Yleistieto
Salemin noitaoikeudenkäynnit: 10 pimeää faktaa noitavainoista
Salemin noitaoikeudenkäynnit ovat ehkä tunnetuin yksittäinen noitavainojen ja joukkohysterian lopputulema. Salemin viimeiset ”noidat” hirtettiin 22. syyskuuta 1692.
Noitavainot olivat roihunneet Euroopassa jo muutaman vuosisadan, mutta olivat vanhalla mantereella 1600-luvun lopulla hieman rauhoittuneet. Taikauskoisuus levisi Amerikan eristyneisiin siirtokuntiin ja erikoisten käänteiden jälkeen Massachusettsin siirtolaisyhteisöissä syytökset ja joukkopaniikki kulminoituvat Salemin noitaoikeudenkäynteihin ja 20 viattoman ihmisen teloitukseen.
Miten ja miksi Salemin noitaoikeudenkäynnit saivat alkunsa ja ketkä joutuivat uhreiksi? Esimerkiksi näihin kysymyksiin Listafriikki on kerännyt vastauksia tässä tietopaketissa.
Mistä kaikki sai alkunsa?
Salem oli 1600-luvulla jakautunut kahtia: oli vilkas satamakaupunki (nykyinen Salem) ja siitä noin 15 kilometrin päässä sisämaassa köyhä maanviljelyskylä (nykyinen Danvers), joka vielä sekin oli kahden johtavan perheen, Portereiden ja Putnameiden sotatanner. Porterit olivat hyvissä väleissä Salemin kaupungin silmäätekevien kanssa ja Putnamit kannattivat kylän omavaraisuutta ja itsemääräämisoikeutta.
Erimielisyyksiä tuli maanomistuksesta, politiikasta ja etenkin uskonnosta. Vuonna 1689 kyläläiset saivat Putnamin perheen johdolla läpi ehdotuksen omasta kirkosta, jonka pastoriksi tuli Samuel Parris (kuvassa). Parris oli vannoutunut puritaani, joka sopi hyvin osalle kyläläisistä. Ne, jotka eivät olleet yhtä tiukan moraalikäsityksen ja vanhoillisuuden kannattajia, tunsivat olonsa ulkopuolisiksi ja usein seurakuntaan virallisesti kuulumattomat ajettiinkin Parrisin toimesta pois kirkosta, kun ehtoollista alettiin jakamaan.
Uuden-Englannin (nyky-Yhdysvaltojen koillisosavaltioiden) siirtokunnissa jaettiin myös lentolehtisiä, joissa oikeauskoisia varoiteltiin vääräuskoisten harjoittamasta noituudesta, joten kaikki palaset tilanteen lopulliseen kiehahtamiseen olivat valmiina.
Kummalliset kohtaukset
Pastori Parrisin mukana kylään oli tullut hänen vaimonsa, kolme tytärtä, yksi sukulaistyttö sekä kaksi barbadoslaista orjaa. Tammikuussa 1692 yksi tyttäristä, yhdeksänvuotias Betty, sekä tämän serkku, 11-vuotias Abigail Williams, alkoivat käyttäytyä oudosti. He kiljuivat ja huusivat, päästivät epäinhimillisiä ääniä, heittelivät tavaroita ja väänsivät vartaloitaan kummallisiin asentoihin. Lisäksi he väittivät kokevansa epämääräistä nipistelyä ja puremista.
Kylän lääkäri William Griggs ei onnistunut löytämään riivatuilta vaikuttavien tyttöjen käytökselle mitään lääketieteellistä syytä, joten hän julisti kyseessä olevan ”jotain yliluonnollista, todennäköisimmin noituus”.
Myöhemmin syyksi on epäilty muun muassa torajyvän aiheuttaman sieni-infektion laukaisemia hallusinaatioita, aivokuumetta, epilepsiaa ja borrelioosia. Mutta tapa, jolla ”oireet” levisivät tiettyihin kylän tyttöihin ja nuoriin naisiin, ei tue näitä teorioita.
Monien mielestä pastori Parris oli kaiken takana, ja että hän olisi jotenkin saanut perheensä nuoret tytöt manipuloitua joukkohysterian aloittajiksi. Betty ja Abigail olivat lisäksi tutustuneet erään toisen papin, Cotton Matherin, kirjoittamaan kirjaan, joka käsitteli väitettyjä kokemuksia noituudesta ja paholaisen riivatuksi tulemisesta. Heidän käytöksensä oli lähes identtistä kirjan kuvauksen kanssa.
Ensimmäiset syytetyt
Isä-Parris ja hänen liittolaisensa alkoivat painostamaan Bettyä ja Abigailia kertomaan, kuka riivaamisesta oli vastuussa. Hiillostuksen alla tytöt syyttivät Parrisin barbadoslaista orjaa, Titubaa, sekä kyläläisten hyljeksimiä, harvoin kirkossa käyviä Sarah Goodia ja Sarah Osbornea. Good tunnettiin kerjäläisenä ja Osbornen tiedettiin olleen ”epäsoveliaassa suhteessa” palvelijansa kanssa. Kaikki kolme olivat helppoja syytösten kohteita.
Good ja Osborne kielsivät jyrkästi syyllisyytensä, mutta Tituba tunnusti tehneensä paholaisen kanssa sopimuksen. Tunnustus toki tuli vasta sen jälkeen, kun hänen isäntänsä, pastori Parris, oli piessyt ”totuuden” ulos. Kolmikko vietiin vankilaan odottamaan oikeudenkäyntiä.
Good oli raskaana ja synnytti vankilassa lapsen, joka kuitenkin menehtyi ennen äitinsä heinäkuista teloitusta. Osborne menehtyi sellissään tuntemattomasta syystä, ja Titubaa ei koskaan tuomittu.
Cotton Mathers, jo aiemmin mainittu, noituudesta esittelykirjan kirjoittanut pappi, oli merkittävässä osassa noitaoikeudenkäyntien aloittamisessa. Hänen ehdotuksestaan kaikki syytetyt, jotka tunnustivat olevansa noitia, säästyivät kuolemantuomiolta; Jumalan langettama rangaistus oli kuitenkin jonain päivänä edessä.
Joukkohysteria nostaa päätään
Joukkohysteria alkoi levitä Betty Parrisin ja Abigail Williamsin jälkeen, ja seuraavat noitien uhrit olivat kaksikon 12-vuotias ystävä Ann Putnam, tämän äiti, tämän serkku ja Putnamin perheen palvelustyttö Mercy Lewis.
Mutta enää syytetyiksi eivät joutuneetkaan alempiarvoisina yhteisön jäseninä olevia henkilöitä, vaan ensimmäisten syytettyjen jälkeen seuraavana noidaksi julistettiin Rebecca Nurse, vuosia aiemmin Salemin kaupungista maaseudulle muuttanut varakas nainen.
Hartaan kirkossakävijän, vaikkakin puritanismin kyseenalaistajan, pidättäminen sai kyläläisissä aikaan paniikin. Syyttelyitä ja silminnäkijähavaintoja mustasta magiasta alkoi tulla yhä enemmän, sillä moni näki sen olevan hyvä keino todistaa oma syyttömyytensä. Monet äänekkäimmistä syyttelijöistä olivat Putnamin suvun edustajia tai perheen kanssa samanmielisiä, ja samaan aikaan monet syytetyt ja tuomitut olivat Putnamien vihollisia tai puritanismin arvostelijoita.
Lisäksi noituuden uhreiksi joutuneita todistajia alkoi astua esiin yhä enenevissä määrin.
Todistusaineistoa
Miten sitten voitiin todistaa, että syytetty tosiaan oli noita?
Suurin osa noitia vastaan esitetystä todistusaineistosta oli näkyihin perustuvia todisteita. Yleisesti uskottiin, että kun noita yrittää vahingoittaa loitsuillaan, näkee uhri kyseisen henkilön aavemaisen hahmon unissaan. Myöhemmässä vaiheessa tämä ei enää riittänyt oikeudessa tuomitsemiseksi, jolloin myös syytökset vähenivät huomattavasti.
Yksi ”luotettava” metodi oli niin kutsuttu noitakakku. Kakku oli valmistettu ruisjauhoista ja noidan manauksen uhriksi väitetysti joutuneen tytön virtsasta. Valmistuksen jälkeen kakku syötettiin koirille, ja sen piti toimia kuin voodoonukke konsanaan eli kirouksen aiheuttaneen noidan oli määrä huutaa tuskasta.
Erittäin raskauttava todiste saatiin niin kutsutusta kosketuskokeesta, jonka mukaan kohtauksen vallassa ollut noiduttu henkilö rauhoittuisi välittömästi, jos kirouksen langettanut noita koskettaisi häntä. Toisaalta noituudesta kertoi myös se, jos syytetty kosketti todistajaa ja tämä alkoi huutaa tuskissaan. Syyttäjille ikään kuin win-win-tilanne. Viattomalle syytetylle ei niinkään…
Riivatut todistajat
Useimmat oikeudessa todistaneet henkilöt olivat alempi luokkaisia palvelustyttöjä, joista monet olivat jääneet orvoiksi raaoissa siirtolaisten ja alkuperäisasukkaiden yhteenotoissa. Puritaanien tiukat uskonnolliset säännöt sekä pelottelu ”villeillä alkuasukkailla” ja noituudella olivat omiaan järkyttämään kovia kokeneiden tyttöjen mieltä.
Eräs näistä usein todistajanaitiossa olleista tytöistä oli 17-vuotias Elizabeth Hubbard, joka todisti 29 ihmistä vastaan. Näistä pidätettiin 17, joiden joukosta 13 hirtettiin ja kaksi kuoli vankeudessa. Hubbard oli orvoksi jäätyään muuttanut isotätinsä Rachel Griggsin ja tämän lääkärinä toimineen aviomiehen perheen palvelustytöksi, ja sai ensikäden tietoa alkuperäisten, mystisiä kohtauksia saaneiden tyttöjen käytöksestä, sillä tohtori Griggs oli yrittänyt näitä diagnosoida. On mahdollista, että Hubbard näki siinä loistavan tilaisuuden nousta varteenotettavaksi kylän jäseneksi.
On nimittäin arveltu, että yhteisössä heikossa asemassa olleet tytöt havaitsivat nopeasti, että noitien saattaminen oikeuden eteen ja todistajana toimiminen toi heille huomiota ja arvostusta muiden kyläläisten silmissä. Sitä he eivät olleet ennen kokeneet, joten suosio nousi ehkä tavallaan hattuun ja poiki yhä useampia syytöksiä.
Hubbardilla oli koko oikeusistuin kiedottuna pikkusormensa ympärille ja hän onnistui manipuloimaan niin kansaa kuin valamiehiäkin. Hubbard, samoin kuin muutkin todistajina toimineet tytöt, sai oikeudenkäynneissä pirullisia kohtauksia, joiden hän väitti johtuvan syytettynä olleen ”noidan” läsnäolosta.
Hubbard erityisesti oli tunnettu transsimaisesta tilastaan, joka laukesi ainoastaan noidan kosketuksesta. Tuomioistuin oli vakuuttunut.
Syytetyt ja tuomitut
Salemin noitaoikeudenkäynnit alkoivat maaliskuussa vuonna 1692, ja alle vuoden kestäneiden vainojen aikana syytettyinä oli yli 200 henkilöä Salemin kylästä, Salemin kaupungista ja lähipaikkakunnilta.
Tuomioistuin määräsi hirtettäväksi 19 henkilöä (14 naista ja viisi miestä). Kesäkuun 10. päivänä suoritettiin ensimmäinen noituudesta tuomitun henkilön, Bridget Bishopin, teloitus. Heinäkuun 19. päivänä saman kohtalon kokivat Sarah Good, Rebecca Nurse, Susannah Martin, Elizabeth Howe ja Sarah Wildes. Tasan kuukauden päästä tuomio pistettiin toteen Martha Carrierille, John Willardille, George Burroughsille, George Jacobsille ja John Proctorille. Syyskuun 22. päivänä viimeiset noitaoikeudenkäyntien seurauksena teloitetut olivat Mary Eastey, Martha Corey, Ann Pudeator, Samuel Wardwell, Mary Parker, Alice Parker, Wilmot Redd ja Margaret Scott.
Vuoden 1693 tammikuuhun asti järjestetyissä oikeudenkäynneissä kuolemaan tuomittiin liuta muitakin. Heidän tuomioitaan ei kuitenkaan ehditty pistää käytäntöön.
Muitakin uhreja kuin hirttotuomion saaneet
Yhdeksäntoista teloitetun lisäksi viisi tuomiota tai sen toimeenpanoa odottanutta henkilöä menehtyi vankilassa. Lisäksi oli tapaus Giles Corey.
Giles Corey oli 80-vuotias maanviljelijä, jonka vaimo Martha oli tuomittu teloitettavaksi. Mies oli itseasiassa ollut niin jumalaapelkäävä ja oikeuslaitokseen luottava, että uskoi pidätetyksi joutuneen vaimonsa oikeasti olevan noita, sillä kaikki (varmasti vedenpitävät) todisteet viittasivat siihen. Mieli kuitenkin muuttui, kun hän huomasi olevansa itse syytettynä.
Corey ei suostunut oikeuden edessä myöntämään syyllistyneensä noituuteen, mutta ei myöskään väittänyt olevansa syytön. Tämä tarkoitti silloisen lain mukaan sitä, että häntä vastaan ei voitu nostaa syytettä. Niinpä Coreyyn päätettiin käyttää taktiikkaa nimeltään peine forte et dure (suom. ankara ja kova rangaistus). Tarkoitus oli kiduttaa miehestä jokin vastaus ulos.
Coreyn laitettiin puulevyn alle maahan makaamaan, ja päälle lastattiin suuria kiviä. Menetelmä ei kuitenkaan onnistunut, sillä Corey ei pukahtanutkaan syyllisyydestään tai syyttömyydestään kolme päivää kestäneen kidutuksen aikana, vaan kuoli lähes marttyyrimäisesti pyytäen jokaisella kuulustelukerralla vain ”lisää painoa”.
Vaimo Martha hirtettiin kolme päivää myöhemmin.
Miten kaikki päättyi?
Vaikka yhteisössä oli niitä, jotka epäilivät ja vastustivat heppoisin perustein annettuja tuomioita, eivät he uskaltaneet ilmaista mielipidettään. Se nimittäin johti syyttävien sormien osoittamiseen itseä kohti.
Yksi suurimmista mielipiteiden muuttajista oli entisen papin George Burroughsin syyttäminen ja tuomitseminen hirttopuuhun, sillä tämä lausui ääni värähtämättä Isä meidän -rukouksen vielä köysi kaulansa ympärillä. Noitien ei olisi pitänyt pystyä siihen. Teloitusta valvoneet papit kuitenkin rauhoittelivat hirttämisiä katsomaan tulleita kansalaisia sanomalla, että ”paholainen on ennenkin esittänyt enkeliä”.
Vuoden 1692 loppuun mennessä suurin osa noitavainojen kannattajista oli kääntänyt kelkkansa, sillä Burroughsin lisäksi monia muitakin hurskaina henkilöinä pidettyjä oli syytettyjen penkeillä, mikä soti puritanismin periaatteita vastaan.
Viimeinen niitti vainoille oli se, kun Massachusetts Bayn siirtokunnan kuvernöörin William Phipsin vaimoa syytettiin noituudesta. Kuvernööri pisti pelin välittömästi poikki, ja siihen päättyivät Salemin noitaoikeudenkäynnit. Syyskuun 22. päivän jälkeen ketään ei enää teloitettu, mutta oikeudenkäyntejä odottaneet syytetyt, ja jo kuolemantuomion saaneet, joutuivat odottamaan vapautumista seuraavaan kevääseen saakka.
Viattomien nimien puhdistaminen
Noitaoikeudenkäynneissä valamiehinä toimineista 12 pyysi jo vuonna 1693 anteeksi virheellisiä tuomioita, ja vuonna 1702 tuomioistuin julisti oikeudenkäynnit lainvastaisiksi. Kymmenen vuotta siitä, niin teloitettujen omaiset saivat rahallisen hyvityksen ja uuden lakimuutoksen myötä useiden väärin tuomittujen nimet puhdistettiin.
Salemin noitaoikeudenkäynnit jättivät yhteisöön kuitenkin pysyvät arvet, ja jälkipolvet ovat vuosisatojen ajan tehneet kaikkensa palauttaakseen ja puhdistaakseen jokaisen niin tuomitun kuin syytetynkin maineen.
Jotain vainojen vaikutuksesta monien sukupolvien päähän kertoo myös se, Massachusettsin osavaltio esitti noitaoikeudenkäyntien vuoksi muodollisen anteeksipyynnön vuonna 1957. Mutta ajassa täytyi tulla vielä uudelle vuosituhannelle, vuoteen 2001, ennen kuin viimeisetkin syytetyt lopulta julistettiin virallisesti syyttömiksi.
Yleistieto
Top 10 erikoiset kielet, joissa kommunikoidaan ilman puhuttuja sanoja – osa 2
Jos etsit opeteltavaksi haastavaa uutta kieltä, niin älä etsi kauempaa: Listafriikki esittelee erikoiset kielet, joissa ei puhuta sanoilla.
Viittomakieli tulee varmaan monilla mieleen, mutta on olemassa lukuisia muitakin tapoja kommunikoida ilman puhetta ja sanoja – on naksutusta, vihellystä, rummutusta ja koputtelua. Kuulostaisiko joku näistä omalta jutulta?
Tässä tulevat top 10 erikoiset kielet, joissa kommunikoidaan ilman puhuttuja sanoja. Voi kuinka rikasta kielenkäyttö ja viestintä voikaan olla!
Lista julkaistaan kahdessa osassa, joista tämä on jälkimmäinen. Ensimmäiset erikoiset kielet ovat tarjolla tässä:
Top 10 erikoiset kielet, joissa kommunikoidaan ilman puhuttuja sanoja – osa 1
Damin
Listan ensimmäisessä osassa kerrottiin jo eräästä naksutuskielestä ja nyt otetaan käsittelyyn toinen. Yhtä lukuun ottamatta kaikki naksutusääniä käyttävät kielet ovat afrikkalaisia, mutta tuo yksi poikkeus on Australian pohjoisosissa sijaitsevalla Mornington-saarella asuvien aboriginaalien käyttämä damin.
Naksutukset ovat tässä lardil-heimossa liittyneet mieheksi tulo rituaaliin, mutta koska seremonioita ei ole järjestetty enää 1970-luvun jälkeen, on tuo osa kielestä käytännössä kuollut.
Tarinan mukaan naksutukset ovat peräisin myyttisestä Uniajasta, aboriginaalien kansanperinteeseen kuuluvasta ajanjaksosta, jolloin kaikki elollinen ja eloton on luotu. Teini-ikäiset miehisyysriittiin osallistuvat olivat ainoita, joille kieli opetettiin, mutta se ei kuitenkaan ollut salainen.
Vaikka naksutuskieltä käytettiin enimmäkseen seremonioissa, puhuivat miehet sitä muutenkin heimon keskuudessa ja näin osa naisistakin oppi käyttämään sitä. Daminin yksinkertainen kielioppi ja sanojen muodostus oli mahdollista oppia hyvinkin nopeasti, sillä sanoja on vain noin 250, ja niitä yhdistelemällä saadaan aikaan monimutkaisempia konsepteja.
Syy daminin kielen katoamiseen on ollut se, että miehistymisrituaaliin liittyi oleellisena osana syväviilto, jossa siitin halkaistaan päästään joko vain alapuolelta tai sitten kokonaan (kuvassa toimenpide käynnissä, onneksi yksityiskohtia ei näy).
Seremonia oli vapaaehtoinen, joten kun nuorukaisia ei enää houkutellut sukuelinten silpominen, loppui daminin oppiminen siinä samalla. Nyt kieltä ollaan herättelemässä uudelleen, sillä sen taitajia on vielä muutamia eikä tuon osan kulttuurista haluta katoavan lopullisesti. Nähtäväksi jää, palaako kielen mukana muitakin perinteitä!?
Al-Sayedin beduiinien viittomakieli
Maapallolla on yli 7000 puhuttua kieltä ja useita satoja viittomakieliä. Monelle voi tulla yllätyksenä, että viittomakieli ei ole mikään universaali kieli, jota kaikki ymmärtävät.
Suomalaista viittomakieltä ja amerikkalaista viittomakieltä, ASL:ää, käyttävät eivät ymmärrä toisiaan, elleivät ole toisen kieltä opiskelleet. Brittiläinen viittomakieli eroaa myös ASL:stä, joten vaikka Pohjois-Amerikassa ja Isossa-Britanniassa puhutaan englantia, eroavat alueiden viittomakielet totaalisesti toisistaan.
Mennään nyt kuitenkin listan kohtaan, jossa käsitellään Israelissa, Negevin autiomaassa elävän al-Sayedin beduiiniheimon viittomakieltä. Vaikka isot viittomakielet ovat varta vasten luotuja, on monissa eristyneissä yhteisöissä kehittynyt luonnollisesti tapa kommunikoida ilman puhetta. Erityisesti silloin, jos yhteisössä on epätavallisen paljon kuuroja. Näin on al-Sayedin beduiineilla.
Heimo sai alkunsa 1800-luvulla melko pienestä joukosta ihmisiä, joista kaksi oli perinnöllisesti kuuroja. Kuten monesti suljetuissa yhteisöissä, voi tällainen perustajavaikutus aiheuttaa sairauksissa paljon suuremman esiintymistiheyden kuin normaalisti ihmispopulaatiossa voisi olettaa. Aivan samasta syystä meillä on harmittava suomalainen tautiperintö.
Koska noin 3000 jäsenen beduiiniheimossa kuuroja on jopa viisi prosenttia, alkoi heillä hiljalleen noin 80 vuotta sitten kehittyä orgaanisesti, muiden kielten vaikutuksesta erillään, aivan oma viittomakielensä. (Perinnöllisen kuurouden esiintyvyys maailmanlaajuisesti on noin 0,1 %:n luokkaa.)
Al-Sayedin beduiinien viittomakielessä lauserakenteet ja sanojen järjestykset ovat täysin erilaisia verrattuna alueella puhuttuihin kieliin, arabiaan ja hepreaan. Sillä ei myöskään ole mitään tekemistä israelilaisen viittomakielen kanssa – se on täysin itsenäinen kielensä.
Erityistä on myös se, että jokainen heimon jäsen osaa viittoa sujuvasti: kaikki pystyvät kommunikoimaan keskenään eikä kukaan tunne oloaan ulkopuoliseksi.
Chinantecien vihellyskieli
Kuten listan aiemmatkin vihellyskielet, myös meksikolaisen chinantec-heimon vihellykset ovat syntyneet alueella, jossa maasto on vuorten ja laaksojen värittämää. Viheltäminen on ollut kaikkein tehokkain keino viestiä syrjäisessä San Pedro Sochiapamin vuoristokylässä.
Chinantecien vihellyskielessä on samanlaisia ”ääntämyksellisiä” ominaisuuksia kuin puhutussakin kielessä; on katkoäänteitä, painotuksia ja erilaisia tooneja eli sävelkorkoja. Sama sana tai tässä tapauksessa vihellys tarkoittaa toonista riippuen aivan eri asiaa. Esimerkiksi mandariinikiinassa on ”vain” viisi toonia, mikä tekee opettelusta melko haastavaa, kun sanan merkitys muuttuu pienellä vivahde-erolla täysin. Chinantecien vihellyskielessä on seitsemän sävelkorkoa.
Chinantecit pystyvät viheltämällä kertomaan kaiken saman mitä puhuenkin. Vihellyskielellä voidaan käydä neuvotteluja, suunnitella tulevaa ja muistella menneitä – siihen kuuluvat myös siis aikamuodot.
Hieman linnun viserrystä kuulostavaa kieltä opetetaan nykyään kouluissa, jotta sen ikivanha perinne saataisiin säilytettyä. Lapset eivät kuitenkaan opi vihellyskieltä täydellisesti, vain ehkä muutaman tavan tuottaa ääntä. Sujuvasti viheltävät sen sijaan käyttävät kieltään ja sormiaan lukuisilla eri tavoilla saadakseen aikaan kaikki vihellyskielen nyanssit.
Vaikka kännyköiden kuuluvuus kylässä on huono, käyttävät monet nykyisin kaiuttimia tai radiopuhelimia kauemmas kommunikoidessaan. Kieltä tutkinut David Foris on sanonut, että ennen teknologian vyöryä kylässä oli joka aamu upea vihellyskonsertti, kun miehet tekivät suunnitelmia tulevalle päivälle.
Puhuva rumpu
Kun suomeksi sanotaan, että ”viidakkorumpu kertoo” jotain, on kyseessä kuulopuhe tai huhu, joka kiertää ei aina niin luotettavasti kertojalta toiselle. Mutta jossain maailman kolkassa rummutus on luotettava ja tehokas kommunikointitapa.
Länsi-Afrikassa rummuttamisella on pitkät perinteet ja vaikka rummulla nykyään enimmäkseen musisoidaan, voidaan sillä edelleen vaihtaa kuulumisia kavereiden kanssa. Vielä hieman reilu sata vuotta sitten tiimalasin muotoisella puhuvalla rummulla kuitenkin kommunikoitiin kylien välillä ja myös orjakaupan uhreiksi jääneiden ihmisten kanssa. Keskustelua voitiin käydä kyläläisten ja kidnapattujen läheisten kanssa täysin orjakauppiaiden tajuamatta.
Esimerkiksi yoruba-heimon kielessä jokainen tavu voidaan sanoa kolmella eri toonilla tai sävelellä, jolloin ne tarkoittavat eri asiaa. Nämä tavut sitten sitten toistetaan eri kokoisilla rummuilla, joissa myös sävelkorkeutta voidaan säädellä soitinta ympäröivillä naruilla; näin saadaan luotua pitkiäkin lauseita.
Pirahãt hyräilevät
Brasiliassa, syvällä Amazonin sademetsässä asuva pirahã-heimo on jo pitkään ollut kielitieteilijöiden ja tutkijoiden kiinnostuksen kohde. Eikä vähiten heidän käyttämänsä kielen vuoksi. Heidän puhutusta kielestään puuttuvat numerot ja lukumäärät. Heillä ole sanoja väreille, tarkoille suunnille, yksikölle tai monikolle eivätkä he käytä pronomineja. Tutkiminen on myös siinä mielessä hankalaa, että heimon jäseniä ei voisi vähempää kiinnostaa olla tekemisissä ulkopuolisten kanssa. Mutta sehän ei tutkijoita ole estänyt yrittämästä.
Toisaalta kielessä on vain kahdeksan konsonanttia ja kolme vokaalia, jonka vuoksi se on yksinkertaisuudessaan maailman tutkittujen kielten joukossa aivan omassa luokassaan. Mutta silti heimon keskuudessa paljon aikaa viettäneet kielen tutkijat ihmettelivät, miten sen puhumaan opettelu on niin hankalaa. Selvisi, että vähäinen kirjainten määrä on kielen ainoa yksinkertainen asia.
Lukuisat tavujen sävelkorot ja pituudet, sekä niiden monimutkaiset yhdistelmät mahdollistavat kirjainten jättämisen kokonaan pois. Pirahãt voivat ”sanoa” haluamansa asian vain hyräilemällä, laulamalla tai viheltämällä tavujen sävelet. Silti he ymmärtävät toisiaan täydellisesti. Tämä erikoinen seikka kielessä selvisi tutkijoille, kun he havaitsivat hyräilyn olevan tapa opettaa lapsia puhumaan. Äidit eivät käyttäneet sanoja, vaan kommunikoivat ainoastaan sävelin.
Top 10 erikoiset kielet, joissa kommunikoidaan ilman puhuttuja sanoja – osa 1
Lue myös:
Yleistieto
Top 10 erikoiset kielet, joissa kommunikoidaan ilman puhuttuja sanoja – osa 1
Montaako kieltä sinä osaat puhua? Entä osaatko yhtäkään kieltä, joissa ei käytetä sanoja? Tässä vinkkejä opetteluun, kun Listafriikki esittelee erikoiset kielet, joissa ei puhuta sanoilla.
Viittomakieli tulee varmaan monilla mieleen, mutta on olemassa lukuisia muitakin tapoja kommunikoida ilman puhetta ja sanoja – on naksutusta, vihellystä, rummutusta ja koputtelua. Joten jos kielipäätä löytyy ja perus ranskat, venäjät, hepreat ja japanit on hallussa, niin tästä joku hieman eksoottisempi kieli opetteluun.
Tässä ovat siis top 10 erikoiset kielet, joissa kommunikoidaan ilman puhuttuja sanoja. Voi kuinka rikasta kielenkäyttö ja viestintä voikaan olla!
Lista julkaistaan kahdessa osassa, joista tämä on ensimmäinen. Jälkimmäiset erikoiset kielet ovat luvassa myöhemmin
Sfyria
Maailmassa tunnetaan noin 70 vihellyskieltä, joissa kommunikointi tapahtuu, arvasit oikein, viheltämällä. Kreikkalainen sfyria on tämän top 10 erikoiset kielet -listan ensimmäinen vihellyskieli – toki muutama muukin saa paikkansa parrasvaloissa.
Sfyriaa puhutaan, tai vihelletään, ainoastaan pienessä Antian vuoristokylässä, Evian saarella. Vihellyskielellä on 2500 vuotta vanhat perinteet, joita paimenkansa on ylpeänä siirtänyt sukupolvelta toiselle. Vielä 1980-luvulla koko 250 hengen kyläyhteisö osasi kommunikoida viheltämällä, mutta nykyisin taitajia on jäljellä vain kourallinen – kylän väkimääräkin on vähentynyt muutamaan kymmeneen, kun nuoret muuttavat kaupunkeihin opiskeluiden ja työn perässä.
Sfyriaa ei turhaan pidetä yhtenä maailman uhanalaisimmista kielistä. Vaikka kulttuuriperintöä haluttaisiinkin herätellä uudelleen henkiin, nousee ongelmaksi se, että sfyriaa osaavat ikäihmiset ovat monesti huonohampaisia, eivätkä enää pysty tuottamaan kielen vaatimia vihellyksiä.
Evian ulkopuolinen maailma tuli tietoiseksi sfyriasta vasta vuonna 1969, kun Antian lähistölle tippui pienlentokone. Pilottia etsimään tullut pelastusryhmä kuuli paikallisten viheltelevän toisilleen pitkiä melodioita kanjoneiden poikki ja he kiinnostuivat selvittämään viestinnän merkitystä.
Kreikkalaisen kielitieteilijän Dimitra Hengenin mukaan sfyria on vihelletty versio puhutusta kreikasta: sanat ja tavut ovat vaihtuneet eri sävyillä ja tiheydellä tuotettuihin vihellyksiin. Koska vihelletyt ääniaallot eroavat puheesta, voi sfyriaa käyttämällä saada viestinsä perille jopa neljän kilometrin päähän. Se on noin 10 kertaa pidemmälle kuin kurkku suorana huutamalla.
Khoisankielet
Vaikka Afrikan etelä- ja luoteisosissa puhuttavissa khoisankielissä sanojen muodostukseen käytetäänkin sekä vokaaleja että tavallisia konsonantteja, on mukana useita erilaisia naksutuksia, joita käytetään konsonanttien tapaan.
Kaikille naksutuskieliä kuulleille puhe kuulostaa varsin eriskummalliselta. Itse asiassa hollantilaiset, jotka aikoinaan saapuivat valtaamaan ja rakentamaan omia siirtokuntiaan Etelä-Afrikkaan, nimesivät khoisakieliä puhuvat kansat ”änkyttäjiksi”, hollanniksi stotteraar.
He eivät ymmärtäneet kyseessä olevan oikea kieli, vaan luulivat naksautusten olevan yleinen puhehäiriö. Tuosta hollanninkielisestä sanasta on kehittynyt myös suomalainen versio hottentotti, jota nykyään pidetään epäsopivana ja halventavana ilmaisuna.
Tällä hetkellä khoisankieliä on useita kymmeniä erilaisia ja niitä puhuu noin puolimiljoonaa ihmistä. Vaikka naksautusääniä käyttävät kielet niputetaankin usein samaan ryhmään, ei niitä voi kutsuta yhteiseksi kieliperheeksi; niin paljon ne toisistaan eroavat.
Eri naksautuskielet voivat meidän korviimme kuulostaa keskenään samanlaisilta, mutta sitä ne eivät todellakaan ole. Eri kieliä ja naksautuksia käyttävät eivät ymmärrä toisiaan yhtään sen paremmin kuin mekään. Jossakin kielessä voi olla vain viisi erilaista naksutusta tai maiskautusta, mutta toisissa niitä voi olla useita kymmeniä.
Silbo gomero
Kanariansaariin kuuluvalla La Gomeralla on vuosisatojen ajan kommunikoitu espanjan lisäksi silbo gomeron kielellä. Yli 20 000 hengen väestö on kaksikielinen – he puhuvat espanjaa ja viheltävät silbo gomeroa.
Kun ensimmäiset espanjalaiset saapuivat Kanarialle 1400-luvun alussa, asuttivat saariryhmää pohjoisafrikkalaista alkuperää olevat guanchit. Jo silloin La Gomeralla vihellettiin, joten omalaatuisen kommunikointitavan oli täytynyt tulla alkuperäisasukkaiden mukana Afrikasta. Ajan kuluessa ja väestön sekoittuessa vihellyskieli kuitenkin säilyi, joskin se muutti muotoaan. Nyt jo pitkään silbo gomero on ollut vihellettyä espanjaa.
La Gomera on vulkaaninen saari, jossa vuorottelevat metsäiset laaksot ja jylhät vuoren rinteet. Vaikeakulkuisessa maastossa kaikuvat silbo gomeron vihellykset, jotka kattavat noin 4000 erilaista sanaa. Vielä 1950-luvulla, kun käytössä ei ollut puhelimia ja talot oli rakennettu harvakseltaan, oli yli kolmen kilometrin päähän kuuluva vihellys tehokas keskustelutapa ja sitä käytettiin paljon yleisten ilmoitusten antamiseen. Muuten viesti piti lähteä toimittamaan kävellen.
Silbo gomero oli jo vaarassa kadota kokonaan, mutta paikallishallinto sääti vuonna 1999 lain, jonka mukaan vihellyskieltä on opeteltava koulussa, jotta taito ja perinne pysyy voimissaan. Väestössä on kuitenkin erikoinen väliinputoajien joukko: ne, jotka ovat syntyneet 1950- ja 1990-lukujen välillä kyllä ymmärtävät kieltä, mutta eivät osaa sitä itse viheltää. Vanhimmat ja nuorimmat asukkaat sen sijaan ovat aidosti kaksikielisiä.
Sotavangit ja Polybiuksen neliö
Kuuluisaksi tämä jo antiikin Kreikassa keksitty kommunikointitapa tuli viimeistään Vietnamin sodan jälkeen, kun sotavankeina olleet amerikkalaissotilaat kertoivat viestineensä toisilleen koputtamalla sellin seinään. Kirjelappujakin vaihdettiin ja kuiskimista kokeiltiin, mutta niistä jäi helposti kidutuksen arvoisesti kiinni.
Idea tuli kapteeni Carlyle Harrisilta, joka vuonna 1965 vangittiin ja suljettiin Hỏa Lòn vankilaan, jota Hanoin Hiltoniksikin kutsuttiin, yhdessä monien muiden amerikkalaisten kanssa. Harris muisti, että toisen maailmansodan aikana vangit olivat käyttäneet kommunikointiin nerokasta polybiuksen neliötä. Jokainen kirjain voitiin ilmaista kahdella eri koputuksella, ehkä kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa. Ensin koputetaan pysty- ja sitten vaakarivi. Esimerkiksi s-kirjain on 4-3.
Joku voisi väittää, ettei kyseessä ole kieli. Mutta mielipide voi muuttua, jos lukee vara-amiraali James Stockdalen muistelmia. Hän oli sotavankina Hanoin Hiltonissa yli seitsemän vuoden ajan. Stockdalen mukaan koputukset eivät olleet vain yksittäisten sanojen vaihtoa, vaan seinien läpi käytiin syvällisiä keskusteluja, joissa välittyivät niin suru, ilo, jännitys, huumori, masentuneisuus kuin sarkasmikin. Tärkeässä roolissa oli myös vankitovereiden valmistaminen kuulustelu- ja kidutustuokioihin sekä niiden jälkeinen lohduttaminen.
Lue myös: Top 10 historian pahimmat kidustusmenetelmät piinapenkistä Juudaksen tuoliin
Luostareiden viittomakieli
Jos sotavankien oli pakko, oman ja kavereiden hengen säästämiseksi kommunikoida sanattomasti, ovat toiset tehneet vaitiololupauksen aivan omasta tahdostaan.
Jumalalle tai jumalille omistautuneet ihmiset ovat vuosituhansien ajan tehneet hiljaisuusvaloja eläessään luostareissa, temppeleissä tai mikä ikinä aiheeseen liittyvä rakennus onkaan kulloinkin ollut kyseessä.
Kristityt munkit totesivat (eivät kuitenkaan varmaankaan yhteen ääneen) 1000-luvulla, että vaikka juttelu on pois laskuista, ei kukaan ole kieltänyt kommunikointia. He alkoivat luoda käsimerkkejä ja -liikkeitä, joilla saatiin aikaan helposti ymmärrettävä, yksinkertainen sanasto. Syvällisiä keskusteluja viittomilla ei käyty, mutta luostarin päivittäiset askareet saatiin sovittua aiempaa helpommin. Onko joku nähnyt minun Raamattuani? Voitko ojentaa ehtoollisviinin? Lainasitko eilen kaapuani? Miten tällaisia asioita esität toverille ilman sanoja tai viittomia?
Ensimmäiset sormiaakkosetkin muuten näkivät kirkon hämyssä siivilöityvän päivänvalon luostareissa, mutta niitä oli sallittua käyttää vain kuolevien ja sairaiden parissa.
Vaikka monet munkit ja nunnat nykypäivänä juttelevatkin, tekee osa edelleen lupauksen olla puhumatta, joten luostareiden oma viittomakieli pysyy voimissaan.
Lue myös:
Yleistieto
10 vinkkiä ja faktaa, jotka voivat pelastaa hengen arkisissa tai harvinaisissa tilanteissa
Tällä listalla käydään läpi kymmenen faktaa tai vinkkiä, joiden avulla voi pelastaa oman tai toisen ihmisen hengen tilanteessa kuin tilanteessa.
Listafriikki kokosi tähän erilaisia ja yllättäviä selviytymiskeinoja, joilla henki voi säilyä tukalassakin tilanteessa. Kun katastrofi iskee, oli se sitten miten epätodennäköinen tahansa, ovat hyvät neuvot kalliit. Siksipä listalla on faktoja, joiden avulla voi selvitä, jos jää lumivyöryn alle tai joutuu alligaattorin hampaisiin tai jääkarhun jahtaamaksi.
Toisaalta listalla on vinkki myös aivan jokapäiväiseen autoiluun, myrkytyksen ensiapuun ja siihen, miten julkisella paikalla saa parhaiten apua. Mahdollisuuksien mukaan aina on tietenkin otettava yhteyttä viralliseen tahoon, jolta on saatavissa asiantuntevaa apua, mutta hätätilanteessa nämä vinkit voivat pelastaa joko oman tai sitten jonkun toisen hengen.
Yleinen hätänumero 112
Eivät nämä hengen mahdollisesti pelastavat vinkit nyt suinkaan ala sillä, että Listafriikki kertoo lukijoilleen, mikä on yleinen hätänumero. Mutta sen verran kerromme, että 112 on myös kansainvälinen hätänumero. Sama numero on kotimaamme lisäksi käytössä kaikissa EU-maissa sekä monessa muussakin Euroopan maassa.
Mutta se tärkein juttu: 112 toimii maailmanlaajuisestikin useassa maassa. Vaikka 112 ei olisi kyseisen maan hätänumero, on se monesti käytössä ”virallisen” hätänumeron rinnalla. Kansainvälisen televiestintäliiton suosituksen mukaan millä tahansa kännykällä tai älypuhelimella pitää pystyä lukittunakin soittamaan kahteen numeroon. Toinen numero on paikallinen hätänumero ja toinen on 112.
On myös maita, joissa 112:een soitettu puhelu ei suoraan yhdisty hätäkeskukseen, mutta matkapuhelinverkko yhdistää puhelun paikalliseen hätänumeroon. Näin on esimerkiksi 000-hätänumeron Australiassa sekä 911-hätänumeron Yhdysvalloissa ja Kanadassa.
Matkustaessa kannattaa kuitenkin AINA tarkistaa ja painaa mieleen kunkin maan hätänumero, mutta tietämättömälle 112 on pahan paikan tullen kaikkein varmin keino saada apua.
Lumivyöryn alle jäädessä sylkeminen voi pelastaa henkesi
Sitten mennäänkin yleisestä hätänumerosta lumivyöryihin. Kun tein tätä listaa varten taustatutkimusta, tuli tämän vinkin kohdalla eteen monta kritisoivaa kommenttia, esimerkiksi ”miten tämä on hyödyllinen vinkki?” tai ”milloin kukaan muka tarvitsee tätä tietoa?”. Nooh, toivottavasti ei kukaan milloinkaan, mutta todennäköisesti tämä fakta on kultaakin kalliimpi sille henkilölle, joka hautautuu lumeen ja yrittää päästä hengissä ulos pinteestä.
Eli jos selviää varsinaisesta lumivyörystä hengissä, voi löytää itsensä lumeen hautautuneena. Siinä myllerryksessä suunnat menevät sekaisin, eikä lumen keskellä ole hajuakaan siitä, mikä on ylöspäin ja mikä alaspäin. Tämä tieto on elintärkeä selvittää, että hautautunut ei lähde kaivautumaan syvemmälle lumeen (jos ylipäänsä pääsee liikkumaan).
Asiantuntijoiden mukaan lumeen hautautuneella on usein mahdollisuus kaivaa tai suulla sulattaa itselleen ilmatasku, jossa on jonkin verran happea. Hengittämisen lisäksi tuo kolo mahdollistaa sylkemisen. Vaikka syljeskelyä pidetään yleisesti huonona tapana, on se lumivyöryn sattuessa sallittua ja jopa suositeltavaa. Suunta kohti vapautta on tietenkin vastakkainen verrattuna siihen, mihin sylki painovoiman vaikutuksesta päätyy.
Tiukka viina voi pelastaa hengen
Alkoholin vaaroja ei sovi vähätellä, mutta on olemassa hetkiä, jolloin kunnon ryyppy voi pelastaa hengen. Jos käy sellainen vahinko, että sattuu juomaan jarrunestettä, jäähdytysnestettä tai pakkasnestettä, on syytä hakeutua nopeasti lääkärin pakeille.
Näiden nesteiden nauttiminen saattaa jo hyvin vähäisinä määrinä aiheuttaa vakavan, jopa kuolemaan johtavan myrkytystilan. Syyllinen on etyleeniglykoli, jonka toksiset aineenvaihduntatuotteet kertyvät elimistöön ja aiheuttavat vakavan monielinvaurion. Heti altistumisen jälkeen on havaittavissa etanolimyrkytystä eli ”perushumalaa” muistuttavia keskushermosto-oireita, jotka kuitenkin tuntien kuluessa pahenevat ja tulevat vakavammiksi. Hoitamattomana etyleeniglykolimyrkytys johtaa kuolemaan tai vähintään koomaan.
Sairaalahoitoon pääseminen voi kuitenkin syystä tai toisesta viivästyä, jolloin ensiapu löytyy viinakaapista.
Esimerkiksi Hella Pagid DOT4 -jarrunesteen englanninkielisessä käyttöturvallisuustiedotteessa on kotihoito-ohje, jossa aikuisille kehotetaan antaa myrkytyksen ensiapuna 90-120 millilitraa väkevää, vähintään 40-prosenttista viinaa.
Myös muiden etyleeniglykolia sisältävien nesteiden hoidossa käytetään ihan sairaalassakin etanolia, joka estää myrkyllisten aineenvaihduntatuotteiden syntymisen. Jos pitoisuus veressä saadaan tarpeeksi korkeaksi, päihittää etanoli etyleeniglykolin, kun ne kilpailevat alkoholia hajottavasta entsyymistä.
Ongelma on kuitenkin se, että aikuiset harvemmin nauttivat – ainakaan vahingossa – myrkyllisiksi tiedettyjä aineita, joten vaarassa ovat erityisesti lapset. Samanlaista reilun desin hörppyä ei kuitenkaan lapsille ole syytä antaa, vaan Hella Pagid suosittelee annostelemaan viinaa 2 millilitraa painokiloa kohti.
Jos epäilet myrkytystä, niin ota aina ensin yhteys Myrkytystietokeskukseen (p. 0800 147 111) ja terveydenhuoltoon.
Odota renkaat suorassa vasemmalle kääntymistä
Tämä vinkki voi olla päivänselvä monelle lukijalle, mutta Listafriikin mielestä se ansaitsi paikkansa tällä listalla, sillä olemme ainakin oletusarvoisesti auton ratissa huomattavasti enemmän kuin vaarassa joutua vaikkapa lumivyöryyn tai alligaattorin hampaisiin.
Eli kun odotat paikallaan sopivaa hetkeä kääntyä vastaantulevien kaistan yli, niin pidä renkaat eteenpäin suunnattuna. Suomessa ja suurimmassa osassa maailmaa tämä tarkoittaa sitä, että rattia ja renkaita ei pidä veivata valmiiksi vasemmalle. Tämä siksi, että jos joku sattuu ajamaan autosi perään, lähdet tuuppauksen voimasta liikkeelle auton renkaiden osoittamaan suuntaan. Vasemmalle käännetyt renkaat tarkoittavat sitä, että päädyt vastaantulevan liikenteen joukkoon. Ei hyvä!
Sormet alligaattorin sieraimiin
Suomessa tuskin tarvii pohtia, miten tulee toimia, jos joutuu krokotiilieläimen hampaisiin. Vinkki on kuitenkin syytä pitää mielessä, jos lomailee ja ui näiden suurten matelijoiden elinalueella; se voi parhaassa tapauksessa pelastaa hengen!
Peli voi tuntua menetetyltä, jos alligaattorin tai krokotiilin leuat napsahtavat raajan ympärille, mutta yhdysvaltalaisen matelijaekspertin Kenan Harkinin mukaan vastaan tappeleminen kannattaa, sillä joskus kamppailusta voi selvitä voittajana – eli tässä tapauksessa hengissä. Kohteeksi on hyvä ottaa silmät, sillä ne ovat krokotiilien herkin ruumiinosa. Joskus silmät voivat kuitenkin olla käden ulottumattomissa, joten lähempääkin löytyy ratkaisu – nimittäin sieraimet.
Hyvä esimerkki on 10-vuotias Juliana Ossa, jonka jalkaan kolmimetrinen alligaattori nappasi kiinni toukokuussa 2017, kun hän oli uimassa matalassa rantavedessä Orlandon kaupungissa, Floridassa. Ossa yritti päästä irti hakkaamalla alligaattoria päähän, ja vaikka se ei tuottanut tulosta, piti nuori tyttö päänsä kylmänä. Hän muisti ohjeen, jonka oli kuullut Gatorland -eläinpuistossa vieraillessaan: ”iske sormesi tai kätesi eläimen sieraimiin, niin sen on ilmaa saadakseen pakko avata suunsa”.
Ossa survoi sormensa alligaattorin nenään, ja oli kyse sitten hapensaannista tai kivusta sieraimissa, niin alligaattori hellitti otteensa ja tyttö pääsi pakoon. Haavat toki vaativat kymmeniä tikkejä, mutta Ossa säilyi hengissä välittääkseen muillekin tiedon tositoimissa testatusta selviytymiskeinosta.
Jotkin tyrmäystipat maistuvat suolaiselle
Kaikkein varmin tapa välttyä tyrmäystipoilta ja niiden tahatonta nauttimista seuraavilta tapahtumilta, on pitää koko ajan oma juoma hallussa. Drinkkiä ei ikinä saa jättää pubissa tai yökerhossa valvomatta, eikä koskaan pidä vastaanottaa tarjottua juomaa (ainakaan tuntemattomalta), ellei itse ole tiskillä sitä heti ottamassa käteen.
Kaikkia tyrmäystipoiksi kutsuttuja huumausaineita ei pysty mitenkään havaitsemaan, sillä ne ovat värittömiä, hajuttomia ja mauttomia. Mutta Suomessa erittäin vaaralliseksi huumausaineeksi luokiteltu ja Isossa-Britanniassa ”raiskaajien vuoden 2020 asevalinnaksi” nimitetty gammahydroksivoihappo on mahdollista havaita. GHB:ssä on voimakas, suolainen maku, joka voi puskea drinkistä läpi. Jos juomasi siis yhtäkkiä maistuu aivan joltain muulta kuin pitäisi, saattaa se olla vaarallisesti terästetty ja on silloin syytä jättää nauttimatta.
Älä yritä uida paluuvirtausta vastaan!
Paluuvirtauksen vietäväksi voi joutua meren tai suuren järven rantavedessä. Jos näin käy, on parasta antautua virran vietäväksi tai uida virtauksesta pois rannan suuntaisesti. Paluuvirtausta vastaan ei kannata yrittää kamppailla, sillä ihminen jää auttamatta kakkoseksi.
Mutta mennään hieman tarkemmin siihen, mikä tuo paluuvirtaus on. Paluuvirtaus syntyy, kun tuuli ja murtuvat aallot työntävät ylintä vesikerrosta kohti maata, jolloin vedenpinta on rannassa hieman korkeammalla. Tuo ylijäämä vesi virtaa takaisin ulapalle sulavinta reittiä, joka voi olla katkos vedenalaisessa hiekkasärkässä tai yksinkertaisesti vain syvempi kohta. Koska vesi virtaa isolta alueelta takaisin melko kapeaa reittiä, voi paluuvirtaus olla todella voimakas. Nopeudeksi on parhaimmillaan mitattu 2,5 metriä sekunnissa; sellaisella vauhdilla ei kukaan ihminen pysty uimaan.
Vastoin yleistä harhaluuloa paluuvirtaus ei vedä uimaria pohjaan, joten hukkumisen vaaraa ei sinänsä ole, vaikka huomaisikin joutuneensa virran kuljetettavaksi. Ongelmaksi muodostuu se, kun hätääntynyt pulikoija yrittää päästä äkkiä rantaan ja yrittää uida virtaa vastaan: vahva ja taitavakin uimari väsyy. Tästä syystä paluuvirtaukset ovat hengenvaarallisia ja suurin hengenpelastajien työllistäjä.
Australiassa vuonna 2013 tehdyn tutkimuksen mukaan paluuvirtaukset aiheuttavat maassa vuosittain enemmän kuolemia kuin maastopalot, pyörremyskyt, tulvat ja haihyökkäykset yhteensä.
Vaikka paluuvirtaus on siis hyvin voimakas, on se yleensä varsin paikallinen ja kapea. Helpoin tapa pelastautua on käydä rennosti kellumaan ja mennä mukana voimakkaan pullonkaulan yli, kunnes vapautuu virrasta luonnollisesti. Toinen vaihtoehto on lähteä uimaan rannan suuntaisesti poispäin virrasta, jolloin yleensä muutama veto riittää.
Jos jääkarhu jahtaa, riisuudu!
Nyt kun tuli jo annettua neuvo krokotiilien hampaista vapautumiseen, niin otetaan vinkki siihen, miten henkensä voi pelastaa jääkarhun ollessa kintereillä. On olemassa yleinen ja osittain koominenkin ohje siitä, miten eri karhujen kanssa tulee toimia: Ruskeakarhun kohdalla esitä kuollutta, mustakarhuun törmätessä ole aggressiivinen ja tappele vastaan, ja jääkarhun kohdalla peli on menetetty.
Jos nyt kuitenkin käy niin onnellisesti, että kohtaaminen jääkarhun kanssa ei välittömästi johtanut ihmisen illalliseksi päätymiseen, voi yrittää käyttää hyväkseen tuon arktisen alueen huippupedon heikkoutta, eli suurta uteliaisuutta. Perääntyessä kannattaa ruveta riisumaan vaatekappaleita yksi kerrallaan ja tiputella niitä maahan tasaisin väliajoin. Jääkarhu jumittuu tutkimaan ja tarkistamaan jokaisen vaatteen yksityiskohtaisesti, jolloin pakenevalla ihmisellä voi olla mahdollisuus päästä turvaan.
Voi kuulostaa hölynpölyltä, mutta asiantuntijoiden mukaan vinkki on käytännössä testattu ja toimivaksi todettu. Eräs tutkimusryhmä oli jokunen vuosi sitten juuri rantautunut Novaja Zemljalle, joka on Venäjälle kuuluva saariryhmä Pohjoisella jäämerellä, kun nälkäinen jääkarhu alkoi jahdata tiimin jäseniä. Todennäköisesti tutkijat eivät olisi kertomassa selviytymistarinaansa, ellei eräs mukana ollut opiskelija olisi ruvennut riisuutumaan ja jättämään pedolle haisteltavaa. Karvahattu, hansikkaat ja takki hämmensivät jääkarhua sen verran, että ryhmä ehti hyppäämään veneeseen ja lähtemään pakoon vesille.
Täysin toinen juttu on se, kannattaako arktiseen erämaahan lähteä juoksentelemaan ilkosillaan.
Kohdista avunpyyntö suoraan yhdelle ihmiselle
Jos loukkaantuu tai joutuu hätätilanteeseen julkisella paikalla, jossa on paljon ihmisiä, ei ehkä kannata huutaa yleisesti apua saatikka pyytää soittamaan 112:een. Tässä vinkissä tuntuu olevan kaikki pielessä, mutta valitettavasti siinä on perää. On nimittäin mahdollista, että kukaan ei tartu puhelimeen hälyyttääkseen apua, sillä kaikki olettavat jonkun muun tekevän niin. Tässä on kyse psykologisesta ilmiöstä nimeltään sivustaseuraajavaikutus.
Ilmiöstä on tehty tutkimuksia ja tulokset ovat olleet yksiselitteisen huolestuttavia: Mitä enemmän kadulla on muita ihmisiä, sitä epätodennäköisemmin joku tulee kysymään esimerkiksi kaatuneelta, että tarvitseeko tämä apua. Eikä kyse ole siitä, että apua kaipaavaa ei huomattaisi, sillä muun muassa Kööpenhaminan yliopiston tutkijoiden lavastamissa ja kuvaamissa tilanteissa ohikulkijat kyllä katsovat kadulle lyyhistyvää ihmistä, mutta kukaan ei tiedustele tämän vointia. Syystä että kukaan muukaan ei tiedustele tämän vointia. Ihminen on siinä mielessä laumaeläin, että teemme mieluummin niin kuin kaikki muutkin. Kuulostaa uskomattomalta, mutta sivustaseuraajavaikutus on todistettu lukemattomissa kokeissa ja tosielämän tilanteissa.
Ongelman voi ohittaa kohdistamalla avunpyyntönsä suoraan jollekin tietylle henkilölle. Osoita valitsemaasi henkilöä vaikka sormella ja pyydä apua tai kehota soittamaan hätänumeroon.
Lue myös: Psykologisia ilmiöitä, jotka huomaamatta vaikuttavat käyttäytymiseemme
Selviytymisen kolmen sääntö
Jos sattuu eksymään, auto piiputtaa erämaahan tai muuten vain joutuu syystä tai toisesta luonnon armoille ilman mahdollisuutta ottaa kontaktia ulkomaailmaan, niin on hyvä pitää mielessä ”selviytymisen kolmen sääntö”. Tilanteet ja olosuhteet tietenkin vaihtelevat ja esimerkiksi metsä on talvella hyvin erilainen ympäristö kuin kesällä, mutta kolmen sääntö auttaa laittamaan asiat tärkeysjärjestykseen.
Selviytymisen kolmen sääntö kuuluu näin: Ihminen selviää ilman happea noin kolmisen minuuttia, äärimmäisissä sääolosuhteissa selviää ilman suojaa kolme tuntia, ilman vettä ihminen pärjää kolme päivää ja ilman ruokaa taas kolme viikkoa.
Ja ehkä tärkeimpänä, vaikka se ei varsinaisesti kolmen sääntöön kuulukaan: Pysy rauhallisensa – paniikki voi tappaa kolmessa sekunnissa.
Lue myös:
Yleistieto
10 erikoista faktaa syksystä ja sen vaikutuksesta – osa 1
Nyt ollaan jo syksyssä. Sitä ei käy kiistäminen, vaikka säiden puolesta tuntuu keskikesältä. Listafriikki keräsi tästä masentavaksikin kutsutusta vuodenajasta erikoisia faktoja, jotka saattavat muuttaa suhtautumistasi.
Kun kysytään lempivuodenaikaa, on monen vastaus aurinkoinen ja lämmin kesä. Toiset rakastavat kevättä, jolloin luonto jälleen puhkeaa kukkaan. Joillekin talvi on parasta aikaa paukkuvine pakkasineen ja valkeine lumihankineen. Mutta harva odottaa syksyä. Onhan ruska toki kaunis, mutta sateet ja pimeys saavat alakuloiseksi.
Tällä listalla tarkastelemme syksyä hieman erilaisesta näkökulmasta. Miltä syksy näyttää, tuoksuu ja tuntuu? Ja miksi juuri syksy on rakkauden aikaa?
Lista julkaistaan kahdessa osassa, joista tämä on ensimmäinen. Jälkimmäiset syysfaktat ovat luvassa myöhemmin
Syksy on rakkauden ja läheisyyden aikaa
Vastoin kaikkia yleisiä käsityksiä, syksy on rakkauden ja rakastumisen aikaa. Eniten parisuhteita hajoaa kesällä ja eniten uusia suhteita muodostetaan syksyllä. Sosiaalisen median statuksia tutkittaessa on todettu, että eniten muutoksia sinkusta parisuhteeseen, ja siitä edelleen kihloihin, tapahtuu syksyisin.
Myös pidemmät parisuhteet voivat syyskuukausina parhaiten: ehkä viileämpi ilma houkuttelee viettämään laatuaikaa kotona, jolloin kumppanin läheisyys tuntuu entistä mukavammalta. Pohjois-Amerikassa ja Tanskassa tehdyn tutkimuksen mukaan vauvoja saa eniten alkunsa vuodenajoista syksyllä, joten pimenevinä iltoina tehdään muutakin kuin katsotaan Netflixiä.
Joidenkin eläinten aivot muuttuvat
Syksy vaikuttaa joihinkin eläimiin kummallisella tavalla. Jotkut linnut ja monarkkiperhoset lentävät tuhansien kilometrien matkan talvehtiakseen lämpimässä, toiset eläimet valmistautuvat nukkumaan yli ankarien talvikuukausien ja muutamien eläinten aivot muuttuvat.
Aivoissa on hippokampus-niminen osa, jolla on keskeinen rooli erilaisissa muistitoiminnoissa. Muistiin olennaisesti liittyvä kognitiivinen kartta on tallennettuna hippokampukseen, ja sen avulla kykenemme hahmottamaan ympäristöä ja liikkumaan paikasta toiseen eksymättä. Hippokampus toimii eläimillä todennäköisesti aivan vastaavasti.
Hömötiaisen hippokampus kasvaa syksyn tullen noin 30 prosenttia. Kaikki uudet hermosolut tulevat tarpeeseen, sillä linnun on syksyisin kerättävä ja kätkettävä valtava määrä siemeniä talven varalle. Kun kevät koittaa, kutistuu hippokampus aiempaan kokoonsa, koska energiaa on syytä käyttää johonkin muuhun kuin muistamiseen.
Myös oravien hippokampukset kasvavat talven lähestyessä. Niillä kasvu on noin 15 prosentin luokkaa, ja syy on aivan sama kuin hömötiaisilla: ruokaa on kätkettävä satoihin eri piiloihin. Kaikkea laajentunut aivojen osakaan ei kuitenkaan pelasta, sillä vuonna 1998 tehdyn tutkimuksen mukaan oravat unohtavat jopa 74 prosenttia kaikista piilottamistaan pähkinöistä.
Hiustenlähtö vilkastuu syksyllä
Monet valittavat hiustenlähtöä syksyisin ja talvisin, eikä se tosiaankaan ole mitään kuvitelmaa.
Vuonna 2009 Dermatology-lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan hiuksia irtoaa eniten nimenomaan syksyllä. Tutkimuksessa seurattiin kuuden vuoden ajan yli 800 naista, ja lopputulos oli selvä: kesäisin hiuksia irtoaa vähiten ja syyskuussa kaikkein eniten, lokakuun ja marraskuun seuraten heti perässä (myös) hiustenlähtökuukausina.
Ihmisen hius kasvaa kolmesta kuuteen vuotta, minkä jälkeen se asettuu telogeeniin eli lepotilaan. Normaalisti noin 90 prosenttia hiuksista on kasvuvaiheessa ja loput 10 prosenttia muutaman kuukauden ajan telogeenissa ennen tippumista.
Sveitsiläistutkimuksen mukaan naisilla oli eniten lepovaiheen hiuksia kesällä, jonka jälkeen ne tippuivat syksyn tullen pois. Tämän arvellaan johtuvan evolutiivisesta syystä: keho pitää tiukasti kiinni jo tippumisvalmiista hiuksista, koska ne suojaavat päänahkaa auringolta.
Muita teorioita selvään kausittaiseen hiustenlähtöön ovat syysflunssat ja D-vitamiinin saannin väheneminen, mutta ne ovat paljon tylsempiä syitä kuin luonnollisen aurinkosuojan vaaliminen.
Ruska
Päivien lyhetessä ja ilmojen viiletessä aloittavat lehtipuut vuosittaisen näytöksensä. Keltaisen, oranssin, punaisen ja jopa violetin sävyt hehkuvat upeina koko Suomessa, joskin pohjoisen ruska on omaa luokkaansa.
Kun mainitut syksyn merkit ilmaantuvat, lopettavat kasvit yhteyttämisen, ja siitä vastuussa olevien viherhiukkasten hajottaminen alkaa. Lehtisolujen viherhiukkasissa on klorofylliä eli lehtivihreää, joka pilkkoutuu siinä samalla. Hajotetut molekyylit siirtyvät odottamaan seuraavaa kevättä puun monivuotisiin osiin: runkoon ja juuriin.
Ruskan värit eivät ilmesty tyhjästä tai jostain puun säilöistä, vaan väriaineet ovat aina lehdissä; runsas lehtivihreä vain peittää kaikki muut pigmentit alleen keväisin ja kesäisin. Kun lehtivihreä on poissa kuvioista, pääsevät punaiset ja violetit antosyaanit, oranssit karotenoidit ja keltaiset ksantofyllit esille.
Syksyn tuoksu
Oletko ikinä syksyisin mennyt ulos ja todennut, että ilmassa on syksyn tuoksua? Et ole väärässä, ja siihen on parikin eri syytä.
Kesäisin lämmin ilma vahvistaa monien, myös pahojen, hajujen tuoksua. Kun ilma syksyisin viilenee, eivät pahat hajut katoa mihinkään, mutta ne eivät ole enää niin voimakkaita.
Mutta syksyllä on myös täysin oma tuoksunsa, joka on peräisin kuolleista lehdistä. Meteorologi Matthew Cappuccin mukaan juuri, kun lehdet ovat putoamassa puusta, ne ottavat tietyllä tapaa viimeiset henkäyksensä ja vapauttavat ilmaan erilaisia kaasuja. Monet niistä ovat yhdisteitä, joita kesäisin on lehtien pintaa suojaavissa öljyissä. Myös jo tippuneet, maatuvat lehdet antavat oman osansa syksyn tuoksuelämykseen.
Ihmisen hajuaisti on yhteydessä kolmoishermon eli suurimman aivohermon stimulaatioon. Tämä hermo kuljettaa kasvojen alueen, myös nenän, tuntoaistimuksia aivoihin, joten kun vedämme viileää syysilmaa sieraimista sisään, liittävät aivot kylmäntunteeseen hajuaistimuksen ilman tuoksun lähdettä.
Samoin kuin mikä tahansa haju, niin syksyn tuoksukin on yhdistelmä kaikkea mitä näemme, kuulemme ja tunnemme, fyysisesti ja emotionaalisesti. Syksyn tuoksu on siis todellinen asia, mutta jos sitä saisi haistella purkista valkoisessa laboratoriossa, olisi sen tunnistaminen todennäkoisesti hyvin hankalaa ilman jaloissa kahisevia lehtikasoja, värikästä ruskaa ja kirpakkaa syysilmaa.
Yleistieto
Tiedätkö, mistä hikka johtuu?
Tänään lukijoiden kysymyksissä selvitetään se, että mistä hikka johtuu. Miksi me hikottelemme ja mitä hikan syyksi on historian saatossa veikkailtu.
Laittakaahan taas mieltänne askarruttavia ajatuksia tulemaan! Kysymyksenne, omat tai kaverin, voitte laittaa esimerkiksi sähköpostitse osoitteeseen listafriikki(ät)gmail.com (muista muuttaa (ät) tilalle miukumauku-merkki) tai liity mukaan Listafriikkiläiset-ryhmäämme ja esitä kysymyksiä sekä keskustele siellä!
Miksi käyttää itse aikaa päänsä puhki pohtimiseen ja netin loputtomaan pläräämiseen, kun voi panna asialle pari siihen erikoistunutta listafriikkiä?
Mistä hikka johtuu?
Hikka eli nikotus johtuu siitä, että keho joutuu käsittelemään liikaa jotain, mitä tahansa. Se voi olla ruokaa, juomaa, naurua, itkua, tupakan savua tai ihan vain ilmaa.
Entisaikoina hikalle esitettiin mitä erikoisempia syitä: 100-luvulla elänyt kreikkalainen lääkäri Galenos oli sitä mieltä, että hikottelu on rajujen tunteiden purkautumista ulos kehosta. Joidenkin muiden asiantuntijoiden mukaan hikka oli merkki vakavasta maksatulehduksesta.
Vaikka hikka on edelleen hieman mystinen ilmiö, tiedetään siitä kuitenkin jo paljon enemmän kuin antiikin aikana.
Hikottelu johtuu pallean, joka on keuhkot ja vatsaontelon erottava ohut lihas, äkillisistä supisteluista. Pallea on ihmisen tärkein hengityslihas ja normaalisti sen rauhallinen supistuminen täyttää keuhkot ilmalla. Hikka syntyy jonkin ärsyttäessä mahalaukkua tai ruokatorvea, minkä seurauksena pallealihas rupeaa supistelemaan hallitsemattomasti. Tällöin ilmaa virtaa liian nopeasti sisään, mutta samaan aikaan sulkeutuva kurkunpää estää ilmaa täyttämästä keuhkoja. Kurkunpäässä sijaitsevien äänihuulten äkillinen sulkeutuminen taas saa aikaan hikalle ominaisen äänen.
Nykytiedon valossa hikan uskotaan olevan sikiöaikainen jäänne, sillä nikottelu on aikuiselle ihmiselle täysin merkityksetön toiminto. Toisin on kehittyvälle vauvalle, joka elää ensimmäiset kuukautensa nesteen täyttämässä pussissa silloin tällöin hikotellen. Tutkimusten mukaan sikiöillä on raportoitu hikkaa jopa yhdeksänneltä raskausviikolta lähtien.
Hapen sikiö saa tietenkin napanuoransa kautta, mutta hikan arvellaan olevan kehon refleksimäinen tapa harjoitella hengittämistä. Vauvan hengityslihakset harjaantuvat, mutta hengitystiet pysyvät suljettuina hikan aiheuttamassa ”sisäänhengityksessä”. Hikottelu on sikiölle kirjaimellista kuivaharjoittelua!
Hikka voi kestää hetken tai vähän pidemmän aikaa: 10 uskomatonta faktaa, joita et aiemmin tiennyt tarvitsevasi –listalla kerrotaan historian pisimmästä hikasta. Se aiheutti 68 vuotta kestäneen piinan!
Lue myös:
Yleistieto
Onko kuumaan ruokaan puhaltaminen turhaa vai jäähtyykö se oikeasti nopeammin pienellä hönkimisellä?
Lukijoiden kysymyksissä Listafriikki selvittää tänään sen, onko puhaltaminen oikeasti tehokas keino viilentämiseen eli jäähtyykö kuuma ruoka ja juoma nopeammin, jos siihen puhaltaa?
Laittakaahan taas mieltänne askarruttavia ajatuksia tulemaan! Kysymyksenne, omat tai kaverin, voitte laittaa esimerkiksi sähköpostitse osoitteeseen listafriikki(ät)gmail.com (muista muuttaa (ät) tilalle miukumauku-merkki) tai liity mukaan Listafriikkiläiset-ryhmäämme ja esitä kysymyksiä sekä keskustele siellä!
Miksi käyttää itse aikaa päänsä puhki pohtimiseen ja netin loputtomaan pläräämiseen, kun voi panna asialle pari siihen erikoistunutta listafriikkiä?
Jäähdyttääkö puhaltaminen oikeasti?
Kyllä. Kuumaan ruokaan tai juomaan puhaltaminen jäähdyttää ihan oikeasti.
Mutta perehdytäänpä tarkemmin siihen, että miksi ja miten se toimii.
Käytännössä kuumaan ruokaan tai juomaan puhaltaminen vain siirtää höyryävän kuumaa ilmaa pois, mutta juuri tässä piilee salaisuus sen toimivuuteen. Puhaltaminen vaikuttaa pariin eri prosessiin, joilla ruoka ja juoma itsestäänkin viilenisivät. Puhaltaminen vain nopeuttaa jäähtymistä.
Kun höyryävään ruokaan puhaltaa, tulee suusta ulos ruumiinlämpöistä eli noin 37-asteista ilmaa; se on huomattavasti viileämpää kuin kuumasta ruoasta tai juomasta nouseva ilma. Viileä aine on tiheämpää, joten se korvaa lämpimän aineen – prosessi on nimeltään konvektio. Lämmin ilma nousee ja viileä ilma laskee.
Jos jollakin heräsi nyt kysymys, että miksi ihmeessä kuumaan ruokaan pitäisi puhaltaa, sillä harvoin meitä ja ateriaa ympäröivä ilma on yli 37-asteista. Eikö siis se ilma, johon kuuma höyry nousee, ole jo itsessään viileämpää. Miksi siihen pitäisi sekoittaa ruumiinlämpöistä ilmaa?
On totta, että suusta tuleva ilma on huomattavasti lämpimämpää kuin esimerkiksi tavallinen huoneilma, mutta nämä kaksi sekoittuvat nopeasti. Ruoka ei joudu kosketuksiin 37-asteisen ilman kanssa ja vaikka niin kävisikin, on ruoka joka tapauksessa kuumempaa. Puhaltaminen ”vaihtaa” ilmaa ruoan yläpuolella, jolloin lämpöä pääsee siirtymään nopeammin.
Puhaltaminen on tehokasta, kunhan kohde on oikeanlainen
Ruoka ja juoma viilenevät myös haihtumisen seurauksena; varsinkin, jos kyseessä on paljon nestettä sisältävä ateria. Haihtumisessa neste muuttuu kaasuksi ja siirtyy ympäröivään tilaan – tämä vaatii energiaa. Samanlainen prosessi tapahtuu hikoillessa: hiki sitoo lämpöenergiaa haihtuessaan iholta ja siksi hikoilu viilentää kehoa. Näin käy siis myös kuumalle ruoalle.
Puhaltaminen nopeuttaa myös tätä prosessia, sillä puhallus siirtää höyryä pois. Muutoin ruoan tai juoman pinnan läheisyydessä oleva ilma on kylläinen vesihöyrystä eikä uusia vesimolekyylejä mahdu irtoamaan. Mieti vaikka kuumaa teetä: Kupista nousevan höyryn pois puhaltaminen tekee tilaa ja lisää haihtumista, joka sitoo runsaasti lämpöenergiaa eli viilentää juomaa.
Puhaltelulla ei kuitenkaan saa viilennettyä koko lautasellista kuumaa keittoa. Tehokkaampaa on tehdä täsmäisku ja puhaltaa lusikalliseen, sillä pieneen määrään nämä kaikki edellämainitut voimat sekä puhaltaminen iskevät tehokkaammin. Tästä syystä myös ruoan paloittelu nopeuttaa viilenemistä. Metkaa on myös se, että haihtumisen välityksellä tapahtuva viileneminen on kaikkein tehokkainta, joten nestemäiset aineet jäähtyvät kiinteitä nopeammin.
Puhaltaminen toimii parhaiten silloin, kun ruoka tai juoma on oikeasti kuumaa. Mitä suurempi ero ruoan ja sitä ympäröivän ilman välillä on, niin sitä paremmin se jäähtyy. Hieman lämpimään ruokaan on turha hönkiä, koska sillä ei juurikaan ole merkitystä.
Olemme pienestä pitäen tottuneet puhaltamaan kuumaan ruokaan, mutta nyt tiedämme vihdoin, että miksi niin kannattaa tehdä!
Lue myös:
Yleistieto
Kameleontti ei muuta väriään sulautuakseen ympäristöön: Nyt romutetaan 10 yleistä harhakäsitystä – osa 2
Nyt Listafriikki jatkaa harhakäsitysten romuttamista! Itseään ei tarvi tuntea tyhmäksi, jos on joskus pitänyt näitä asioita totena – opetetaanhan osaa näistä koulussakin!
On kuitenkin korkea aika, että nämä virheelliset olettamukset päätyvät unholaan. Äläkä missään tapauksessa epäröi sivistää muita, jos joku laukoo näitä harhakäsityksiä totena.
Lista julkaistaan kahdessa osassa, joista tämä on jälkimmäinen. Ensimmäiset viisi harhakäsitystä voit lukea tästä:
Alkoholi lämmittää
Kylmänä talvi-iltana moni saattaa haluta lasillisen viiniä tai ehkäpä rommia, kun se lämmittää niin mukavasti. Se on täysin harhaluuloinen ajatus.
Alkoholi kyllä tarjoaa nauttijalleen lämmittävän kokemuksen, kun sen verisuonia laajentava vaikutus iskee päälle. Erityisesti lähellä ihon pintaa olevissa pienissä suonissa virtaa tällöin enemmän verta, jolloin ihmisestä tuntuu lämpimämmältä. Se kuitenkin tarkoittaa sitä, että lämpöä haihtuu ihon kautta liikaa eikä elimistö pysty huolehtimaan normaalista säätelystä, jolloin kehon ydinlämpö alkaa laskea. Hetkellinen lämmöntunne väistyy nopeasti, kun totuus iskee. Jo yksi alkoholiannos aloittaa viilenemisprosessin.
Moni kuvittelee alkoholin lämmittävän myös sen takia, että juomalla pääsee eroon vilunväristyksistä. Siinä kohtaa pitäisi muistaa, että hytinä on osa toimivaa lämmönsäätelyä, ja alkoholi vain heikentää tätä elintärkeää ominaisuutta.
Joten kun joku ensi talvena (tai juhannuksena) tarjoaa sinulle ”lämmikettä”, voit ilonpilaajana pitää kunnon saarnan hänen harhakäsityksestään.
Kameleontti ei muuta väriään ympäristön takia
Tätä harhakäsitystähän opetetaan koulussa! Mutta kameleontti ei muuta väriään sulautuakseen ympäristöönsä. Ne toki usein ovat ympäristönsä kanssa hyvin saman värisiä, mutta se on evoluution tulosta.
Kameleontit vaihtavat väriään muun muassa lämpötilan, valoisuuden, stressin tai kiinnostavan uuden tuttavuuden takia. Muutos käy nopeasti: kameleontin läpinäkyvän ihon alla kerroksittain olevien erityisten värisolujen erittämät aineet saavat värin vaihdoksen aikaan noin 30 sekunnissa.
Kameleontit eivät kykene sisäisesti säätelemään kehonsa lämpötilaa, joten ne voivat muuttaa värinsä tummemmaksi, jos ovat kylmissään, jolloin niiden iho imee auringonsäteilyä paremmin. Paahtavan kuumina kesäpäivinä liskot suosivat vaaleita, valoa heijastavia sävyjä.
Luonnon yleiset varoitusvärit toimivat myös kameleonteilla; vihaisena ne voivat vetää ylleen hyökkäykseen sopivan punaisen asun. Lisäksi uroskameleontti saattaa muuttaa itsensä houkuttelevan moniväriseksi naaraita kosiskellessaan.
Kielessä on erillinen alue kullekin maulle
Makea maistuu kielen kärjessä, suolainen kärjen sivuilla, hapan taaempana sivuilla ja karvas kielen perällä.
Kuka vain on voinut laittaa suolaa aivan kielen päähän ja todeta tämän harhakäsityksen humpuukiksi. Silti ”kielikartta” on hyvin tunnettu ja totuutena levitetty.
Harhakäsitys on alunperin lähtenyt liikkeelle vuonna 1901 saksalaisen David Hänigin tutkimuksesta, jossa makuaistimuksia oli mitattu kielen eri kohdissa. Kun työ käännettiin englanniksi, ei käännös mennyt ihan nappiin ja faktat vääristyivät. Hänig oli julkaisussaan todennut, että kielen eri kohdat vaihtelevat herkkyydessään eri mauille. Käännöksessä taas alueet oli selkeästi eritelty ja rajattu.
Hänigin tulokset pitävät oikeastikin paikkaansa, sillä vaikka kullekkin maulle on reseptoreita joka puolella kieltä, on niitä kasautuneena joihinkin kohtiin enemmän. Mutta sekin vaihtelee yksilöstä toiseen. Ja Hänigin aikojen jälkeen olemme oppineet myös uuden maun, nimittäin lihaisan umamin!
Viikingit pitivät sarvellisia kypäriä
Kuvaako mikään viikinkiä paremmin kuin sarvet kypärässä? Ei kuvaa, mutta on täydellinen harhakäsitys, että 700–1000-luvuilla merien kauhuina tunnetuilla viikingeillä olisi ollut sarvilla koristellut päähineet.
Kaikki mahdollinen historiankirjoista elokuviin ja Harald Hirmuisesta naamiaisasuihin on ollut valetta!
Arkeologit eivät ole löytäneet minkäänlaisia merkkejä tai todisteita kyseisestä asusteesta. Sotimaan lähtiessä viikingeillä on voinut olla päähineitä, mutta ne oli tehty raudasta ja/tai nahasta, ilman ulokkeita. Meille harhakäsitys sarvekkaista kypäristä on tullut maalauksista sekä Richard Wagnerin maailmankuulusta Nibelungin sormus -oopperasarjasta, jonka ensiesitykseen puvustaja Carl Emil Doepler suunnitteli viikinkihahmojen asuihin sarvikypärät..
1800-luvun taiteilijoiden harhakäsitys perustuu todennäköisesti viikinkiaikaa yli tuhat vuotta aiempaan pronssikauteen, jonka löydöksissä on kyseisiä päähineitä tullut vastaan.
Lue myös: 10 kiehtovaa faktaa viikinkien elämästä ja kulttuurista
Ihminen käyttää vain 10% aivoistaan
Aivoissamme tapahtuu koko ajan eivätkä ne rauhoitu missään vaiheessa elämämme aikana. Vaikka ihmisen aivot ovat fyysisesti vain 2% kehomme painosta, käyttävät ne jopa 20% kaikesta energiastamme; vaativa koneisto siis. Aivomme ovat niin isot, että synnyttäminen, maailman luonnollisin tapahtuma, on tullut lajillemme hankalaksi.
Että ihmisestä on tullut sellainen kuin se nyt on, hyvässä ja pahassa, on aivojen täytynyt parissa miljoonassa vuodessa kolminkertaistaa kokonsa. Se on hirmuisen nopea aika! Väite siitä, että käyttäisimme tuosta paljon vaativasta elimestä vain 10%, on järjetön.
Aivoissamme on 86 miljardia hermosolua ja niistä vain 8,6 miljardia olisi käytössä? Kyllä evoluutio hoitaisi turhan tilan aika nopeasti pois, sillä luonto ei hyväksyisi sellaista haaskausta.
Uuden taidon oppiminen tai uusien muistojen tallettaminen (tai meditointi) ei lisää aivokapasiteettia, sitä vain käytetään eri tavalla. Aivojen kuvantamisessa on myös huomattu, että hyvinkin yksinkertainen tekeminen, esimerkiksi elokuvan katsominen, aktivoi useita aivojen osia, jotka jatkuvasti viestivät toisilleen.
Mitä teet juuri tällä hetkellä? Luet tätä listaa, istut tuolilla, kuulet ääniä huoneessa, juot kahvia ja välillä vilkaiset televisiota. Unohtamatta sitä, että sydämesi sykkii, suolesi toimii ja hengität. Käytät aivan varmasti enemmän kuin kymmenesosan aivoistasi.
Mutta ei kai tämä väärinkäsitys ole hirveän vaarallinen. Ehkä se motivoi meitä tavoittelemaan mysteeristä, piilossa olevaa potentiaaliamme?
Lue myös:
Yleistieto
Avaruus ei ole kaukana, sillä sinne hurauttaisi autolla noin tunnissa: Nyt romutetaan 10 yleistä harhakäsitystä – osa 1
No niin, sitten on aika heittää 10 ikivanhaa harhakäsitystä romukoppaan! Häpeään ei ole syytä, sillä nythän homma tulee hoitoon ja harhaluulot korjatuiksi.
Mikähän tämän listan harhakäsityksistä jää vaivaamaan mieltäsi? Ei pitäisi minkään, koska nyt ne todistetaan vääriksi, ja voit alkaa korjaamaan muiden tekemiä virheellisiä olettamuksia. Koska sehän on kaiken uuden tiedon pointti: todistaa muut ihmiset vääräksi, eikö totta!?
Lista julkaistaan kahdessa osassa, joista tämä on ensimmäinen. Jälkimmäiset viisi harhakäsitystä voit lukea tästä:
Ääni, joka kuuluu sormia napsauttaessa
Napsauta sormia. Sillä ei ole väliä, minkä sormen napsautat peukalon kanssa yhteen. Siitähän kuuluu ääni, jolla voi säestää musiikin mukana, pitää tahtia yllä tai herättää vaikka jonkun huomio. Sormien napsutuksella on pidetty rytmiä jo antiikin Kreikassa ja lukuisissa muissa kulttuureissa.
Mistä arvelet napsautuksessa kuuluvan äänen tulevan? Jos pyörittelet silmiäsi ja mietit, että tietenkin siitä peukalon ja toisen sormen yhteen painamisesta ja liikkeestä toisiaan vasten, niin otappas uusiksi.
Ääni tulee todellisuudessa siitä, kun sormi osuu peukalon juureen.
Sormien päiden yhteen painamisella ei ole äänen kanssa mitään muuta tekemistä kuin se, että siinä kasvatetaan jännitettä, jonka ansiosta sormi iskeytyy aikamoisella voimalla kämmeneen. Kokeile vaikka laittaa toisen käden sormi siihen väliin; napsaus on melko napakka.
”Shake it like a Polaroid picture”
Vaikka Outkast kehottaisi heiluttamaan kuin Polaroid-kuvaa, niin ”Shake it like a polaroid picture” on täysin virheellinen neuvo. Pikakuvaa ei kannata missään nimessä heiluttaa, jos se ei ole täysin kehittynyt.
Polaroid-kameroiden tultua ensimmäisen kerran markkinoille oli heiluttamiselle ihan hyvät perusteet, mutta kun välineet uudistuivat, muuttivat myös filmit muotoaan. Jo 1970-luvulta saakka kuva on kehittynyt ohuen muovikalvon alla, joten puhaltelu tai heiluttelu ei edistä prosessia, koska filmi ei milloinkaan pääse kosketuksiin ilman kanssa.
Rivakka liike voi päinvastoin saada filmin kupruilemaan. Kuva pitäisi asettaa kehittymään tasaiselle alustalle, tuulelta suojaan ja sen taivuttelua tulisi välttää.
Mutta niin syvälle juurtuneita ovat ajatukset kuivattelusta, että nykyään näkee taas ihmisiä heiluttelemassa kuvia, kun Polaroid on retroilun myötä noussut uuteen suosioon.
Heiluttaminen on edelleen täysin tyhjänpäiväistä.
Karvojen ajelu saa ne kasvamaan paksumpina ja nopeammin
Ei, ei ja vielä kerran ei. Tätä saa toitottaa niin monesta tuutista kuin mahdollista ja silti se ei mene kaikkien jakeluun.
Karvan katkaiseminen ei saa sitä kasvamaan tummempana, nopeammin tai paksumpana. Karva voi vaikuttaa siltä, koska sen katkaistu pää on tylppä. Mieti vaikka teroitettua lyijykynää; kärki kaventuu samalla lailla. Karva myös kuluu ja vaalenee ”käytössä”, kun se joutuu pesun, kemikaalien ja auringon vaikutuksen alaiseksi.
Karva kasvaa ihon alla olevasta juuresta, jota ei paljon hetkauta, katkaistaanko sen kuollut osa pois. Olisiko asia vihdoin loppuun käsitelty?
Jokainen ominaisuus on tulosta jostain tietystä geenistä
Vanhemmat monesti haluavat ajatella, että lapsen joku ominaisuus on peräisin heiltä itseltään peritystä geenistä. Asia ei ole näin yksinkertainen. On olemassa hyvin harvoja ominaisuuksia, joihin vaikuttaa vain yhden ainoan geenin eri muodot eli alleelit.
ABO-veriryhmä on sellainen, mutta silmien väri ei ole, vaikka se usein yksinkertaistetaan niin olevaksi. Monet periytyvät sairaudet sen sijaan ovat tulosta yhdessä geenissä tapahtuneesta muutoksesta, esimerkiksi Huntingtonin tauti ja sirppisoluanemia.
Kaikki muu meissä on kourallisen, kymmenien, satojen tai tuhansien geenien yhteistulosta: pituus, ihonväri, hiukset, korvavaikun laatu, hampaiden kestävyys, näkökyky, urheilullisuus, älykkyys… Ne eivät periydy ”keltään”. Kaiken lisäksi geenit leikkivät palapelia keskenään, muodostaen aivan uusia yhdistelmiä ja tietenkin ympäristö lyö vielä oman lusikkansa soppaan.
Joten mieti kahdesti ennen kuin syytät vanhempiasi jostain, mihin heillä toki on ainekset, mutta käytännössä ei osaa eikä arpaa.
Avaruus on kaukana
Avaruus tietenkin voi olla kaukana, mutta se alkaa suhteellisen läheltä. Englantilainen tähtitieteilijä Fred Hoyle sanoi kuuluisassa sitaatissaan näin:
”Avaruus ei ole kaukainen. Se on vain noin tunnin matkan päässä, jos autolla voisi ajaa suoraan ylöspäin.”
Mitään virallista avaruuden rajan määritelmää ei ole olemassa, mutta Yhdysvalloissa kaikkia henkilöitä, jotka ovat käyneet yli 80 km:n korkeudessa, kutsutaan astronauteiksi.
Euroopassa taas avaruuden ja maan rajana pidetään Kármánin rajaa, joka sijaitsee noin 100 km:n korkeudella. Eli vaatimustaso on jenkille alhaisempi!
Rajan määrittäminen on äärimmäisen tärkeää tietenkin poliittisista syistä: milloin rikot toisen maan ilmatilaa ja milloin taas lennät vapaasti avaruudessa.
Lue myös:
-
Yleistieto2 päivää sitten
Top 10 erikoiset kielet, joissa kommunikoidaan ilman puhuttuja sanoja – osa 1
-
Yhteiskunta3 päivää sitten
Itsensäkin voi ”siepata”: 10 kidnappausta, jotka olivat uhrin itsensä lavastamia
-
Yleistieto4 päivää sitten
10 vinkkiä ja faktaa, jotka voivat pelastaa hengen arkisissa tai harvinaisissa tilanteissa
-
Yleistieto1 viikko sitten
10 erikoista faktaa syksystä ja sen vaikutuksesta – osa 1