Yhteiskunta
Ei hammaslääkäripelkoisille! 10 faktaa hammashoidon hirveästä historiasta

Mikään määrä tarroja tai rohkaisua ei helpota lapsen hammaslääkäripelkoa. Ja usein tilanne vain pahenee aikuisena! Myöskään tämä lista hammashoidon hirveästä historiasta ei lievitä vastenmielisyyttä.
Listafriikki esittelee nyt hammashoidon historiaa kauheimpien menetelmien kautta. Tuhansien vuosien ajan hampaiden hoito oli lähinnä tuhojen poistamista ja kipujen lievittämistä eikä varsinaiseen ennaltaehkäisyyn juuri panostettu.
Nämä ”hoitokeinot” ovat onneksi ainakin suurimmaksi osaksi jääneet historiaan, mutta jos koet suurta hammaslääkäripelkoa, niin tämä lista ei välttämättä ole sinulle. Toisaalta, hammaslääkärille mennessä voi yrittää lievittää omaa jännitystä miettimällä, että ainakaan suuhun ei tungeta kuolleita hiiriä tai akkuhappoa.
Kaiken maailman tahnoja ja valkaisua virtsalla
Ihminen on käyttänyt hammastahnaa paljon kauemmin kuin hammasharjaa. Ensimmäiset harjat ilmestyivät käyttöön joskus 5000 vuotta sitten, kun egyptiläiset ja babylonialaiset rupesivat hankaamaan hampaitaan rispaantuneilla oksilla. Mutta jo kaksituhatta vuotta aiemmin Egyptissä oli keksitty ruveta käyttämään tahnaa. Ensimmäinen hammastahna ei ollut pepsodenttia ja colgatea, vaan luotaantyöntävä sekoitus murskattua häränsorkkaa, tuhkaa ja munankuoria.
Myös Kiinassa ja Intiassa sekä antiikin Kreikassa ja Roomassa käytettiin hammastahnoja. Luovuus kukoisti, sillä purukalustoa putsattiin kaikella, minkä vähänkin arveltiin tehoavan. Murskattu luu ja simpukankuori olivat toimiva lisä, samoin kuin hiili ja kaarnakin. Suola ja yrtit olivat tahnoissa peruskauraa. Tulivuorten läheisyydessä asuvat lisäsivät tahnaan vulkaanista hohkakiveä.
Ja jos mennään hampaiden valkaisuun – antiikin Roomassa hampaita valkaistiin virtsalla. Eläimen pissakin kävi, mutta kyllä ihmisen virtsa oli parempaa; lähinnä myös siksi, että siitä voitiin kerätä veroa! Virtsa oli arvokasta tavaraa, jolla putsattiin toogia, parkittiin nahkaa, desinfioitiin suuta ja valkaistiin hampaita. Virtsan käyttäminen suuvetenä oli niin normaalia, että roomalaiset jättivät kadun varteen pottia, joihin ohikulkijoilla oli mahdollisuus pissata. Vaikka koko touhu kuulostaa ällöttävältä, niin virtsan sisältämä ammoniakki itse asiassa valkaisi hampaita varsin hyvin. Älä silti kokeile kotona!
Ei hammaslääkäriä lähellä? Parturi käy siis aivan hyvin!
Yksi hiustenleikkuu ja kaksi hampaanpoistoa, kiitos! Keskiajalla oli hyvin yleistä, että hammaslääkäriä ei joka kylässä tai kaupungissa ollut. Monessa paikassa oli kiertävä hammaslääkäri, joka ei tietenkään ollut ikinä silloin paikalla, kun ”juuri minun hammastani särkee”. Apua kyllä oli tarjolla, nimittäin monet parturit poistivat hampaita ja tekivät tarvittaessa muitakin suun alueen operaatioita.
Hampaiden valkaisu oli hyvin yleinen toive, johon parturit vastasivat lorauttamalla asiakkaan/potilaan hammasrivistöön typpihappoa. Hapon vaikutusta saatettiin tehostaa hiomalla hampaiden pintaa ensin metallisella viilalla. Käsittely kyllä valkaisi tehokkaasti, mutta oli äärimmäisen kivulias menetelmä ja syövytti lopulta kaiken hammaskiilteen pois.
Hammashoidon, tai paremminkin hampaiden poistamisen, lisäksi parturit tekivät pieniä kirurgisia toimenpiteitä, sillä vielä muutamia vuosisatoja sitten kirurgeja ei arvostettu tippaakaan. Yleislääkärit eivät alentuneet käsityönä pidettyyn kirurgiaan, joten parturit ottivat operaatiot kontolleen. Ja mikäs siinä: heillä oli sopivan terävää välineistöä myös siihen.
Tekohampaat vainajien hampaista
Vaikka hammashoito, ja nimenomaan ehkäisevä suun terveydenhoito, otti isoja edistysaskelia 1700-luvulla, oli hampaiden poistaminen silti varsin yleistä ja välttämätöntä.
Tekohampaita oli valmistettu luusta, metallista ja jopa puusta, mutta materiaalista riippuen ne lahosivat tai sitten hankasivat ikävästi ikeniä. Lontoossa hammaslääkärit kiskoivat rikkaille asiakkailleen uusia hampaita köyhiltä lapsilta, jotka saivat naurettavan pienen korvauksen menetetyistä hampaistaan.
Lukuisat sodat olivat kuitenkin karulla tavalla jättipotti hammaspotilaille ja -lääkäreille, sillä kaatuneet eivät enää tarvinneet hampaitaan. Vainajien hampaita oli toki käytetty muutenkin, mutta ne oli hankittu teloitetuilta tai hautoja ryöstelemällä. Kummassakin vaihtoehdossa hampaat olivat usein huonokuntoisia.
Nyt hampaiden keräämiseen erikoistuneet ryövärit – tai kauppiaat – kipittivät vain taistelukentille kiskomaan nuorten kaatuneiden sotilaiden hampaat. Hammaslääkäreille myydyt hampaat istutettiin potilaiden suuhun. Tunnettuja ovat muun muassa niin kutsutut Waterloo-hampaat, joita haalittiin verisen Waterloon taistelun jälkeen kesäkuussa 1815.
Kertomukset kymmenistä tuhansista käyttökelpoisista hampaista levisivät, ja myöhemmin 1800-luvulla käydyissä Krimin sodassa ja Yhdysvaltojen sisällissodassa oltiin myös hammasapajilla.
Vuosisadan lopulla tekohampaita ruvettiin valmistamaan metallista ja lopulta posliinista, joten näiltä osin saatiin hautarauha palautettua.
Kuolleita hiiriä hammassärkyyn
Hammassärky on sietämätöntä; sen tietävät kaikki siitä joskus kärsineet. Mitä sinä olisit valmis tekemään, jotta kipu lievittyisi? Laittaisitko hiiren tehosekoittimeen ja sivelisit muusia kipukohtaan?
Näin tehtiin muun muassa muinaisessa Egyptissä – ei tietenkään tehosekoittimella. Hiiri survottiin pieneksi ja sekoitettiin muiden ainesten kanssa. Sitten tuota etovaa salvaa levitettiin kipeälle alueelle. Jos särky oli todella vakava, saatettiin murskaus- ja sekoitusvaiheet skipata ja kuollut hiiri laitettiin kokonaisena suuhun kipua lievittämään. Hammassäryn lisäksi hiirihaudetta käytettiin korvatulehdusten hoitoon. Hiirten uskottiin imevän auringonvalosta parantavaa energiaa.
Myös Englannissa kuolleet hiiret olivat 1500-luvun lopulla ihmelääkkeen maineessa. Hammasongelmat eivät olleet tuohon aikaan harvinaisia, mihin palataan vielä myöhemmin listalla Hammassäryn lisäksi kuolleilla hiirillä yritettiin parantaa muun muassa hinkuyskää ja isorokkoa, mutta niiden uskottiin olevan vastaus myös vuoteenkastelusta eroon pääsemiseen. Vaikutuksen voisi kuvitella olevan päinvastainen.
Hampaiden narskuttelusta eroon pääkalloa nuolemalla
Satoja vuosia ennen ajanlaskun alkua nykyisen Irakin alueella oli Babylonian valtakunta. Babylonia oli aikoinaan maailman kulttuurin ja tieteen keskus. Korkeaa sivistystä kuitenkin tasapainotti uskonto. Babylonialaiset uskoivat, että lähes kaikki vaivat ja sairaudet liittyivät jollain tavalla demoneihin tai olivat jumalten langettamia rangaistuksia.
Niinkin yleinen vaiva kuin hampaiden narskuttelu johtui lääkäreiden mukaan pahasta hengestä, joka pyrkii kommunikoimaan nukkuvan kanssa. Muinaiset kirjoitukset ovat paljastaneet, että hampaiden narskutukseen oli olemassa erikoinen parannuskeino. Lääkärit suosittelivat, että narskutteleva henkilö nukkuu pääkallon kanssa, mikä karkottaisi piinaavan hengen. Jotta hoito (tai manaus) oli varmasti tehokas, oli narskuttelijan syytä myös suudella ja nuolla pääkalloa seitsemän kertaa yössä.
Nykyaikaiset porat ovat hemmottelua aiempiin verrattuna
Sähköinen hammaspora patentoitiin jo vuonna 1875, mutta pitkälle yli 1900-luvun puolen välin Suomessakin käytettiin vielä poljettavia poria. Nekin toki olivat lastenleikkiä verrattuna välineisiin, joita hammasporan evoluutiossa on nähty.
Ensimmäisen kerran ihmisen hampaita porattiin jo 9000 vuotta sitten. Jousipora muistutti tulentekoon tarkoitettua välinettä. Sen sijaan, että kahta puupalaa olisi hinkattu yhteen, oli poran kärjessä terävä kivi, joka piinallisen hitaasti ja epäilemättä kivuliaasti kaivautui hampaaseen.
Jousiporan kärki pyöri noin 15 kierrosta minuutissa. Nykyiset porat pyörivät jopa 800 000 kierrosta minuutissa. Mutta periaate on sama: hammasluusta poistetaan kariesta, minkä jälkeen puhdistettu reikä paikataan.
Kidustusvälineitä muistuttavat työkalut
Jousipora ei ole ainoa kidustusvälineeseen verrattavissa oleva työkalu, jota hampaiden hoidossa on aikojen saatossa käytetty. Koska 1600-luvun Euroopassa hampaan poistaminen oli yksinkertaisin tapa hoitaa huonoja hampaita, oli toimenpidettä varten olemassa mitä kekseliäämpiä vekottimia.
Hampaankiskojien parissa erityisen suosittu väline oli 1300-luvulla keksityt pelikaanipihdit. Se oli ensimmäinen nimenomaan hampaankiskontaan suunniteltu työkalu. Nimensä pihdit saivat siitä, että niiden kärjet muistuttivat pelikaanin nokkaa. Operaation aluksi kärjet puristettiin hampaan ympärille ja sitten pihtejä väännettiin kädensijasta kunnes hammas irtosi. Hampaankiskonta ei sujunut siististi, vaan toisinaan hampaan mukana lähti myös palanen leukaluuta.
Erään ranskalaisen hampaankiskojan mainoslause olikin: ”Jos hammas ei irtoa, niin sitten irtoaa leukaluu!” Ja bisnes kukoisti. Liekö ollut tuo sama ekspertti, joka kiskoi kuningas Ludvig XIV:n yläleuan särkevät hampaat pois.
Aurinkokuninkaan purukalusto oli sen verran tiukassa, että tuskaisen väännön jälkeen yläleuasta lähti pala luuta hampaiden mukana. Pala oli sen verran kookas, että kuninkaan suuhun syntyi nenäonteloon johtava aukko. Aikalaisten mukaan Ludvigin nenästä ruiski vettä kuin suihkulähteestä joka kerta, kun hän joi tai kurlasi kurkkuaan. Epäilemättä varsin irvokas vaiva, jonka kirurgi sai onneksi korjattua. Suun ja nenän välinen reikä poltettiin kiinni hehkuvalla raudalla. Leppoisalta kuulostava toimenpide tuokin!
Lue myös: Top 10 historian pahimmat kidutusmenetelmät
Etruskit edellä aikaansa ja Kreikassa laahattiin perässä
Etruskien korkeakulttuuri kukoisti Keski-Italiassa viimeisellä vuosituhannella ennen ajanlaskun alkua. Varsinaisesti etruskit eivät koskaan kadonneet, vaan kansa ja kulttuuri sulautuivat hiljalleen roomalaisuuteen.
Etruskit ansaitsevat kunniamaininnan, sillä muista listan kohdista poiketen he eivät tehneet mitään erityisen kammottavaa. Etruskien panos hammashoidon kehityksessä oli vertaansa vailla ja 700-luvulle eaa. mennessä he olivat jo taitavia hammasimplanttien tekijöitä. Materiaalina käytettiin kultaa ja eläinten hampaita tai luita. Omat löystyneet hampaat tai tekohampaat kiinnitettiin paikoilleen liittämällä ne muihin hampaisiin kultanauhasta tehdyillä silloilla. Yhtä taidokkaita hammassiltoja ei nähty reippaasti yli tuhanteen vuoteen. Etruskit olivat jopa keksineet tavan juottaa sulaa metallia reikiin, jolloin hammasytimen paljastuneet hermot saatiin suojattua ja kivut loppumaan.
Vaikka antiikin Kreikka oli edelläkävijä monessa asiassa ja myös länsimaisen lääketieteen voidaan katsoa alkaneen sieltä, niin hampaiden hoidossa oltiin muuta maailmaa perässä ja pahoin.
Kreikkalaisille kauneus ja voima olivat tärkeimpiä hyveitä, joten kivuliaat reiät ja ienten mätäpaiseet olivat pieni hinta maksettavaksi siitä, että sai pitää kaikki hampaansa suussa. Kipu oli merkki heikkoudesta, joten henkilö menetti silmänräpäyksessä sosiaalisen statuksensa, jos tuskissaan pyysi lääkäriä poistamaan särkevän hampaan.
Parantavissa yrteissä uitetun rievun tunkeminen suuhun oli ainoa potentiaalinen apukeino, mutta parhaimmillaankin se vain lievitti kipua, joten lukuisat ihmiset menettivät henkensä vakavien tulehdusten vuoksi. Moni kuolema olisi voitu välttää hampaan poistolla. Usein ihmiset kuitenkin luottivat vain jumalilta pyydettyyn apuun – josko nämä olisivat voineet karkottaa kivuliaan tulehduksen. Tämän konstin tehokkuus jääköön jokaisen itsensä arvioitavaksi.
Hampaiden mustaaminen
Tudorien ajan Englannissa (1485-1603) sokeri oli haluttua, mutta hyvin kallista tavaraa. Siksi sokeri oli vain rikkaiden etuoikeus ja sitä lisättiin kaikkeen suuhunpantavaan, muun muassa kasviksiin ja lääkkeisiin.
Yletön sokerin käyttö yhdistettynä olemattomaan hampaiden hoitoon tarkoitti purukaluston mätänemistä niille sijoilleen. Erityisesti kuningatar Elisabet I, viimeinen Tudor-suvun monarkki, oli tunnettu mustista hampaistaan. Todennäköisesti historiankirjat ovat hieman liioitelleet kuningattaren tuhoutuneita hampaita, sillä luotettavien dokumenttien perusteella häneltä oli poistettu vain yksi hammas. Toki monet valittivat, että Elisabetin puhetta oli vaikea ymmärtää, kun tämän hampaat olivat niin pahasti tuhoutuneet.
Vain yhden hampaan poistaminen saattaa johtua myös siitä, että Elisabetilla oli ylitsepääsemätön hammaslääkäripelko. Mutta sen verran heikko suun tilanne oli, että eräs piispa uhrautui kerran kuningattaren puolesta ja poistatti tämän nähden yhden viimeisistä hampaistaan. Hän halusi osoittaa pelokkaalle monarkille, että kipu on kestettävissä.
Kuningatar oli vain yksi esimerkki, mutta mustat ja suuhun mätänevät hampaat olivat rikkaan ylimystön keskuudessa niin yleisiä, että ala-arvoisesta suuhygienista tuli statussymboli. Huonot hampaat oli merkki sokerista, joka oli merkki rahasta. Mustuneesta purukalustosta tuli niin muodikasta, että tavallinen kansa alkoi tieten tahtoen värjäämään omia hampaitaan mustiksi vaikuttaakseen varakkaammilta.
Hampaita on mustattu myös muualla; varsinkin monissa Aasian maissa tavalla on pitkät perinteet. Esimerkiksi Borneon saarella mustaksi värjätyt hampaat on perinteisesti yhdistetty kauneuteen ja terveyteen. Valkoiset hampaat muistuttivat koirista ja eurooppalaisista, eikä kumpikaan mielleyhtymistä ollut tavoittelemisen arvoinen kunnon borneolaiselle.
Japanissa ohaguro, eli hampaiden mustaaminen, oli erittäin suosittua 800-1200 -luvuilla, jolloin kasvot oli tapana maalata valkoisiksi. Luonnollisen väriset hampaat näyttivät auttamatta keltaisilta valkoista ihoa vasten, joten ne värjättiin mustiksi erilaisia väriaineita sisältävän kitkerän juoman avulla. Myös samurait värjäsivät hampaitaan osoittaakseen uskollisuutta isännilleen.
Suomessa hammassärkyä lievitettiin akkuhapolla ja iilimadoilla
Hammashoidon perinne -kirjan kirjoittanut Marja Sotamaa kertoo Ylen haastattelussa, että Suomessa hammassärkyyn on käytetty monenlaisia rohtoja ruokasuolasta pirtuun ja tupakansavusta dynamiittiin. Kivuliaita hampaita hoidettiin myös akkuhappoon kastetulla heinänkorrella ja kuumaan tervaan upotetulla sukkapuikolla. Oli myös yleinen uskomus, ei vain Suomessa vaan ympäri maailmaa, että kipeässä ikenessä on pahaa verta, josta päästiin eroon antamalla iilimadon käydä imuhommiin.
Hammaslääkäreitä oli harvassa, joten apua hammassärkyihin haettiin muun muassa sepiltä, joilla oli tarvittavat työkalut hampaiden irti kiskomiseen. 1800-luvun lopulla hammashoito oli Sotamaan mukaan lähinnä hampaiden poistoa ja proteesien valmistusta.
Eikä hammaslääkärin vastaanotolla ollut varaa tai aikaa käydä jatkuvasti, joten koko kalusto saatettiin nyppiä irti yhdellä kerralla. Ja tietenkin ilman puudutusta. Vaikka ikenet olivat vielä aivan auki, laitettiin tilalle parin päivän päästä proteesit.
Ne, joilla oli varaa, hankkivat tekohampaat jo nuorella iällä, eikä sitä paheksuttu. Toisaalta myöskään täyttä hampaattomuutta ei katsottu pahalla. Sotamaa kertoo, että proteeseja hankittiin rippilahjaksi tai viimeistään vihille mentäessä. Morsiamet halusivat lehtien sivuilta tuttujen filmitähtien valkoisen hammasrivistön, joten juhannushäiden alla hammaslääkärit väänsivät tekohampaita yötä päivää.
Hammasharjaa pidettiin Suomessa vielä 1970-luvun alussa syntisenä ylellisyysturhakkeena eivätkä harjan omistaneetkaan käyttäneet välinettä läheskään joka päivä. Saattoi myös olla, että perheessä oli yksi yhteinen hammasharja, jolla kaikki pesivät hampaansa kerran viikossa saunan yhteydessä.
Lue myös:
Yhteiskunta
Raskauden aikana vauvasta äitiin siirtyvät solut saattavat suojata syövältä – 10 yllättävää faktaa äideistä

Äitien kunniaksi paneudumme tällä listalla siihen, miten upeita ja ihmeellisiä tyyppejä he ovat. Hyvää äitienpäivää jo näin vähän etukäteen!
Toukokuun toisena sunnuntaina vietettävä äitienpäivä on maailman kolmanneksi suosituin juhlapäivä, heti joulun ja pääsiäisen jälkeen. Äitienpäivä menisi todennäköisesti uskonnollisten juhlien edelle, jos se olisi kaikkialla maailmassa samana päivänä. Esimerkiksi Malawissa äitienpäivä on lokakuussa, Indonesiassa joulukuussa ja Georgiassa maaliskuussa.
Joka puolella maapalloa juhlitaan äitejä uskonnosta, kulttuurista ja päivämäärästä riippumatta.
Listafriikki keräsi päivänsankareiden kunniaksi faktoja äideistä ja vähän äitienpäivästäkin. Muistetaanhan juhlia näitä supersankareita jokaisena vuoden päivänä ❤️
Äidin aivot muuttuvat
Raskaus muuttaa naisen elämän kokonaisvaltaisesti. Keho käy läpi muutoksia, jotka on helppo havaita paljaalla silmillä, mutta myös aivot muuttuvat. Tutkimusten mukaan jo raskausaikana erittyvä oksitosiinihormoni kääntää naisen aivot äitiysvaihteelle.
Raskausajan hormonit saavat aivoissa aikaan rakenteellisia muutoksia: hermosoluihin syntyy uusia väkäsiä, jotka kasvattavat solun pinta-alaa, ja solut muodostavat uusia synapseja eli liitoksia muihin soluihin. Äidin tiedonkäsittelykyky paranee ja aivot valmistautuvat toimiin, joilla uusi ihminen pidetään hengissä. Se ei kuitenkaan tarkoita, että kapasiteetti olisi pois jostain muualta. Eihän uuden kielen oppiminenkaan tarkoita sitä, ettei sen jälkeen enää osaisi soittaa kitaraa.
Vauvan synnyttyä äidin hormonit ottavat lopullisesti vallan, millä taataan se, että hän keskittyisi vain jälkikasvuunsa. Monet aivojen osat, jotka vastaavat muun muassa tunteista, motivaatiosta, palkitsemisesta ja suunnittelusta, ovat muuttuneet lopullisesti. Kiintymys- ja mielihyvähormonien – oksitosiinin ja dopamiinin – eritys vain kiihtyy vauvaa hoitaessa.
Äidin ei myöskään tarvi olla raskauden kokenut, sillä hormonit ottavat valtaansa vauvan ensisijaisen hoitajan, oli hän biologisesti sukua tai ei. Tutkimuksissa on todettu, että myöskään vanhemman sukupuolella ei ole merkitystä.
Äidin äänet kehittävät vauvan aivoja
Äiti ei ole ainut, jonka aivot muuttuvat. Vauva tietenkin kehittyy kohdussa, mutta vuonna 2015 tehdyn tutkimuksen mukaan äidin äänet ja sydämen syke auttavat lapsen aivoja kasvamaan. Pitkään on toki arveltu, että äidin puhe raskauden aikana vahvistaa vauvan kehitystä, mutta nyt siihen on saatu todisteita.
Tutkimusryhmä otti kokeeseen mukaan 40 vauvaa, jotka olivat syntyneet 8-15 viikkoa etuajassa, ja jotka viettävät suurimman osan elämänsä alusta yksin keskoskaapissa.
Osaan keskoskaapeista asennettiin pienet kaiuttimet, jotka toistivat äidin puhetta ja sydämen ääniä. Äänet oli tallennettu siten, kuin ne kuuluisivat vauvalle kohtuun. Vauvoille soitettiin ääniä kuukauden ajan kolme tuntia päivässä. Kontrolliryhmän vauvat saivat tyytyä kuuntelemaan osaston tavallisia ääniä, kuten useimmat keskoset ennen tätä tutkimusta.
Koejakson lopussa vauvojen aivot kuvattiin. Tutkijat huomasivat, että äidin puheelle ja sydämen lyönneille altistuneiden vauvojen aivojen kuuloalue oli huomattavasti suurempi kuin toisella ryhmällä.
Voidaan siis päätellä, että vauvoille kannattaa raskausaikana jutella niin paljon kuin jaksaa. Yksinpuhelu ei ole enää ollenkaan noloa, vaikka eiväthän odottavat äidit ole koskaan yksin, joku kuuntelee aina.
Äidin puhe rauhoittaa lasta
Äidin puhe ei vaikuta vauvaan vain tämän ollessa kohdussa. Se voi vaikuttaa lapseen yhtä voimakkaasti kuin fyysinen kosketus eli äidin halaus.
Vuonna 2010 julkaistussa yhdysvaltalaisessa tutkimuksessa asetettiin kymmenittäin 7-12-vuotiaita tyttöjä stressaaviin tilanteisiin. Heidän täytyi ratkoa matemaattisia ongelmia ja pitää improvisoituja puheita täysin outojen ihmisten edessä. Kokeeseen osallistuneilla tytöillä havaittiin kiihtynyttä sydämen sykettä ja huomattavaa nousua stressihormoni kortisolin tasossa.
Tukalan kokemuksen jälkeen tytöt jaettiin satunnaisesti kolmeen ryhmään. Yksi ryhmä katsoi neutraaleja tunteita herättävän Pingviinien matka -dokumentin. Toinen ryhmä sai viettää äitiensä kanssa fyysisesti aikaa ja kolmas ryhmä puhui äitiensä kanssa puhelimessa.
Niillä tytöillä, jotka pääsivät halaamaan äitiään, havaittiin nousu oksitosiinin, jo aiemmin mainitun mielihyvähormonin, määrässä. Oksitosiinin erittyminen vähentää kortisolin määrää, ja laskee siten stressitasoa. Sen oli aiemmin uskottu erittyvän vain fyysisen kontaktin seurauksena, mutta yllättäen myös niiltä, jotka soittivat äideilleen, saatiin samanlainen tulos. Elokuvaa katsoneilla ei samanlaista muutosta havaittu.
Useimpien meistä on varmaan helppo allekirjoittaa tutkimustulos. Mikään ei rauhoita samalla lailla kuin puhelu äidille; se saa tukalimmatkin tilanteet tuntumaan vähemmän pahoilta. Iästä riippumatta.
Ensimmäinen äitienpäivä
Yhdysvaltalainen Ann Jarvis oli 1860-luvulla käydyn sisällissodan aikainen aktivisti, joka järjesti pahoin jakautuneessa Virginian osavaltiossa yhteistilaisuuksia, joihin oli kutsuttuna sekä Konfederaation että Unionin joukoissa taistelleiden ja kaatuneiden sotilaiden äitejä. Hän halusi äitien avulla saada luotua yhteisöllisyyttä uudelleen, ja pisti pystyyn vuonna 1868 ”Äitien ystävänpäivä” -komitean.
Äitienpäiväliike ei ottanut tuulta alleen, ja Jarvis menehtyi toukokuun 9. päivänä vuonna 1905, näkemättä ensimmäistäkään äitienpäivää. Hänen tyttärensä Anna Jarvis alkoi kuitenkin lähes pakkomielteisesti jatkamaan äitinsä ajamaa asiaa. Hän järjesti vuosittain äitinsä kuolinpäivän tienoilla muistotilaisuuksia, ja sai määrätietoisella työllä vietyä äitienpäiväaatetta eteenpäin. Muutaman vuoden päästä päivää vietettiin jo laajalti maan joka kolkassa.
Anna Jarvisin periksiantamattomuuden johdosta presidentti Woodrow Wilson julisti vuonna 1914 toukokuun toisen sunnuntain, äitienpäivän, kansalliseksi juhlapäiväksi.
Äitienpäivä Suomessa
Suomeen äitienpäivä tuli opettaja ja kouluneuvos Vilho Reiman ansiosta. Reima oli ollut Yhdysvalloissa matkalla juuri äitienpäivän aikaan vuonna 1910. Parin vuoden ajan hän yritti markkinoida aatetta kotimaassaan, mutta kansa ei innostunut.
Reima ei kuitenkaan luovuttanut, vaan lähti yrittämään uudelleen vuonna 1918, ja kirjoitti Koti-lehteen artikkelin, jossa haastoi kuntia järjestämään sisällissodassa kaatuneitten äideille lämminhenkisiä tilaisuuksia. Reima muistutti jakautunutta kansaa siitä, että vihollisenkin äidillä on sydän, joten juhliin olisi syytä kutsua kunniavieraina kaikkien kaatuneitten äidit. Se loisi ihmisiin uskoa, toivoa ja luottamusta tulevaisuuteen.
Alavieska oli ainut, joka tarttui haasteeseen. Juhlan otti järjestääkseen joukko kansakoulujen opettajia yhdessä kirkkoherran kanssa. Heinäkuun 7. päivänä järjestettävästä tilaisuudesta ilmoitettiin kirkollisissa ilmoituksissa ja mukaan kutsuttiin kaikki seudun äidit, erityisesti ”maanpuolustuksessa kaatuneiden sankarien äidit”. Tarjoiluksi luvattiin teetä, ”mutta jokaisella olkoon sokeria muassansa”.
Alavieskalaisten äitienpäiväjuhlia ylistettiin myöhemmin Koti-lehdessä ja kerrottiin, että tilaisuudessa pidettiin puheita, laulettiin ja esitettiin kuvaelmia.
Vuonna 1927 äitienpäivä vakiintui nykyiselle paikalleen, toukokuun alkupuolelle.
Äidin läsnäolo saa aivot toimimaan eri lailla
Ajatko autoa eri tavalla silloin, kun äitisi on kyydissä? Mahdollisesti teet sen aivan tietoisilla valinnoilla, mutta ainakin teini-ikäisillä kuskeilla äidin läsnäolo autossa muuttaa aivojen toimintaa.
Vuonna 2015 toteutetussa yhdysvaltalaistutkimuksessa 25:tä teiniä (16-19-vuotiaita, koska maassa saa ajokortin 16-vuotiaana) pyydettiin suorittamaan ajotesti simulaattorilla niin nopeasti kuin mahdollista. Jokaisessa risteyksessä kuskille tuli eteen tilanne, jossa hänen piti päättää pysähtyykö keltaisilla valoilla vai ajaako läpi viime hetkellä. Pysähtymisestä rapsahti kolme lisäsekuntia.
Kun koehenkilöt olivat yksin, ajoivat he keltaisten valojen läpi 55 prosenttia kerroista. Kun heidän äitinsä oli paikalla, väheni määrä 45 prosenttiin.
Se ei kuitenkaan ollut tutkimuksen yllättävin tulos, lähinnä ehkä odotettu.
Aivokuvista voitiin havaita, että yksin ajaessaan teinien aivojen palkitsemiskeskus aktivoitui, kun he ottivat riskin ja kiihdyttivät innoissaan läpi keltaisten valojen.
Äidin ollessa lähistöllä mielihyvähormoni dopamiinia erittävä palkitsemiskeskus aktivoitui, kun kuski teki turvallisen ratkaisun eli pysähtyi valoihin.
Vaikka teini-ikäistä kuskia turhauttaisi pysähtyminen, palkitsevat aivot sellaisesta toiminnasta, jota me odotamme muiden meiltä toivovan. Ja äidithän toivovat lastensa pysyvän turvassa eikä ottavan liian suuria riskejä.
Äiti on henkilökohtainen lääkkeiden valmistaja
Suukottelu ei ole vain ihmisäitien tapa, vaan sitä tekevät kaikki nisäkkäät. Useimmilla eläimillä hellyydenosoitusta vastaa nuoleminen. Se vahvistaa sidettä vauvan ja äidin välille.
Suukottelulla on kuitenkin myös tärkeä tehtävä vauvan puolustuskyvyn kehittymisessä, sillä vastasyntyneen vauvan vastustuskyky on vähäinen. Kun äiti pussailee vauvan poskia, ottaa hän samalla ikään kuin näytteitä taudinaiheuttajista, joita on lapsen kasvoilla. Äidin suusta patogeenit päätyvät nielurisoihin, jotka koostuvat ihmisen puolustusjärjestelmän kivijalasta, imukudoksesta.
Äiti muuttuu vauvan henkilökohtaiseksi apteekiksi, kun hänen valkosolunsa alkavat tuottaa vasta-aineita juuri niille patogeeneille, jotka vauvan kasvoilla majailevat. Rintamaidon välityksellä lapsi saa räätälöidyn puolustuspaketin ulkoisia uhkia vastaan.
Sanottakoon vielä, että myös äidinmaidonkorviketta syövät lapset kasvavat oikein terveinä ja tyytyväisinä. Imetys ei ole mikään äitiyden mittari.
Naisten äänioikeus ratkesi äidin kehotukseen
Vuonna 1919 useat Yhdysvaltojen osavaltiot olivat hyväksyneet naisten äänioikeuden. Jotta äänioikeus tuli lisätyksi liittovaltion perustuslakiin, oli sen oltava hyväksytty 36:ssa osavaltiossa, silloisesta 48:sta. Kesään 1920 mennessä lakimuutoksen oli hyväksynyt 35 ja kaikki roikkui Tennesseen varassa.
Alustavissa keskusteluissa oltiin päädytty umpikujaan edustajien jakauduttua kannoissaan 48-48 tasatilanteeseen. Puhemies päätti ottaa naisten äänioikeuden äänestykseen, ja tuhannet vastaan- ja puolestapuhujat täyttivät Nashvillen kadut.
Muuan 24-vuotias Harry Burn, siihen mennessä nuorin osavaltion lainsäädäntöelimeen valittu edustaja, oli jo päättänyt äänestää lakimuutosta vastaan yhdessä muiden republikaanien kanssa. Juuri ennen äänestystä hän oli kuitenkin saanut äidiltään Febb Burnilta kirjeen, jossa luki:
”Rakas poikani, äänestä naisten äänioikeuden puolesta. Olen odottanut sinun tuovan rohkeasti kantasi esille, mutta vielä en ole sitä nähnyt. Muista olla reipas poika! Siinä kaikki äidiltä tällä erää. Rakkaudella, Mama.”
Harry Burn marssi elokuun 18. päivän äänestykseen punainen ruusu rintapielessään ja äidin kirje povitaskussaan. Punainen ruusu oli vastustajien merkki ja lakimuutosta kannattavat pitivät keltaista kukkaa.
Äänestyksessä Burn sanoi kaikkien järkytykseksi ”aye”.
Niin Tennesseessä laillistettiin naisten äänioikeus ja Yhdysvaltojen perustuslakiin sisällytettiin 19. lisäys, joka takaa yhtäläisen äänioikeuden.
Äiti kantaa lapsiaan ikuisesti sydämessään, kirjaimellisesti
Vauva saa reilu puolet perintöaineksestaan äidiltään, mutta myös hän siirtää osan itseään äidilleen. Vauvan soluja siirtyy kohdun kautta äidin verenkiertoon, josta ne kulkeutuvat muualle elimistöön: rintoihin, sisäelimiin ja joskus ne muuntuvat jopa hermosoluiksi. Monesti vauvan soluja on löytynyt myös sydämestä. Tutkituissa kudoksissa vauvan soluja on ollut noin yksi tuhannesta, aika iso määrä siis.
Äidille vieraiden solujen on ajateltu aiheuttavan joitain autoimmuunisairauksia, mutta tuoreimman tutkimustiedon valossa niiden uskotaan osittain suojaavan häntä vakavilta sairauksilta, kuten syöviltä sekä sydän- ja verisuonisairauksilta. Myös naisilta, jotka eivät ole koskaan olleet raskaana, on löydetty Y-kromosomeja (eli ”mieskromosomeja”) sisältäviä soluja.
Se voi johtua monesta syystä: kohdussa sulautuneesta veljestä tai siitä, että naisen äidiltä on siirtynyt aiemmasta raskaudesta tulleita poikavauvan soluja. Voi myös olla, että nainen on tietämättään ollut raskaana, mutta raskaus on päättynyt spontaanisti hyvin aikaisessa vaiheessa.
Solujen vaihto on siis molemminpuolista, sillä myös äidiltä siirtyy kokonaisia soluja vauvaansa. Ihan niin kuin äidit eivät olisi jo tehneet tarpeeksi meidän puolestamme!
Ei määrä, vaan laatu
Vuonna 2015 tehdyn tutkimuksen mukaan lasten kehitykselle ei ole erityisen merkityksellistä se, kuinka paljon vanhemmat viettävät heidän kanssaan aikaa, vaikka kyse olisi kehityksen kannalta tärkeistä 3-11 välisistä ikävuosista. Teini-ikäisille lapsen ja vanhemman välinen aika sen sijaaan on määrällisesti tärkeämpää; mitä enemmän yhteistä aikaa, sitä helpommin teinit pysyvät poissa pahanteosta.
Pienille lapsille tärkeintä on yhdessä vietetyn ajan laatu. Tutkimuksen mukaan kahdenkeskistä touhua ei tarvitse olla paljon, kunhan se aika on täysin pyhitetty lapselle ilman muita häiriötekijöitä, kuten puhelinta ja tietokonetta. Joten nyt kaikki äidit: huoli ja huono omatunto pois, vaikka et omasta mielestäsi ehtisi koulun, töiden tai harrastusten vuoksi puuhailemaan tarpeeksi lastesi kanssa.
Lue myös:
Yhteiskunta
Mistä vappu juontaa juurensa ja estääkö kuivahiiva humaltumisen? Näin vappua juhlitaan meillä ja muualla

Lakitukset, kippistelyt, marssit ja piknikit – sitä on suomalainen vappu! Opiskelijavappu, työväen juhla, vappunaamiaiset… Mikä ikinä onkaan sinun tapasi juhlia, niin ota tästä kevään juhlasta kaikki irti!
Suomessa vapun ajatellaan usein olevan meidän erityinen juhlamme, mutta asia ei todellakaan ole niin. Ympäri maailman juhlitaan toukokuun ensimmäisenä päivänä; syitä ja tapoja on kuitenkin monia.
Listafriikki tutustuu nyt vapunviettoon kotona ja muualla. Lisäksi lopussa on vinkkejä siihen, miten välttää liiallinen humaltuminen ja miten työläästä ilmapallojen puhaltamisesta saa hauskaa.
Leppoisaa ja siman sekä munkin makuista vappua kaikille!
Kevään juhla
Muinaisessa Irlannissa ja Skotlannissa vietettiin huhtikuun lopulla ja toukokuun alussa kelttiläistä Beltane-juhlaa. Beltane tarkoittaa vapaasti suomennettuna ”hyvä tuli”, ja silloin sytytettiinkin suuria kokkoja. Haltiatulien uskottiin parantavan karjan hedelmällisyyttä ja eläimet ajettiin seremoniallisesti kokkojen läpi.
Suomessa on, paljon ennen vappumarsseja ja valkolakkeja, vietetty niin ikään kevään juhlaa. Silloin pelloille on sytytetty helavalkeita karkottamaan pahoja henkiä, soitettu kelloja ja tietysti tanssittu ja juotu simaa. Hauska yhtymäkohta kelttien Beltane-juhlaan on se, että helajuhla oli usein se ajankohta, jolloin karja pääsi talven jälkeen ensimmäistä kertaa laitumelle ja ne ajettiin silloin tulien läpi sairauksien ehkäisemiseksi.
Työväen juhla
Työväki otti vapun omakseen viimeistään 1800-luvun lopulla. Jo pidempään toukokuun ensimmäinen päivä oli tunnettu niin sanottuna moving-päivänä, jolloin työsopimukset oli laitettu uusiksi ja ihmiset vaihtoivat työpaikkojaan. Liike sai kunnolla alkunsa Chicagosta, jossa kyseisenä päivänä vuonna 1866 vaadittiin mielenosoituksessa kahdeksantuntista työpäivää. Valitettavasti tuo mielenilmaus (niinkuin moni muukin) päättyi työläisten ja poliisin väkivaltaiseen kahakkaan.
Maailman vasemmistopuolueet julistivat Pariisissa vuonna 1889 toukokuun ensimmäisen päivän työläisten mielenosoituspäiväksi. Sillä haluttiin kunnioittaa Chicagon mellakoissa kuolleita 11 työläistä. Suomeen työväen juhla rantautui heti seuraavana keväänä, ja ensimmäisissä kokoontumisissa pidettiin lähinnä puheita, uskaliaimmat tanssivat ja lauloivat.
Mielenosoitusten tai paremminkin vappumarssien tai -kulkueiden suosio alkoi nousta 1960-luvulla, jolloin nuori sukupolvi alkoi kiinnostua politiikasta ja vasemmisto teki nousuaan.
Noitia, salkoja ja pyhimyksiä
Huhtikuun viimeisen ja toukokuun ensimmäisen päivän välisenä yönä juhlitaan Saksassa Walpurgisnachtia.
Se on saanut nimensä pyhän Valburgin mukaan, joka oli 700-luvulla elänyt katolilainen pyhimys. Hänen ansioluettelonsa on melkoista luettavaa, sillä Valburg on sekä merimiesten, vastasynnyttäneiden ja maanviljelijöiden suojelijatar että suojelupyhimys nälänhätää, raivotautia ja hinkuyskää vastaan.
Sata vuotta Valburgin kuoleman jälkeen hänen pyhäinjäännöksensä siirrettiin Eichstättin kaupunkiin toukokuun 1. päivänä vuonna 870. Sen kunniaksi pakanallinen kevään juhla sai kristillisen nimen. Sana vappu juontaa juurensa Valburgiin.
Mutta juhlittuhan tuota kyseistä päivää on paljon ennen Valburgia. Koristeltuja vappusalkoja pystytetään nykyäänkin, vaikka niiden hedelmällisyyttä edistävistä vaikutuksista voidaan olla montaa mieltä.
Lisäksi noitien on tuona yönä uskottu kerääntyvän suureen juhlaa saksalaiselle Brockenin vuorelle odottamaan kevään tuloa. Noitien karkottamiseksi on myös sytytetty vappukokkoja.
Eurooppalaiset maahanmuuttajat veivät vappuperinteet mukanaan myös Yhdysvaltoihin ja Australiaan (kuvassa vappusalko vuodelta 1901), joissa vielä viime vuosisadalla vappusalot nousivat ja noidat paloivat kokoissaan. Sittemmin kyseisissä valtioissa virallinen juhla on pyhitetty työväestölle.
Siis vappukokkoja?
Kyllä. Vappukokko on todellinen asia. Todennäköisesti juhannussalko ja -kokko ovat siirtyneet ruotsalaiseen ja suomalaiseen kulttuuriin juuri Saksasta. Me vain olemme siirtäneet ne myöhempään ajankohtaan.
Saksassa kokkoja on poltettu siis siksi, että noidat eivät ilmeisesti välitä savusta. Tšekissä on samanlainen perinne. Huhtikuun 30. päivää kutsutaan siellä nimillä pálení čarodějnic (suom. noitien polttaminen) tai čarodějnice (suom. noidat). Silloin talvi saatetaan seremoniallisesti loppuun polttamalla vappukokoissa räsyistä ja oljista tehtyjä noitia tai luudanvarsia.
Sekä Saksassa että Tšekissä syöminen, juominen ja juhliminen kuuluvat olennaisena osana noitien karkottamiseen.
Kieloja, käärmeitä ja valkolakkeja
Ranskassa vappu on Fête du Muguet eli kukkien päivä. Silloin ranskalaiset antavat toisilleen kieloja. Perinne sai alkunsa vuonna 1561, kun kuningas Kaarle IX sai toukokuun ensimmäisenä päivänä kieloja tuomaan onnea. Hän päätti vuosittain ruveta antamaan kukkasen jokaiselle hovin daamille ja ranskalaiset ovat jatkaneet entisen kuninkaansa tapaa.
Bulgariassa toukokuun ensimmäisenä päivänä juhlitaan Irmindeniä, jolloin karkotetaan käärmeitä ja liskoja. Uskomuksen mukaan matelijoiden kuningas tulee silloin esiin, ja jos ihmiset sinä päivänä työskentelevät pelloilla, joutuivat he varmasti käärmeen pistämäksi kesällä. Karmean kohtalon välttääkseen bulgarialaiset sytyttävät tulia ja ihmiset hyppivät huutaen niiden yli. Sen pitäisi pelottaa käärmeet pois.
Ruotsissa vapun juhlinta vaihtelee maan eri alueiden välillä. Joissain kaupungeissa opiskelijat juhlivat aivan samalla lailla kuin Suomessa. Meille opiskelijavappu on nimenomaan rantautunut länsinaapurista. Killat ja ammattikunnat järjestivät kestejä ja nuoret kiersivät laulamassa talosta taloon.
Ruotsalaisilta korkeakouluopiskelijoilta tuli Suomeen myös lakki, jota alettiin alunperin käyttää oppilaskunnan merkkinä. Siitä oli kaksi versiota, tummempi talvimalli ja valkoinen kesämalli. Vappuaatto oli kevään ensimmäinen päivä, kun kesälakki painettiin juhlallisin menoin päähän.
Vappu Havaijilla
Vappua juhlitaan englanninkielisissä maissa nimellä May Day (suom. toukokuun päivä). Yhdysvaltojen Havaijilla juhla tunnetaan nimellä Lei Day. Vuodesta 1928 saakka toukokuun ensimmäinen päivä on pyhitetty värikkäille leille eli kaulassa pidettäville kukkaseppeleille.
Jokaisella Havaijin saarella järjestetään valtavia festivaaleja, joissa syödään, juodaan ja tanssitaan hulaa. Kaiken keskiössä on tietenkin leit, joita saa tehdä itse, ostaa tai jopa esitellä valmistustaitojaan kilpailussa.
Pääkaupungissa Honolulussa juhlintaa johtaa lei-kuningatar, joka on aiemmin valittu perustuen leintekotaitoon, pätevyyteen hulassa ja havaijin kielen osaamiseen.
Miten juoda tulematta humalaan?
Tämä vinkki käy mihin juhlaan tai illanistujaisiin tahansa, mutta erityisen kätevä se on koko päivän (tai monta päivää) kestävään vapun juhlintaan. Mainittakoon vielä, että Listafriikki ei missään nimessä kannusta ketään ylettömään alkoholinkäyttöön. Järjenkäyttö sen sijaan on sallittua, jopa toivottavaa.
Mutta sitten siihen vappuniksiin.
Yhdysvaltalainen panimoyrittäjä Jim Koch, on kollegoidensa ihmetyksen aihe olutfestivaaleilla, joissa niin asiakkaat kuin panimoiden edustajatkin kumoavat lukuisia ”maistiaisia”. Koch ei ikinä vaikuta olevan huonossa hapessa, vaikka muut menevät pitkin seiniä ja lattioita.
Hänen vinkkinsä on kuivahiiva. Aktiivisessa hiivassa on entsyymiä nimeltään alkoholidehydrogenaasi, joka pilkkoo alkoholia ennen kuin se pääsee verenkiertoon.
Yksi lusikallinen kuivahiivaa ”kumoaa” yhden alkoholiannoksen, joten Kochin täytyy aina ennen kosteaa iltaa arvioida paljonko juomaa tulee uppoamaan. Kuivahiiva kannattaa miehen mukaan sekoittaa vaikka jogurttiin, jolloin sitä on helpompi syödä.
Uskoo ken tahtoo.
Lue myös: Näin pääset eroon krapulasta! 10 ”parasta” keinoa kautta aikojen
Ilmapallon täyttäminen puhaltamatta
Tämä vinkki ilmapallojen täyttämiseen ei ole erityisen nopea, mutta sitäkin hauskempi vappuniksi!
Tarvitset etikkaa, ruokasoodaa, tyhjän pullon ja tietysti ilmapallon. Suppilo helpottaa hommaa myös suunnattomasti; paperista tehty versio riittää hyvin.
Kaada tyhjään pulloon noin desilitra etikkaa. Tämän jälkeen valittavanasi on kaksi vaihtoehtoa: hauska versio tai paikat siistinä pitävä versio.
Siistimpi vaihtoehto: Laita tyhjän ilmapallon sisälle suppilon avulla kaksi ruokalusikallista ruokasoodaa. Laita ilmapallo pullon suuaukon ympärille ja tiputa sisältö pulloon. Yllä olevalla videolla esimerkki tästä vaihtoehdosta.
Hauska versio: Mittaa lasiin kaksi ruokalusikallista ruokasoodaa ja kaada määrä suppilon avulla kerralla pulloon. Nyt on oltava valmiina ja laitettava ilmapallo salamannopeasti pullon suuaukon ympärille ennen kuin tavara ruiskuaa ulos.
Mutta toisaalta: Mitä sitten, jos vähän roiskuu!? Vappu on riemukas juhla!
Lue myös:
Yhteiskunta
Oppilaita suljettiin pieneen, pehmustettuun komeroon: 10 käsittämätöntä kurinpitotapausta kouluista – osa 2

Minkälaisia kurinpitomenetelmiä on sallittua käyttää kouluissa? Suomessa saa esimerkiksi antaa jälki-istuntoa, voidaan kirjoittaa varoitus tai oppilas voidaan erottaa määräaikaisesti koulusta.
Vaikka meilläkin vielä joitakin vuosikymmeniä sitten saattoi saada karttakepistä näpeille, on oppilaan fyysinen kurittaminen nykyään lailla kiellettyä. Kaikkialla maailmassa tilanne ei kuitenkaan ole sama.
Listafriikki otti tälle listalle mukaan sellaisia kurinpitomenetelmiä, joissa koulut ja opettajat ovat tehneet hurjia ylilyöntejä. Häpäisy ja nolaaminen eivät ole toimivia ratkaisuja, ja osa näiden toimeenpanijoista on joutunut maksamaan teoistaan kovan hinnan – sanan jokaisessa muodossa.
Lista julkaistaan kahdessa osassa, joista tämä on jälkimmäinen. Ensimmäiset järjettömät kurinpitotapaukset voit lukea tästä:
Käsiraudoissa pihalle
Vuonna 2010 Alexa Gonzales, 12-vuotias newyorkilainen koululainen kirjoitti vihreällä tussilla pulpettinsa kanteen: ”Rakastan ystäviäni Abbyä ja Faithia. Lex oli täällä 2/1/10.”.
Se mitä Gonzales teki, oli toki väärin, sillä eihän pöytään saa piirrellä. Mutta seuraamukset olivat hienoisesti sanottuna yliampuvat. Ei jälki-istuntoa tai pulpetin puhtaaksi kuuraamista, vaan NYPD paikalle ja tyttö käsiraudoissa ulos koulusta.
Forest Hillin koulussa oli nollatoleranssi graffiteja kohtaan, ja sellaiseksi opettaja ja koulun rehtori tytön piirtelyt määrittelivät.
Gonzales pidätettiin ja hänet marssitettiin läheiselle poliisiasemalla luokkakavereiden ja henkilökunnan katsellessa vierestä. Pidätyksensä jälkeen Gonzales joutui odottamaan äitiään asemalla käsiraudoissa useamman tunnin ajan.
Vaikka koulu pyysi ylireagointiaan anteeksi, ja pidempi määräaikainen erottaminen lyhennettiin vain kolmeen päivään, joutui Gonzales tekemään rikoksensa takia ylimääräisen kirjaesittelyn ja kirjoittamaan aineen siitä, mitä oli oppinut tapauksesta. Niin, ja hänet määrättiin suorittamaan kahdeksan tuntia yhdyskuntapalvelusta.
Luokkakaverit äänestivät ulos luokasta
Vuonna 2008 floridalaisella, viisivuotiaalla Alex Bartonilla oli ongelmia koulussa. Hänellä todettiin pari vuotta myöhemmin autismikirjoon kuuluva Aspergerin oireyhtymä, jota ei tuolloin kuitenkaan vielä oltu diagnosoitu.
Barton oli tullut kouluun ilman reppuaan ja kansiotaan, joten opettaja oli lähettänyt pojan rehtorin kansliaan puhuteltavaksi. Hieman myöhemmin hänet passitettiin luokasta takaisin nuhdeltavaksi, sillä hän oli häirinnyt tuntia.
Kun Barton toisen kerran lähti luokasta, oli opettaja Wendy Portillo pyytänyt muita luokan oppilaita listaamaan asioita, joista he eivät Bartonissa pitäneet. Keskustelu jatkui, kun Barton palasi luokkaan. Hän joutui kuuntelemaan, kun luokkatoverit ja opettaja luettelivat kaikki ne asiat, jotka hänessä olivat ”vialla”. Opettaja Portillo ilmoitti jossain vaiheessa inhoavansa Bartonia.
Kun haukkuminen oli saatu päätökseen, järjesti Portillo vielä äänestyksen, jossa päätettiin äänin 14-2, että kukaan ei halua Bartonia kyseiseen luokkaan. Järkyttävästä tapauksesta huolimatta Portillo sai jatkaa virassaan, mutta vuonna 2010 piirikunnan koululautakunta ja Bartonin äiti pääsivät oikeudessa sopimukseen, jonka mukaan Bartonille maksettiin 350 000 dollaria vahingonkorvauksia.
Huulirasva on kielletty
Tämä kohta ei varsinaisesti sisällä rangaistusta, mutta liippaa aihetta sen verran läheltä, että kuuluu ehdottomasti listalle.
Vuonna 2014 viidesluokkalainen Grace Karaffa joutui virginialaisessa Stuart Graft -koulussaan ongelmiin huulirasvan käytöstä; se oli nimittäin ehdottomasti kiellettyä. Karaffa kärsi kuivista ja pahasti halkeilevista huulista, joten joutui rasvaamaan niitä useita kertoja päivässä. Tai ainakin hän yritti, sillä joka kerta opettaja oli kieltämässä ja estämässä rasvauksen.
Kummallisen säännön mukaan koulu piti huulirasvaa lääkkeenä, jonka käyttämiseen olisi pitänyt olla resepti. Kouluvalvoja George Earhartin mukaan käytäntö oli koko piirikunnan laajuinen, ja tehty vain suojelemaan kaikkia oppilaita. Huulirasvan kieltäminen oli osa ohjelmaa, jossa tartuntatautien leviämistä yritettiin minimoida. Lääkäri voi määrätä huulirasvaa lääkinnällisestä syystä, mutta silloinkin kouluterveydenhoitajan on levitettävä sitä oppilaalle. Vaihtoehtoisesti oppilaan huoltaja voi tulla kesken koulupäivän rasvaamaan lapsensa huulet.
Eräänä talvisena päivänä, kun Karaffan huulet olivat halkeilleet verille saakka ja opettaja käski häntä lähtemään luokasta, jos rasvaus tosiaan olisi välttämätöntä, päätti toimelias tyttö yrittää tehdä asialle jotain. Tullessaan koulusta kotiin hän ilmoitti isälleen, että aikoo muuttaa typerän säännön. Karaffa aloitti vetoomuksen, johon hän keräsi sadoittain nimiä ja sai useita opettajiakin puolelleen. Lopulta kouluhallinto lupasi tarkastella linjaustaan, mutta asia ei kuitenkaan koskaan muuttunut miksikään.
Tussilla piirtelyä kasvoihin
Opettajilla on varmasti lukuisia keinoja, joilla motivoida lapsia oppimaan uusia asioita. Mutta kaikki ovat varmasti yhtä mieltä siitä, että tussilla naamaan piirtäminen ei kannusta ketään.
Tällaisen menetelmän oli kuitenkin omaksunut neljännen luokan opettaja Summer Larsen, joka ei ollut tyytyväinen oppilaidensa tuloksiin kansallisessa, lukutaitoa mittaavassa kokeessa.
Pettynyt Larsen keksi toisia oppilaita palkitsevan ja toisia nolaavan rangaistuksen. Hän asetti heikot pisteet saaneet oppilaat valinnan eteen: nämä pääsisivät välitunnille vain siinä tapauksessa, että antaisivat luokkakavereidensa piirtää tussilla kasvoihinsa. Kolme oppilasta päätti suosiolla jäädä luokkaan, mutta kuusi tarttui jälkimmäiseen vaihtoehtoon.
Vanhemmat olivat hivenen yllättyneitä, kun kyseiset oppilaat tulivat koulusta kotiin kasvot kuorrutettuina viiksillä, parroilla ja erinäisillä pilanimillä. Tuohtuneet vanhemmat ottivat luonnollisesti kouluun yhteyttä, sillä rangaistus tuntui kohtuuttomalta niitä lapsia kohtaan, joilla muutenkin oli hankaluuksia oppimisen kanssa. Seuraamuksia ei yleisestä paheksunnasta huolimatta tullut koululle kuin sen puoleen opettaja Larsenillekaan.
Eristäminen pehmustettuun komeroon
Mint Valleyn ala-asteella Washingtonissa selvisi syksyllä 2012 erittäin järkyttävä tapa rangaista (tai koulun mukaan rauhoittaa) oppilaita. Koulun oppilaita oli suljettu pieneen, kauttaaltaan pehmustettuun komeroon, jos he olivat käyttäytyneet huonosti.
Karmea kurinpitomenetelmä nousi päivän valoon, kun ekaluokkalaisen Ryleigh Wilsonin vanhemmat alkoivat huomata muutoksia poikansa käytöksessä. Koulu soitti vanhemmat usein hakemaan kiljuvan ja hyperventiloivan poikansa kotiin kesken päivän, eikä tämä jossain vaiheessa enää halunnut mennä ollenkaan kouluun ja pelkäsi olla yksin.
Pian näiden merkkien jälkeen erään toisen oppilaan vanhempi julkaisi Facebookissa kuvan koulun eristyskopista: pimeästä, ikkunattomasta ja pehmustetusta komerosta, johon oppilaita oli teljetty. Ryleigh Wilson kertoi vanhemmilleen joutuneensa koppiin usein, viimeksi siksi, että oli noussut tuoliltaan ilman opettajan lupaa.
Eristyskopit ovat Washingtonin osavaltiossa erityislapsille tarkoitetuissa kouluissa lailla hyväksyttyjä, kunhan niiden käyttöön on vanhempien lupa, mutta tässä kyseisessä tapauksessa lapsilla ei ollut erityistarpeita, eivätkä vanhemmat tienneet koko komeron olemassaolosta. Osaa lapsista oli pidetty kopissa useampia tunteja.
Viisi perhettä nosti vuonna 2015 syytteen koulupiiriä vastaan, mutta turhaan: kurinpitomenetelmä oli lainmukainen, vaikka vanhemmat eivät asiasta tienneetkään.
Vaikka liittovaltion laissa alaikäisten eristäminen on kiellettyä julkisin varoin rahoitetuissa psykiatrisissa sairaaloissa sekä vankiloissa, ei se koske kouluja, sillä osavaltiot säätävät niiden suhteen omat lakinsa. Valamiehistö uskoi opettajien arvioita lasten erityistarpeista, vaikka niitä ei jokaisella oltu diagnosoitukaan.
Lue ensimmäinen osa: Häpeäkauluri, terapialaukkuun sullominen ja lounas lattialla: 10 käsittämätöntä kurinpitotapausta kouluista – osa 1
Lue myös:
Yhteiskunta
Häpeäkauluri, terapialaukkuun sullominen ja lounas lattialla: 10 käsittämätöntä kurinpitotapausta kouluista – osa 1

Jälki-istuntoa, varoitus, määräaikainen erottaminen koulusta. Siinä muutama kurinpitomenetelmä, joita Suomessa on sallittua käyttää.
Toki meilläkin on vielä joitakin vuosikymmeniä sitten voinut saada karttakepistä näpeille, mutta nykyään oppilaan fyysinen kurittaminen on lailla kiellettyä. Näin ei joka puolella maailmaa ole.
Listafriikki otti kuitenkin tällä kertaa listalleen kurinpitomenetelmiä, joissa koulut ja opettajat ovat tehneet hurjia ylilyöntejä. Häpäisy ja nolaaminen eivät ole toimivia ratkaisuja, ja osa näiden toimeenpanijoista on joutunut maksamaan teoistaan kovan hinnan – sanan jokaisessa muodossa.
Lista julkaistaan kahdessa osassa, joista tämä on ensimmäinen. Jälkimmäiset järjettömät kurinpitotapaukset ovat luvassa myöhemmin.
Terapialaukku
Terapialaukku ei sanana kuulosta kovinkaan pahalta; lähinnä joltain rauhoittavalta tekniikalta. Todellisuus on toinen.
Joulukuun 14. päivänä vuonna 2011 Yhdysvaltojen Kentuckyssa Sandra Baker meni hakemaan kolmasluokkalaista, autistista poikaansa Christopheria koulusta. Kävellessään kohti luokkahuonetta hän kuuli poikansa äänen, mutta ei kuitenkaan nähnyt ketään. Ääni tuli käytävälle jätetystä kankaisesta merimiessäkistä, jonka suuaukko oli solmittu kiinni narulla.
Christopher oli sullottu laukkuun, koska hän ei ollut suostunut tekemään tehtäviään.
Myöhemmin selvisi, että tuo ei ollut ensimmäinen kerta, kun Christopher tai joku muu erityislapsille suunnatun koulun oppilaista oli pistetty rangaistuksena säkkiin rauhoittumaan; tapa oli varsin paljon käytetty. Kaikki terapialaukkumenetelmää käyttäneet opettajat erotettiin kansalliseksi skandaaliksi nousseen tapauksen jälkeen.
Häpeäkauluri
Entinen eläinlääkäri Laurie Bailey-Cutkomp ikävöi ilmeisesti aiempaan työpaikkaansa, kun hän toimi floridalaisessa Zephyrhills High -lukiossa opettajana vuonna 2012.
Bailey-Cutkomp toi nimittäin luokkaansa koirilla käytettävän kaulurin, joka estää haavojen nuoleskelua ja tikkien irti repimistä. Opettaja oli päättänyt käyttää kauluria rangaistuksena huonosti käyttäytyville oppilaille. Idea oli lähtenyt tunnilla katsotusta Up – kohti korkeuksia -elokuvasta, jossa eräs koira joutuu pitämään ”häpeäkauluria”.
Vaikka Bailey-Cutkomp kertoi kaulurin pukemisen oppilaille olleen lähinnä vitsi, ei koulu ollut asiasta mielissään. Varsinkaan siinä vaiheessa, kun nolon muovikartion kaulaansa saaneista oppilaista alettiin julkaisemaan kuvia sosiaalisessa mediassa.
Opettaja vapautettiin hetkeksi tehtävistään, mutta sai lopulta palata takaisin töihin.
Valetanssiaiset
Vuonna 2010 mississippiläinen koulu kielsi 18-vuotiasta Constance McMilleniä tulemasta vuosittaisiin tanssiaisiin tyttöystävänsä kanssa. Constance olisi myös halunnut laittaa päälleen smokin. Hän sai kuitenkin jyrkän, kieltävän vastauksen vararehtorilta, rehtorilta, kouluvalvojalta ja jopa koululautakunnan lakimieheltä. Tyttöpari ei olisi tervetullut.
McMillen otti välittömästi yhteyttä kansalaisoikeusjärjestöön, joka puolestaan informoi koulua kiellon laittomuudesta. Koulu reagoi peruuttamalla koko tanssiaiset. Nuori nainen ei kuitenkaan jättänyt asiaa siihen, sillä hän oli hurjistunut koulun päätöksestä. McMillen haastoi koulupiirin voitokkaasti oikeuteen syrjinnästä, sillä lain mukaan hänellä oli tietenkin täysi oikeus osallistua. Korvauksia hän ei saanut, mutta niitä hän ei ollut (sillä kerralla) hakemassakaan.
Maanlaajuisen mediamylläkän kohteeksi joutunut koulu päätti kuitenkin kostaa ”röyhkeälle” McMillenille, ja kertoi tälle joidenkin oppilaiden vanhempien järjestävän korvaavan tilaisuuden, johon tytöt olisivat toki tervetulleita.
McMillen ja hänen tyttöystävänsä eivät kuitenkaan tienneet, että koulu oli vedättänyt heitä. Kun pariskunta saapui tanssiaisiin, ei paikalla ollut kuin he kaksi ja viisi oppimisvaikeuksista kärsinyttä oppilasta. Kaikki muut olivat samaan aikaan muualla järjestetyissä, varsinaisissa tanssiaisissa.
Koululautakunta ei ollut ottanut opikseen, sillä he joutuivat maksamaan McMillenille 35 000 dollaria vahingonkorvauksia julkisesta nöyryytyksestä ja syrjinnästä. Vaikka raha tuli auttamaan McMilleniä tulevissa yliopistomaksuissa, ei summa korvannut henkistä kärsimystä, jonka koulun henkilökunta ja myös koulukaverit huijauksellaan aiheuttivat.
Hiusten leikkaaminen
Vuonna 2009 milwaukeelainen Lamaya Cammon istui pulpetissaan pyöritellen juuri letitettyjä hiuksiaan. Seitsemänvuotias Cammon oli saanut letteihinsä kauniita helmiä, jotka ilmeisesti kiinnostivat enemmän kuin oppitunti.
Cammonin opettaja kehotti tyttöä useampaan otteeseen keskittymään ja lopettamaan leikkimisen, mutta tuloksetta. Lopulta opettaja houkutteli ekaluokkalaisen pöytänsä ääreen muka tarjotakseen karkkia, mutta ottikin käteensä sakset ja leikkasi tytöltä yhden letin pois.
Järkyttynyt Cammon rupesi itkemään ja palasi pulpettiinsa nolona, sillä koko luokka oli alkanut nauramaan. Kyseinen, nimettömänä pysynyt, opettaja sai jatkaa työssään, mutta sai pahoinpitelystä 175 dollarin sakon. Hän kertoi olleensa lopen turhautunut Cammonin poissaolevaan käytökseen, mutta pyysi tekoaan kuitenkin anteeksi. Cammonkin sai valitettavasti rangaistuksen, sillä hänet siirrettiin toiseen luokkaan, pois ystäviensä seurasta.
Lounastaminen lattialta
Vahinkoja sattuu, mutta ilmeisesti newjerseyläisessä Charles Sumner -koulussa ei saisi sattua. Vuonna 2009 eräs oppilas tiputti vahingossa kannullisen vettä ruokalan lattialle, mistä monessa paikassa oltaisiin selvitty pelkällä kuivaamisella. Koulu päätti kuitenkin rangaista koko joukkoa viidesluokkalaisia.
Oppilaat joutuivat kymmenen päivän ajan syömään lounaansa likaisella lattialla istuen, ja heitä jopa uhkailtiin rangaistuksen pidentämiselle, jos joku uskaltaisi kertoa menettelystä kotonaan. Osa lattialle määrätyistä lapsista ei ollut edes koulussa, kun minimaalinen vahinko oli päässyt käymään.
Asia kuitenkin kiiri vanhempien korviin, ja koulua vastaan nostettiin syyte. Koulun vararehtori Theresa Brown kiisti syytökset, mutta myönsi lattialla syömisen. Oikeudessa hän mainitsi syyksi jakkaroiden ja pöytien vähyyden, mikä ei tietenkään mennyt kenellekään läpi, sillä oppilaat eivät olleet saaneet käyttää lattialla edes tarjottimia, vaan ruoka oli täytynyt pitää ohuilla serveteillä.
Kaikki omituisen kurinpitotapauksen uhreiksi joutuneet oppilaat eivät lähteneet kanteeseen mukaan, mutta ne seitsemän, jotka kävivät vanhempiensa kanssa oikeustaisteluun, saivat vahingonkorvauksena yhteensä 500 000 dollaria.
Lue myös:
Yhteiskunta
Pääsiäisen perinteet: Tyttöjä ruoskitaan hedelmällisiksi ja suklaapussieläin korvaa pupun

Pääsiäisen perinteet pitävät sisällään virpomista, pääsiäismunia ja -pupuja, rairuohoa ja koristeltuja pajunkissoja. Näin siis meillä Suomessa.
Samoja elementtejä on pääsiäisen vietossa muuallakin, mutta jokaisella kulttuurilla on siihen omat mausteensa. Ei tietysti pidä unohtaa, että pääsiäinen on sekä kristinuskossa että juutalaisuudessa tärkeä juhla; eri syistä toki. Vuosisatojen aikana se on pakanallisten perinteiden kanssa yhdistynyt siksi iloiseksi sekamelskaksi, jollaisena me sitä nykyään vietämme.
Suomessakin pääsiäisen perinteet vaihtelevat riippuen siitä, missä päin maata ollaan. Pääsiäisen perinteet myös muuttuvat jatkuvasti. Nykyään virpomaan voi lähteä vaikka kissa-asussa tai pääsiäispupuna.
Listafriikki katsasti erilaiset pääsiäisen perinteet sekä monisyisen historian tuttujen symbolien ja tapojen takana.
Läntinen trullittelu vs itäinen virpominen

Kuva: Jens-Uwe Jahns | Pixabay
Aloitetaan lista eräällä kotimaan pääsiäisperinteellä.
Suomen itäosissa virpominen on palmusunnuntaihin liittyvä perinne, jossa ihmiset ovat kiertäneet naapurista toiseen toivottamassa hyvää terveyttä ja onnea. Palkan virpoja sai alunperin tulla hakemaan vasta paaston päätyttyä pääsiäisenä ja saadut virvontaoksat tuli säilyttää ikonien päällä helatorstaihin saakka. Pakanallinen pahojen henkien karkottaminen ja kristillinen palmunlehvillä tervehtiminen kulkevat käsi kädessä.
Pohjanmaalla satojen vuosien ajan tunnettu trulliperinne on lähtöisin vanhasta tavasta, jossa naapurien navetoista kierreltiin varastelemassa karjaonnea tulevalle vuodelle. Siihen sekoittui kristinuskon lietsomat noitavainot ja suojautuminen pahoilta voimilta. Naapurin rouvia tai noitia yritettiin karkottaa muun muassa tulella, mistä on saanut alkunsa pääsiäiskokkojen polttaminen.
Nykyisin itäinen ja läntinen perinne ovat sekoittuneet keskenään; pääsiäisen aikaan ovikelloja soittelevat noidiksi pukeutuneet lapset koristeltujen pajunoksiensa kanssa ja toivottavat tutulla virpomislorulla onnea tulevalle vuodelle.
Maantieteellisenä erona on enää se, että muualla virvotaan palmusunnuntaina ja Pohjanmaalla trullitellaan pääsiäislauantaina.
Pääsiäispupu

Kuva: Pixabay
Jäniksellä on pitkät perinteet kevään juhlinnoissa. Uuden alkua ja hedelmällisyyttä hyvin kirjaimellisesti symboloiva jänis on ollut muinaisen Eostrea-jumalattaren maanpäällinen muoto. Vaikka hän oli jänis, niin jumalallisena olentona Eostrea toki pystyi munimaan värikkäitä munia. Jänis on siis kauan toiminut keväisenä elämän tuojana.
Saksalaisiin kansantaruihin kuuluu lisäksi tarina köyhästä naisesta, joka pääsiäisherkkujen sijaan piilotti lapsiltaan värikkäiksi maalattuja munia puutarhaansa. Kun lapset olivat etsimässä aarteita, hyppelehti lähistöllä jänis, jonka he luulivat jättäneen munat jälkeensä.
Saksalaisten maahanmuuttajien mukana idea munia tuovasta jäniksestä levisi Atlantin toiselle puolelle, jossa siitä kehittyi kaupallinen, joulupukin veroinen, pääsiäispupu.
Pääsiäispussikaniini taistelee vieraslajia vastaan
Kun englantilaiset vuonna 1788 iskivät lippunsa ja perustivat ensimmäisen siirtokuntansa Australiaan, oli heillä laivoissaan mukana villikaniineja. Siitä alkoi yksi historian pahimmista vieraslajien aiheuttamista tuhoista. Ne kilpailevat alkuperäisen eläimistön kanssa ravinnosta ja elintilasta.
Pääsiäispupu on Australiassa kaikesta huolimatta pääsiäisen tähti ja paraatien odotetuin kulkija, mutta sen rinnalle on tekemässä nousua Pääsiäispussikaniini.
Pussikaniinit ovat vähän jänistä isompia, pitkähäntäisiä ja -korvaisia pussieläimiä, jotka ovat hyvin uhanalaisia. Vielä 1900-luvun ensimmäisinä vuosikymmeninä pussikaniineja oli kaksi lajia, mutta niistä pienempi on kuollut sukupuuttoon. Suomen nisäkäsnimistötoimikunta ehdotti muuten vuonna 2008 pussikaniinille uudeksi nimeksi korvapusseli, jota Suomen kielen lautakunta ei valitettavasti hyväksynyt.
Lähinnä markkinointitempauksena kehitetty pääsiäispussikaniini lisää ihmisten tietoisuutta lajin uhanalaisuudest,a ja suklaapusseleiden myynnistä saatava tuotto menee tämän harvinaistuneen kotoperäisen lajin suojelutyöhön.
Lue myös: Haitalliset vieraslajit – 10 tuhoa kylvävää tunkeilijaa
Bermudan leijafestarit

Kuva: Trương Hoàng Huy Ngân | Pixabay
Yhdistyneeseen kuningaskuntaan kuuluvalla, Atlantin valtameressä sijaitsevalla Bermudalla vietetään pääsiäistä hyvin eri tavoin kuin muualla.
Nimittäin pitkänäperjantaina kaikki bermudalaiset kokoontuvat ulos lennättämään värikkäitä, kotitekoisia leijoja, jotka on valmistettu silkkipaperista, narusta ja puu- tai bambutikuista.
Suosituksi festivaaliksi kasvanut leijan lennätys juontaa juurensa erääseen opettajaan, joka yritti selittää oppilailleen tarinaa Jeesuksen ylösnousemuksesta. Konsepti ei tuntunut uppoavan pyhäkoululaisiin, joten opettaja teki Jeesusta muistuttavan leijan havainnollistaakseen kohoamista.
Monissa Bermudalla lennätettävissä leijossa on edelleen risti; merkkinä ja muistuttamassa ilonpidon alkuperästä.
Koristellut munat johtotähtenä

Kuva: Pixabay
Mikään ei kuvaa pääsiäistä samalla tavalla kuin munat. Olivat ne sitten maalattuja, suklaisia tai piilotettuja.
Munia on pidetty aina uuden elämän, hedelmällisyyden, jälleensyntymisen ja kaiken sellaisen symbolina, mikä sopii kevääseen ja siten pääsiäisen aikaan. Maalla tai uskonnolla ei ole väliä, sillä munilla on samantyyppinen merkitys joka kulttuurissa.
Jo muinaisessa Egyptissä ja antiikin Kreikassa värjättyjä munia ripusteltiin temppeleihin tuomaan onnea. Paljon sitäkin aiemmin, kymmeniätuhansia vuosia ennen kuin pääsiäisestä oli tietoakaan, koristeltiin Afrikassa lintujen munia.
Vuosituhansia vanhassa persialaisessa uudenvuoden juhlinnassa aterialle katettiin kaikille perheenjäsenille käsinkoristeltu muna lautaselle. Samaa tapaa jatkavat sukujuuriltaan iranilaiset ympäri maailmaa, uskonnostaan riippumatta.
Kristillinen pääsiäinen ja munat
Kristinuskossa Marian kerrotaan tuoneen kananmunia mukanaan, kun Jeesus ristiinnaulittiin. Haavoista vuotanut veri värjäsi munat punaisiksi. Toisessa versiossa Maria vei munia mukanaan vieraillessaan Jeesuksen haudalla, jossa munat muuttuivat jälleen punaisiksi. Punainen on marttyyriuden ja uhrauksen väri.
Muna symboloi myös hautakammiota, josta Jeesus nousi kuolleista. Uskonpuhdistuksen käynnistäneen Martti Lutherin mielestä pääsiäismunan metsästys oli oiva tapa muistuttaa ihmisiä siitä löytämisen riemusta, jota Maria Magdalena ja kumppanit tunsivat, kun he näkivät Jeesuksen haudan olevan tyhjä.
Laskiaisesta alkaneen paaston aikaan ei saanut syödä lihaa, maitotuotteita tai munia, mutta kanojahan ei voinut estää munimasta. Munia kasaantui siten iso määrä, joten niitä sai pääsiäisenä runsaasti syötäväksi. Paaston loppumista juhlittiin koristelemalla viikkojen aikana kerääntyneet munat ennen niiden syömistä.
Pappi, kananmuna ja kuoripojat

Kuva: Pixabay
Keskiajalla, 500–1400-luvulla, kirkoissa oli tapana järjestää pääsiäisenä leikkimielinen kisailu kananmunanheiton ympärille.
Pappi heitti kovaksikeitetyn munan jollekin kuoripojista ja poikien piti heitellä sitä toisilleen kunnes kello löi kaksitoista. Voittaja oli se, jolla oli kananmuna kädessä, kun kello alkoi lyödä. Palkintona oli se kyseinen muna.
Kanamunanheitossa järjestetään nykyisin kilpailuja, joilla ei toki ole mitään tekemistä pääsiäisen tai kirkon kanssa. Maailmanmestaruudesta kisaillaan vuosittain Swatonissa, Englannissa.
Lue myös: Pimeä keskiaika – Miksi se ei ollutkaan niin pimeä?
Pojat piiskaavat tyttöjä
Tšekissä, Slovakiassa ja Unkarissa on tapana piiskata tyttöjä nauhoin koristelluilla oksilla. Tytöt täytyy myös kastella kylmällä vedellä puhdistuksen ja uudistumisen edistämiseksi. Mikään pieni ripottelu ei riitä, vaan vesisangon kaataminen niskaan tai kastaminen jokeen ovat suositeltuja. Myös jääkylmän veden suihkuttaminen letkulla on, jos ei perinteinen, niin ainakin kätevä metodi.
Pienellä piiskan napautuksella on toivotettu tytöille onnekasta vuoden jatkoa ja terveyttä. Päätarkoitus perinteellä on kuitenkin ollut hedelmällisyyden ruoskiminen tyttöihin. Se on varmasti perua antiikin Rooman Lupercalia-festivaaleista, joissa juhlittiin kevään tuloa ja hedelmällisyyttä; sielläkin raipat viuhuivat.
Jos ei itse jaksa kerätä tai koristella oksaa, löytyy pääsiäispiiskoja kaupoista suklaamunien ja koristetipujen välistä.
Koristellut pääsiäispuut ja -kaivot

Kuva: Pixabay
Pajun tai muiden puiden oksien koristeleminen muun muassa värikkäillä munilla on hyvin vanha perinne. Saksassa koristelua on jatkettu myös talojen pihoilla. Värikkäät puskat ja puut kuvastavat täyteen kukkaan puhkeavaa kevättä.
Pihamaan lisäksi Saksassa koristellaan suihkulähteitä ja muita julkisia paikkoja, kuten patsaita. Perinne on saanut aikoinaan alkunsa kaivojen koristelusta, jolla on kunnioitettu uuden elämän antavaa vettä.
Osterbrunnen eli kirjaimellisesti pääsiäiskaivo on rakennettu kruunun malliseksi ja koristeltu värikkäillä pääsiäismunilla, nauhoilla, ikivihreillä havuilla ja joskus kukilla. Ne ovat kylien välisen kilpavarustelun johdosta nykyään hyvin näyttäviä ja houkuttelevat paljon ihailevia turisteja.
Mämmi
Mämmi on suomalaisten suuri pääsiäisherkku ja kaikkien muiden kauhistus. Sääliksi käy niitä raukkoja, jotka pääsiäisen aikaan vierailevat Suomessa; heidät pakotetaan maistamaan perinneruokaa, jonka ulkonäkö ei tuo mitään muuta mieleen kuin löysän ulosteen. Se vain on fakta.
Alunperin mämmiä on syöty pääsiäistä edeltävän paaston aikaan, koska sen laksatiiviset ominaisuudet yhdistettiin puhdistautumiseen. Pitkäperjantain ateriaksi kylmänä syötävä mämmi sopi erinomaisesti, koska päivä oli liian pyhä ruoanlaittoon.
Suomessa mämmin juuret menevät ainakin 1100–1200-luvulle, jolloin Hämeessä ja eteläisessä Suomessa valmistettiin ruismaltaista ja ruisjauhoista keitettyä ja imellytettyä puuroa, joka lopuksi paistettiin tuohiropeissa. Meille mämmi on mahdollisesti tullut muinaisesta Persiasta, jossa samantyyppistä vehnäjauhoista tehtyä puuroa on syöty jo 7000 vuotta kevätpäiväntasauksen aikaan vietettävän uudenvuoden juhla-aterialla.
Lue myös:
Yhteiskunta
Mooses oli usein huumetripilllä: 10 loogista selitystä Raamatun ihmeille – osa 2

Löytyykö Raamatun käsittämättömille tapahtumille loogisia selityksiä? Tämän listan aiheena ovat Raamatun ihmeet ja tarinat, joille historioitsijat, arkeologit ja geologit ovat löytäneet tieteellisen version.
Tarkoitus ei ole kuitenkaan kumota monille tärkeän kirjan tarinoita, nämähän ovat pohjimmiltaan uskon asioita. Tämän listan teoriat eivät romuta ihmeiden mahdollisuutta, joten tarkoituksemme ei missään nimessä ole loukata ketään.
Enemmänkin listalla etsitään vastauksia siihen, että jos Raamatun kertomukset todella pitävät paikkansa, niin miten mahdottomilta vaikuttavat ilmiöt ovat voineet tapahtua – jos siis oletetaan, että mistään yliluonnollisesta ei ole ollut kyse.
On yleisesti hyväksyttyä, myös uskovien keskuudessa, että Vanhan testamentin kertomukset ovat täynnä kielikuvia. Samaan aikaan tiedetään faktana, että monet Vanhan testamentin tapahtumat seuraavat todellisia historiallisia ja geologisia tapahtumia.
Lista julkaistaan kahdessa osassa, joista tämä on jälkimmäinen. Ensimmäiset loogiset selitykset ja mahdolliset teoriat Raamatun ihmeellisyyksille voit lukea tästä:
Jeesus käveli jäällä: 10 loogista selitystä Raamatun ihmeille – osa 1
Palava pensas kasvoi tuliperäisellä maalla
Sir Colin Humphreys on brittiläinen fyysikko, joka on toiminut muun muassa materiaalitieteen professorina Cambridgen yliopistossa ja kokeellisen fysiikan professorina Ison-Britannian kuninkaallisessa instituutissa. Vuosikymmenten ajan Humphreys on pyhittänyt suurimman osan vapaa-ajastaan Raamatun tutkimiseen ja on julkaissut sekä tieteellisiä artikkeleita että kirjoja harrastukseensa liittyen.
Humphreysin tunnetuin teos lienee Toista Mooseksen kirjaa käsittelevä kirja, jossa hän antaa monille Raamatun ihmeille luonnollisen selityksen. Yksi näistä on palava pensas.
Tuo liekehtivä pensas ei tarinan mukaan muuttunut tuhkaksi, vaan vaikka se paloi roihuten, ei se koskaan kadonnut. Jumala puhui pensaan kautta Moosekselle ja kertoi, että tämä on valittu vapauttamaan israelilaiset Egyptin orjuudesta ja johdattamaan heidät luvattuun maahan.
Humphreys osoittaa kirjassa, että alueella kasvavien akaasioiden puuaines on kovaa, kestävää ja tuottaa siten erinomaista hiiltä – sytyttyään se voi vaikuttaa palavan loputtoman kauan. Tutkijan mukaan Arabian niemimaan tuliperäisellä alueella ja sopivasti purkautumisaukon päällä kasvanut akaasiapensas oli syttynyt liekkeihin, kun maan sisuksista oli puskenut ulos polttavan kuumaa ilmaa.
Tämä kaikki käy järkeen, mutta entäs sitten se pensaasta puhunut Jumala? Kyse saattoi olla huumaavan aineen aiheuttamasta hallusinaatiosta.
Mooses oli huumetripillä puhuessaan Jumalalle
Kun Mooses oli johdattamassa kansaansa kohti Kanaaninmaata eli nykyistä Israelia, sai hän Siinainvuorella Jumalalta kymmenen käskyä. Jos kyseessä oli sama vuori, jolla pensas oli vuosia aiemmin palanut (sijainnista ei olla asiantuntijoiden parissa yksimielisiä), saattoi Mooses olla kummallakin kerralla huumaavan aineen vaikutuksen alaisena.
Muun muassa Jerusalemin heprealaisen yliopiston psykologian professorin Benny Shanonin mukaan useaan otteeseen Raamatussa mainittu akaasia sisältää yhtä voimakkaimmista tunnetuista psykedeeleistä eli aineista, jotka aiheuttavat tajunnantilan muuntumista kuten aistiharhoja ja mystisiä kokemuksia. Psykedeelit eivät vain voimista tavallisia mielentiloja, vaan tuottavat kokijalleen täysin todelliselta vaikuttavia aistimuksia. Kyse on siis hallusinaatioista.
Mooses oli todennäköisesti maistellut akaasiapensaan osia ja oli psykedeelisellä huumetripillä saadessaan kymmenen käskyä.
Shanonin mukaan Toisesta Mooseksen kirjasta löytyy lukuisia viitteitä siihen, että koko autiomaassa vaeltanut kansa saattoi olla aika ajoin aineissa. Psykedeelien tiedetään aiheuttavan syviä hengellisiä ja uskonnollisia tuntemuksia sekä sekoittavan ajantajun.
Ehkä palava pensas ei palanutkaan loputtomasti, vaan Moosekselle se vain tuntui siltä. Erittäin yleinen hallusinaatio – huumeiden tai sairauden aiheuttama – on käärmeiden näkeminen tai esineiden muuttuminen käärmeeksi, ja Toisessa Mooseksen kirjassa sauvat muuttuvat luikerteleviksi käärmeiksi tuon tuosta.
Akaasioiden käyttäminen päihteenä oli esimerkiksi faaraoiden Egyptissä varsin yleistä ja huumausaineita käytettiin erityisesti uskonnollisissa seremonioissa, kun jumalallisiin olentoihin pyrittiin saamaan yhteys. Tästä on todisteita hautakammioiden seinämaalauksissa ja hieroglyfein kirjoitetuissa savitauluissa.
Professori Shanon on tunnettu kiistanalaisesta väitteestään, jonka mukaan uskonnot ympäri maailman ovat saaneet alkunsa hallusinogeenien käytöstä. Onko se ollenkaan kaukaa haettua?
Betlehemin tähti oli harvinainen planeettojen kolmoiskonjunktio

Kuva: Waldemar Flaig | Public Domain (kuvaa rajattu)
Tähtitieteilijät ovat nykypäivänä melko yhtä mieltä siitä, että Betlehemin tähti, joka johdatti itämaan tietäjät Jeesus-lapsen luokse, oli todellinen ilmiö. Yksittäinen tähti se ei varmastikaan ollut, sillä oppineet tähtitieteilijät tunsivat taivaankappaleet erinomaisesti eikä monikaan yötaivaan tapahtuma aiheuttanut ihmetystä.
Erään teorian mukaan taivaalla selvästi erottunut tähti olisi ollut kirkas komeetta, mutta myös se on melko epätodennäköistä. Komeetat eivät nimittäin ole mitenkään harvinaisia, joten edes suuri ja kirkas sellainen ei olisi pistänyt miehiä Messiaan etsintään.
Täytyy siis lähteä hakemaan jotain harvinaisempaa. Kannatusta on saanut kerran 900 vuodessa tapahtuva Jupiterin ja Saturnuksen kolmoiskonjunktio. Tätä mieltä oli myös Sheffieldin yliopiston tähtitieteen professori David Hughes, joka urallaan tutki Raamatun kertomuksiin liittyviä astronomisia ilmiöitä. Hughesin ja hänen kollegoidensa mukaan Jupiterin ja Saturnuksen ”yhtyminen” yötaivaalla on vaikuttava näky.
Kun ottaa huomioon, että vuonna 7 eaa. planeetat kävivät konjunktiossa kolme kertaa – toukokuussa, lokakuussa ja joulukuussa – alkavat tapahtumat muistuttaa Raamatun ihmeellistä kertomusta. Sen mukaanhan itämaan tietäjät näkivät taivaalla jotain merkillistä ollessaan kotimaassaan, todennäköisesti Babyloniassa, ja uudemman kerran saavuttuaan Jerusalemiin.
Ja kun yhtälöön lisätään vielä se, että Auringosta katsoen myös Maa oli tuolloin konjunktiossa Jupiterin ja Saturnuksen kanssa, oli näky vähintäänkin epänormaali – myös kaiken nähneille astronomeille. Yhdeltä kirkkaalta tähdeltä yötaivaalla näyttänyt Jupiterin ja Saturnuksen konjunktio sai vielä oudompia piirteitä, kun samaan linjaan tulleen Maan varjo lipui niiden yli.
Sodoma ja Gomorra tuhoutuivat meteori-iskussa
Ensimmäisessä Mooseksen kirjassa kerrottu tarina Sodomasta ja Gomorrasta on varmasti tuttu: kaupunkien asukkaat elivät Jumalan mielestä paheellista elämää. Raamatun mukaan Jumala oli jo antanut varoituksen, että jos meno ei muutu, niin huonosti käy. ”Syntisyys” kuitenkin jatkui ja rangaistus oli väistämätön: ”Herra antoi sataa taivaasta tulta ja tulikiveä Sodoman ja Gomorran päälle. Hän tuhosi nämä kaupungit ja koko tasangon sekä kaupunkien kaikki asukkaat ja maan kasvitkin.”.
Monet arkeologit ovat sitä mieltä, että muinainen Tall el-Hammamin kaupunki Jordaniassa voisi olla Raamatussa mainittu Sodoma. Tall el-Hammamissa on tehty kaivauksia kohta kahden vuosikymmenen ajan ja tutkijat ovat löytäneet lukuisia todisteita siitä, että tulta ja tulikiveä tosiaankin satoi tuhoisasti kaupungin päälle. Syyllinen oli 3700 vuotta sitten alueen yläpuolella räjähtänyt meteori, joka lähetti vähintään 12 000-asteisen, voimakkaan shokkiaallon hävittäen yli 2500 vuotta kukoistaneen kaupungin ja monet muut asutuskeskukset Kuolleenmeren pohjoispuolella. Kymmenet tuhannet ihmiset saivat surmansa.
Shokkiaallon vaikutuksesta Kuolleestamerestä peräisin oleva suolalaskeuma tuhosi maanviljelylle erinomaisen kasvualustan sadoiksi vuosiksi, mikä on nähtävissä maaperänäytteiden suola- ja sulfaattipitoisuuksissa. Suolakerroksen vuoksi maaperässä ei kasvanut mikään, joten ennen niin hedelmällinen seutu pysyi asumattomana 700 vuoden ajan.
Myrsky halkaisi Punaisenmeren

Kuva: Herrad of Landsberg – Hortus Deliciarum | CC-BY-SA 3.0 (kuvaa rajattu)
Hallusinogeenit eivät Moosesta enää siinä vaiheessa auttaneet, kun suuri joukko israelilaisia piti saada pakomatkalla Punaisenmeren yli. Kuten jo mainittua, on Toinen Mooseksen kirja täynnä ihmeitä, eikä meren halkaiseminen kahtia ole niistä vähäisin.
On ensinnäkin hyvin todennäköistä, että kertomuksessa Jumalan siirtämät vesimassat eivät suinkaan sijainneet Punaisessameressä, vaan kyseessä oli Niilin suisto. Tietyllä tavalla taivaallinen voima oli Mooseksen apuna, sillä tietokoneella tehdyn simulaation perusteella parin metrin syvyydessä oleva maakannas olisi hyvinkin voinut paljastua lähes hirmumyrskylukemissa (28 m/s) puhaltaneen tuulen voimasta.
Tutkijoiden analyysien mukaan 12 tunnin ajan idästä puhaltanut myrskytuuli on voinut liikuttaa joenuoman vesimassaa kahteen suuntaan muodostaen Raamatussa kuvatut ”seinämät”. Israelilaisilla olisi ollut neljä tuntia aikaa vaeltaa turvaan takaa-ajajilta.
Heti tuulen laannuttua vesi olisi palannut voimalla takaisin, joten myös tarina siitä, että Mooseksen ja vapautettujen orjien perässä olleet faaraon joukot hukkuivat takaisin syöksyvään veteen, on fysiikan lakien mukaan mahdollinen.
Lue ensimmäinen osa: Jeesus käveli jäällä: 10 loogista selitystä Raamatun ihmeille – osa 1
Lue myös:
Yhteiskunta
Jeesus käveli jäällä: 10 loogista selitystä Raamatun ihmeille – osa 1

Raamattu on täynnä toinen toistaan käsittämättömämpiä tapahtumia, joille ei löydy loogista selitystä. Vai löytyykö sittenkin? Tällä listalla käydään läpi niitä Raamatun ihmeitä ja tarinoita, joille löytyy luonnollinen selitys.
Listafriikki pohtii nyt kymmentä Raamatun ihmettä ja tarinaa, joille historioitsijat, arkeologit ja geologit ovat löytäneet tieteellisen selityksen. Tarkoitus ei ole kumota monille tärkeän kirjan tarinoita, vaan tarjota vaihtoehtoinen näkökulma.
Nämä teoriat eivät romuta ihmeiden mahdollisuutta, joten tarkoituksemme ei missään nimessä ole loukata ketään. Enemmänkin listalla etsitään vastauksia siihen, että jos Raamatun kertomukset todella pitävät paikkansa, niin miten mahdottomilta vaikuttavat ilmiöt ovat voineet tapahtua – jos siis oletetaan, että mistään yliluonnollisesta ei ole ollut kyse.
On yleisesti hyväksyttyä, myös uskovien keskuudessa, että Vanhan testamentin kertomukset ovat täynnä kielikuvia. Samaan aikaan tiedetään faktana, että monet Vanhan testamentin tapahtumat seuraavat todellisia historiallisia ja geologisia tapahtumia. Listalla käydään muutamaan otteeseen myös Uuden testamentin puolella ja Jeesuksen elämään liittyvissä ihmeissä.
Lista julkaistaan kahdessa osassa, joista tämä on ensimmäinen. Jälkimmäiset selitykset ja teoriat voit lukea tästä:
Mooses oli usein huumetripilllä: 10 loogista selitystä Raamatun ihmeille – osa 2
Nooa rakensi arkkinsa, kun Välimeri tulvi ja muodosti Mustanmeren
Noin 12 000 vuotta sitten Mustameri oli makeanveden järvi, jota ympäröi hedelmällinen maaperä. Kun ihmisestä tuli paikalleen asettuva maanviljelijä, oli tuo alue otollista viljelysmaata. Muualla päin maailmaa olosuhteet olivat erilaiset, sillä Euroopan ja Aasia pohjoisosat sekä Pohjois-Amerikka olivat mannerjään peittämiä. Merenpinta oli huomattavasti alempana kuin nykyään, koska vesi oli kiinni jäätikössä.
Kun ilmasto alkoi lämmetä ja jääkausi veteli viimeisiään, rupesi merenpinta luonnollisesti nousemaan massiivisen mannerjään sulaessa. Suurin piirtein 7500 vuotta sitten Välimeri oli täyttynyt ääriään myöten, joten luonnonlakien mukaisesti se rupesi tulvimaan helpointa reittiä, joka tässä tapauksessa oli Mustameri.
Yli nykyisen Bosporinsalmen, jossa tuolloin oli paljon suurempi maa-alue, virtasi valtava vesimassa 200 Niagaran putouksen voimalla ja peitti alleen 150 000 neliökilometriä maata (vrt. Suomen pinta-ala on hieman päälle 338 000 neliökilometriä). Ryöppyävän veden ääni on kuulunut yli 150 kilometrin päähän. Kaikki tämä on faktaa ja todisteet ovat edelleen nähtävissä maaperän ja merenpohjan kerrostumissa. Järven ympäristössä eläville ihmisille tulva on varmasti tuntunut maailmanlopulta.
Tarina vedenpaisumuksesta on ikivanha, vanhempi kuin Raamatun kertomus Nooan arkista. Suullisena perimätietona siirtynyt tarina koko maailman alleen peittäneestä tulvasta kirjoitettiin Gilgamešin eepokseen muinaisessa Mesopotamiassa yli 4000 vuotta sitten.
Eepoksen sankari rakentaa arkin ja kerää sinne kaiken omaisuutensa turvaan. Samainen kertomus on tallentunut aina hieman erilaisessa muodossa useiden eri kulttuurien kansantarinoihin ja lopulta myös Vanhaan testamenttiin.
Daavid päihitti harvinaisesta sairaudesta kärsineen Goljatin
Ensimmäisessä Samuelin kirjassa kerrotaan legendaarinen tarina Daavidista ja Goljatista: Daavid voitti kivilingollaan jättiläisten heimoon kuuluneen Goljatin. Kertomusta käytetään edelleen vertauskuvana altavastaajan ja ylivoimaisen vastustajan kamppailusta.
Raamatussa Goljatin pituudeksi ilmoitetaan kuusi kyynärää ja yksi vaaksa, joka on muutamia senttejä vaille kolme metriä. Toisaalta Kuolleenmeren kääröissä Goljat kuvataan neljän kyynärän ja yhden vaaksan mittaiseksi eli noin kaksimetriseksi. Arkeologien ja kielitieteilijöiden mukaan hepreankielessä numeroita kuusi ja neljä tarkoittavat kirjaimet, jotka muistuttavat toisiaan paljon, ovat todennäköisesti menneet jossain vaiheessa sekaisin. Oli pituus kumpi tahansa, niin tuohon aikaan keskimäärin 160-senttisten miesten joukossa Goljat olisi ollut jättiläinen.
Raamatun mukaan Goljatin perheessä oli useita ”jättiläisiä”, joten epätavallisen suuren koon voidaan olettaa olleen periytyvä ominaisuus ja tässä tapauksessa sairaus. On hyvin todennäköistä, että Goljat kärsi akromegaliasta tai gigantismista, jossa aivolisäkkeen tuottamaa kasvuhormonia erittyy liikaa, eikä henkilön pituuskasvu pysähdy. Gigantismi saattaa olla myös aivolisäkkeen kasvaimen aiheuttamaa.
Goljatin sairauteen viittaa myös se, että hän tarvitsi taisteluareenalle saattajan – akromegaliasta kärsivillä kasvain usein painaa optista hermoa, mikä heikentää näkökykyä ja aiheuttaa kahtena näkemistä. Varsinkin kyky nähdä sivulle voi olla olematon, joten Daavid saattoi singota kiven Goljatin päähän tämän huomaamatta. Gigantismia sairastavilla on monesti myös nivelongelmia, joten Goljat tuskin oli kovin ketterä vastus. Kuka siis oikeasti oli altavastaaja?
Punalevä muutti Niilin veden ”vereksi”

Kuva: melvil | CC BY-SA 4.0 (kuvaa rajattu)
Raamatun ihmeistä siellä ikävimpien joukossa ovat Toisessa Mooseksen kirjassa palstatilaa saaneet Egyptin vitsaukset. Jumala uhkasi rangaista faaraota, ellei tämä vapauttaisi israelilaisia orjuudesta, mutta kuningas ei ottanut varoituksia tosissaan. Niinpä Egyptin päälle langetettiin vitsaus toisensa perään, mutta vasta kymmenes – kaikkien esikoisten kuolema – mahdollisti israelilaisten poispääsyn.
Nyt kuitenkin tarkastellaan vitsauksista ensimmäistä eli verta. Tarinan mukaan Jumala muutti Niilin ja kaikki Egyptin vesistöt vereksi: ”Niilin kalat kuolivat ja virta alkoi haista niin etteivät egyptiläiset voineet juoda sen vettä, ja verta oli Egyptissä kaikkialla”.
Ei ole mitenkään ennenkuulumatonta, että Niilin vesi muuttuisi punaiseksi. Punaiseksi vuorovedeksi kutsuttu ilmiö johtuu liiallisesta leväkukinnasta. Vuorovesi viittaa meriin, mutta runsaita punaleväkukintoja esiintyy myös makeissa vesissä.
Aina silloin tällöin, täydellisten olosuhteiden osuessa kohdalle, punalevät lisääntyvät kerralla ja valtoimenaan, jolloin ne voivat muuttaa veden punaiseksi. Levien tuottamat myrkyt kerääntyvät äyriäisiin ja tappavat niitä syöviä merieläimiä. Runsas leväkukinta on haitallista myös ihmiselle ja voi aiheuttaa muun muassa ihoärsytystä, silmien kirvelyä ja jopa hengitysvaikeuksia.
Kain ja Abel: Historian ensimmäinen kansanmurha
Raamatun mukaan Aatami oli Jumalan omaksi kuvakseen luoma, kaikkien ihmisten kantaisä ja ensimmäinen ihminen. Lähes yhtä tunnettu, kuin Aatamin ja Eevan tarina, on myös kertomus heidän pojistaan, Kainista ja Abelista. Jo hyvin pian ihmiskunnan ensimmäisen virheen eli syntiinlankeemuksen jälkeen näki päivänvalonsa historian ensimmäinen murha. Kyseessä ei ole ihmeteko tai selittämätön tapahtuma, mutta kuuluisalle tarinalle on tarjottu mielenkiintoinen alkuperä, joten se sopii sinänsä tälle listalle.
Abel oli Jumalan suosikki, sillä kaikkivaltias oli mieltynyt ainoastaan hänen tarjoamaan karitsauhriin. Sehän Kainia ärsytti, joten hän päätti pyyhkiä veljensä pois kuvioista. Kertomus veljesmurhasta saattaa olla tuhansia vuosia vanha ja sukupolvelta toiselle kulkenutta perimätietoa, joka ajan saatossa muokkaantui Raamatun tarinaksi.
Vielä noin 40 000 vuotta sitten nykyihminen (Homo sapiens) ja neandertalinihminen (Homo neanderthalensis) asuttivat samoja seutuja. Sitten jotain tapahtui ja neandertalinihminen hävisi. Teorioita sukulaislajimme häviämisestä on lukuisia, mutta yhden sellaisen mukaan nykyihminen tuhosi kilpailijan suoraan ja/tai epäsuorasti.
Nykyihmisistä tuli paikalleen asettuvia maanviljelijöitä, joiden taruissa elivät edelleen muistot ”villeistä” metsästäjä-keräilijöistä. Tarina neandertalinihmisten joukkomurhasta muuntui kertomukseksi siitä, kuinka maanviljelijä Kain tappoi karjapaimenena työskennelleen Abelin.
Jeesus käveli kiinteän veden päällä
Jeesuksen ihmeteot ovat meille kaikille tuttuja: hän muutti veden viiniksi, paransi sairaita ja ruokki 5000 miestä viidellä leivällä ja kahdella kalalla. Tunnetuin ja suurin ihme on kuitenkin kuolleista nouseminen, ja heti kakkosena sen jälkeen on veden päällä kävely.
Erään koulukunnan mukaan Jeesuksen kävely veden päällä ei välttämättä ole jumalallinen ihme, vaan suoritus onnistui aineen senhetkisen olomuodon ansiosta. Teorian mukaan Jeesus siis käveli kiinteän veden eli jään päällä.
Israelin pohjoisosissa tiedetään olleen muutamakin epätavallisen kylmä ajanjakso noin 2000 vuotta sitten, ja silloin lämpötila on pari yksittäistä kertaa tippunut pakkasen puolelle. Tämän teorian kannattajat eivät väitä, että koko Genesaretinjärvi olisi ollut jäässä, sillä silloinhan vetten päällä kävely ei olisi kummastuttanut. Olisivathan ihmettä todistaneet kalastajatkin huomanneet, jos järvi olisi ollut umpijäässä – tuskin kukaan olisi myöskään päässyt soutelemaan.
Järvelle uskotaan muodostuneen vedenalaisia jäälauttoja, jotka eivät varsinkaan kauempaa erotu pinnan alta. Ilmiötä on tutkinut Floridan osavaltionyliopiston merentutkimuksen professori Doron Nof työryhmänsä kanssa. Analysoimalla tilastoja ja käyttämällä laaja-alaisesti erilaisia työkaluja Nof kollegoineen on kyennyt selvittämään, että jo valmiiksi viileän jakson aikana järvelle oli laskeutunut hyinen ilmamassa, joka yhdistettynä järveen virranneisiin suolaisiin lähteisiin synnytti paikoittaisia jäälauttoja. Olosuhteet olisivat olleet täydelliset varsinkin järven luoteisrannalla, Tabghan alueella, jossa Jeesuksen kerrotaan tehneen ihmetekojaan.
Nykypäivänä todennäköisyys tällaiselle tapahtumalle on lähes nolla, mutta 2000 vuotta sitten – eli Jeesuksen väitettynä elinaikana – ilmasto oli sellainen, että olosuhteiden puolesta jäälauttoja saattoi muodostua kerran 30–160 vuodessa.
”Luonnontieteilijöinä me vain osoitamme, että alueella on saattanut tapahtua muutamia harvinaislaatuisia jäätymisprosesseja viimeisen 12 000 vuoden aikana”, kertoo Nof yliopiston uutissivustolla. ”On muiden tehtävä arvioida, selittääkö tutkimuksemme Raamatun kertomuksen.”.
Lue toinen osa: Mooses oli usein huumetripilllä: 10 loogista selitystä Raamatun ihmeille – osa 2
Lue myös:
Yhteiskunta
Sukkasunnuntai, kiirastorstai ja malkamaanantai – Mitä pääsiäisviikon päivien nimet tarkoittavat?

Suurin osa pääsiäisviikon päivien nimistä ovat tuttuja, kuten palmusunnuntai ja kiirastorstai. Mutta mistä hiljaisen viikon päivien nimet oikein ovat peräisin? Mukana saattaa olla pari yllätystä!
Esimerkiksi kiirastorstailla ei ole mitään tekemistä kiirastulen kanssa, ainakaan suoranaisesti, vaikka se siitä monelle varmasti ensimmäisenä tulee mieleen. Palmusunnuntain nimi lienee selvä, mutta miksi me heiluttelemme silloin juuri pajunoksia?
Hiljaisen viikon päivien nimet ovat saaneet vaikutuksia kristinuskosta, kansanperinteestä, pakanallisista uskomuksista ja arkisesta elämästä. Tai sitten ihan vain siitä, että päiville on saatu soljuvilla alkusoinnuilla varustetut nimet. Tiedätkö sinä, minkänimisiä päiviä tällä tulevalla viikolla vietetään?
Listafriikki selvittää nyt, mitä hiljaisen viikon päivien nimet tarkoittavat ja mistä ne ovat peräisin. Mukavaa pääsiäistä kaikille!
Palmusunnuntai
Hiljaisen viikon aloittaa palmusunnuntai, joka juontaa juurensa tunnettuun Raamatun kertomukseen. Siinä Jeesus ratsastaa aasilla Jerusalemiin ja tielle laskettiin palmunlehtiä ja vaatteita.
Se on yksi vanhimipia kirkollisia perinteitä, sillä jo ensimmäisillä kristityillä oli tapana kuljettaa palmunlehtiä kulkueissaan, kun he kokoontuivat pääsiäisen viettoon Öljymäelle.
Tapa on omaksuttu osaksi pääsiäistä edeltävää sunnuntaita ympäri maailman, mutta joka paikassa ei tietenkään ole tarjolla palmuja. Siksi kasvit on valittu kussakin maailman kolkassa sen mukaan, mitä on saatavilla.
Meillä Suomessa puissa ei pääsiäisen tienoilla ole muuta kuin paljaita oksia, paitsi pajuissa. Eikä pajuissakaan ole lehtiä, mutta sentään jotain elävää: pehmeitä kukintoja eli pajunkissoja. Joissain suomen murteissa pajunoksia on jopa nimitetty palmuiksi.
Malkamaanantai
Oudolta kuulostava malka on tuohi- tai olkikaton päälle painoksi laitettu tukipuu ja nykykielellä malka tunnetaan paremmin hirtenä. Malkamaanantaina on perinteisesti kaadettu ja kerätty polttopuita.
Malka-sanalla on raamatullinen alkuperä ja sillä viitataan ihmisen omaan vikaan, jota ei kuitenkaan itse huomaa, vaan syyttää erheestä toista. ”Kuinka näet rikan, joka on veljesi silmässä, mutta et huomaa malkaa, joka on omassa silmässäsi?”. Malka on toiminut tässä suhteessa myös vertauskuvana kärsivälle Jeesukselle, joka joutui syyttömänä tuomituksi: Jeesusta malkattiin eli puhuteltiin pisteliäästi.
Tikkutiistai
Pääsiäisviikon päivien nimet -listalla siirrytään malkamaanantain polttopuista ja tukihirsistä tikkutiistaihin. Ne ovat varmasti syystäkin peräkkäin.
Tikkutiistain nimi juontaa juurensa vanhan kansan uskomuksiin, joilla ei ole mitään tekemistä raamatullisen pääsiäisen kanssa. Tai sen verran tietenkin on, että ajankohta osuu pääsiäisviikolle. Hiljaisen viikon tiistaina oli tapana vuolla puusta sytykkeitä, koska juuri tuona päivänä valmistettujen sytyketikkujen uskottiin tuovan hyvää onnea.
Tikkutiistaina vuoltuja sytykkeitä ei käytetty ainoastaan tulenteossa vaan hyvällä onnella varustettuja tikkuja tungettiin seiniin hirsien väleihin, jotta ne sieltä käsin karkottaisivat pahoja henkiä.
Kellokeskiviikko
Hiljaisen viikon päivien nimet antavat myös hieman osviittaa vuodenaikojen vaihtumisesta maataloissa. Pääsiäisviikon keskiviikko eli kellokeskiviikko oli perinteisesti se päivä, jolloin lehmät saivat vihdoin kellot taas kaulaansa. Se siis tarkoitti sitä, että ne pääsivät pitkän, navetassa vietetyn talven jälkeen jälleen ulos ja laitumelle kirmaamaan.
Todellisuudessa kellokeskiviikko on alunperin saanut nimensä aivan jostain muusta kuin karjasta, nimittäin kirkonkelloista. Ruotsissa kyseinen päivä on dymmelonsdag, joka viittaa tapaan soittaa kirkonkelloja vaimennettuina. Kirkonkelloja soitettiin metallikielen sijaan puisella vaarnalla, dymbel, hiljaisen viikon teeman mukaisesti.
Ruotsista nimitys on napattu suomen kieleen, kun alkusointukin soljuu niin mukavasti.
Kiirastorstai
Sitten päästään siihen mieltä askarruttavaan kiirastorstaihin. Se on vanhimpia hiljaisen viikon nimityksiä. ”Kiira” on lainattu ruotsinkielisestä skära-sanasta, joka tarkoittaa puhdistautumista.
Kiirastorstai tunnetaan viimeisestä ehtoollisesta, jonka Jeesus söi opetuslastensa kanssa ja ruokailun ohessa hän pesi seuraajiensa jalat. Tuona pitkäperjantaita edeltävänä päivänä puhdistautuminen on tehty sekä ripittäytymällä että kirjaimellisesti pesemällä pois paaston aloittaneen tuhkakeskiviikon tuhkat.
Kiirastuleen kiirastorstailla on vain nimellinen yhteys. Katolisen kirkon teologian mukaan ihmisen sielu puhdistuu synneistä kiirastuleksi kutsutussa välitilassa, josta pääsee sitten taivaaseen.
Kiirastorstai sulautuu nimenä myös hyvin kansanperinteeseen, jossa tunnettiin talojen pihapiireissä häiriköivä piharikko eli kiira. Kiira oli paha henkiolento, joka karkotettiin hiljaisen viikon torstaina pois. Sekin oli tietynlainen puhdistautumismeno, jolla pääsiäisen kertomusta saatiin kansantajuisesti levitettyä yhteiskuntaan.
Pitkäperjantai
Vaikka hiljaisen viikon päivien nimet olisivat muuten hakusessa, niin pitkäperjantai on varmasti tuttu. Pitkäperjantai on ”pitkä” ainoastaan Pohjoismaissa; muissa kielissä kyseinen perjantai voi olla esimerkiksi pyhä, suuri, surullinen tai ristiinaulittu. Suomen kieleen pitkäperjantai on lainattu ruotsista, långfredagen, ja skandinaavisiin kieliin nimitys on aikoinaan omaksuttu muinaisenglannin sanasta langa frigedæg.
Voisi ajatella, että päivä on saanut nimensä siitä, että pitkänäperjantaina kuului hiljentyä kotiin eikä kyläily ollut sallittua. Se oli varsinkin lapsille piinaavan pitkä päivä, koska mitään ei oikein saanut tehdä. Mutta ei – kyseessä on nimenomaan lainasana.
Koska pitkäperjantai on pyhitetty Jeesuksen ristiinnaulitsemisen ja kärsimyksen muistelulle, ei sillon perinteisesti ole ollut sopivaa tehdä mitään askareita. Keittiön puuhellaankaan ei sytytetty tulta, vaikka alkuviikosta oli tehty kaikenkokoista polttopuuta ja sytyketikkua. Osittain tästä syystä mämmillä on niin vankka asema osana pääsiäistä, sillä sitä syötiin ja syödään kylmänä.
Kaikenlainen touhuilu, mukaan lukien laulaminen, oli tosiaan kielletty, mutta helposti saatavilla olevista käsityövälineistä, kuten ylijääneistä kankaista ja värttinätikuista saatettiin askarrella hyvää onnea tuovia haltijoita eli paroja.
Lankalauantai
Monet hiljaisen viikon päivien nimet sointuvat hienosti: malkamaanantai, tikkutiistai, kellokeskiviikko. Lankalauantai sopii mainiosta jonon jatkoksi, mutta sillä ei ole mitään tekemistä langan kanssa.
Lankalauantain nimen on kyllä arveltu viittaavaan samalla tavalla talon askareisiin kuin muutaman muunkin edellä mainitun päivän. Silloin on pesty ja värjätty pitkän talven aikana kehrätyt langat. Mutta tässäkin kohtaa mennään kielellisiin seikkoihin.
Alunperin pitkäperjantaita kutsuttiin ruotsin långfredagen-sanaa mukaillen lankaperjantaiksi. Se lainattiin suoraan ja sovellettiin omaan kieleen järkeväksi sanaksi. Lankaperjantai ei kuitenkaan kuulostanut sulavalta, joten alkuosa päätettiinkin kääntää, jolloin saatiin pitkäperjantai ja ”lanka” siirrettiin seuraavaan päivään.
Pohjanmaalla lankalauantaihin on perinteisesti kuulunut pääsiäiskokon polttaminen, millä karkotetaan noitia. Tavassa yhdistyvät suloisessa sekamelskassa kansanperinne ja kristinusko. Koska lankalauantai oli se päivä, jonka Jeesus oli kuolleena haudassaan, on pahojen voimien uskottu olevan silloin kaikkein vahvimmillaan.
Uskomuksista kertoo paljon tämä seuraava, Suomen murteiden sanakirjasta peräisin oleva utajärveläinen lohkaisu: ”lankalauvvantaina saa tehäm mitä tahtoo vaikka miehijä tappaa kun sillon eij ooj jumalaa maassa eikä taivaassa”.
Sukkasunnuntai
Vaikka pääsiäistä on käytännössä juhlittu koko viikon ajan, on ensimmäinen pääsiäispäivä eli pääsiäissunnuntai se, mikä virallisesti aloittaa pääsiäisen. Kirkkovuoden osalta tästä sunnuntaista alkava viikko on pääsiäisviikko.
Hiljainen viikko on siis jo tässä vaiheessa ohi, mutta kun hiljaisen viikon päivien nimet laitetaan listan muotoon, niin eihän sukkasunnuntaita voi mitenkään jättää pois. Koska sukkasunnuntai!
Sukkasunnuntai nimellä saatetaan viitata kahteen täysin erilaiseen tapaan viettää ensimmäistä pääsiäispäivää. Joko nimi tulee siitä, että ollaan ja liikutaan hiirenhiljaa sukkasillaan, tai sitten Jeesuksen ylösnousemusta juhlistetaan niin railakkaasti, että sukatkin lentävät jaloista.
Vai voiko kyseessä olla niinkin yksinkertainen jatkumo, että edellisenä päivänä valmistelluista langoista alettiin tuolloin kutomaan sukkia!? Tai sitten todennäköisin vaihtoehto: sukkasunnuntai kuulostaa hyvältä.
Lue myös:
-
Yleistieto1 viikko sitten
Toukokuussa syntyneet ovat kaikkein positiivisimpia, mutta myös kaikkein alttiimpia masentumaan – tiukkaa faktaa ja vähän hömppää toukokuusta
-
Viihde5 päivää sitten
10 erikoista tapaa, joilla musiikki vaikuttaa ihmiseen – osa 1
-
Oudoimmat4 päivää sitten
Hiljentyvätkö epäilyt? 10 uskottavaa ufo-havaintoa
-
Yhteiskunta21 tuntia sitten
Raskauden aikana vauvasta äitiin siirtyvät solut saattavat suojata syövältä – 10 yllättävää faktaa äideistä