräs avustaja oli valmis suureen hetkeensä. Hän heitti ohi ajavasta autosta tölkin John Malkovichin päähän ja huusi ”Hey Malkovich, think fast!”, mihin näyttelijä reagoi vain ainoalla järkevällä tavalla, kiroamalla. Mitään tällaista ei ollut tarkoitus tapahtua.

Ohjaaja Jonze ihastuikin kohtauksen saamaan yllättävään käänteeseen siinä määrin, että hän päätti ottaa sen elokuvaan. Kiitos Malkovichin hahmossa pysymisen, avustaja sai 100 dollarin palkkion sijasta seitsenkertaisen summan ja jäsenyyden näyttelijöiden ammattijärjestöön, koska nyt humalassa sekoilun myötä hänellä oli elokuvassa vuorosanoja.

Ben Stiller unohtaa vuorosanansa

Muotiteollisuutta satiirisesti kuvaavasta Zoolander-elokuvasta on jäänyt kiertämään ”But why male models?” -meemi.

Advertisement

Vuonna 2001 ensi-iltansa saaneessa elokuvassa David Duchovnyn esittämä käsimalli J.P. Prewett kertoo Ben Stillerin esittämälle päähenkilölle Derek Zoolanderille, miten miesmalleja on käytetty jo vuosisatojen ajan salamurhaajina.

Zoolander, joka ei ole penaalin terävin kynä, haluaa tietää miksi juuri miesmalleja, ”So why malemodels?”. Prewett vastaa heidän olevan täydellisiä tehtävään, koska tekevät mitä sanotaan eivätkä ajattele omilla aivoillaan. Hieman myöhemmin samassa kohtauksessa Ben Stiller unohtaa totaalisesti vuorosanansa, ja toistaa aiemman repliikkinsä ”But why male models?” aloittaakseen kohtauksen uudelleen.

Duchovny nappaa kuitenkin vitsistä kiinni ja improvisoi täydellisen vastauksen tollolle Zoolanderille. Stiller, joka toimi myös ohjaajana, piti Duchvovnyn näppärästä vastauksesta ja päätti leikkausvaiheessa ottaa juuri tuon version mukaan elokuvaan.

Dustin Hoffman, improvisaation mestari

Kyllä, Dustin Hoffman saa listalla toisenkin maininnan. Vuoden 1988 elokuva Sademies toi Hoffmanille Parhaan miespääosan Oscar-palkinnon ja se valittiin myös vuoden parhaaksi elokuvaksi.

Advertisement

Autistista neroa, Raymond Babbittia, näyttelevä Hoffman on eräässä kohtauksessa pienessä puhelinkopissa veljensä Charlie Babbittin (Tom Cruise) kanssa. Hoffmanilla oli ilmeisesti vastustamattomia ilmavaivoja, sillä hän päästi muutaman pierun pienessä tilassa, ja hahmossaan uskollisena pysyen ilmoitti Cruiselle tapahtuneesta.

Yllättävä tilanne olisi voinut päättyä naurunremakkaan, mutta Cruise oli heti kartalla ja jatkoi kohtauksen tekemistä improvisoiden. Ja hajuhaitoista huolimatta.

Ian McKellen lyö päänsä

Taru sormusten herrasta -trilogia on mieletön visuaalinen kokonaisuus, mutta yllättäen kaikkia kohtauksia ei ole tehty tietokoneavusteisesti. Ohjaaja Peter Jackson teki esimerkiksi hobittien kodit tarkoituksella pieniksi, ja leikki erilaisilla kuvakulmilla ja perspektiivillä.

Ensimmäisessä osassa, Sormuksen ritarit, Ian McKellenin esittämällä Gandalf-velholla on vaikeuksia mahtua liikkumaan Bilbo-hobitin asunnossa. Gandalf törmää kattokruunuun ja sen jälkeen kattoparruun. Jälkimmäinen ei kuitenkaan ollut käsikirjoitettua, mutta Jackson ihastui McKellenin aitoon reaktioon ja naurahdukseen niin paljon, että päätti pitää kolauksen elokuvassa. 

Advertisement

Lue myös: 10 elokuvien erikoistehostetta, joita ei yllättäen ole tehty tietokoneella

Viggo Mortensenin tuskallinen kohtaus

Otetaan perään toinen, saman elokuvasarjan kivulias moka. Viggo Mortensenin esittämä Aragorn on turhautunut ja vihainen, koska sormusten ritareiden tilanne ei näytä valoisalta: Merry ja Pippin on siepattu ja Boromir on kuollut. Aragorn luulee, että myös hobitit ovat menehtyneet – ja on raivoissaan.

Ohjaaja Jackson ei kuitenkaan ollut tyytyväinen Mortensenin tunnelataukseen ja halusi tältä enemmän tuskaisuutta. Monen epäonnistuneen otoksen jälkeen Mortensen potkaisi voimalla maassa ollutta kypärää ja polvistuu sen jälkeen hillittömästi huutaen. Vihdoin Jackson on tyytyväinen. 

Mutta Mortensen ei vain näytellyt, sillä häneltä oli juuri murtunut kaksi varvasta potkun seurauksena. Karjaisu oli kuitenkin niin vakuuttava, että se pääsi elokuvaan.

Advertisement

Al Pacinon täydellinen heittäytyminen rooliin 

Vuoden 1992 Naisen tuoksu -elokuvan loppu puolella on kohtaus jossa Al Pacinon esittämä Frank Slade kävelee New Yorkin kaduilla yhdessä Chris O’Donnellin esittämän Charlien kanssa. Sokea Slade kävelee päin roskista ja kaatuu, jolloin Charlien auttaa hänet tietenkin ylös.

Kohtaus oli täysin suunnittelematon. Pacino, joka sai roolistaan kauan odottamansa Oscarin, oli niin uppoutunut hahmoonsa, että rajoitti näkökenttäänsä kaikin mahdollisin keinoin. Hän tuijotti kaukaisuuteen tai yritti olla kohdentamatta katsettaan mihinkään.

Toteutus oli onnistunut, sillä kaatumisen aikana Pacino pysyi koko ajan roolissaan, ja ohjaaja Martin Brest halusi pitää kohtauksen sellaisenaan, sillä se kuvasi hienolla tavalla hahmon haavoittuvaisuutta.

Leonardo DiCaprion verinen käsi

Tälläkin listalla on ollut monta esimerkkiä kohtauksista, joissa näyttelijä on loukannut itseään ja juuri se otos on päässyt elokuvaan. Mutta Leonardo DiCaprion verta vuotava käsi toi Django Unchained -elokuvan kohtaukseen aivan mielettömän säväyksen, ja se oli täysi vahinko.

Näyttelijät ovat sanoneet, että vuonna 2012 julkaistun elokuvan tekeminen kesti ikuisuuden, koska ohjaaja Quentin Tarantino halusi lukuisia otoksia kustakin kohtauksesta. Tässä kyseisessä tilanteessa DiCaprion esittämä elokuvan pahis on juuri keskellä rasistista paasaustaan, kun hän ties monettako kertaa lyö kätensä raivon vallassa pöytään ja läimäyttää kämmenensä pieneen kristallilasiin. Lasi hajoaa ja viiltää suuren haavan DiCaprion käteen.

Advertisement

Näyttelijä ei kuitenkaan keskeytä kohtausta, vaan vetää sen kunnialla loppuun, nyppien kaiken kruununa lasin kappaleita verisestä kädestään.

DiCaprio itse on sanonut, että jatkoi vain vaistomaisesti roolissaan ja kohtauksen jälkeen kuvausryhmä ja muut näyttelijät antoivat hänelle suosionosoitukset seisaallaan. Syvä haava vaati tikkejä.

DiCaprio ehdotti, että hän voisi seuraavassa tilanteessa elokuvan hengen mukaisesti levittää verta vastanäyttelijän kasvoille, mistä Tarantino innostui. Kerry Washingtonin onneksi siinä kuitenkin käytettiin jo tekoverta!

Loput DiCaprion kohtaukset kuvattiin sekä käsi siteessä että ilman, jotta ohjaaja voisi sitten valita mieleisensä lopulliseen elokuvaan. Näyttelijä oli tyytyväinen, että Tarantino päätti pitää verisen version.

Sylvester Stallone saa appelsiinin

Advertisement

Vuonna 1976 valmistunut Rocky oli menestyselokuva niin yleisön kuin kriitikoidenkin silmissä. Se tehtiin kuitenkin vain 1 miljoonan dollarin budjetilla, joten tuotantotiimillä ei ollut käytössään kaikkia mahdollisia resursseja. Mutta niin kuin elokuva todisti, pienelläkin rahalla (ja leffabisneksessä miljoonasta voi niin sanoa) saa priimaa aikaan.

Pieni budjetti tarkoitti myös vähäistä avustajamäärää ja luovuutta kuvauspaikoissa. Rocky Balboan legendaarinen lenkkeily läpi Philadelphian katujen oli täysin suunnittelematonta siinä mielessä, että katuja ei suljettu normaalilta liikenteeltä ja elämältä.

Kohtaus, jossa Sylvester Stallonen esittämä Rocky juoksee italialaisen ruokatorin läpi, kuvattiin moneen kertaan. Ihmiset kadun varrella eivät tiedä ollenkaan, mistä on kyse. Ja vaikka he näyttävät seuraavan katseillaan ”oman kaupungin nyrkkeilijäsuuruutta”, ihmettelevät he todellisuudessa kadulla edes takaisin juoksevaa miestä ja hänen edellään ajavaa kuvausautoa. 

Mieleenjäävä hetki on se, kun joku mies heittää Rockylle appelsiinin kesken juoksun. Se oli täysin spontaani teko kuvausten ulkopuoliselta henkilöltä. Miestä ei oltu kehotettu tekemään niin, eikä hän tiennyt pääsevänsä maailmankuuluun elokuvaan. Stallone ja ohjaaja John Avildsen halusivat ehdottomasti pitää yllättävän hedelmätuokion elokuvassa.

Julia Robertsin yllättynyt nauru

Pretty Woman. Romanttisten komedioiden aatelistoa. Vuonna 1990 valmistuneen elokuvan juonen varmasti monet tietävät, mutta erittäin pikaisesti ja mutkat suoriksi vetäen: Richard Geren esittämä varakas liikemies Edward rakastuu Julia Robertsin esittämään Vivianiin, joka on prostituoitu.

Advertisement

Edward ojentaa Vivianille eräässä kohtauksessa korurasian ja napsauttaa sen kiusoitellen naisen sormille. Kohtaus oli itseasiassa Geren ja ohjaaja Gary Marshallin yhteinen suunnitelma: he halusivat säikäyttää ja vähän herätellä tuolloin 23-vuotiasta Robertsia, joka usein tuli kuvauksiin väsyneenä edellisen illan bilettämisestä.

Kävikin niin, että Robertsin aito säpsähdys ja nauru olivat niin lumoavia, että vitsiksi tarkoitettu pätkä päätyi viime hetkellä leffan lopulliseen versioon, ja siitä tulikin yksi elokuvan rakastetuimmista kohtauksista. Monien mielestä se on myös se yksittäinen hetki, jossa Julia Robertsista tuli Julia Roberts.

Lue myös:

Continue Reading

Viihde

Kidutusta, käsimerkkejä ja kahvi kakattaa – Listafriikin vuoden 2023 luetuimmat listat

Julkaistu

Vuoden vaihtuessa on perinteiseen tapaan aika summata suosituimmat jutut: Tässä ovat vuoden 2023 luetuimmat!

Se olisi tämä vuosi pulkassa, joten niinpä jo perinteiseen tapaan Listafriikki julkaisee teidän lukijoiden suosikit eli tässä tulevat vuoden 2023 luetuimmat listat.

Listafriikin historian neljäs vuosi päättymässä ja ainakin toimituksessa odotellaan ja suunnitellaan jo innolla tulevaa.

Ennen kuin pistetään ranttaliksi uudenvuoden kunniaksi, niin haluamme esittää nöyrimmän kiitoksen kaikille teille lukijoille. Vaikka listojen tekeminen onkin mielettömän kiinnostavaa ja hauskaa puuhaa, olisi aika tylsää, jos niitä ei kukaan lukisi. Kiitos myös kaikille viestejä lähettäneille! Teidän lukijoiden antamat palautteet lämmittävät aina kovasti mieltä.

Toivottavasti jatkat Listafriikin parissa myös ensi vuonna! Hyvää uutta vuotta kaikille!

10. Miksi kahvi aiheuttaa välittömän kahvihädän?

Tämä lista on viihdettä sieltä parhaimmasta päästä! Toki mukana on ihan tutkittua ja tieteellistä faktaa aiheesta, joka on ilmiönä tuttu varmasti lähes kaikille kahvinjuojille. Eli miksi kahvi laittaa suolen toimimaan niin nopeasti ja vastustamattomasti?

Reaktiota on selitetty erilaisilla aineilla, joita kahvi sisältää, mutta mitään yksittäistä ja tyhjentävää vastausta ei ole olemassa. Se on monen asian summa. Mutta koska lista on yksi vuoden luetuimmista, niin selvästi ”ongelma” on varsin yleinen ja aiheuttaa paljon pohdintaa.

Lue tästä: Miksi kahvi aiheuttaa välittömän kahvihädän?

9. Top 10 historian pahimmat kidutusmenetelmät piinapenkistä Juudaksen tuoliin

Helmikuussa 2021 julkaistu lista oli kaikessa karmeudessaan yksi kirjoittajan omista suosikeista, joten luotto on ollut kova myös teihin lukijoihin – eikä muuten ole tarvinnut pettyä! Selvästi meillä kaikilla on samoja (kummallisia) kiinnostuksen kohteita!

Listalla selviää se, mikä on aito ja alkuperäinen piinapenkki, ja mistä Game of Thrones -sarjan sekä 2 Fast 2 Furious -elokuvan tekijät olivat saaneet idean julmaan rottakidutukseen.

Lue lista tästä: Top 10 historian pahimmat kidutusmenetelmät piinapenkistä Juudaksen tuoliin

8. Aprillipäivä 2023: On taas aika pilailla kavereiden kustannuksella!

Nyt listataan koko joukko hauskoja ja harmittomia aprillipäivän piloja!

Aprillipäivän tienoilla tehdyt pilailulistat ovat teidän lukijoiden suosikkeja ja niitä luetaan käsittämättömän paljon vuodesta toiseen. Ja miksi ei luettaisi: Onhan jekkujen tekeminen läheisille mitä hauskinta puuhaa!

Aprillipila-listat eivät kuitenkaan nouse aivan luetuimpien kuumimpaan kärkeen, sillä vaikka piikki on järisyttävän korkea, niin se on myös terävä. Jostain kumman syystä aprillipäivän pilat eivät kiinnosta ympäri vuoden.

Mutta jos tekee mieli tehdä kiusaa vuoden vaihtuessa, niin ota ihmeessä vinkit käyttöön!

Lue lista tästä: Aprillipäivä 2023 – On taas aika pilailla kavereiden kustannuksella!

7. Pikku Myy on Nuuskamuikkusen isosisko – 5 hämmentävää faktaa muumeista

Muumit ovat lähellä kaikkien suomalaisten sydämiä, mutta näistä Tove Janssonin luomista satuhahmoista voi aina oppia jotain uutta. Tiesitkö, että Mörkö on naispuolinen hahmo? Tai että monet hahmot perustuvat ihan oikeisiin ihmisiin?

Muumi-lista ihastutti ja hämmästytti, joten ei ole ihme, että se nousi ryminällä vuoden luetuimpien listojen kärkijoukkoon.

Lue lista tästä: Pikku Myy on Nuuskamuikkusen isosisko – 5 hämmentävää faktaa muumeista

6. Top 10 maailman tulisimmat chilit ja muita polttavia chilifaktoja

Tällä listalla on luvassa poltetta, kyyneleitä ja hikoilua, kun listasimme maailman tulisimmat chilit! Lisämausteena tuliselle listalle ripoteltiin mielenkiintoisia chilifaktoja.

Chilien listaaminen tulisuusjärjestykseen ei yllättäen olekaan mikään yksinkertainen juttu, koska lajikkeiden järjestys vaihteli jonkin verran lähteestä riippuen. Lukemaan voi silti lähteä luottavaisin mielin, sillä kaikki tämä listan polttavat chilit ovat useimmissa listauksissa kärkikymmenikössä. Ja järkyttävän tulisia ovat varmasti kaikki!

Lue lista tästä: Top 10 maailman tulisimmat chilit ja muita polttavia chilifaktoja

5. Top 10 pahimmat huvipuisto-onnettomuudet

Mennäänkö tässä samaan kategoriaan kidutusmenetelmien kanssa? Ei kai sentään, mutta jostain syystä ihmismieli on sellainen, että kaikki kamala ja pelottava kiinnostaa! Ainakin tämä elokuussa 2022 julkaistu lista pahimmista huvipuisto-onnettomuuksista on kerännyt valtavasti lukijoita.

Toivottavasti se ei kuitenkaan ole muuttanut kenenkään kesäsuunnitelmia ja estänyt vauhdikkaita hurvittelupäiviä huvipuistoissa! Nyt talven pimeydessä listaa on mukavan turvallista lukea, sillä ehkäpä nämä kamalat tapaukset ehtivät unohtua ensi kesään mennessä.

Lue lista tästä: Top 10 pahimmat huvipuisto-onnettomuudet

4. Mandela-efekti: 10 esimerkkiä ihmisten vääristä yhteisistä muistikuvista

Vuoden 2023 luetuimmat -lista ei olisi mitään ilman Mandela-efektiä. Tämä lista on julkaistu helmikuussa 2020, joten se on peräisin aivan Listafriikin alkuajoilta. Tässä täytyy kuitenkin tarkentaa, että nyt tehdään listaa nimenomaan kuluneen vuoden luetuimmista, joten vuosien 2020, 2021 ja 2022 tilastot eivät ole mukana tässä.

Mandela-efekti kiinnostaa siis koko ajan tasaisesti ja sitä luetaan joka päivä. Ja paljon. Hämmästyttävä ilmiöhän tämä kerta kaikkiaan on; miten voi olla, että suuri joukko toisilleen tuntemattomia ihmisiä muistaa saman asian väärin!?

Opetettiinko sinulle koulussa, että Yhdysvalloissa on 52 osavaltiota? Oletko satavarma, että Darth Vader sanoo Star Wars -elokuvasarjan tunnetuimmassa repliikissä ”Luke, I’m your father”?

Väärin meni!

Lue lista tästä: Mandela-efekti: 10 esimerkkiä ihmisten vääristä yhteisistä muistikuvista

3. Suomalaiset sanonnat: Onko näissä mitään järkeä?

Samalla tavalla kuin edellisen kohdan Mandela-efekti, niin myös suomalaiset sanonnat listattiin aivan Listafriikin alkutaipaleella. Helmikuussa 2020 julkaistu artikkeli käsittämättömistä sanonnoista on pitänyt tiukasti paikkansa luetuimpien kärkijoukoissa.

Se on itse asiassa ollut kaikki nämä vuodet suvereeni ykkönen kaikkien aikojen luetuimpana, mutta tänä vuonna kärkipaikka vaihtui viime hetkellä. Palataan tähän ihan hetken kuluttua.

Suomalaisten sanontojen aarrearkku on pohjaton: sieltä löytyy selittämättömiä helmiä, mutta lopulta myös hyvin loogisia sananparsia.

Lue lista tästä: Suomalaiset sanonnat: Onko näissä mitään järkeä?

2. Top 10 maailman suosituimmat drinkit – löytyykö oma vakkarisi listalta?

Tämä maailmanlaajuisesti suosituimmista drinkeistä kertova lista julkaistiin lokakuussa 2022. Se ampaisi välittömästi luetuimpien joukkoon ja on vain nostanut suosiotaan kuukausi toisensa jälkeen.

Löytyykö sinun uudenvuoden tarjoiluistasi Manhattan, Margarita tai Negroni? Jos näin on, niin nautiskelet juuri niitä samoja drinkkejä, kuin kaikki muutkin maailmassa.

Lue lista tästä: Top 10 maailman suosituimmat drinkit – löytyykö oma vakkarisi listalta?

1. 10 käsimerkkiä – yllättävät alkuperät ja merkitykset

Kesäkuussa 2020 julkaistu lista käsimerkeistä on tehnyt tasaista nousua luetuimpien joukossa. Se oli luetuin listamme myös viime vuonna ja piti vahvasti paikkansa myös vuonna 2023.

Aivan viime hetkillä tämä lista kiilasi myös kaikkien aikojen luetuimmaksi. Juuri tällä hetkellä, kun kirjoitan, niin käsimerkit-listalla on 35 lukukertaa enemmän kuin suomalaisilla sanonnoilla.

35 lukukertaa on äärimmäisen pieni ero, kun kummankin listan kokonaismäärissä puhutaan sadoista tuhansista lukukerroista! Mutta voitto se on niukkakin voitto! Toki tätä vuotta on vielä hieman jäljellä, joten nähtäväksi jää, vaihtuuko ykkönen vielä vuoden 2023 viimeisinä tunteina.

Listalla ovat mukana muun muassa peukuttaminen, natsitervehdys ja käsimerkkien klassikko – keskari. Yllätyksekseni olin ottanut listalle myös kättelemisen, joka ei nyt varsinaisesti ole käsimerkki, mutta liippaa kai tarpeeksi läheltä – en muista, mitä tuolloin on tullut mietittyä.

Loppukevennyskin tällä käsimerkeistä kertovalla listalla on: Ulkomaalaiset sivustot nimittäin varoittelevat eräästä eleestä, jota ei missään nimessä kannata tehdä Suomessa, ellei halua joutua tappeluun.

Lue lista tästä: 10 käsimerkkiä – yllättävät alkuperät ja merkitykset

Onko joku näistä kymmenestä ollut tänä vuonna myös sinun suosikkisi? Vai mikä on ollut lempparilistasi? Kerro meille kommenttikentässä ⬇️⬇️

Continue Reading

Viihde

10 elokuvien erikoistehostetta, joita ei yllättäen ole tehty tietokoneella

Julkaistu

Tietokoneilla tehdyillä erikoistehosteilla saadaan aikaan upeita maailmoja, mutta joskus uskomattomimmat kohtaukset on tehty perinteisemmin keinoin. Tässä kymmenen vaikuttavaa kohtausta, joissa ei ole tietokoneella luotua kuvaa.

On uskomatonta, minkälaisia erikoistehosteita tietokoneella voidaan saada aikaan. Joskus perinteiset menetelmät vievät kuitenkin voiton!

Vaikka digitaalisesti saadaan tehtyä hyvinkin näyttäviä ja aidolta vaikuttavia kohtauksia (tai kokonaisia elokuvia), päätyvät monet ohjaajat valitsemaan toisen reitin. Sitä, onko reitti helpompi vai halvempi, on vaikea sanoa, mutta ainakin tämän listan tapauksissa valinta on onnistunut nappiin.

Nyt Listafriikki tarkastelee siis huikeita erikoistehosteita, joita ei ole tehty tietokoneella. Kohtaukset ja elokuvat ovat listalla satunnaisessa järjestyksessä, koska mukaan mahtuu niin tuoreita pätkiä kuin erikoistehosteita 80 vuoden takaa. Vertailu on hankalaa; ne ovat kaikki omalla laillaan upeita!

Inception

Christopher Nolan on ohjaajana tunnettu siitä, että hän haluaa käyttää elokuvissaan mahdollisimman vähän tietokonetehosteita. Erityisesti Inceptionin kohdalla se kuulostaa hassulta, kun miettii elokuvan huikeita unimaailmoja. Mutta nimenomaan Inceptionissa yllättävän moni kohtaus on tehty perinteisin keinoin.

Lontoolaiseen lentokonehalliin rakennettiin 3o metriä pitkä, pyörivä käytävä, jossa kuvattiin osa elokuvan upeimmista kohtauksista. Niiden purkittaminen vaati kolme viikkoa ja 500 hengen työryhmän.

Ennen kuvauksia näyttelijä Joseph Gordon-Levitt harjoitteli viikkokaupalla liikkumaan pyörivässä lavasteessa, ja opetteli minne oli hyvä astua ja minne irtotavarat putosivat. Harjoittelu piti aloittaa vaijereiden ja suojavarusteiden kanssa, mutta lopputulos tappelukohtauksineen oli kaiken vaivan arvoista.

Advertisement

Apollo 13

Ohjaaja Ron Howard halusi avaruuden painottomuudesta mahdollisimman realistisen kuvauksen tositapahtumiin perustuvassa Apollo 13 -elokuvassa. Hänen mielestään vaijereiden varassa leijuminen ja liikkuminen ei näyttänyt luonnolliselta, joten mistä apu? No tietenkin sieltä, missä tiedetään avaruuslennoista mahdollisimman paljon. Howard otti yhteyttä Nasaan.

Vuoden 1995 elokuvan kuvauspaikaksi valikoitui Boeing KC-135 lentokone, jossa myös oikeat astronautit harjoittelevat painottomuudessa oleskelua. Lentokone lentää vähän kuin vuoristoradassa ylös ja alas, ja aina korkeimmalla kohdalla sen annetaan pudota hetki vapaasti, kunnes taas lähdetään takaisin nousuun.

Tuolloin kaikki tavarat ja ihmiset koneen sisällä ovat 23 sekunnin ajan lähes painottomassa tilassa. Noin puolet Apollo 13 -elokuvan kohtauksista kuvattiin noissa olosuhteissa, mikä tarkoittaa suhteellisen montaa lentoa reilun kahden tunnin mittaiseen (valmiiseen) elokuvaan. 

Lentäjien keskuudessa nollagravitaatio-lentokoneet tunnetaan ”oksennus komeettoina” (engl. vomit comet), eivätkä elokuvantekijät tietenkään säästyneet raivoisalta pahoinvoinnilta. Erityisesti Kevin Bacon tunsi olonsa tukalaksi jokaisella kymmenistä lennoista. 

Advertisement

Ihmemaa Oz

Nyt mennään vuoteen 1939 ja Viktor Flemingin ohjaamaan Ihmemaa Oz -elokuvaan. Sitä pidetään edelleen yhtenä kaikkien aikojen merkittävimmistä elokuvista.

Ihmemaa Oz oli ensimmäinen filmi, jossa esitettiin tornado – uskottavasti. Nykypäivänkin standardeilla tornado on saatu tehtyä erittäin aidon näköiseksi, mutta sen saavuttaminen ei ollut mikään pikkujuttu. Erikoistehosteista vastaava Arnold Gillespie kokeili ensin kumista kartiota, mutta se ei näyttänyt tippaakaan oikealta. Sitten hän alkoi vanhana lentäjänä miettimään lentokentillä olevia tuulipusseja, jotka suppilon mallisina kiertyvät ja kaartuvat kuten tornadot. 

Gillespie valmisti ohuesta musliinikankaasta kymmenmetrisen tötterön, jonka hän kiinnitti vartavasten tehtyyn, liikutettavaan kehikkoon näyttämön katossa. Kankaan sisällä meni köysi lavan alle, ja kehikon sekä köyden avulla ”tornado” saatiin liikkumaan luonnollisesti. 

Liikkuvaan tornadoon puhallettiin joka suunnalta ruskeaa tomua, joka tunkeutui ohuen kankaan sisään luoden entistäkin todentuntuisemman vaikutelman.

Advertisement

Tahraton mieli

Tahraton mieli on Michel Gondryn ohjaama vuonna 2004 valmistunut taidokas sekoitus scifiä ja romanttista komediaa. Gondry halusi käyttää elokuvaa tehtäessä mahdollisimman vähän tietokonetehosteita, minkä takia näyttelijät muun muassa joutuivat juoksemaan lavasteiden poikki, jotta voisivat esittää itseään muistona samassa kohtauksessa.

Eräässä kohtauksessa Kate Winsletin ja Jim Carreyn roolihahmojen kokoero saatiin aikaan perspektiiviä muuttamalla. Keittiön lattia on kalteva ja pöydän pinta vino, joten Carrey on kuvassa huomattavasti kauempana, kuin miltä näyttää. Takana näkyvä liesi ja kaapit ovat suuria, pahvista tehtyjä malleja. 

Keittiöön sijoittuu myös toinen kohtaus, jossa parivaljakko on kylpemässä tiskialtaassa. Sitä varten rakennettiin erikseen valtava tiskipöytä hanoineen ja saippuoineen.

Samanlaista perspektiivillä ja erikokoisilla huonekaluilla kikkailua on käytetty myös Taru Sormusten herrasta -elokuvissa; sillä on saatu aikaan hobittien ja Gandalf-velhon kokoero.

2001: A Space Odyssey

Elokuva, jonka on vaikea uskoa olevan tehty yli 50 vuotta sitten. Stanley Kubrickin mestariteoksen visuaalisuus oli vuonna 1968 aivan omaa luokkaansa, ja se on pitänyt paikkansa scifi-elokuvien aatelistossa kaikkien tietokonetehosteilla tehtyjen spektaakkelien rinnalla.

Advertisement

Suurin yksittäinen hankinta elokuvan lavasteisiin oli 27 tonnia painanut, halkaisijaltaan 12 metrinen, jättimäinen ”maailmanpyörä”. Se lohkaisi elokuvan budjetista 750 000 dollaria. 

Mutta rahasta viis, pyörän avulla saatiin luotua painoton tila. Kohtaukset kuvattiin niin, että näyttelijät olivat koko ajan lähes paikoillaan ja pyörä lavasteineen liikkui kuin juoksumatto heidän allaan. Kuvakulmaa muuttamalla ihmiset saatiin kirjaimellisesti juoksemaan ympäri seiniä.

Dark Knight

Christopher Nolan pääsee ohjaajana listalle toistamiseen. Tällä kertaa vuoden 2008 Yön ritari -elokuvalla. Tuossa hänen Batman-trilogiansa toisessa osassa nähdään eeppinen ajoneuvojen joukkotuho, joka huipentuu perävaunurekan ympäripyörähdykseen. Monet ohjaajat tekisivät tällaisen kohtauksen pienoismalleilla, mutta kuten jo aiemmin todettua: Nolan on eri maata.

Stunt-koordinaattori Paul Jennings on kertonut heidän kokeilleen rekan pyöräyttämistä ensin isolla kiitoradalla, jotta voitiin olla varmoja, että auto käyttäytyy ilmaan räjäytettäessä niin kuin oli oletettu. Kohtaus kuvattiin keskellä Chicagoa, joten oli vaarana, että se paiskautuisi pankkien ikkunoista läpi.

Eikä rekkaa myöskään ohjattu etänä, vaan ratissa oli stunt-näyttelijä Jim Wilkey, joka ajamisen lisäksi räjäytti nappia painamalla allaan olleen rekan yläilmoihin.

Ihmissusi Lontoossa

Advertisement

Ihmissusi Lontoossa on John Landisin vuonna 1981 ohjaama kauhukomedia. Siinä nuori amerikkalainen David Kessler (David Naughton) alkaa muuttua ihmissudeksi ja muutos on tehty käsittämättömän hienosti. Kohtauksen tekemiseen ei ole käytetty lainkaan tietokoneita, joten kaikki mitä näet videopätkässä, tapahtuu siinä silmiesi edessä. Siitä voisi ottaa mallia moni digitaalisestikin tehty muodonmuutos.

Elokuvan maskeerauksesta vastannut Rick Barker valmisti lukuisia tekoruumiinosia: Susimainen käsi saatiin aikaan täyttämällä erilaisia ruiskuja ja putkia, ja alati kasvava karvapeite luotiin lisäämällä ihoon yksittäisiä karvoja prosessin edetessä. Kohta, jossa karvat näyttävät puskevan ihosta läpi, tehtiin itseasiassa käänteisesti: karvat vedettiin tekoihosta läpi.

Kun David-parka oli jo lähes muuttunut ja makaa lattialla tuskissaan, on näyttelijä itse melkein kokonaan lattian alla ja hänen päänsä jatkoksi oli tehty joukko eri vaiheessa olevia ihmissusivartaloita.

Lopullinen muutos tapahtuu kasvoissa. Robottipään erilliset osat työntyvät kallosta eteenpäin tarkoin kontrolloidussa järjestyksessä.

Maija Poppasen paluu

Advertisement

Vuonna 2018 valmistunut Maija Poppasen paluu -elokuva sisältää huimia fantasiakohtauksia, jotka tietenkin on tehty tietokoneella. Mukana on animaatiohahmoja, pilvissä lentämistä ja sukeltamista vedenalaiseen ihmemaailmaan. Noin pintaraapaisuna.

Mutta eräässä kohtauksessa ohjaaja Rob Marshall halusi käyttää vanhan koulukunnan taikatemppua. Näyttelijä Emily Bluntin esittämä täydellinen lastenhoitaja lähettää Pankin perheen lapset yksitellen kylpyammeeseen, josta hieman ennemmin on kurkistanut delfiini. Lapset sukeltavat vaahdon sekaan ja kohta Maija Poppanen kaatuu ammeeseen selkä edellä. 

Poppanen ja kumppanit eivät häviä kuvasta digitaalisesti vaan laskevat altaasta lähtevää liukumäkeä pitkin lattian alle.

Mission: Impossible – Ghost Protocol

Kun käsikirjoituksessa luki, että joku kiipeilee maailman korkeimmassa rakennuksessa, Dubaissa sijaitsevassa Burj Khalifassa, rupesi tuotantotiimi heti suunnittelemaan ja rakentamaan isoon halliin kopiota lasiseinästä. He eivät uskoneet kenenkään olevan niin hullu, että lähtisi oikeasti kiipeämään 828 metrisen pilvenpiirtäjän seinää.

Advertisement

Kukaan ei tainnut muistaa, että Mission: Impossible -elokuvien päänäyttelijä on Tom Cruise, joka rakastaa tehdä itse vaikeita ja vaarallisia stuntteja. 

Niinpä kuvausryhmä asettui vuonna 2010 Burj Khalifan vielä keskeneräiseen 123. kerrokseen, ja irrotti lukuisia ikkunoita kuvauksen onnistumiseksi. Ihan kaikkeen Cruisekaan ei pysty, sillä vaikka elokuvassa mies liikkuu pilvenpiirtäjän ulkopinnalla erikoishansikkaiden avulla, oli hän kuvausten ajan tiukasti turvavaljaisiin kytkettynä.

Lue myös: Kun taivas on kirjaimellisesti rajana – 10 maailman upeinta pilvenpiirtäjää

Paluu tulevaisuuteen II

DeLorean-niminen aikakone näyttää äkkiseltään tavalliselta autolta, mutta on kaikkea muuta. Se teki ensiesiintymisensä elokuvasarjan ensimmäisessä osassa vuonna 1985 ja sen avulla Marty McFly (Michael J. Fox) matkustaa ajasta toiseen.

Advertisement

DeLorean luonnollisesti lentää, mikä saadaan kuvattua pienoismalleilla ja vaijereilla. Mutta faneja oli pitkään mietityttänyt sarjan toisen osan kohtaus, jossa auto laskeutuu lennolta, ja jatkaa tiellä matkaansa Marty ja Doc (Christopher Lloyd) kyydissään. Kohtaus vaikuttaa jatkuvan saumattomasti eli ilman leikkausta, joten miten siinä on voitu onnistua? 

Huomaat varmaan videopätkässä kuvan etualalla olevan katuvalon. Sen pylväs on ratkaisevassa roolissa. Erikoistehosteista vastanneen Industrial Light & Magic -yhtiön työntekijät piilottivat paalun taakse jaetun ruudun, jonka toisella puolella pienoismalli DeLorean laskeutuu vaijereiden kanssa ja toisella puolella ajetaan normaalikokoisella autolla.

Pienoismallia liikutettiin sinisellä taustakankaalla, ja siihen yhdistettiin optisella printterillä valokuva kuvauskadulta. Lopuksi kaksi ruutua liitettiin yhdeksi katuvalon avulla. 

Lue myös:

Continue Reading

Viihde

Keitä ovat Naldarinho ja Porn Darry? Tässä ovat legendaarisen Pro Evolution Soccer -pelin hauskimmat tekaistut nimet

Julkaistu

Nyt nostetaan esille huippulista kesältä 2020: tässä ovat pro evolution soccer -jalkapallopelin hauskimmat nimet.

Listafriikki kaivelee arkistojen kätköistä huippulistoja, jotka ansaitsevat nousta kaikkien luettavaksi. Tänään vuoronsa saavat Pro Evolution Soccer -pelisarjan hauskimmat nimet ja vuodesta toiseen kiertävät julkkismyytit.

Seuraavan viikon ajan Listafriikki ottaa hieman kevyemmin, kun lomailemme koti-Suomessa. Julkaisemme kuitenkin eri kategorioista mielenkiintoisia listoja, ja tänään vuorossa on viihde.

Tässä siis koomisia nimiä Pro Evolution Soccer -jalkapallopelistä sekä sitkeästi pinnalla pysyvät julkkismyytit, jotka eivät siis pidä paikkaansa.

Pro Evolution Soccer- pelin hauskimmat nimet

Tällä listalla nostetaan esille huippulista kesältä 2020: tässä ovat pro evolution soccer -jalkapallopelin hauskimmat nimet.

Pelisarja Pro Evolution Soccer on aina jäänyt ikuiseksi kakkoseksi FIFA:lle, mitä tulee jalkapallokonsolipeleihin. Vaikka PES:illä on oma vannoutunut kannattajakuntansa, niin ei se kuitenkaan ikinä ole kyennyt lyömään suurinta kilpailijaansa suosiossa.

Mutta on yksi osa-alua, jossa PES pesee FIFA:n heittämällä: jalkapalloseurojen ja pelaajien nimet. Tämä johtuu siitä, että PES:iä valmistanut Konami-peliyhtiö ei omistanut oikeuksia nimien käyttöön, joten sen täytyi ryhtyä luovaksi.

Yhtiö teki parhaansa ja kaivoi ideariihessä esiin korvaavia nimiä, jotka edes hieman muistuttavat pelaajien oikeita nimiä. Ja ai että, minkälaisia helmiä Konamilla saatiin aikaan!

Nimien joukossa on melkoisen huvittavia kömmähdyksiä, jotka ovat huvittaneet kaikkia PES:iä pelanneita. Mukana ovat muun muassa Naldarinho ja Porn Darry – keitähän nämä herrat ovat todellisuudessa?

Vaikka peliä ei olisi koskaan pelannutkaan, naurattavat nämä keksityt nimet varmasti kaikkia.

LUE LISTA TÄÄLTÄ: Muistatko Pro Evolution Soccerin hauskimmat nimet? Tässä Top 10

10 sinnikkäästi pinnalla pysyvää julkkismyyttiä

Julkisuuden henkilöistä kirjoitetaan paljon ja osa tuosta on silkkaa potaskaa. Itse asiassa varmasti suurin osa on huhuja, joilla ei ole minkäänlaista totuuspohjaa.

Tällä listalla paneudutaan juuri näihin myytteihin, jotka eivät pidä paikkaansa, mutta joita silti vuodesta toiseen kerrotaan faktoina.

Yllättävän yleisiä ovat sellaiset salaliittoteoriat, että joku on lavastanut oman kuolemansa ja elää tätä nykyä julkisuudelta piilossa täysin uutta elämää. Näitä huhuja on levitelty muun muassa Michael Jacksonista ja Tupac Shakurista.

Käsittämättömiä väitteitä on esitetty myös muun muassa Jennifer Lopezin suurella rahalla vakuutetusta takapuolesta ja siitä, onko Stevie Wonder oikeasti sokea.

LUE LISTA TÄÄLTÄ: 10 julkkismyyttiä, jotka pysyvät sinnikkäästi pinnalla

Saattaisit olla kiinnostunut myös näistä listoista:

Continue Reading

Viihde

Maailman pelottavimmat kauhuleffat ja kiellettyjä Muumeja

Julkaistu

Nyt nostetaan luettavaksi pelottavimmat kauhuleffat sekä varsin erikoisista syistä kielletyt televisiosarjojen jaksot.

Listafriikki kaivelee arkistojen kätköistä huippulistoja, jotka ansaitsevat nousta kaikkien luettavaksi. Tänään esittelyssä ovat maailman pelottavimmat kauhuleffat ja tv-sarjojen kielletyt jaksot.

Mikä kauhuelokuva nostattaa sydämensykettä kaikkein eniten? Ja minkälaisia jaksoja televisiosarjoista on kielletty? Syyt kieltoihin ovat vähintäänkin erikoisia.

Seuraavan viikon ajan Listafriikki ottaa hieman kevyemmin, kun lomailemme koti-Suomessa. Julkaisemme kuitenkin eri kategorioista mielenkiintoisia listoja, ja tänään on vuorossa viihde.

Tässä siis hyytävän pelottavia kauhuelokuvia ja televisiosarjojen jaksoja, joiden esittämisten kieltäminen vaikuttaa hieman naurettavalta.

Top 10 pelottavimmat kauhuelokuvat

Jos kauhuelokuvat ovat yhtään sinun juttusi, niin tältä listalta löytyy mieleistä katseltavaa!

Listaus perustuu Broadbandchoices-sivuston tekemään tutkimukseen, jossa uhreilta – tai siis katsojilta – mitattiin lääkäreiden valvonnassa sydämensykettä, kun he katsoivat kauhuelokuvia. Mittauksista sitten laskettiin, mikä leffa on säikäyttänyt katsojia eniten.

Tietenkin on aina hyvin henkilökohtaista, minkälainen materiaali ketäkin pelottaa. Jotkut menettävät yöunensa yliluonnollisten tapahtumien vuoksi ja toisia taas pelottaa uhrejaan veitsi kädessä jahtaava sarjamurhaaja. Listalta löytyy jokaisen makuun tai painajaisiin jotakin.

Minkälaiset kauhuleffat ovat sinun mielestäsi kaikkein pahimpia? Vai onko kauhu parasta viihdettä, mitä löytyy?

LUE LISTA TÄÄLTÄ: Top 10 pelottavimmat kauhuelokuvat – Mikä nostattaa eniten sydämensykettä?

Erikoisia syitä kieltää tv-sarjojen jaksojen näyttäminen

Kuvakaappaus: KWMV Collection | YouTube

On joitakin televisiosarjoja, joiden kiistanalaisuus on ymmärrettävää. Mutta tällä listalla esitellään tunnettujen sarjojen sellaisia jaksoja, jotka on poistettu esityksestä varsin erikoisista syistä. Jotkut niistä käyvät pienen pohdinnan jälkeen järkeen, mutta useimpien kohdalla tekee mieli vain pyöritellä päätä.

Miksi muumijaksoja on jätetty näyttämättä Suomessa? Miksi pienten lasten suosikkiohjelma Pipsa Possu on sellainen, että yksi jakso on kokonaan hyllytetty Australiassa? Entä miksi Nalle Puh on julistettu Kiinassa pannaan?

Eri medioissa on nähtävillä koko ajan hyvinkin raakaa ja epäsopivaa sisältöä, joten ei voi kuin ihmetellä näitä kieltoja. Ihan selvää kukkahattuilua, vai mitä olet mieltä!?

LUE LISTA TÄÄLTÄ: 10 televisiosarjojen kielletyt jaksot, joita ei ole näytetty erikoisista syistä

Saattaisit olla kiinnostunut myös näistä listoista:

Continue Reading

Viihde

Hengenvaarallisia selfieitä ja älyvapaita haasteita – 10 järkyttävää sosiaalisen median aiheuttamaa kuolemaa

Julkaistu

Some on mahdollistanut paljon hienoja asioita, mutta kääntöpuoli on karmiva: tässä tulee 10 järkyttävää sosiaalisen median aiheuttamaa kuolemaa.

Sitä ei käy kiistäminen, etteikö sosiaalinen media olisi tuonut ihmisten elämään paljon uskomattoman mahtavia asioita. Toisaalta somen vaikutus voi silmänräpäyksessä aiheuttaa jonkun kuoleman.

Yhteydenpito toiselle puolelle maailmaa, samanhenkisten ihmisten löytäminen, kiireisen arjen keskellä ystävien elämässä mukana pysyminen – tämän kaiken erilaiset sosiaalisen median kanavat ovat mahdollistaneet. Moni on myös tehnyt sosiaalisesta mediasta menestyvän uran tai löytänyt sen välityksellä elämänsä rakkauden.

Mutta ei niin paljon hyvää, ettei jotain pahaakin.

Turhan moni on menettänyt henkensä sosiaalisen median vuoksi. Ehkä se täyttää elämämme liiaksi. Ehkä kuvittelemme, että ruudulla tai puhelimen näytöllä tapahtuvat asia eivät ole todellisia. Tekeekö sosiaalinen media meistä varomattomia vai tyhmiä, vai kenties sekä että?

Listafriikki kokosi kasaan listan järkyttävistä sosiaalisen median aiheuttamista kuolemista, jotka kamaluudessaan saavat meidät toivottavasti miettimään omaa käytöstämme netissä ja erilaisten sovellusten parissa.

Erilaiset älyvapaat haasteet

Tulihaaste, vesihaaste, Kylie Jenner -huulihaaste, kuvioita auringon polttamalla iholla… Mitä vielä? Kaikki voivat aiheuttaa pysyviä vaurioita, mutta haaste voi johtaa myös kuolemaan.

On hienoinen yllätys, että itsensä sytyttäminen tuleen on tähän mennessä aiheuttanut ”vain” vakavia palovammoja, vaikka haasteeseen kuuluu myös valelu sytytysnesteellä.

Jo paljon ennen nettiaikaa on kaverilta toiselle kiertänyt tukehtumispeli, jossa käydään tajunnan rajamailla estämällä itseltä hapensaanti. Valitettavan usein siinä käy huonosti. Sosiaalisen median myötä määrät ovat kasvaneet hillitsemättömästi, kun haasteita kuvataan nettiin ja niille voi ruudun takaa huoletta naureskella.

Vuoden 2019 toukokuussa 15-vuotias Mason Bogard hirtti itsensä (vahingossa), kun oli nähnyt somessa kiertävän haasteen. Hänen vanhempansa ovat ottaneet tehtäväkseen jakaa tietoisuutta sosiaalisen median hengenvaarallisista haasteista. Heidän mukaansa kaikkien vanhempien tulisi keskustella haasteiden ja videoiden vaarallisuudesta jo hyvin pienten lastensa kanssa, sillä nuorimmat tähän tukehtumishaasteeseen kuolleet ovat olleet vain 6-vuotiaita.

Kiusaaminen voi johtaa kuolemaan

Valitettavasti lapset ja nuoret ovat aina kiusanneet toisiaan ja aiemminkin rankka kiusaaminen on voinut johtaa kiusatun kohdalla lopulliseen ratkaisuun. Netin tuleminen antoi kiusaajille aivan uuden alustan, mutta sosiaalinen media vei kiduttamisen täysin uudelle tasolle. Kiusaajilla on ympäri vuorokauden yhteys kiusattuun, joten lapsi ei pääse missään vaiheessa pakoon. Tutkimusten mukaan kiusaamisesta johtuvat alle 20-vuotiaiden itsemurhat ovat yli kaksinkertaistuneet some-aikana.

Yksi näistä oli 14-vuotiaan Youtube-vaikuttaja James Rodemeyerin itsemurha vuonna 2011. Se sai osakseen paljon mediahuomiota. Rodemeyer oli avoimesti homoseksuaali ja puolusti videoillaan LGBTQ-yhteisön oikeuksia. Hän myös halusi tukea ja tsempata homoseksuaalisuutensa vuoksi kiusattuja seuraajiaan.

Hän oli kuitenkin myös itse rajun nettikiusaamisen kohteena, nykyisin jo suljetulla Formspring-sivustolla, ja päätyi lopulta tekemään itsemurhan. Rodemeyerin menehtyminen sai aikaan lakimuutoksia, joilla voidaan paremmin saada nettikiusaajat vastuuseen teoistaan.

Toivottavasti saadaan, koska teini-ikäiset viettävät sosiaalisen median kanavissa suurimman osan ajastaan. Paitsi kun nukkuvat, ja silloinkin puhelin on kädessä tai ainakin sen ulottuvilla.

Käytetäänkö kiusaamisen kitkemiseksi tarpeeksi kovia keinoja? Miten kiusaajia rangaistaan elinikäisten haavojen aiheuttamisesta tai lyhyen elämän päättymisestä?

Kohtalokas Facebook-status

Erot ovat aina hankalia. Varsinkin, jos ei erota sovussa. Ja varsinkin, jos eroa ruvetaan puimaan julkisesti somessa. Usein siitä kuitenkin selvitään hengissä.

Niin ei kuitenkaan käynyt 26-vuotiaan englantilaisen Sarah Richardsonin kohdalla. Hän oli jo aiemmin eronnut aviomiehestään Edward Richardsonista ja muuttanut pois parin yhteisestä kodista. Vuonna 2008 Facebook oli vasta tekemässä maailmanvalloitustaan, mutta ilmeisesti sen sisältö oli 41-vuotiaalle Edwardille elämää suurempi juttu.

Sarah oli vaihtanut parisuhdestatuksensa sinkuksi ja sekös oli tulistuttanut ex-miehen. Edward tunkeutui entisten appivanhempiensa kotiin, jossa Sarah väliaikaisesti asui, ja puukotti tämän hengiltä. Mies tuomittiin murhasta vähintään 17 vuodeksi vankeuteen.

Liikenneonnettomuudet

Älä tekstaa tai puhu puhelimessa samaan aikaan, kun ajat autolla. Sitä on meille toitotettu yli kaksikymmentä vuotta. Kuka olisi voinut arvata, että sosiaalinen media pitäisi liittää erikseen tuohon listalle?

Ehkä kaikki eivät osaa pitää tekstaamista ja postauksen tekemistä tai kuvan julkaisua samanlaisina häiriötekijöinä, mutta valitettavasti uutisista saa koko ajan lukea kolareista, joissa kuskin tiedetään olleen aktiivisena jollain some-tilillään juuri onnettomuushetkellä.

Kalifornialainen 18-vuotias Obdulia Sánchez on yksi esimerkki siitä, mihin puhelimeen keskittyminen liikenteessä voi johtaa. Hän kuskasi 17-vuotiasta pikkusiskoaan Jacquelinea ja tämän ystävää vuonna 2017, ja kuvasi samalla live-videota Instagramiin. Sánchez menetti auton hallinnan, ajoneuvo pyöri pellolle ja kyydissä olleet tytöt, joilla ei ollut turvavöitä, lensivät ikkunasta ulos. Kaikki se oli nähtävillä suorana lähetyksenä sosiaalisessa mediassa.

Sánches, joka on kasvanut lapsuutensa ja teini-ikänsä puhelin kiinni kädessä, ei lopettanut kuvaamista edes siinä vaiheessa, kun hän huomasi pikkusiskonsa kuolleen onnettomuudessa. Hän jatkoi tilanteen kommentointia Instagramiin, kuvasi menehtynyttä sisartaan ja puhui seuraajilleen ruudun toisella puolella.

Sánches tuomittiin vankeuteen kuolemantuottamuksesta, hän on sittemmin vapautunut ja päätynyt uudelleen vankilaan aseen hallussapidosta. Ja liikennerikkomuksista.

Myspace-aresti johti murhaan

Hughstan Schlicker, 16-vuotias koululainen, vietti kaiken vapaa-aikansa Myspacessa, joka vielä tapahtuma-aikaan helmikuussa vuonna 2008 oli maailman suosituin sosiaalisen median kanava. Facebook ohitti sen vain muutama kuukausi myöhemmin.

Schlicker oli alkuvuodesta kirjoittanut Myspacessa pahasta olostaan ja suunnitelmistaan tehdä itsemurha. Kirjoitusten vuoksi poliisi oli aiemmin käynyt perheen luona, mutta niin poika kuin vanhemmatkin olivat kieltäytyneet ammattiavusta. Isä oli kuitenkin halunnut kontrolloida poikansa nettisurffailua ja kieltänyt nimenomaan suosikkisivusto Myspacen käytön. Schlicker ei ollut totellut, joten vanhemmat olivat ottaneet häneltä tietokoneen kokonaan pois.

Isälleen suuttunut teini päätyi äärimmäiseen ratkaisuun: hän otti aseen ja ampui isäänsä takaraivoon. Hätäkeskukseen hän soitti rauhallisena ja ilmoitti tappaneensa isänsä. Poliiseille Schlicker kertoi olleensa turhautunut ja raivoissaan, ja ampumisen olleen täysin tietoinen ratkaisu.

Oikeudessa kiihtymisen syyksi ja henkirikoksen motiiviksi paljastui Myspacen kieltäminen, ja Schlicker tuomittiin isänsä taposta 20 vuodeksi vankilaan.

Facebook vs tyttöystävä

Elokuussa 2015 Englannin luoteisosissa asunut 23-vuotias pariskunta ajautui riitelemään. Riidan aihe oli sama kuin usein ennenkin. Nyt erona oli se, että Terri-Marie Palmer oli saanut tarpeekseen poikaystävänsä Damon Searsonin Facebookin käyttämisestä. Searson kulutti kaiken aikansa sosiaalisessa mediassa.

Palmer lähetti viestin ystävälleen sanoen, että häntä ”ärsyttää suunnattomasti, kun Damon on vain Facebookissa eikä kuule tai näe häntä lainkaan silloin”. Facebookissa (missä muuallakaan?) lähettämänsä viestin jälkeen nainen oli tarttunut leipäveitseen ja lyönyt sen Searsonin rintaan kohtalokkain seurauksin. Aluksi Palmer väitti poliiseille, että Searson olisi puukottanut itseään, mutta nykyään oikea syyllinen istuu 12 vuoden kakkuaan tiiviisti telkien takana.

Varmasti monessa perheessä keskustellaan ja ehkä riidelläänkin sosiaalisen median käytöstä, mutta toivottavasti erimielisyydet jäävät vain sanailun asteelle!

Hengenvaaralliset selfiet

Kaikille pitäisi olla jo päivänselvää, että selfien ottaminen vaarallisessa paikassa on turhaa kuoleman kanssa leikkimistä. Silti sitä tehdään jatkuvasti. Ehkä kuvitelma on sellainen, että nuorena on voittamaton ja kuolematon – selfien otossa kuolleiden keski-ikä on 23 vuotta.

Tai sitten ollaan valmiita riskeeraamaan oma henki maineen, kunnian ja ”hienon” Instagram-kuvan takia. Satoja, ehkä jopa tuhansia, ihmisiä on pudonnut kuolemaan, hukkunut tai saanut kohtalokkaan sähköiskun vain saadakseen lisää tykkääjiä ja seuraajia.

Yksi ensimmäisistä (tiedossa olevista) selfie-kuolemista tapahtui Yhdysvalloissa, Utahin osavaltiossa, lokakuussa 2011. Kolme teini-ikäistä tyttöä poseerasi tuolloin junanradalla ja raportoi tekemisistään Facebookissa. He vilkuttivat ohiajavalle junalle, mutta eivät huomanneet toisesta suunnasta lähestyvää veturia.

Viimeisessä julkaistussa selfiessä junan valot jo näkyvät tyttöjen takana. Kuvaan oli saatetekstinä kirjoitettu: ”Seisomme aivan junan vieressä hahaha tämä on mahtavaa!!!!”.

He eivät kuulleet junan varoitusääniä, kulkuneuvoa oli mahdoton pysäyttää ajoissa ja kaikki kolme tyttöä kuolivat törmäyksessä.

Iranissa taisteltiin kahta tappajaa vastaan

Brittiläinen keltainen lehdistö uutisoi vuoden 2020 helmikuussa, että eräs opettaja oli parantanut itsensä koronaviruksesta juomalla viskiä. Samaan aikaan samoissa lehdissä kerrottiin, että käsidesin juominen tappaa viruksen elimistöstä.

Iranissa uutinen ”parannuskeinosta” levisi kulovalkean tavoin sosiaalisessa mediassa, kun ihmiset alkoivat jakaa tarinaa innokkaasti. Alkoholin myyminen ja nauttiminen on Iranissa uskonnon vuoksi kiellettyä, joten ihmiset ostavat laittoman viinansa trokareilta.

Monet viinaa laittomasti valmistavat tahot jatkavat juotavaa alkoholia myrkyllisellä metanolilla, ja joskus puhdasta metanolia myydään suoraan juotavaksi. Se ei maistu eikä haise erilaiselta kuin etanoli, mutta aiheuttaa pahoja sisäelin- ja aivovaurioita sekä kuolemaa.

Iranissa jouduttiin pandemian ensimmäisinä kuukausina kamppailla kahden vakavan tappajan kanssa: osassa maata metanolimyrkytykset veivät useampia ihmishenkiä kuin itse korona. Ja tämä vain siitä syystä, että jotkut ihmiset luottavat sokeasti siihen, mitä he sosiaalisesta mediasta lukevat.

Villieläinten kanssa poseeraaminen vol 1

Ihmiset voivat kyllä välillä käyttäytyä oksettavasti. Tässä kohtaa ei puhuta kenenkään ihmisen kuolemasta, vaan siitä, kuinka ihminen on tappanut eläimiä saadakseen napattua hyviä kuvia sosiaaliseen mediaan.

Vuonna 2016 Argentiinassa ja seuraavana vuonna Espanjassa huomattiin rannalla hädässä oleva delfiinin poikanen. Rannalla olleet ihmiset eivät kummassakaan tapauksessa auttaneet silminnähden stressaantunutta delfiiniä, vaan alkoivat kierrättää sitä henkilöltä toiselle, sylistä syliin, jotta kaikki saivat napattua selfien huonossa kunnossa olevan villieläimen kanssa.

Eräässä someen laitetussa, Espanjassa otetussa kuvassa villiä delfiiniä silittävä lapsi tukkii sen ilma-aukon, kun isä pitää eläintä paikallaan. Eläinten pelastusryhmän saavuttua paikalle oli delfiini jo menehtynyt. Eläinlääkärin mukaan kuolema johtui kuivumisesta, nestehukasta ja stressistä, mutta ainakin ihmiset saivat hyvää sisältöä some-kanaviinsa.

Argentiinassa lopputulos oli sama, mutta ihmiset puolustautuivat sillä, että heidän mukaansa eläin oli jo kuollut, kun he napsivat kuvia.

Itsekkyydellä ei ole rajaa!

Villieläinten kanssa poseeraaminen vol 2

Takaisinmaksun aika.

Jos eläinten kärsimys ei estä ihmistä käyttäytymästä idioottimaisesti, niin hidastaisiko tieto siitä, että se voi koitua kuvaajan kohtaloksi?

Tuskin.

Rannalle päätyneet delfiinit ovat puolustuskyvyttömiä, mutta löytyy eläimiä, jotka pystyvät rokottamaan kamalalla tavalla ajattelemattomia ihmisiä.

Toukokuussa 2008 intialainen Prabhu Bhatara oli kuljettamassa häävieraita kotiin, kun hänen täytyi pysähtyä tien varteen pissalle. Bhatara huomasi lähistöllä loukkaantuneen karhun ja tajusi ainutlaatuisen selfie-hetken koittaneen. Karhu ei ollut poseeraustuulella, vaan nappasi kiinni mieheen ja raateli tämän hengiltä.

Näin sosiaalisen median aikana karmaisevinta (ihmishengen menettämisen jälkeen tietenkin) on se, että joku paikalla olleista ihmisistä kuvasi tapahtuman puhelimellaan.

Myös villinorsujen kanssa on niin Afrikassa kuin Aasiassakin ollut lukuisia tapauksia, joissa ihmiset ovat menneet liian lähelle laumaa ja tulleet tallotuiksi. Pohjois-Amerikassa suuret kansallispuistot varoittavat erikseen selfieiden ottamisesta villieläinten kanssa – hirvet, biisonit ja karhut kun eivät ymmärrä kuvan arvokkuutta.

Lue myös:

Continue Reading

Viihde

Vaarallisia painonvaihteluita ja viikkoja pyörätuolissa: 8 näyttelijää, jotka veivät rooliin valmistautumisen äärimmäisyyksiin

Julkaistu

Nyt esitellään 8 näyttelijää, jotka ovat vieneet kehonsa ja mielensä äärirajoille valmistautuessaan rooliinsa.

Näyttelijän työ on hurjan paljon muutakin kuin vain vuorosanojen opettelua. Tämän listan näyttelijät ovat vieneet itsensä äärirajoille päästäkseen roolihahmoonsa sisälle.

Elokuvarooleihin valmistautuminen kestää useita kuukausia, mutta joskus tuotannon tai näyttelijän itselleen asettamat vaatimukset roolihahmoon astumisesta ovat hulluuden rajamailla. Oli kyse sitten henkisestä tai fyysisestä valmistautumisesta.

Listafriikki esittelee joukon palkittuja näyttelijöitä, jotka uppoutuivat roolihahmoihinsa järjellisyyden rajoja hipoen.

Christian Bale

Christian Bale on tunnettu siitä, että hän pystyy viemään kroppansa ääripäästä toiseen, jos rooli niin vaatii.

Vuoden 2004 The Machinist -elokuvassa Bale esittää unettomuudesta kärsivää Trevor Reznikiä, jonka ihon alle pääsemiseksi hän kävi läpi yhden elokuvamaailman vaarallisimmista painon pudotuksista. Saavuttaakseen roolin vaatiman riutuneen ulkonäön Bale söi kuukausien ajan vain omenan ja kupillisen kahvia päivässä, ja alkoi polttaa tupakkaa pitääkseen nälän loitolla.

Hän karisti elopainostaan 29 kiloa, joka oli 9 kiloa enemmän, kuin mitä tuotannosta oli määrätty. Balen tavoitepaino oli vielä kaksi kiloa vähemmän, mutta siinä vaiheessa lääkärit tekivät selväksi, että mies ei saattaisi selvitä hengissä, jos edelleen pudottaisi painoa. 183-senttinen näyttelijä painoi kuvausten aikana vain 54 kiloa.

Kun The Machinist oli kuvattu, oli Balella vain kuusi kuukautta aikaa saada kaikki lihasmassa (ja vähän lisää) takaisin, sillä hänen oli astuttava Batmanin rooliin Batman Begins -elokuvassa. Elopainon kerryttäminen onnistui painoja nostamalla sekä pizzaa ja jäätelöä syöden.

Adrien Brody

Pianisti on vuoden 2002 elokuva, joka perustuu puolalaisen pianistin ja holokaustista selvinneen Władysław Szpilmanin elämään.

Päärooliin valittu Adrien Brody ei ottanut työtä kevyesti, sillä hän näki olevansa kykenemätön tuomaan oikealla tavalla esiin Szpilmanin kokemia kauheuksia. Saadakseen edes hienoisen kosketuksen kurjiin olosuhteisiin Brody antoi pois asuntonsa ja autonsa, ja muutti kahden matkalaukun kanssa pieneen yksiöön Eurooppaan pois perheensä luota.

Brody on haastattelussa kertonut kokeneensa elämässään surua ja menetyksiä, mutta ei koskaan nähneensä nälkää. Yksin eristyksessä vietetty aika sai hänet ymmärtämään, miten epätoivoiseksi nälkä voi ihmisen tehdä.

Vain kuudessa viikossa Brody tiputti painoa 13 kiloa jo valmiiksi hoikasta kehostaan , ja puntari näytti 185 senttiselle näyttelijälle pahimmillaan alle 60 kiloa. Roolisuoritus ei ottanut koville vain fyysisesti, sillä elokuvan synkkyys ajoi miehen kuvausten päätyttyä vuoden kestäneeseen masennukseen.

Daniel Day-Lewis

Kun puhutaan metodinäyttelemisestä eli vahvasta roolihahmoon eläytymisestä, nousee vuonna 2017 näyttelijän työstä eläkkeelle jäänyt Daniel Day-Lewis aina mukaan keskusteluun.

Vuoden 1989 tositapahtumiin perustuva elokuva Minun elämäni, jossa Day-Lewis näytteli CP-vammaista Christy Brownia, oli rooliin heittäytymistä parhaimmillaan – tai pahimmillaan.

Day-Lewis vietti paljon aikaa CP-vammaisten kuntoutuskeskuksessa ja päätti lopulta olla koko kuvausten ajan pyörätuolissa. Hän halusi käydä ravintoloissa ja kokea minkälaista elämä voi tuoliin sidottuna olla. Mies vaati myös, että hänelle syötetään kaikki ateriat ja että hänet kannetaan pyörätuolissa kuvauspaikalle, jos sinne pääseminen omin avuin ei lukuisten maassa risteilevien kaapeleiden vuoksi olisi mahdollista.

Viikkojen ajan kyyryssä istuminen mursi Day-Lewisiltä kaksi kylkiluuta, mutta omistautuminen toi hänelle parhaan miespääosan Oscar-palkinnon.

Rooney Mara

Valmistautuessaan Lisbeth Salanderin rooliin vuoden 2011 The Girl with the Dragon Tattoo -elokuvassa, halusi Rooney Mara näyttää tismalleen Stieg Larssonin Miehet jotka vihaavat naisia -romaanin tietokonehakkerilta.

Salanderilla on kirjassa lävistyksiä niin korvissa, kulmissa, nenässä kuin nänneissäkin, joten Mara päätti, että niin on oltava myös elokuvassa, ja marssi lävistäjälle. Hänellä ei ennestään ollut reikiä edes korvissa.

Mara on haastatteluissa kertonut, että päätös kahdestatoista uudesta lävistyksestä oli välittömästi selvä, eikä hän ole katunut sitä hetkeäkään.

Kuvausten jälkeen Mara otti pois lähes kaikki korunsa ja antoi lävistysten kasvaa umpeen. Poikkeuksen hän teki nännilävistystensä kanssa: ne hän päätti pitää elokuvan mahdollista jatko-osaa varten.

Jared Leto

Kuten aiemmin mainittu Christian Bale, myös Jared Leto on tunnettu äärimmäisyyksiin viedyistä painonvaihteluista.

Vuoden 2013 Dallas Buyers Club -elokuvassa Leto esitti Rayonia, transsukupuolista, HIV-positiivista naista, ja pudotti painoaan roolia varten lähes 20 kiloa. Riipaisevasta suorituksestaan hänet palkittiin Oscarilla.

Se ei kuitenkaan ollut ensimmäinen kerta, kun 30 Seconds to Mars -yhtyeen laulaja kävi läpi muodonmuutoksen. Vuosia aiemmin Leto esitti John Lennonin murhannutta Mark David Chapmania elokuvassa Chapter 27. Roolia varten mies lihotti itseään huimat 30 kiloa ja kärsi lisääntyneen painon takia nivelkivuista ja kohonneesta kolesterolista.

Kilot kertyivät nopeasti epäterveellisellä ruokavaliolla, joka koostui mikrossa sulatetusta jäätelöstä, johon oli sekoitettu oliiviöljyä ja soijakastiketta. Kuulostaa yököttävältä.

Shia LaBeouf

Toisen maailmansodan aikaan perustuvan Fury-elokuvan näyttelijäkaartista ei kukaan omistautunut roolilleen yhtä syvästi kuin Shia LaBeouf. Kun ohjaaja David Ayer kertoi työryhmälle, että hän haluaa jokaisen antavan projektille kaikkensa, oli LaBeouf valmiina haasteeseen.

Hän liittyi Yhdysvaltojen kansalliskaartiin eli armeijan reservijoukkoihin, ja otti vastaan kasteen kääntyäkseen kristityksi. LaBeouf tatuoi ristin käteensä ja työskenteli kuukausien ajan 41. jalkaväkirykmentin papin, kapteeni Yatesin, apulaisena.

Hän kuuli sotilailta, että aktiivisella sota-alueella peseytyminen on usein mahdotonta, joten hän päätti koko kuvausten ajan olla käymättä suihkussa. Tehdäkseen roolihahmostaan vielä autenttisemman LaBeouf kieltäytyi maskeeraamalla tehdyistä haavoista, ja sen sijaan viilsi itse veitsellä poskensa auki, toistaen saman joka päivä.

Loppusilauksena LaBeouf poistatti yhden hampaistaan ”syrjäkujalla” olevalla hammaslääkärillä, sillä kukaan muu ei suostunut vetämään tervettä hammasta irti.

Natalie Portman

Jo valmiiksi pienikokoinen Natalie Portman laihtui 9 kiloa vuoden 2010 Black Swan -elokuvaa varten.

Portman esitti ballerina Nina Sayersia, ja halusi opetella ja tanssia elokuvan koreografian itse. Onneksi hänellä oli edes hieman taustaa lapsuuden balettiharrastuksen myötä, mutta harjoittelu oli ankaraa. Portman treenasi tanssimista kahdeksan tuntia päivässä, kuusi päivää viikossa, yli vuoden ajan. Se tarkoitti tuhottoman pitkiä työpäiviä, sillä samaan aikaan hän kuvasi muita elokuvia.

Toki Portmanilla oli sijaisnäyttelijänä oikea balettitanssija, mutta hän halusi silti saada omat osuutensa näyttämään mahdollisimman aidoilta. Myöhemmin hän on kertonut, että ei ollut ollenkaan ymmärtänyt, mihin oli lähdössä mukaan. Kalorit vedettiin ruokavaliossa minimiin, eikä hän riutuneen ja äärimmilleen viedyn kehonsa vuoksi pystynyt pahimpina aikoina nukkumaan.

Portman on haastattelussa sanonut, että Black Swan -elokuvan kuvaamisen aikana hän ymmärsi ensimmäisen kerran sen, miten näyttelijä voi tuhoisalla tavalla uppoutua roolihahmoonsa.

Jamie Foxx

Jamie Foxx esittää vuonna 2004 ensi-iltansa saaneessa Ray-elokuvassa päähenkilöä, muusikko Ray Charlesia.

Elokuvaa varten Foxx pudotti painoaan 14 kiloa paastoamalla ensin kokonaisen viikon, ja sen jälkeen treenaamalla ahkerasti ja noudattamalla kurinalaista ruokavaliota. Se ei kuitenkaan ollut näyttelijän suurin uhraus rooliin sisälle pääsemisessä.

Ray Charles sokeutui ollessaan seitsemänvuotias, joten Foxx suostui pitämään silmiensä päälle liimattuja tekoluomia jäljitelläkseen tarinan päähenkilöä paremmin. Vaikka Foxx sai ensimmäisinä viikkoina paniikkikohtauksia, halusi ohjaaja Taylor Hackford hänen omaksuvan sen ainaisen pimeyden, jota Charles joutui sietämään koko elämänsä.

Viikkojen ajan Foxxin silmät olivat liimattuina kiinni 14 tuntia päivässä ja välillä työryhmä jätti hänet pyörimään onnettomana lavasteisiin unohtaen, että hän ei näe. Mies on kutsunut kokemusta henkilökohtaiseksi vankilatuomiokseen. Roolisuoritus toi Foxxille lopulta parhaan miespääosan Oscar-palkinnon.

Lue myös:

Continue Reading

Suosituimmat