Tiede

Autot nyt ja ennen: 10 hämmästyttävää faktaa, joita tuskin tiesit!

Julkaistu

Autot? Mitä me oikeastaan tiedämme kulkunälineestä nimeltä auto? Tässä tulee kymmenen melkoisen käsittämätöntä faktaa.

Autot ovat osa jokapäiväistä elämäämme, mutta miten paljon todellisuudessa tiedät autoista tai niihin liittyvästä historiasta? Tämän listan jälkeen paljon enemmän.

Tiesitkö, että Volvo kertoi aikanaan muilla autovalmistajille yleisen turvallisuuden vuoksi, miten nykyaikainen turvavyö valmistetaan?

Uskoisitko, jos väittäisimme uuden auton syntyvän joka 16:s sekunti?

Tai, että autojen sivupeilit saivat alkunsa kilpa-autojen keventämisestä, kun haluttiin päästä eroon ympäristöä tarkkailevasta apukuljettajasta?

Nämä kaikki edellä mainitut ovat äärimmäisen mielenkiintoisia faktoja autoihin, autonvalmistukseen ja autojen historiaan liittyen; itse asiassa näiden edellä mainittujen faktojen jääminen varsinaisen listamme ulkopuolelle kertookin kaiken oleellisen siitä, miten huippumielenkiintoista luettavaa teille on luvassa.

Advertisement

Seuraavassa Listafriikki listaa siis kymmenen mielenkiintoisinta faktaa autoihin liittyen, joita et todennäköisesti tiennyt, ellet sitten tunnusta itseäsi todelliseksi autohifistelijäksi – joskin siinäkin tapauksessa uskallamme väittää, että luvassa on informaatiota, jota et tiennyt.

Sen pidemmittä puheitta, ei muuta kuin lukemaan: tämä on siis Top 10 lista, jossa käsitellään sekä nykyhetkeen että historiaan liittyviä uskomattomia faktoja – ja kaiken keskiössä ovat tietenkin autot.

10. Millä puolella on bensatankki?

Jokainen meistä on varmasti ollut tilanteessa, jossa alla on itselle outo kulkupeli, oli sitten kyse vuokra-autosta, kun oma auto on korjaamolla tai esimerkiksi tuttavan menopelistä. Ja sitten koittaa se hetki, kun auto täytyisi käydä tankkaamassa.

Jos sitä on kaukaa viisas ja hoksottimet ovat päällä, sitä on saattanut etukäteen tarkastaa, kummalla puolen autoa se bensatankki onkaan. Enemmän kuin usein se tulee mieleen vasta kuitenkin siinä vaiheessa, kun h-hetki koittaa ja tietenkin olet ajanut autosi tankkauspisteelle omien tottumuksiesi mukaisesti. Siinä hetkessä toivot, että 50-50-todennäköisyysasetelma on puolellasi, mutta jostain syystä se menee lähes poikkeuksetta sinua vastaan – autonvalmistajilla, kun on tarve laittaa tankki eri puolelle autoa kuin toisilla valmistajilla.

Vaan, mitäpä jos kertoisimme sinulle, että voit tarkastaa asian kurkkimatta ikkunasta ulos tai yrittäen katsoa sivupeilistä, näkyykö siellä sitä tankin luukkua? Mitä, jos sinun ei tarvitsisi tankkauspisteelle saapuessasi astua autosta ulos selvittääksesi asian? Kyllä, vain – sinulla on mahdollisuus tähän. Ei muuta kuin otat katseesi mittaritauluun ja bensamittariin. Bensamittarin yhteydessä on pääsääntöisesti nuoli, joka osoittaa joko vasemmalle tai oikealle. Ja tuo nuoli, se kertoo, onko bensatankki vasemmalla vai oikealla.

9. Hevonen vaihtui autoon päästöjen vuoksi

Nykypäivänä puhutaan paljon päästöistä ja siitä, miten niitä tulisi hillitä. Kyseessä on ilmastonmuutoksen hillitsemisen osalta erittäin tärkeä asia, jota meistä jokaisen tulisi miettiä.

Aina tasaisin väliajoin kuulee sanonnan ”ennen oli kaikki paremmin”, vaan oliko?

Advertisement

No, tämän meidän listan osalta ei välttämättä ollut. On nimittäin niin, että hevoset vaihtuivat autoihin muustakin syystä kuin helppokäyttöisyydestä ja vauhdin hurmasta; päästöt ja niiden hillitseminen olivat oleellinen osa tätä keskustelua, kun New Yorkissa alettiin 1800-luvun lopulla pohtia karmaisevan hajun lisäksi hevosen sonnan aiheuttamia terveysriskejä ja esimerkiksi uhkaa pohjaveden saastumisesta.

Mutta miten ihmeessä voi olla, että auto on järkevämpi valinta kuin paljon pidempään tällä planeetalla ollut luonnon oma hevonen? Katsotaanpa tätä numeroiden valossa: riippuen hevoslajista, hevonen painaa noin 360-860 kiloa. 450-kiloinen hevonen on Rutgersin yliopiston maatalouden tutkimuskeskuksen mukaan = 9,1 tonnia sontaa vuodessa ja tähän lukuun ei siis kuulu virtsa. Lisäksi hevonen tarvitsee kuiviketta keskimäärin 2,7 tonnia vuodessa. Kun nämä kaksi lukua laskee yhteen, yhden hevosen tuottama jätemäärä vuodessa on 11,8 tonnia.

Autoja on maailmassa noin 1,4 miljardia. Jos käytössä olisi auton sijaan hevonen ja määrä pysyisi samana, tarkoittaisi se yhden vuoden aikana 16,52 miljardia tonnia jätettä. Onko siis auto järkevämpi valinta? Asia ei ole ihan niin yksioikoinen vielä, mutta sähköautojen yleistyessä vastaus alkaa olla päivänselvä.

8. Bugatti = merkki yltäkylläisistä rikkauksista

Jos näet liikenteessä Bugatti Veyron -merkkisen auton, kyseessä on mitä todennäköisimmin rahamies tai rahanainen, ellei auto sitten ole varastettu tai hassattu parin kuukauden asunnon lainanlyhennyksiä sen vuokraamiseen. Kyseisen auton hinta nimittäin vaihtelee 1,5-3 miljoonan euron välillä, joten ihan jokaisella meistä ei ole varaa tuollaiseen autoon.

Jos siis joku ihan aidosti omistaa Bugattin, kyseisen henkilön kohdalla puhutaan yltäkylläisistä rikkauksista.

Bloombergin julkaiseman artikkelin mukaan keskiverron Bugattin omistajan autotallista nimittäin löytyy 84 autoa, lentokentällä odottaa kolme omassa omistuksessa olevaa suihkukonetta ja täytyyhän sitä nyt olla myös kulkuväline vesille eli jahti.

Advertisement

7. Amerikkalaisiin autoihin on lisätty tietokoneistettuja moottoriääniä

Kun puhutaan nykyajan autoista, eikä kyseessä tarvitse välttämättä olla edes sähköauto, ovat ne ääniltään äärimmäisen hiljaisia; kuljettaja ei kuule juurikaan mitään auton sisätiloihin.

Auton hiljaisuus on luonnollisesti positiivinen asia silloin, kun kyydissä on myös muita matkustajia ja haluat keskustella heidän kanssaan ihan normaalilla äänellä. Toisaalta sitten yksin matkustaessa auton moottorin äänien kuuluminen ohjaustilaan saattaa olla myös positiivinen asia, mikäli esimerkiksi jyhkeät äänet ovat omaan mieleen.

Autonvalmistajat ovatkin keksineet varsin mielenkiintoisen ratkaisun asiaan, erityisesti Yhdysvaltojen markkinoiden osalta: auton sisätiloissa olevista kaiuttimista saa halutessaan kuulumaan tietokoneistetut moottoriäänet.

Nämä tietokoneistetut äänet saattavat aiheuttaa hieman erikoisia tilanteita, jos ajat esimerkiksi huoltoaseman pihalle ikkuna auki, näistä jyhkeistä äänistä ylpeinä, ja jokainen auton ulkopuolella oleva kuulee ainoastaan auton sisätiloista tulevat huomattavasti lievemmät äänet.

6. Vakionopeudensäätimen keksijä oli sokea

Sokealla ihmisellä ei vielä ainakaan nykypäivänä ole mitään asiaa auton rattiin, varsin ymmärrettävistä syistä, eikä tähän ole tapahtumassa muutosta, ennen kuin meillä on käytössä itse itseään ajavat autot.

Edellä mainitusta johtuen tuntuukin varsin erikoiselta, että sokea ihminen on keksinyt jotain niin merkittävää kuin vakionopeudensäätimen.

Tähän on kuitenkin olemassa varsin pätevä selitys.

Advertisement

1950-luvulla lähes koko elämänsä sokeana ollutta insinööriä, Ralph Teetoria, alkoi hiertämään hänen henkilökohtaisen kuljettajansa painava kaasujalka. Niinpä hän päätti tehdä asialle jotain ja kehitti sen myötä patenttiasianajajansa kanssa nykyaikaiseen vakionopeudensäätimeen vaadittavan teknologian.

Itse asiassa kyseessä ei ollut kuitenkaan historian ensimmäinen vakionopeudensäädin, vaan vetureista tuttua hieman erilaista teknologiaa käytettiin jo 1910-luvulla Peerlessin autoissa.

5. Paluu tulevaisuuteen

1900-luvun alussa autoista peräti 40 prosenttia kulki höyryvoimalla, 38 prosenttia sähköllä ja ainoastaan 22 prosenttia polttoaineella; kyllä, sähköautot ovat siis melkoisen vanha keksintö.

Kun tilannetta katsotaan nyt, ovat käyttövoimanaan dieseliä ja bensiiniä käyttävät autot olleet pitkään ”muodissa”. Päästöjen vuoksi lukuisat autonvalmistajat ovat kuitenkin suunnanneet katseensa sähköautoihin ja niiden määrä on kovassa nousussa; kunnon piikki tullaan mitä todennäköisimmin näkemään siinä vaiheessa, kun sähköautot saadaan kulkemaan yhdellä latauksella nykyistä pidempään. Vuonna 2018 sähköautoja oli maailmanlaajuisesti liikenteessä noin 3 miljoonaa.

Sen sijaan höyryvoimalla kulkevia autoja tuskin kannattaa ainakaan hengitystä pidättämällä odotella takaisin.

4. Lamborghini sai alkunsa Enzo Ferrarin ilkunnasta

Kun kelataan ajassa vuosikymmeniä taaksepäin, Lamborghini tunnettiin ainoastaan traktorinvalmistajana. Ferruccio Lamborghini päätti ottaa kantaa Ferrarin valmistamiin autoihin ja kommentoi niiden olevan sekä liian äänekkäitä että liian haastavia tavalliseen maantiekäyttöön. Enzo Ferrari kiivastui tästä ja totesi, ettei arvosta kommentteja, jotka tulevat ”keski-ikäiseltä traktorien valmistajalta”.

Kun Lamborghini kuuli Ferrarin kommentit, veti puolestaan hän herneet nenään, joskaan tässä kohtaa ei jääty enää vain puheiden tasolle: Lamborghini päätti nimittäin tuoda markkinoille kilpailevan auton ja kehitti Lamborghini 350 GTV:n. Tuo auto tuotiin markkinoille vain neljä kuukautta Ferrarin kommenttien jälkeen ja se julkaistiin vuonna 1963 järjestetyssä Torinon autonäyttelyssä.

Advertisement

Perustuukohan tähän se autoihin liittyvä kuittailu erään elimen jatkeesta…

3. Maailmanhistorian ensimmäinen ylinopeussakko

Nykyajan autoilla pystytään ajamaan todella vaarallisia ylinopeuksia; nopeudet nousevat sellaisiin lukemiin, että ne aiheuttavat vaaratilanteita paitsi itse kuljettajalle ja mahdollisille kyytiläisille, myös kanssakulkijoille liikenteessä. Epävirallisten tietojen maailman suurin ylinopeus todistettiin Yhdysvalloissa, Teksasissa, kun kuljettaja ajoi ruotsalaisvalmisteisella Koenigseggs CCR:llä 389 kilometrin tuntivauhtia alueella, jossa nopeusrajoitus oli 120 kilometriä tunnissa.

Ennen oli hieman toisin.

Maailmanhistorian ensimmäinen ylinopeussakko ojennettiin vuonna 1896 Walter Arnoldille. Hän päätti ottaa kulkupelistään kaiken irti ja nosti nopeutensa noin 13 kilometriin tunnissa. Tuolloin nopeusrajoitus oli kolme kilometriä tunnissa, joten hän ajoi nelinkertaisesti yli sallitun nopeuden. Eikä siinä vielä kaikki: tilanteessa nähtiin takaa-ajo, kun historiankirjojen mukaan paikallinen poliisi joutui ajaa häntä takaa – polkupyörällä.

2. Kun kaukosäätimen kantomatka ei riitä

Käytännössä ottaen jokainen ajoneuvo on nykypäivänä varustettu kaukosäätimellä, joka toimii paitsi lukkojen avaajana, myös auton käynnistäjänä, vaikka sitä ei välttämättä enää syötetä mihinkään erilliseen virtalukkoon.

Nämä kaukosäätimet eivät kuitenkaan toimi aina optimaalisella, tai ainakaan kärsimättömän kuljettajan toivomalla, tavalla. Välillä kyse saattaa olla yksinkertaisesti patterissa olevan virran vähyydestä – toisinaan taas muunlaisista häiriöistä. Niin tai näin, seuraavan kerran, kun törmäät ongelmaan, jossa olet liian kaukana autosta varmistaaksesi ovien lukkiutumisen, etkä laiskuuttasi jaksa lähteä lähemmäksi autoa, meillä on sinulle vinkki: avaa suusi, laita kaukosäätimen metallinen osa leukasi alle, koskettaen konkreettisesti leukaasi, ja paina lukitusnappulaa.

Advertisement

On täysin ymmärrettävää, jos pidät tätä vinkkiä jonkinlaisena urbaanilegendana, mutta sitä se ei kuitenkaan ole. Silicon Valleyssa insinöörinä toimiva Tim Pozar uskoo tietävänsä syyn siihen, miksi tämä kikka parantaa säätimen kantomatkaa. Hän kommentoi asiaa The New York Timesille seuraavasti: ”Kaikki päässäsi olevat nesteet toimivat hienosti johtimena. Ei tämä nyt mikään paras tapa ole, mutta se toimii.”

1. Parkkiruutu on paras paikka, parkkipirkko on iloinen…

Suomessa uuden henkilöauton keskihinta on hieman yli 30 000 euroa, mutta toki uuden menopelin hankintaan saa halutessaan käytettyä myös paljon enemmän rahaa.

Monille auto on elintärkeä kulkuväline, sillä työmatkat saattavat olla pitkiä, eikä joukkoliikenne todellakaan toimi kaikkialla Suomessa sillä tavalla, että julkisten hyödyntäminen olisi oikeasti mahdollista. Mutta, jos asut esimerkiksi isommassa kaupungissa, teet töitä paikallisesti ja pääset kulkemaan kätevästi julkisilla, tarvitsetko oikeasti autoa?

Tämä on ihan perusteltu kysymys esitettäväksi, sillä autot seisovat käyttöikänsä aikana parkkiruudussa peräti 95 prosenttia ajasta.

Seuraavan kerran, kun joku ajaa viereesi upealla luksusautolla ja käyttäytyy ylimielisesti sinua ja halpaa menopeliäsi kohtaan, voit heittää hänelle seuraavan kommentin: ”Miksi käyttäisin turhaan rahaa kulkuneuvoon, joka istuu joka tapauksessa 95 prosenttia ajasta parkkiruudussa, kun voin käyttää sen saman rahan johonkin paljon hyödyllisempään?”.

Tai sitten pidät vain mölyt mahassasi ja naureskelet itseksesi.

Advertisement

🤷‍♂ Omistatko sinä autoa? Jos omistat, niin montako ja olisiko sinun mahdollista luopua autosta kokonaan?

Kerro meille vastauksesi joko alla olevassa ⬇⬇ kommenttikentässä tai sosiaalisen median kanavissamme!

Advertisement

Suosituimmat